Τσεφέριν για Final 8: «Ανακαλύψαμε κάτι καινούριο για το μέλλον»

Ο πρόεδρος της UEFA Aλεξάντερ Τσεφέριν τόνισε στο Reuters ότι με βεβαιότητα θα σκεφτούν στο μέλλον το (αναγκαστικό) σύστημα του Final 8 που είδαμε σε Champions League και Europa League.

Τσεφέριν για Final 8: «Ανακαλύψαμε κάτι καινούριο για το μέλλον»

Η μορφή των νοκ-άουτ και εν συνεχεία του Final 8 στο Champions League, αλλά και το Europa League, έκανε πιο συναρπαστικές τις διοργανώσεις με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της UEFA Aλεξάντερ Τσεφέριν να τονίζει πως αυτό το πλάνο θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον.

«Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, αλλά στο τέλος βλέπουμε ότι ανακαλύψαμε κάτι καινούργιο. Έτσι θα το σκεφτούμε σίγουρα στο μέλλον», δήλωσε ο Τσεφέριν σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι χωρίς να υπάρχει δεύτερο παιχνίδι, οι ομάδες έχουν αναγκαστεί να γίνουν λιγότερο επιφυλακτικές, αναζητώντας το γκολ.

«Δεν υπήρξαν τόσες πολλές τακτικές. Εάν είναι ένας αγώνας, εάν η μία ομάδα σκοράρει τότε η άλλη πρέπει να σκοράρει το συντομότερο δυνατό. Εάν είναι το σύστημα με δύο παιχνίδια, τότε υπάρχει ακόμα χρόνος για να κερδίσεις τον επόμενο αγώνα», είπε.

«Σίγουρα είδαμε πιο συναρπαστικούς αγώνες, αλλά φυσικά πρέπει επίσης να σκεφτούμε το γεγονός ότι έχουμε λιγότερους αγώνες και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούσαν να πουν «δεν έχετε τόσους αγώνες όπως πριν, είναι διαφορετικά», οπότε θα πρέπει να συζητήσουμε όταν τελειώσει αυτή η τρελή κατάσταση». Όπως είναι γνωστό το «Final-8» της Λισαβόνας πραγματοποιήθηκε χωρίς οπαδούς στα γήπεδα.

Η τρέχουσα μορφή της διοργάνωσης, όπως την γνωρίζαμε πριν την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι «κλειδωμένη» με σύμβαση έως το 2024/2025, ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις αργότερα φέτος σχετικά με τη δομή της.

Το τουρνουά διεξήχθη από τις 8 Αυγούστου και σίγουρα ο χρόνος στο κορεσμένο διεθνές ημερολόγιο, είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσεφέριν.

«Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή. Τώρα, αμφιβάλλω όσο το ημερολόγιο είναι αυτό, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα Final-8 τουρνουά, γιατί θα χρειαζόταν πάρα πολύς χρόνος. Αλλά μια μορφή με έναν αγώνα και ένα σύστημα όπως είναι τώρα, νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο συναρπαστικό από το προηγούμενο», είπε.

«Αν παίζαμε αυτό το σύστημα τότε, αλλά χωρίς να το έχουμε συζητήσει με κανέναν, είναι ακόμα απλώς μια ιδέα, θα παίζαμε σε μία πόλη. Εάν παίζαμε σε μια πόλη, μπορείς να έχεις μια εβδομάδα ποδοσφαίρου ή κάτι τέτοιο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτούμε. Το έχουμε δει ως μια μεγάλη επιτυχία και η τηλεοπτική προβολή ήταν τεράστια, ίσως επίσης είναι καλό ότι είναι τον Αύγουστο και οι άνθρωποι είναι στο σπίτι και μερικοί από αυτούς τουλάχιστον, ενδιαφέρονταν για ένα τουρνουά όπως αυτό».

Όπως και το Champions League, η UEFA είχε προγραμματίσει ένα παρόμοιο τουρνουά για να ολοκληρώσει τη σεζόν Europa League αλλά και τους τελικούς στο UEFA Youth League και το UEFA Women's Champions League.

«Δεν ήταν εύκολο έργο, πιστέψτε με. Είμαστε ο μόνος οργανισμός στον κόσμο που διοργανώνει διεθνείς διοργανώσεις με τέσσερις διοργανώσεις σε τέσσερις χώρες, η οποία ήταν μια ακραία πρόκληση για εμάς» είπε.

Πάνω από 12.000 εξετάσεις COVID έχουν διεξαχθεί σε παίκτες και προσωπικό στα τουρνουά UEFA.

«Το πιο δύσκολο ήταν ότι συνδέονταν με την υγεία και αυτόν τον ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να τους ελέγξουμε όλους, να είμαστε κλειδωμένοι, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά είναι μια τεράστια πρόκληση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας