1η Ιουλίου 2004: Γκολ και φύγαμε για τελικό! Περνάει η μπάλα γκοοοοοοοοολ! (vids)

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά στην παράταση του αγώνα με την Τσεχία έστειλε την Ελλάδα στον τελικό του Euro 2004.

1η Ιουλίου 2004: Γκολ και φύγαμε για τελικό! Περνάει η μπάλα γκοοοοοοοοολ! (vids)

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουλίου 2004 και όλη η χώρα ζούσε και ανέπνεε για τον ημιτελικό του EURO της Πορτογαλίας. Όλοι οι απανταχού Έλληνες αγωνιούσαν για την αναμέτρηση με την Τσεχία στους "4" του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!

Το παιχνίδι ξεκίνησε και οι Τσέχοι ήταν μια ταχύτητα μπροστά. Η παρέα των Νέντβεντ, Πομπόρσκι και Κόλερ έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Αντώνη Νικοπολίδη και την ελληνική άμυνα να κρατούν με νύχια και με δόντια το μηδέν.

Όσο κυλούσε ο αγώνας, η Εθνική ισορροπούσε. Η κανονική διάρκεια τελείωσε χωρίς γκολ και το το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση. Πλέον, όλα ήταν ανοιχτά. Οι διεθνείς μας είχαν αυτοπεποίθηση και σε κάθε περίπτωση το άγχος είχε μεταφερθεί στους απέναντι, οι οποίοι ήταν και το φαβορί. Στο 106', στις καθυστερήσεις της πρώτης παράτασης, γράφτηκε η ιστορία!

Ο Βασίλης Τσάρτας εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά με το θεϊκό του αριστερό πόδι, ο Τραϊανός Δέλλας πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ. Στήλη άλατος οι Τσέχοι, πανζουρλισμός στη δική μας πλευρά. Η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το παιχνίδι αυτό ήταν και το τελευταίο του "ασημένιου γκολ" (δηλαδή όποια ομάδα είχε υπέρ της το σκορ στην πρώτη παράταση, ήταν και η νικήτρια). Οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Ευρώπη. Είχε στηθεί ένα ατελείωτο πανηγύρι. Ενα συναίσθημα μοναδικό, πρωτόγνωρο, ανεπανάληπτο, απερίγραπτο.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71' Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91' Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης.
Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39' Σμίτσερ), Μπάρος, Ουιφαλούσι.