ΣΥΡΙΖΑ: «Επικοινωνιακή μπούρδα του Μπακογιάννη το γήπεδο του Παναθηναϊκού»

Ο τομέας αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση και τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την πολιτική που ακολουθεί, ενώ ο συντονιστής του αθλητικού τομέα Κώστας Αλεξίου χαρακτήρισε "επικοινωνιακή μπούρδα του κ. Μπακογιάννη" το γηπεδικό του Παναθηναϊκού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Επικοινωνιακή μπούρδα του Μπακογιάννη το γήπεδο του Παναθηναϊκού»

Η στήριξη του αθλητισμού στη μετά κορονοϊού εποχή ήταν το βασικό θέμα στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο τομέας αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τομεάρχη Αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, τον τέως γενικό γραμματέα, Ιούλιο Συναδινό και τον Κώστα Αλεξίου να εκπροσωπούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ιούλιος Συναδινός τόνισε: "Αναδείχθηκε ο ρόλος του αθλητισμού στην περίοδο της πανδημίας. Περίοδος όπου η αθλητική δραστηριότητα υπέστη πλήγμα σε όλα τα επίπεδα. Εμείς διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο προτάσεων για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού. Αφορά στα πολύ άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που χρειάζονται ένα ολιστικό σχέδιο. Είτε αφορά την άσκηση των πολιτών είτε αφορά τους αθλητές και τα σωματεία ή τον ιδιωτικό τομέα και τα γυμναστήρια. Ο αθλητισμός δικαιούται μέρος από το μαξιλάρι των 37.5 εκατ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα θέμα είναι το υγειονομικό και το άλλο η εμπέδωση της ασφάλειας στα γήπεδα και της υγείας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι οικογένειες πως όπου πηγαίνουν τα παιδιά τους δεν θα κινδυνεύουν.

Το πρόγραμμα αφορά 510.000 δικαιούχους και προτείνουμε μία ενίσχυση 24.400.000 ευρώ μέσω vouchers. Είναι επιδότηση και κάλυψη μέρους της δαπάνης. Vouchers για ανθρώπους που θέλουν να αθληθούν και να πάνε γυμναστήριο. Έχουμε πρόγραμμα και για τα παιδιά των σωματείων. Μιλάμε για ζεστό χρήμα που πάει απευθείας σε αθλούμενους και ομάδες. Για αθλητικά σωματεία έχουμε πρόταση και για το ιατρικό κόστος. Εδώ μπορεί να διατεθεί ένα ποσό 2.300.000. Δεν αφορά όλη την περίοδο αλλά τους πρώτους 3 μήνες. Βεβαίως υπάρχουν και διοικητικά μέτρα. Μέτρα που αφορούν στις Ομοσπονδίες, που έχουν αναστείλει τα έξοδά τους. Πρέπει να υπάρχει μείωση ή απαλλαγή των μισθωμάτων για τις δημόσιες αθλητικές υποδομές. Να υπάρχει εξάμηνη αναστολή των όποιων χρεών αφορά την χρήση τους. Και όταν περάσει το εξάμηνο να γίνει μία ρύθμιση 49 δόσεων. Είναι γνωστό ότι οι προπονητές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν είναι μεγάλη η πλειοψηφία των σωματείων που μπήκαν στο προνοιακό πρόγραμμα. Οι προπονητές που είχαν μόνο αυτήν την απασχόληση έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί οι προπονητές πληρώνονταν από τις συνδρομές των γονιών στις Ακαδημίες. Εμείς προτείνουμε μία τρίμηνη επιδότηση με κόστος 9 εκατ.. Έτσι θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους. Για τα εθνικά κέντρα ξέρουμε πως υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της πρόσληψής τους. Είναι 250 άτομα και το κόστος είναι περίπου 5.500.000. Πρέπει να καλυφθούν αυτές οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Οι εθνικές Ομοσπονδίες έχουν μεγάλο πρόβλημα και έπρεπε να στηριχθούν. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Λέμε μία αύξηση του 6%. Δεν είναι πολλά τα χρήματα. Από ένα ποσό 1.800.000 θα καλυφθούν κάποιες άμεσες ανάγκες. Δεν συμφωνούμε με την τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη πως επειδή δεν έγιναν τα πρωταθλήματα δεν έχουν δαπάνες. Εμείς λέμε πως η μη διεξαγωγή πρωταθλημάτων προκάλεσε πρόβλημα στις ομάδες. Έχασαν χορηγούς αλλά και χρήματα από τα τηλεοπτικά που είχαν. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας την δημιουργία ενός κουμπαρά για τον αθλητισμό με πηγές εσόδων από το στοίχημα και τα κέρδη των εταιρειών αυτών, από τα τηλεοπτικά και ένα ποσοστό να βγαίνει από τα επαγγελματικά συμβόλαια παικτών και μπασκετμπολιστών. Να πηγαίνουν χρήματα στις ερασιτεχνικές ομάδες, τις Ομοσπονδίες και σε ένα ταμείο ασφάλισης αθλητών που παλιά υπήρχε και τώρα καταργήθηκε. Είναι μία σκέψη που κάνουμε σοβαρά. Σύντομα με ποσοστά και κόστος θα μπορούμε να την θέσουμε σε διαβούλευση. Για το πρόγραμμα Χίλων και τις φετινές επιχορηγήσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και του νοικοκυρέματος. Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ψηφιοποίηση σωματείων. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα με αδρανή σωματεία ή το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στον αθλητισμό. Σήμερα υπάρχει χειραγώγηση για εκλογικές και πολιτικές σκοπιμότητες και να ανακοινώνεται ότι μόνο τα νόμιμα σωματεία θα ψηφίσουν. Δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή. Έχουν καταγραφεί 5.000 και τα σωματεία είναι πάνω από 12.000. Η σημερινή Κυβέρνηση άλλαξε τις παραμέτρους. Ας παρουσιάσει τα κριτήρια ο κ. Αυγενάκης".

"ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ FIFA / UEFA"

Για τις εκλογές της ΕΠΟ σχολίασε: "Καταρχάς, σε σχέση με τις εκλογές της ΕΠΟ, η Πολιτεία προχώρησε σε συμφωνίες με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, με την FIFA / UEFA και πρέπει να τις τηρήσει για να μην εκθέτει την χώρα. Η διενέργεια των εκλογών προτού αποχωρήσει το ξένο κλιμάκιο εξασφαλίζει μία κανονικότητα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά το μητρώο για απόδοση δικαιώματος ψήφου. Δεν συμφωνούμε με την κομματική χειραγώγηση εκλογών Ομοσπονδιών. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω σε μαύρες εποχές όπως ήταν παλιά η διαχείριση των κωδικών από τον ΟΠΑΠ και η διαχείριση των κονδυλίων".

Για τον τρόπο εκλογών στην ΕΠΟ είπε: "Στις καλένδες έχει μπει ο εκδημοκρατισμός του ελληνικού αθλητισμού. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο κ. Αυγενάκης ήταν να ακυρώσει τον Νόμο του κ. Βασιλειάδη που προέβλεπε τα πάντα. Στο σύνολο ο ελληνικός αθλητισμός έχει ένα θέμα. Όσοι περισσότεροι ψηφίζουν και μετέχουν τόσο καλύτερα. Η ΕΠΟ έχει την ιδιαιτερότητα των Ενώσεων".

Για τη Super League 2 δήλωσε: "Εμένα η δική εμπλοκή ήταν έντονη επί υπουργίας Κοντονή που πιέσαμε την UEFA να έρθει εδώ να βάλει κανόνες στην ΕΠΟ με δικαστές και με άτομα με δικαστικές εκκρεμότητες. Άτομα με υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις. Συμφωνώ με την προσπάθεια που έγινε για την μείωση των ομάδων των επαγγελματικών. Αυτό ήταν το βασικό κίνητρο των ενεργειών που έγιναν. Ο αριθμός των ομάδων που προτείνονταν τότε ήταν μικρότερος. Εάν αυτό ήταν αποτελεσματικό ή όχι θα το δούμε. Εξάλλου τώρα είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση. Εμείς ήμασταν υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Κυρίως να μην υπάρχει το στοιχείο της χειραγώγησης μεταξύ των ομάδων πάντα σε σχέση με τα συμβόλαια των συνδρομητικών καναλιών. Θέλαμε τη βιωσιμότητα και την διαφάνεια".

"NA ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΙΑ"

Ο Γιάννης Μπουρνούς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: "Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βγούμε από αυτήν την κρίση με την κοινωνία όρθια. Με την πλειοψηφία να αντέχει τις πρωτόγνωρες συνέπειες που δυστυχώς έχει χτυπήσει έντονα και τον αθλητισμό. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το αίτημα των συμπολιτών μας να αθλούνται τακτικά. Κατά την διάρκεια του lockdown αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Έκλεισαν τα στάδια, τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης. Καταρχάς υπάρχει η συνέπεια της απώλειας των εσόδων. Δεύτερον συσσώρευση χρεών από έσοδα που έτρεχαν. Τρίτον ο κίνδυνος παύσης πολλών σωματείων εφόσον η Πολιτεία συνεχίσει να μην τα στηρίζει οικονομικά. Τέταρτον υπήρξε πρόβλημα με τον σχολικό αθλητισμό και τα μόρια. Πέμπτον υπήρξε πρόβλημα με τα γυμναστήρια και έκτον κινδυνεύουν να χαθούν τόσες θέσεις.

Τι μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για τους γυμναστές και τα αθλητικά σωματεία; Η Κυβέρνηση δεν πήρε κανένα εξειδικευμένο μέτρο στήριξης των σωματείων. Μείωσε 10% με 15% τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Ο κ. Αυγενάκης ήταν κρυπτόμενος πίσω από το πρόγραμμα Χίλων. Εμείς κάναμε μία σειρά από δράσεις και επαφές. Διαπιστώσαμε την δίψα που υπάρχουν στην περιφέρεια για άθληση και πολλών νέων ανθρώπων. Εκπονήσαμε και πρόγραμμα για στήριξη γυμναστηρίων και αθλητικών φορέων. Έχουμε ένα πρόγραμμα με πλήρη στήριξη και πηγές εσόδων. Έχει την πρόνοια και για μέσα με έσοδα. Να δοθούν τα πάντα στους πάντες. Η ανευθυνότητα ανήκει στον Αυγενάκη και στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παίρνει μέτρα που διχάζουν τον αθλητισμό".

Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα με το μητρώο αθλητικών σωματείων: "Το πρόγραμμα με το μητρώο είναι σωστό ως λογική, όμως η διαδικασία είναι λανθασμένη. Εδώ είδαμε επαφές αλλά καταλήξαμε σε ανωμαλία στο ποδόσφαιρο λόγω των χειρισμών του κ. Αυγενάκη. Πάλι με μεθοδεύσεις ο κ. Αυγενάκης και εξοφλώντας γραμμάτια. Προεκλογικά γραμμάτια. Μιλάμε για πρόκληση ανωμαλιών. Ο κ. Αυγενάκης τινάζει στον αέρα τις διαδικασίες και με Ομοσπονδίες που δεν δέχονται να χειραγωγηθούν. Ε δεν συμβαίνουν συναινετικά όλα, όπως μας λέει ο κ. Αυγενάκης. Πολιτική μαυρογιαλουρισμού. Από εμάς ο κ. Αυγενάκης δεν θα βρει συναίνεση. Οδηγεί στην λάσπη το κάρο του αθλητισμού. Ναι μπορεί να είχαμε και εμείς απειρία, κάναμε λάθη αλλά προσπαθήσαμε σε σωστή κατεύθυνση. Στο αθλητικό Νομοσχέδιο ο κ. Αυγενάκης μας μίλησε για αγώνα κατά της βίας. Αλήθεια; Ποιά είναι η βελτίωση; Που είναι η Κυβέρνηση; Εμείς δεν μπορούμε να συναινούμε με τέτοια πολιτική. Δεν έχουμε την καούρα της χειραγώγησης του Αυγενάκη".

"ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΜΠΟΥΡΔΑ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ"

Ο Κώστας Αλεξίου σημείωσε για τον τρόπο ανάδειξης του Δ.Σ. της ΕΠΟ και την αλλαγή χρονοδιαγράμματος: "Ό,τι διευρύνει την δημοκρατία το στηρίζουμε. Πολιτικά βεβαίως είμαστε υπέρ της πολιτικής διεύρυνσης. Διαφωνούμε με το είδος των παρεμβάσεων και γενικά τις παρεμβάσεις στις Ομοσπονδίες. Ας δει η ΕΠΟ πως θα τα κάνει αυτά και σεβόμενοι τους κανόνες".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού: "Είναι μία καθαρά επικοινωνιακή μπούρδα και μόνο η ανάρτηση και η εμφάνιση του Μπακογιάννη. Όλα έχουν οπισθοβαρή χαρακτήρα και ουδεμία αναφορά γίνεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο κ. Μπακογιάννης έχει δεσμεύσει όλο τον προϋπολογισμό σε συγκεκριμένα έργα με μεγάλες εργολαβίες σε αντίθεση με τον κ. Καμίνη που έκανε μικρές εργολαβίες. Έχει επικεντρωθεί σε δρόμους, έργα πρασίνου και άλλα. Έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί. Ότι λέει ο κ. Μπακογιάννης είναι μία επικοινωνιακή πρόταση - μπούρδα της στιγμής. Καμία πρόταση δεν υπάρχει. Καταρχήν να δηλώνω την στήριξή μου και να αποδοκιμάσω την επίθεση στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Έκανε ένα λάθος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι κατατεθειμένο ως μέρος του Δήμου Αθηναίων, που πληρώνει και τον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει ειδική συμφωνία που προϋποθέτει να υπάρχει Ερασιτέχνης Παναθηναϊκό. Εμείς συμφωνούμε με την διπλή ανάπλαση με ποδοσφαιρικό γήπεδο και δύο κλειστά γυμναστήρια, υπαίθριο πάρκινγκ και εμπορικά καταστήματα. Η διπλή ανάπλαση περιλαμβάνει γκρέμισμα του γηπέδου της Λεωφόρου και να μείνει ένα κομμάτι μόνο στην Θύρα 13, που θα έχει ρόλο μουσείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε εμείς.

Βεβαίως συμφωνούμε με αυτό που λέει ο κ. Γιαννακόπουλος για μία πράσινη γειτονιά και στήριξη στον Ερ. Παναθηναϊκό. Στον προϋπολογισμό του κ. Μπακογιάννη δεν προβλέπεται τίποτα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα επόμενα τρία χρόνια. Ότι λέει ο κ. Μπακογιάννης είναι μία επικοινωνιακή πρόταση - μπούρδα της στιγμής. Καμία πρόταση δεν υπάρχει», τόνισε ο Κώστας Αλεξίου κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης με θέμα τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του αθλητισμού στην μετά-covid 19 εποχή".