Champions League: Τα 25 παιχνίδια που έγραψαν ιστορία (vid)

Το Champions League έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις στους φίλους του ποδοσφαίρου. Διαβάστε τα 25 παιχνίδια που άφησαν ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. 

Champions League: Τα 25 παιχνίδια που έγραψαν ιστορία (vid)

Η συζήτηση για τα καλύτερα παιχνίδια της διοργάνωσης είναι από τις αγαπημένες και πιο δύσκολες στις παρέες των ποδοσφαιρόφιλων. Το βρετανικό περιοδικό FourFourTwo προσπάθησε να δώσει τη δική του απάντηση, φτιάχνοντας μία λίστα με τα 25 καλύτερα παιχνίδια της διοργάνωσης. Σίγουρα ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο και οι αντιρρήσεις θα είναι πολλές.

Τα «καλύτερα» ή όχι ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα 25 παιχνίδια που ακολουθούν ήταν γεμάτα συγκινήσεις, έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη κάθε φιλάθλου και καθόρισαν το ποδόσφαιρο τις τρεις δεκαετίες που πέρασαν.

25. Ντόρτμουντ 3-1 Γιουβέντους, 1997

«Θα μπεις μέσα και θα σκοράρεις το νικητήριο γκολ». Αυτό είπε ο προπονητής της Ντόρτμουντ Οτμαρ Χίτσφιλντ στον κεντρικό Λαρς Ρίκεν πριν τον βάλει μέσα στο παιχνίδι. Και τι παιχνίδι… ο τελικός του Champions League το 1997. Χρειάστηκαν μόλις 16 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει ο Ρίκεν την εντολή του προπονητή του.

24. Αμβούργο 4-4 Γιουβέντους, 2000

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει ό,τι κάνει έναν αγώνα «κλασικό». Γρήγορο γκολ; Γκολ από τερματοφύλακα; Ανατροπές; Γκολ στο τελευταίο λεπτό;. Η ισοπαλία του Αμβούργου απέναντι στην ιστορική Γιουβέντους του Κάρλο Ανσελότι τα έχει όλα αξίζει μία θέση στο πάνθεον του Τσάμπιονς Λιγκ.

23. Μπαρτσελόνα 0-4 Ντιναμό Κιέβου, 1997/98

Το 1986, ένα εννιάχρονο αγόρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στα προάστια του Κιέβου μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Έντεκα χρόνια αργότερα ο Αντρέι Σεβτσένκο έκανε χατ τρικ απέναντι στη Μπάρτσα του Ριβάλντο και του Λουίς Φίγκο. «Στο Κίεβο είχαμε νικήσει τη Μπαρτσελόνα 3-0 και ένας φίλος μού είπε: “Για να δούμε πώς θα τα πάτε στον επαναληπτικό”», θυμάται ο Σεβτσένκο. «Στοιχημάτισε ότι δεν θα σκόραρα τρία γκολ. Τελικά κατέληξε να κερνάει το δείπνο».

22. Ίντερ 1-5 Άρσεναλ, 2003/04

Οι «Ανίκητοι» της Αρσεναλ είχαν νικήσει τα 10 από τα πρώτα 13 παιχνίδια τους στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνη τη χρονιά, αλλά οι ήττες τους από την Ίντερ και τη Ντιναμό Κιέβου στο Τσαμπιονς Λιγκ τους είχαν αφήσει στην τελευταία θέση του ομίλου.

Τα καλά νέα για τους «Gunners» όμως είχαν ονοματεπώνυμο: Τιερί Ανρί. Ο 26χρονος τότε Ανρί μαζί με τους Πιρές, Λιούνμπεργκ και Εντού διέλυσαν την άμυνα της Ίντερ και έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν η Άρσεναλ για να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου.

