Τους βοηθάει ο Μαρτίνς, τον βοηθούν οι παίκτες

Για να κάνει τέτοια ομάδα ο Ολυμπιακός, να κερδίζει 3-0 (έστω αυτόν) τον ΠΑΟ και να «μη χαλάει κι ο κόσμος», έχουν συμβολή όλοι. Ο Μαρτίνς ξέρει τι ζητάει από παίκτες που ξέρουν τι χρειάζεται...

Τους βοηθάει ο Μαρτίνς, τον βοηθούν οι παίκτες

Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού έχει γίνει viral. Για τον τρόπο με τον οποίο η μπάλα κυκλοφόρησε επί πάνω από ένα λεπτό και πάνω από 20 φορές στα πόδια των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών (όλων, του Σα περιλαμβανομένου), μέχρι να γίνει η σέντρα από τον Ελαμπντελαουί και το γυριστό από τον Ελ Αραμπί. Ο Διούδης και οι συμπαίκτες του έγιναν απλώς συμμέτοχοι (και... θεατές εντός γηπέδου), μιας από τις καλύτερες φάσεις που έχει παρουσιάσει ποτέ ελληνική ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε σημείο να κερδίζει 3-0 τον Παναθηναϊκό και να μην «έγινε και κάτι». Είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «τριφύλλι» σε κάθε τομέα, που μετατρέπουν μια τέτοια επικράτηση έμφασης του Ολυμπιακού να μοιάζει το απολύτως φυσιολογικό; Σίγουρα όχι. Ο ίδιος Παναθηναϊκός δεν έχασε πριν από μερικές ημέρες ούτε από την ΑΕΚ ούτε από τον ΠΑΟΚ. Τις δύο καλύτερες ομάδες της χώρας (πολύ) μετά από τον πρωτοπόρο και πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει φτιάξει μια ομάδα πέραν των ελληνικών δεδομένων. Η φάση του δεύτερου γκολ ήταν απόδειξη δουλειάς. Όλοι ήξεραν πού έπρεπε να είναι και τί έπρεπε να κάνουν με την μπάλα. Κι ο Ινσούα με τον Γιόχανσον να έπαιζαν, η ίδια εξέλιξη θα υπήρχε. Κι ο Βαλμπουενά να έπαιζε, η ίδια εξέλιξη θα υπήρχε!

Αυτό που έχει πετύχει ο τωρινός Ολυμπιακός είναι η συνεννόηση. Ανάμεσα σε όλους. Ο προπονητής ήθελε να μπορέσει η ομάδα του να τελειώνει γρήγορα το ντέρμπι της Κυριακής για να αφοσιωθεί στο μεγάλο ντέρμπι της Τετάρτης. Οι ποδοσφαιριστές ήξεραν ότι αυτό ήταν το σωστό, πάνω απ' όλα για τους ίδιους. Κι όταν ο Κουρμπέλης αστόχησε στην κοντινή κεφαλιά μόλις στο 2', ο Ολυμπιακός κατάλαβε ότι η δουλειά έπρεπε να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν στη συνέχεια περιπέτειες. Αν ψάξει να βρει κανείς κάτι μεμπτό στον Ολυμπιακό που παρέσυρε τον Παναθηναϊκό, ήταν αυτό ακριβώς το νωθρό ξεκίνημα. Ο Δώνης δεν το εκμεταλλεύτηκε, μετά δεν υπήρχε άλλη ευκαιρία.

Είναι τελικά θέμα συνεννόησης. Για να γίνει μια πολύ καλή ομάδα, ο προπονητής πρέπει να είναι ικανός. Κι ας μην είναι ο καλύτερος του κόσμου. Ο Μαρτίνς είναι. Για να μπορέσει ο ικανός προπονητής να περάσει τις ιδέες του και να πάρει από τους παίκτες αυτό που χρειάζεται ανά περίσταση η ομάδα, είναι απαραίτητο να έχει ικανούς παίκτες. Κι ας μην είναι οι καλύτεροι του κόσμου. Οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι απολύτως ικανοί να υπηρετήσουν ένα ορθολογικό και μοντέρνο ποδοσφαιρικό πλάνο. Και να καταλάβουν ότι χάρη στη δουλειά που οι ίδιοι έχουν κάνει μαζί με τον προπονητή τους, μπορεί το πράγμα να πηγαίνει πολλές φορές με «αυτόματο πιλότο». Όπως έγινε στο γκολ του Ελ Αραμπί. Όπως έγινε στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0...