Ορσάτο: Ο ηλεκτρολόγος που «σφυρίζει» στο Καραϊσκάκη – Όταν απείλησαν την οικογένειά του (vid)

Ποιος είναι ο Ντανιέλε Ορσάτο, διαιτητής στο Ολυμπιακός - Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη. Γιατί οι Ιταλοί τον λένε «Άγγλο» και ο αγώνας που ανάγκασε την αστυνομία να φρουρεί το σπίτι του.

Ορσάτο: Ο ηλεκτρολόγος που «σφυρίζει» στο Καραϊσκάκη – Όταν απείλησαν την οικογένειά του (vid)

Οι Ιταλοί τον χαρακτηρίζουν «Άγγλο» εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συνηθίζει να σφυρίζει. Αναφέρουν ότι το χαρακτηριστικό του Ντανιέλε Ορσάτο, του διαιτητή που ορίστηκε «άρχοντας» στο Ολυμπιακός – Μαρσέιγ το βράδυ της Τετάρτης, είναι να αφήνει τη δράση να εξελίσσεται σε ένα ποδοσφαιρικό ματς ακόμα και όταν υπάρχουν σκληρά μαρκαρίσματα. Τονίζουν όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι…. τιμωρός όταν γίνονται σοβαρά φάουλ και μάλιστα δεν διστάζει να βγάλει την κίτρινη ή αν χρειαστεί και την κόκκινη κάρτα. Φανατικός ποδηλάτης, που του αρέσει να παίζει τένις και βόλεϊ.

Ο Ντενιέλε Ορσάτο γεννήθηκε στο Μοντέτσιο Ματζόρε, στις 23 Νοεμβρίου 1975, αλλά μεγάλωσε στο Ρεκοάρο Τέρμε όπου σήμερα ζει μαζί με τη σύζυγό του Λάουρα και τους γιούς του Γκάμπριελ και Ουίλιαμ.

Ένας ηλεκτρολόγος στον τελικό

Ο Ορσάτο είναι ηλεκτρολόγος Το ντεμπούτο στη Serie A έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2006 στον αγώνα Σιένα-Αταλάντα (1-1). Έγινε διεθνής διαιτητής το 2009 «σφυρίζοντας διαδοχικά» στους προκριματικούς Europa League και Champions League. Στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ρωσία του ανατέθηκε το Var. Είναι στην κατηγορία «ελίτ» κι αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κατάρ το 2022.

Ήταν ο διαιτητής του τελικού του Champions League, ανάμεσα στην Μπάγερν και την Παρί Σεν Ζερμέν. Ήταν επίσης ο ρέφερι και της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την Κράσνονταρ (1-2) στην Τούμπα, όπου οι Ρώσοι πήραν την πρόκριση.

Ο 44χρονος Ιταλός ρέφερι ήταν στο περσινό Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας 1-0, αλλά και στους αγώνες Ατρόμητος-Φενέρμπαχτσε 0-1, Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας 1-2, ΠΑΟΚ-Ρούμπιν Καζάν 1-1, Γεωργία-Ελλάδα 1-2.

Το Ίντερ - Γιουβέντους

Ο αγώνας που μέχρι τώρα έχει σημαδέψει την καριέρα του έγινε στις 28 Απριλίου 2018 ανάμεσα σε Ιντερ και Γιουβέντους. Επρόκειτο για έναν αγώνα τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε με τους «Μπιανκονέρι» να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Νάπολι στην κορυφή της βαθμολογίας.

Στο 18ο λεπτό αποβάλει τον Ουρουγανό Ματίας Βετσίνο της Ίντερ, για μαρκάρισμα στον Μάντζουκιτς. Η Ίντερ καταφέρνει να προηγηθεί 2-1, αλλά τελικά η Γιουβέντους νικά με 3-2 σε έναν επεισοδιακό αγώνα. Την επόμενη ημέρα, η Νάπολι χάνει από την Φιορεντίνα και χάνει και το πρωτάθλημα.

Η διαμάχη για τη διαιτησία του Ορσάτο στο Σαν Σίρο θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και απειλές για την οικογένειά του, η οποία για κάποιες ημέρες φυλάσσεται από την αστυνομία.