21. Μονακό 8-3 Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, 2003/04

Ο Κροάτης επιθετικός Ντάντο Πρσό ήταν ο μεγάλος νικητής από αυτήν την τεράστια νίκη. (Ήταν το ματς με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι το 8-4 της Ντόρτμουντ επί της Βαρσοβίας το 2016). Αυτή η νίκη δεν ήταν μικρή καθώς τότε η Ντεπορτίβο ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ισπανία, έχοντας τερματίσει στην δεύτερη θέση της Λα Λίγκα στη σεζόν 2001/2002 πάνω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

20. Μάντσεστερ Σίτι 5-3 Μονακό, 2016/17

Το θρίλερ του Etihad Stadium το οποίο «γνώρισε» στον κόσμο την Μονακό του Λεονάρτνο Ζάρντίμ -παρά την ήττα της- ήταν μία από τις καλύτερες βραδιές των τελευταίων ετών. Ήταν ένα ιδιαίτερα ανοικτό παιχνίδι – ήταν η πρώτη φορά που μπήκαν οκτώ γκολ σε αγώνα ομίλου. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν 2-1 και 3-2, αλλά η Σίτι επέστρεψε μέσα από τα γκολ των Σέρτζιο Αγκουέρο, Τζον Στόουνς και Λιρόι Σανέ.

19. Λίβερπουλ 4-0 Μπαρτσελόνα, 2019

Η Λίβερπουλ γνωρίζει από αναπτροπές στην Ευρώπη, αλλά το να επιστρέψει από τρία γκολ διαφορά ήταν τεράστιο βήμα ακόμα και για αυτόν τον μεγάλο σύλλογο. Ειδικά η έμπνευση του Αρνολντ να εκτελέσει γρήγορα το κόρνερ και το τελείωμα του Ορίγκι ήταν μία από τις πιο έντονες στιγμές εκείνου του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.

18. Άγιαξ 5-2 Μπάγερν Μονάχου, 1994/95

Ο Άγιαξ κατά τη δεκαετία του ’90 είχε φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τη δεκαετία του 1970 με μία καταπληκτική ομάδα που πρωταγωνιστούσαν οι Εντβιν φαν ντερ Σαρ, Κλάρενς Ζέεντορφ, Μαρκ Οβερμας, Εντγκαρ Ντέιβιντς, Πάτρικ Κλάιβερτ και οι δίδυμοι Ντε Μπορ.

Δεν κέρδισαν τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα όπως ο Κρόιφ και η παρέα του, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν ένα. Η πιο εκπληκτική στιγμή αυτής της εποχής ήταν η επιβλητική νίκη επί της Μπάγιερν στο Olympic Stadium.

17. Μάντσεστερ Σίτι 4-3 Τότεναμ, 2019

Aυτό το ματς συνοψίζει τους λόγους που βλέπουμε Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο ομάδες είχαν βάλει 4 γκολ στα πρώτα 11 λεπτά, ενώ το ημίχρονο βρήκε τη Σίτι να προηγείται 3-2.

Ο Σέρτζιο Αγκουέρο έβαλε τη Σίτι δύο γκολ μπροστά, αλλά το γκολ του Γιορέντε αποδείχθηκε αρκετό για να χαρίσει την πρόκριση στην Τότεναμ στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ακυρωθέν γκολ του Στέρλινγκ στο τέλος του ματς μετά από υπόδειξη του VAR ήταν μία «τραυματική» εμπειρία για τους Πολίτες και κυρίως για τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

16. Μπαρτσελόνα 1-0 Ίντερ, 2009/10

«Οι παίκτες άφησαν το αίμα τους στο γήπεδο» είχε πει ο Ζοσέ Μουρίνιο μετά από αυτό το εκπληκτικό ματς στο Καμπ Νου, στο οποίο η ομάδα του βρέθηκε με 10 παίκτες, αλλά έκανε την υπέρβαση, περνώντας στον τελικό της διοργάνωσης.

Η Ίντερ είχε νικήσει με 3-1 αλλά η Μπαρτσελόνα εκείνης της εποχής είχε την ποιότητα να αναστρέψει οποιοδήποτε σκορ. Η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Ντιέγκο Μότα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τους Ιταλούς, οι οποίοι με νύχια και με δόντια κατάφεραν να κρατήσουν το σκορ χαμηλά και να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση.

15. Tσέλσι 4-4 Λίβερπουλ, 2008/09

Σε μία εποχή που το αγγλικό ποδόσφαιρο κυριαρχούσε στην Ευρώπη αυτό το ντέρμπι ήταν το αποκορύφωμα. Η Τσέλσι είχε κερδίσει με 3-1 στο Ανφιλντ, αλλά στον επαναληπτικό αγώνα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά τα γκολ των Φάμπιο Αουρέλιο και Τσάμπι Αλόνσο.

Παρά τη σθεναρή αντίσταση της Λίβερπουλ η οποία σκόραρε και στο δεύτερο ημίχρονο οι θρύλοι της Τσέλσι, Ντιντιέρ Ντρογκμπά, Αλεξ και Φρανκ Λάμπαρντ έβγαλαν το «φίδι» από την τρύπα και έστειλαν την Τσέλσι στους ημιτελικούς, όπου αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα (και έναν περίεργο Νορβηγό διαιτητή).

14. Τσέλσι 4-2 Μπαρτσελόνα, 2004/05

Σε αυτό το παιχνίδι γεννήθηκαν δύο μεγάλες έχθρες. Τσέλσι εναντίον Μπαρτσελόνα και Ζοσέ Μουρίνιο εναντίον ποδοσφαίρου. Μετά από την ήττα της Τσέλσι στο Καμπ Νου με 2-1 και την αποβολή του Ντρογκμπά, ο Μουρίνιο κατηγόρησε τον προπονητή της Μπαρτσελόνα Φράνκ Ράικαρτ ότι στο ημίχρονο πήγε στα αποδυτήρια των διαιτητών και είχε μία «μικρή κουβεντούλα» με τον διαιτητή της αναμέτρησης Αντρές Φρισκ, ο οποίος μετά το ματς δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και παράτησε το ποδόσφαιρο.

Στον επαναληπτικό αγώνα, η Τσέλσι μπήκε δυναμικά, βάζοντας τρία γρήγορα γκολ στα πρώτα 20 λεπτά. Ο Ροναλντίνιο απάντησε 10 λεπτά αγρότερα… και μετά ήρθε μία από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Άντες Ινιέστα έκανε την πάσα στον Βραζιλιάνο, ο οποίος βρισκόταν εκτός περιοχής και μετά από ένα γρήγορο χορό, ο «μάγος της μπάλας» έστειλε την μπάλα στη γωνία του Πετρ Τσεχ, βάζοντας ένα γκολ που έχει μείνει στην ιστορία. Τελικά τη νίκη και την πρόκριση στην Τσέλσι έδωσε ο αρχηγός της Τζον Τέρι με το κεφάλι.

13. Λίβερπουλ 3-1 Ολυμπιακός, 2004/05

Η Λίβερπουλ έκανε δύο θαύματα τη σεζόν 2004/2005. Το ένα από αυτά ήταν η νίκη της επί τον Ολυμπιακό. Η Λίβερπουλ ήταν τρεις πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό και έπρεπε να νικήσει με διαφορά δύο γκολ για να πάρει την πρόκριση.

Ο Ριβάλντο έβαλε την ομάδα του Πειραιά μπροστά με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά οι Reds κατάφεραν να ανατρέψουν το σκορ. Με λίγα λεπτά να απομένουν στο ρολόι o Τζέιμι Κάραχερ έβγαλε μία σέντρα για τον Μελόρ ο οποίος την «έστρωσε» στον αρχηγό της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ που με ένα κεραυνό έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

12. Μπαρτσελόνα 3-1 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2009/10


Θα υπάρξει ποτέ καλύτερη ομάδα; Αυτό ήταν το ζενίθ της χρυσής εποχής Γκουαρτνιόλα στην Μπαρτσελόνα, η οποία επιβλήθηκε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό εκείνης της χρονιάς.

Ο Πέντρο έβαλε τους Καταλανούς μπροστά και ο Γουέιν Ρούνεϊ ισοφάρισε. Στη συνέχεια όμως η Μπάρτσα ανέβασε την «ένταση» και οι αστέρες της Λιονέλ Μέσι και Νταβίντ Βίγια πέτυχαν δύο γκολ σφραγίζοντας τον τίτλο για την ομάδα τους.

11. Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 Ατλέτικο Μαδρίτης, 2013/14


Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε είχε κατακτήσει τη Λα Λίγκα για πρώτη φορά μετά το 1996 αλλά είχαν περάσει 14 χρόνια από την τελευταία της επικράτηση έναντι της «Βασίλισσας». Φαινόταν ότι είχε έρθει η στιγμή της σε αυτόν τον τελικό. Ο γρήγορος τραυματισμός του Ντιέγκο Κόστα όμως άλλαξε ραγδαία τις ισορροπίες αναγκάζοντας την ομάδα του Σιμεόνε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να παίξει αμυνα.

Μέχρι το 93ο λεπτό η Ατλέτικο είχε καταφέρει να προστατεύσει το προβάδισμα που της είχε δώσει το γκολ του Ντιέγκο Γκοντίν, παίζοντας τρομερή αμυνα. Κουρασμένη και χωρίς αλλαγές η ομάδα του Σιμεόνε δεν είχε πολλές ελπίδες στην παράταση και με τα γκολ των Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο η «Βασίλισσα» κατέκτησε το τρόπαιο.

10. Βέρντερ Βρέμης 5-3 Άντερλεχτ, 1993/94


O τότε προπονητής της Βέρντερ Βρέμης (που θα γινόταν ένα από τα αγαπημένα ονόματα της Ελλάδας μετά από 10 χρόνια) Ότο Ρεχάγκελ ήταν αισιόδοξος. Μπορεί η ομάδα του να έχανε 3-0 και να απέμεναν μόλις 24 λεπτά για τη λήξη του αγώνα, αλλά είχε τον Γουίντον Ρούφερ. Ο Νεοζηλανδός δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό όνομα αλλά ο Ρεχάγκελ τον εμπιστευόταν ιδιαίτερα.

Ο Ρούφερ βρήκε το τέρμα στο 66ο λεπτό δίνοντας ελπίδες στους Γερμανούς και ο Ρουν Μπράτσεθ μείωσε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα έξι λεπτά αργότερα. Η λύτρωση ήρθε με το δεύτερο γκολ του Ρούφερ, δίνοντας το όνομα «Θαύμα στο Βέζερ» στη συγκεκριμένη βραδιά.

9. Ντόρτμουντ 3-2 Μάλαγα, 2012/13


Η Μάλαγα θεωρείτο εύκολη λεία για την Ντόρτμουντ, η οποία είχε καταφέρει να προκριθεί μέσα από έναν δύσκολο όμιλο (μαζί με Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης) και να περάσει το εμπόδιο της Σακτάρ Ντόνετσκ στη φάση των 16. Οι Ισπανοί όμως δεν επρόκειτο να «πέσουν» τόσο εύκολα. Με τον Μάνουελ Πελεγκρίνι στον πάγκο και τους Σάντι Καθόρλα, Τζέρεμι Τουλαλάν, Ροκέ Σάντα Κρουζ και ένα νεαρό ταλέντο που άκουγε στο όνομα Ίσκο, η Μάλαγα δεν φαινόταν έτοιμη να τα παρατήσει.

Το πρώτο παιχνίδι ήταν «λευκή ισοπαλία», αλλά το δεύτερο ήταν πραγματικά ένα από τα καλύτερα ματς στην ιστορία του θεσμού. Ο Χοακίν άνοιξε το σκορ για τη Μάλαγα, αλλά ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ισοφάρισε πριν το ημίχρονο. Ο ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ υψηλός και οι παίκτες της Ντόρτμουντ πλήρωσαν τα «ανεβάσματά» τους. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να σκοράρουν δύο φορές μέσα σε οκτώ λεπτά.

Τελικά τα κατάφεραν. Ο Μάρκο Ρόις έβαλε το πρώτο και ο Φελίπε Σαντάνα έβαλε το δεύτερο (αν και στη συγκεκριμένη φάση τέσσερις παίκτες της Ντόρτμουν είναι όφσαϊντ). Ένα πραγματικό θρίλερ.

