Αντρές Εσκομπάρ: Τον δολοφόνησαν για ένα αυτογκόλ (pics - vid)

Στις 2 Ιουλίου του 1994, έξι ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας από το Μουντιάλ, ο Αντρές Εσκομπάρ κάλεσε τους φίλους του στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης "El Indio", στην πόλη Μεντεγίν.

Αντρές Εσκομπάρ: Τον δολοφόνησαν για ένα αυτογκόλ (pics - vid)

[Στις 22 Ιουνίου, κατά τον δεύτερο αγώνα της ομάδας του στην φάση των ομίλων, εναντίον των ΗΠΑ, ο Εσκομπάρ σημειώνει αυτογκόλ στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην τελική επικράτηση των ΗΠΑ με 2-1. Καθώς η Κολομβία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ ισοβάθμησαν στον όμιλο, στο τέλος της διοργάνωσης, η ήττα αυτή αποδείχθηκε σημαντική για τον τελικό αποκλεισμό της από την φάση των 16]

Επιστρέφουμε στην ιστορία μας και στο El Indio... Όταν αποχώρησαν από το νυχτερινό κέντρο και καθώς κατευθύνονταν στον χώρο στάθμευσης, ο Εσκομπάρ βρέθηκε μπροστά σε τρεις άνδρες οι οποίοι τον πυροβόλησαν εξ επαφής 6 φορές! Διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά 45 λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 120.000 άτομα. Ο Εκσομπάρ δολοφονήθηκε ένα μήνα πριν τον προγραμματισμένο γάμο του με τη σύντροφό του, Πάμελα Κασκάρντο. Για ένα αυτογκόλ...

Την ίδια νύχτα της δολοφονίας, συνελήφθη για την υπόθεση ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, ο οποίος ομολόγησε τελικά την ενοχή του. Ο Μουνιόθ εργαζόταν για λογαριασμό διαφόρων καρτέλ της χώρας, ενώ είχε εργαστεί ως οδηγός των αδελφών Πέδρο και Χουάν Γκαλόν, οι οποίοι φέρονταν να έχουν στοιχηματίσει και χάσει σημαντικά ποσά στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Το 1995 καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης, τα οποία το 2001 μειώθηκαν σε 26. Αποφυλακίστηκε τελικά το 2005, έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια φυλάκισης.

Μετά την δολοφονία του Εσκομπάρ, ο πατέρας του, ο τραπεζίτης Ντάριο Εσκομπάρ και η οικογένειά του, ίδρυσαν την οργάνωση «Andrés Escobar Project», για μη προνομιούχα παιδιά που επιθυμούν να αγωνιστούν στο ποδόσφαιρο. Το 2002 ο δήμος του Μεντεγίν ύψωσε ένα άγαλμα προς τιμήν του.

Το 2009 η σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ «30 for 30» του ESPN, για τα 30 χρόνια του σταθμού, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ, με τίτλο «The Two Escobars».

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης η εκτέλεση του αρχηγού του Καρτέλ Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, καθώς και η σχέση του ποδοσφαίρου στην Κολομβία με τα οργανωμένα καρτέλ.