Ολυμπιακός: Ο πιο ύπουλος όμιλος από το 2011

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρεθεί στη φάση των “16” του Champions League, αλλά μπορεί και να αποκλειστεί. Είναι ο πιο ανοικτός όμιλος από την τελευταία φορά που είχε αντιμετωπίσει ξανά την Μαρσέιγ, το μακρινό 2011.

Ολυμπιακός: Ο πιο ύπουλος όμιλος από το 2011

Πώς τα φέρνει η ζωή... Το 2011 ο Ολυμπιακός είχε την Άρσεναλ, την Ντόρτμουντ του Κλοπ και την Μαρσέιγ του Βαλμπουενά. Τότε, με ένα γκολ του Βαλμπουενά στην Γερμανία, οι Γάλλοι είχαν πάρει την μπουκιά από το στόμα του Ολυμπιακού και προκρίθηκαν εκείνοι στους “16” του Champions League.

Τώρα, ξανάρχεται η Μαρσέιγ σε έναν εξίσου αμφίρροπο όμιλο από τη 2η θέση έως την 4η, όπως και το 2011 (σ.σ. τότε το ακλόνητο φαβορί ήταν η Άρσεναλ του Βενγκέρ). Απλώς, πριν από εννιά χρόνια η Ντόρτμουντ ήταν τότε στο ξεκίνημα με τον Κλοπ στο “τιμόνι” της και είχε επιστρέψει μετά από χρόνια στο Champions League, με αποτέλεσμα να μείνει 4η και καταϊδρωμένη. Παρόλα αυτά, δεν έπαυε να είναι ένας όμιλος ισορροπημένος...

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και τώρα. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί (Μάντσεστερ Σίτι) και τρεις ομάδες που θα παλέψουν για τη 2η και 3η θέση ενδεχομένως με 33% πιθανότητες έκαστος.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες από την Πόρτο ή την Μαρσέιγ. Ή ότι η Πόρτο έχει το “πάνω χέρι” απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που εδώ και έναν χρόνο δείχνει να βρίσκει τον τρόπο για να ρίχνει “βόμβες” σε ευρωπαϊκές βραδιές! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Μαρσέιγ. Είναι δυνατές ομάδες και με “βαριά” ονόματα, αλλά ούτε μεγαθήρια, ούτε όμως και... Μάλμε ή Ερυθρός Αστέρας που είχε συναντήσει στο παρελθόν ο νταμπλούχος Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν ξαναβρίσκεται μετά από 9 χρόνια σε έναν όμιλο που δεν ξέρει τί θα του ξημερώσει. Μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει την “ταμπέλα” του φαβορί έστω για την 3η θέση, ώστε να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του παρουσία για τον Φλεβάρη. Όταν είχε απέναντί του την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την Μάλμε, τον Ερυθρό Αστέρα, την Άντερλεχτ ή ακόμη-ακόμη και την Μονπελιέ, είχε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο και το... άγχος του φαβορί για την 3η θέση που οδηγούσε στους “32” του Europa League.

Τώρα, βλέποντας ρεαλιστικά την κλήρωση, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο... Μετά από 9 χρόνια λοιπόν, ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη διοργάνωση, γνωρίζοντας ότι όσο εύκολα μπορεί να βγει 2ος, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να βγει και 4ος δίχως να το πάρει χαμπάρι!

Ξεκινάει με την προοπτική ότι μπορεί να βρεθεί στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ή στο σπίτι του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αν από το δ’ γκρουπ “τράβαγε” τη Μίντιλαντ, την Φερεντσβάρος ή την Μπριζ, δεν θα μπορούσε να αποποιηθεί τον τίτλο του φαβορί για την 3η θέση. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική...

Ούτε η Πόρτο τρομάζει, ούτε φυσικά και η Μαρσέιγ. Είναι όμως δύο ομάδες που είναι ικανές να σε “κατασπαράξουν” στην καλή τους μέρα, αλλά και να πάθουν πανωλεθρία αν βρεθούν σε κακή βραδιά!

Για αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το πρόγραμμα. Αν ο Ολυμπιακός έχει στις τελευταίες αγωνιστικές μία αδιάφορη Μάντσεστερ Σίτι ή μία εκ των Πόρτο και Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη την τελευταία αγωνιστική (έστω και δίχως κόσμο), τότε θα μπορεί να γίνει μία διαφορετική κουβέντα.

Για την ώρα, επιμένουμε στο ότι ο Ολυμπιακός κόντρα σε “δράκους” και Μαρσεγιέζους έχει την ικανότητα να ακολουθήσει την Σίτι στους “16” του Champions League, αλλά την ίδια στιγμή οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι έχουν την ποιότητα να τον υποχρεώσουν να δει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Φεβρουαρίου από τον... Ρέντη.

Ούτε καλή, ούτε κακή κλήρωση λοιπόν! Είναι η πιο ύπουλη από το 2011 και έπειτα...

*** Δεν ασχολούμαστε καθόλου με τη σεζόν 2017-18, όταν τότε με την ομάδα που είχε φτιάξει ο Χάσι το καλοκαίρι, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.