8. Άγιαξ 2-3 Τότεναμ, 2019

Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού. Η Τότεναμ κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 και να πάει για πρώτη φορά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Άγιαξ είχε κάνει επίσης μία τρομερή χρονιά κάνοντας την υπέρβαση με μία ομάδα με τρομερούς νεαρούς παίκτες, η οποία «έσπασε» μετά από εκείνη τη σεζόν. Μία από τις καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

7. Γιουβέντους 2-3 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1998/99


Το να πούμε ότι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Ρόι Κιν με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ θα ήταν λίγο.

Η Γιουβέντους προηγείτο 2-0 στα πρώτα 11 λεπτά και αν δεν ήταν ο Ρόι Κιν οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ίσως δεν τα κατάφερναν. Τελικά ο Ιρλανδός σκόραρε και συνεισέφερε στα τέρματα των Ντουάιτ Γιόρκ και Αντι Κόουλ, βάζοντας τη Γιουνάτειντ στις πλάτες του και πηγαίνοντάς την στον τελικό.

6. Μονακό 3-1 Ρεάλ Μαδρίτης, 2003/04

Ένας από τους «άγραφους νόμους» του ποδοσφαίρου είναι ότι οι ποδοσφαιριστές δεν πανηγυρίζουν τα γκολ ενάντια στις παλιές τους ομάδες. Πόσο μάλλον όταν η ομάδα τους, πληρώνει ακόμη το 65% του μισθού τους. Αυτό δεν φαίνεται να ένοιαξε ιδιαίτερα τον Φερνάντο Μοριέντες.

Η Μονακό έχανε 5-2 στο συνολικό σκορ των δύο αγώνων και έμεναν μόλις 45 λεπτά για τη λήξη του αγώνα. Στην άλλη πλευρά βρίσκονταν οι Ρονάλντο, Ζιντάν και Ραούλ. Ο Μοριέντες όμως έκλεψε την «παράσταση». Αρχικά με μία ασίστ και μετά με ένα γκολ επανέφερε τους Γάλλους στο παιχνίδι. Η ολική ανατροπή έγινε με γκολ του Ζιουλί. «Θα το απολαύσω αυτό» δήλωσε ο Μοριέντες μετά το τέλος του αγώνα.

5. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 4-0 Μίλαν, 2003/04


Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει μία ήττα με τρία γκολ διαφορά στον πρώτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ντεπορτίβο δεν είχε και πολλές ελπίδες μετά την ήττα της με 4-1 έναντι της Μίλαν.

Ο προπονητής της όμως, Χαβιέρ Ιρουρέτα, δεν έχασε την πίστη τους. Την πίστη τους δεν έχασαν ούτε οι Γουόλτερ Παντιάνι, Χουάν Κάρλος Βαλερόν και Αλμπερτ Λουκέ που έδωσαν το προβάδισμα με 3-0 στην Ντεπορτίβο.

Η ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 76ο λεπτό, αφήνοντας τον Κάρλος Αντσελότι να μην γνωρίζει τι συνέβη. «Το παιχνίδι τελείωσε ακριβώς όπως το είχα ονειρευτεί» δήλωσε μετά το ματς ο Ιρουρέτα.

4. Μίλαν 4-0 Μπαρτσελόνα, 1993/94


«Είστε καλύτεροι από αυτούς» είπε στους παίκτες της Μπαρτσελόνα ο Γιόχαν Κρόιφ λίγο πριν τον τελικό του 1994. «Θα νικήσετε».

Οι παίκτες του που είχαν σηκώσει το τρόπαιο πριν από δύο χρόνια και είχαν κατακτήσει τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα Ισπανίας δεν τον αμφισβήτησαν.

Ο Ναδάλ θυμάται ότι η ομάδα «ένιωθε» ότι θα νικήσει, κυρίως λόγω της επιθετικής της γραμμής η οποία απαρτιζόταν από τους Χρίστο Στόικοφ και Ρομάριο.

Από την άλλη μεριά ο Φάμπιο Καπέλο ήταν πιο «χαλαρός» καθώς ο Κρόιφ δεν είχε επιλέξει να ξεκινήσει με τον Μάικλ Λόντραπ στην βασική του εντεκάδα, ο οποίος είχε κάνει μεγάλη ζημιά στους Μιλανέζους στο πρώτο παιχνίδι.

