Που οφείλονται τα λάθη του Κάριους

Αρνητικός πρωταγωνιστής στον τελικό Ρεάλ -Λίβερπουλ 3-1 ήταν ο Λόρις Κάριους με τις δυο γκάφες του, και με τον προπονητή τερματοφυλάκων Γιάννη Πλαβούκο προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του και να αναλύσουμε τα λάθη του Γερμανού τερματοφύλακα. 

Που οφείλονται τα λάθη του Κάριους

Ο Γιάννης Πλαβούκος , που μίλησε στην εκπομπή Sport City,στον Αθήνα 984, γεννήθηκε 18 Φεβρουαρίου 1967 στην Αθήνα. Έπαιξε τερματοφύλακας σε Αχαρναϊκό, Ρόδο, Θρασύβουλο, ενώ ασχολείται επαγγελματικά με την προπόνηση τερματοφυλάκων από το 1999. Η αρχή σαν προπονητής τερματοφυλάκων έγινε στον Θρασύβουλο, ακολούθησαν Καβάλα, Άρης, Πανιώνιος, Κέρκυρα, Πανθρακικός και Λεβαδειακός. Ο Γιάννης Πλαβούκος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πολλούς νεαρούς και ταλαντούχους τερματοφύλακες όπως οι: Βελλίδης, Διούδης, Αθανασιάδης, Πασχαλάκης, Ανέστης, Τσιντώτας.

Η τοποθέτηση του “Πίσω από την άμυνα βρίσκεται ο τερματοφύλακας και πίσω από τον τερματοφύλακα το δίχτυ και κάθε λάθος μετράει. Θα μιλήσω τακτικά. Στο πρώτο γκολ την ώρα που έκανε την υποδοχή της μπάλας τι έπρεπε να κάνει;Να βγει γρήγορα στην αντεπίθεση ώστε να δώσει υπεραριθμία στην ομάδα του. Να βγάλει τον σέντερ φορ έξω από το παιχνίδι. Να φύγει, να τρέξει, δεν το απαγορεύει ο κανονισμός. Έπρεπε να πάρει τη μπάλα και να τρέξει. Έπρεπε να πάει αριστερά, όπου περίμενε το στόπερ. Δεν ήταν όμως νοητικά καλά, αφού δεν συνδύασε την ταχύτητα με τη σκέψη. Την ταχύτητα της σκέψης. Ακούστηκε ότι δέχθηκε μια αγκωνιά από τον Ράμος. Μήπως τον επηρέασε αυτό;”

-Δεν είναι παράξενο που πήγε να δώσει τη μπάλα από πάνω και όχι από κάτω;

“Έπρεπε τακτικά να τρέχει γρήγορα, να βγάλει τον Μπενζεμά έξω από τη φάση.

Το πιο σωστό ήταν να τρέξει με τη μπάλα και να κάνει συρτή μεταβίβαση στυλ μπόουλινγκ. Αυτό πήγε να κάνει, αλλά έκανε την πάσα σε ψιλοστατική μορφή με τον παίκτη να είναι μπροστά του. Έπρεπε να πάρει τη μπάλα και να φύγει στην άκρη τρέχοντας στο πλάι. Έχω τη μπάλα δικιά μου, τρέχω στην άκρη και παίζω γρήγορα. Και ο Καρνέζης είχε φάει ένα γκολ με την ΑΕΚ από τη σέντρα, αλλά δεν τον πήρε από κάτω, δούλεψε και έκανε καριέρα. Και είχα δηλώσει τότε, ότι μέσα από αυτή τη φάση θα βγει δυνατός.

-Για το τρίτο γκολ;

“Κάποτε ο Στιλ του Παναθηναϊκού έκανε κακή εκτίμηση. Η μπάλα ερχόταν ψηλά έβαλε τα χέρια του από κάτω για να την πιάσει και του έφυγε. Ίσως αν είχε κι άλλο χρόνο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, να έκανε κι άλλα λάθη, να δεχόταν κι άλλα γκολ. Δεν ήταν διανοητικά καλά”

-Τον αλλάζουμε τον τερματοφύλακα μετά από μια γκάφα;

“Ποτέ. Ο τερματοφύλακας θέλει στήριξη. Αν δεν τον βάλει η ομάδα του θα καταστραφεί.

-Μα όταν βλέπεις από τον πάγκο ότι δεν είναι πνευματικά καλά δεν τον αλλάζεις;

“Αυτό το βλέπεις στην τελευταία προπόνηση. Κάνουμε λίγη προπόνηση, αλλά γρήγορη προπόνηση. Ταχύτητας, αντίδρασης. Να δούμε αν είναι καλά νοητικά. Ο προπονητής τερματοφυλάκων εισηγείται , την τελική απόφαση όμως την παίρνει ο προπονητής”

-Όσον αφορά το ροτέισον, γιατί στο πρωτάθλημα έπαιζε o Mινιολέ. Δεν παίζεις σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με τον καλύτερο;

“Δεν είμαι πολύ του ροτέισον. Τον στηρίζουμε για να μη χάσει το ρυθμό του. Απλά τον άλλο τον έχω καλά και τον τρίτο τον έχω καλά για να μη τον χάσω. Τους βάζω σε εύκολα ματς”

Η Λίβερπουλ πονάει στη θέση του τερματοφύλακα, γιατί γράφεται ότι επένδυσε εκατομμύρια και δεν έχει τερματοφύλακα με ισχυρή προσωπικότητα”

“Δεν ξέρω τον προγραμματισμό της ομάδας. Μεταξύ Ντοναρούμα και Όμπλακ, θα προτιμούσα τον δεύτερο. Ο Ντοναρούμα δεν είναι έτοιμος ακόμη, ενώ ο Όμπλακ έχει διάρκεια τα τελευταία χρόνια.

-Ο καλύτερος στον κόσμο;

“Ο Νόιερ, αλλά είναι εκτός. Ο Ντεχέα έκανε πολύ καλή χρονιά.

-Ποιοί είναι οι τρεις καλύτεροι τερματοφύλακες του πρωταθλήματος;

“Ο Πασχαλάκης, ο Γιαννιώτης , ο Τσιντώτας και ο Αθανασιάδης