Αλήθειες Λουτσέσκου, λάθη Σαββίδη - Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ στην επιφάνεια

Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ βγήκαν στην επιφάνεια λόγω Ολυμπιακού, Άρη και... Σλόβαν Μπρατισλάβας. Τα λάθη του Ιβάν Σαββίδη και η προειδοποίηση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Γράφει ο Ευτύχης Μαθιουδάκης.

Αλήθειες Λουτσέσκου, λάθη Σαββίδη - Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ στην επιφάνεια

Οι απανωτές ήττες που γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό (σε πρωτάθλημα 0-1, πλέι οφ 0-1 και στον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου 2-0), αλλά και ο διασυρμός από τον Άρη (στο πρωτάθλημα, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με 4-2) έβγαλαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπάρχουν στον «Δικέφαλο του Βορρά» και που κάποιοι επιμελώς προσπάθησαν να τα κρύψουν στην Τούμπα.

Με το… καλημέρα οι Θεσσαλονικείς έμειναν εκτός Ευρώπης. Ο πρωταθλητής της Ελλάδας κατάφερε να αποκλειστεί από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, καθώς έχασε 1-0 εκτός έδρας, ενώ στη ρεβάνς που έγινε στη Θεσσαλονίκη νίκησε με 3-2 και ήρθε έτσι ο αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα τότε ο Γιώργος Σαββίδης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο ΠΑΟΚ στρέφει το ενδιαφέρον του στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Σε σχόλιά του στο facebook ανέφερε: «Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα σε όλα τα επίπεδα. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας στη διοίκηση και εγώ προσωπικά θέλω να ζητήσω συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Οι ευρωπαϊκές νύχτες μεγαλώνουν μια ομάδα, όμως, περισσότερο και από αυτό, ένα κλαμπ μεγαλώνει όταν διαχειρίζεται το ίδιο καλά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Με υπομονή και χαμηλά το κεφάλι, θα φτάσουμε εκεί όπου ονειρευόμαστε».

Ο Ιβάν Σαββίδης, μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, δεν ξύπνησε ούτε όταν χτύπησε… καμπανάκι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Ο Ρουμάνος προπονητής άδειασε όλους όσοι επιχείρησαν να αναδείξουν πως τα χρήματα τον έκαναν να πάρει το καπελάκι του και να φύγει από την ομάδα που είχε χτίσει και την έκανε πρώτη στην Ελλάδα. O Λουτσέσκου είχε διαπιστώσει ότι ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης είχαν άλλα στο μυαλό τους και τόνισε:

«Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του προπονητή, είναι καλύτερο να μη συνεχίζεται η συνεργασία. Είχα στον ΠΑΟΚ μια πολύ δυνατή, ενωμένη ομάδα, αλλά ήρθα σε αυτήν την κατάσταση και έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Δεν μπορούσα να πείσω τον Ιβάν Σαββίδη και τον γιο του να προσαρμοστούν στις ιδέες μου. Δουλειά, σταθερότητα, σχέσεις και εκτός γηπέδου, όχι μόνο μέσα στα αποδυτήρια.

Όλα αυτά είναι χτισμένα με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς σταθερότητα δεν μπορεί να συμβεί κάτι θετικό. Σε δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ, σε 30 παιχνίδια εντός έδρας, κερδίσαμε τα 29 και είχαμε μια ισοπαλία. Κερδίσαμε δυο τίτλους, αν και τον έναν μας τον στέρησαν άδικα οι επιτροπές. Είναι σαφές ότι αυτή η ομάδα ήταν πολύ ισχυρή και η σκέψη μου ήταν να αλλάξω όσο το δυνατόν λιγότερο αυτό το γκρουπ».

Ο Λουτσέσκου αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ στις 29 Ιουνίου 2019 και τον διαδέχθηκε ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έφερε καλύτερες μέρες στον «Δικέφαλο του Βορρά» και οι οπαδοί του συλλόγου δεν μπορούν να ξεχάσουν τις… σφαλιάρες από τον Ολυμπιακό και τον διασυρμό από τον Άρη. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν βλέπει… εφιάλτες τύπου Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ έπεσε και ο μύθος περί «ερυθρόλευκων» ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ.

Μετά την ήττα και στο Κύπελλο έπεσε ο μύθος για το… γκέτο της Αθήνας και τον Μαρινάκη και οι φίλαθλοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα σε Ιβάν και Γιώργο Σαββίδη. Μάλιστα ένας από αυτούς έγραψε στον Σαββίδη τζούνιορ το εξής καταπληκτικό: «Giorgis, ο ΠΑΟΚ δεν είναι παιχνίδι που σου αγόρασε με πολλά λεφτά ο μπαμπάς σου και εσύ το χαλάς για να πάρεις άλλο...».