Τελικά με τα γκολ των Ντανιέλε Μασάρο και Μαρσέλ Ντεσαγί και το καταπληκτικό παιχνίδι του Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, η Μίλαν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπάρτσα. Η Ντριμ Τιμ του Κρόιφ δεν ανέκαμψε ποτέ από αυτήν την ήττα.

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1 Μπάγερν Μονάχου, 1998/99


Λίγοι μπορούν να θυμηθούν τα πρώτα 90 λεπτά αυτού του τελικού.

Ο Μάριο Μπάσλερ έδωσε το προβάδισμα στους Βαυαρούς στα πρώτα 6 λεπτά. Και από εκείνη τη στιγμή -χωρίς να είναι κακό- το ματς έχασε το ενδιαφέρον του.

Οι καθυστερήσεις όμως; Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Ντέιβιντ Μπέκαμ στο κόρνερ και μετά από μία στραβοκλωτσιά του Γκιγκς ο Τέντι Σέρινχαμ στέλνει τη μπάλα στα δίκτυα. Δεύτερο κόρνερ και στην τροχιά της μπάλας βρίσκεται ο Ολε Γκάναρ Σόλσκιερ. Τα καλύτερα τρία λεπτά στην ιστορία της Γιουνάιτεντ.

2. Μπαρτσελόνα 6-1 Παρί Σεν Ζερμέν, 2016/17


«Αυτό είναι ένα άθλημα για τρελούς» είχε πει ο προπονητής της Μπάρτσα Λουίς Ενρίκε μετά το ματς. «Θα ήθελα να κλάψω αλλά δεν μου βγαίνουν τα δάκρυα».

Η απόλυτη έκπληξη ήταν το μόνο «λογικό» συναίσθημα μετά από αυτό το παιχνίδι. Η Μπάρτσα έπαιζε απλά «για τη φανέλα» καθώς είχε χάσει με τέσσερα γκολ στο Παρίσι πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά με κάποιον τρόπο κατάφερε να προηγείται 3-0 στο 50λεπτο.

Στο 62ο λεπτό ο Εντισον Καβάνι «πήρε» την ελπίδα από το Καμπ Νου, καθώς μετά από το γκολ του οι Καταλανοί χρειάζονταν τρία γκολ για να περάσουν στην επόμενη φάση. Με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφεραν να πετύχουν και τα τρία γκολ μέσα στα τελευταία πέντε λεπτά. Δύο γκολ πέτυχε ο Νεϊμάρ και το τελευταίο το πέτυχε ο Σέρτζι Ρομπέρτο. Μόνο μία λέξη μπορεί να περιγράψει αυτό που ακολούθησε: πανδαιμόνιο.

1. Μίλαν 3-3 Λίβερπουλ, 2004/05


Το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης» είναι το καλύτερο ματς στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Λίβερπουλ ήταν μία καλή ομάδα, αλλά δεν είχε και την καλύτερη χρόνια, έχοντας τερματίσει 37 πόντους πίσω από την Τσέλσι στην Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει ήταν η «δύναμη της ανατροπής». Ο Πάολο Μαλντίνι έβαλε γκολ στην πρώτη επίθεση στης Μίλαν και στη συνέχεια ο Ερνάν Κρέσπο πρόσθεσε άλλα δύο. Η Λίβερπουλ βρισκόταν μπροστά σε μία ντροπιαστική ήττα.

Στη συνέχεια έγινε κάτι μαγικό: οι οπαδοί της Λίβερπουλ τραγούδησαν το ιστορικό σύνθημα «You’ll Never Walk Alone» στην ανάπαυλα και τότε ξεκίνησε η «τρέλα». Μέσα σε έξι λεπτά με τα γκολ των Τζέραρντ, Σμίσερ και Τσάμπι Αλόνσο, η Λίβερπουλ είχε καταφέρει να γυρίσει το ματς.

Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι και ο Τζέρσι Ντούντεκ έκανε το θαύμα του πιάνοντας το πέναλτι του Αντρέι Σεβτσένκο, χαρίζοντας στη Λίβερπουλ το πέμπτο της Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Αυτό είναι το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: travelestate.gr