Καρντόσο: «Όταν έφυγα από την ΑΕΚ, αποφάσισα να σταματήσω για λίγο»

Ο Μιγκέλ Καρντόσο σε συνέντευξή του στην Πορτογαλία αναφέρθηκε στην παρουσία του στην ΑΕΚ και μίλησε για τους λόγους όπου αποφάσισε να απομακρυνθεί για λίγο από τους πάγκους. 

Καρντόσο: «Όταν έφυγα από την ΑΕΚ, αποφάσισα να σταματήσω για λίγο»

Για την θητεία του στην ΑΕΚ, αλλά και για τις αποφάσεις που πήρε μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της ομάδας μίλησε ο Μιγκέλ Καρντόσο.

Ο άλλοτε Πορτογάλος τεχνικός της «Ένωσης» παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «A Bola» της πατρίδας του λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως όταν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων» αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά.

«Αφού έφυγα από την ΑΕΚ, αποφάσισα να σταματήσω και να κάνω δύο ή τρία πράγματα που θεωρούσα απαραίτητα. Πρώτον, επειδή υπήρχαν νομικά ζητήματα για επίλυση, τα οποία έπρεπε να λύσω με την ΑΕΚ, ήταν καλό να μην δουλεύω. Δεύτερον επειδή μετά από τόσα χρόνια στο εξωτερικό με την στήριξή της οικογένειας και της συνοδείας του γιου μου, ο οποίος πρόκειται να μπει στο πανεπιστήμιο, κατάλαβα ότι ήταν καλή στιγμή να δηλώνω περισσότερο παρών στο σπίτι και να ισορροπήσω τη δουλειά με την οικογένειά μου. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να σκεφτώ πράγματα για την πιο πρόσφατη επαγγελματική περίοδο μου», τόνισε αρχικά ο Καρντόσο και συνέχισε:

«Πήρα την ευκαιρία να αναπροσαρμόσω ορισμένες πτυχές του προπονητικού μου ρεπερτορίου και επίσης είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο, να μιλήσω με ανθρώπους, με φίλους και προπονητές, προκειμένου να ακούσω διάφορες απόψεις σχετικά με το ποδόσφαιρο ποδοσφαίρου σήμερα.

Μάλιστα, ακόμα και όσον αφορά στη διαχείριση που πρέπει να κάνει ένας προπονητής, είτε σε ποια φάση είναι η ανοδική σχέση με τους προέδρους και τους διευθυντές, είτε στα μοντέλα επιχειρηματικής διαχείρισης των συλλόγων που δεν έχουν κάποια ευαισθησία και κάποια φροντίδα. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα αυτήν του παίκτη. Δηλαδή την κοινωνική του διάσταση, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία».

Σχετικά με το πόσο θα επηρεαστούν οι ομάδες από τα ματς χωρίς κόσμο, τόνισε: «Στην αρχή της σεζόν έπαιξα δύο παιχνίδια Γιουρόπα Λιγκ. Ομολογώ ότι ένιωσα πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια με όταν έχει κόσμο. Υπάρχουν στιγμές στο παιχνίδι, που ο κόσμος της εντός έδρας ομάδας μπορεί να εκτοξεύσει τους παίκτες και να τους δώσει ώθηση. Όμως, όταν είναι άδειο το γήπεδο, δεν γίνεται αυτό.

Από την άλλη πλευρά, για τον αντίπαλο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οπαδοί εκτός έδρας αφαιρεί όλο αυτό το συναισθηματικό βάρος και την πίεση του στο ξένο γήπεδο. Τα παιχνίδια γίνονται φτωχότερα. Οι αλληλεπιδράσεις και τα συναισθήματα των παικτών δεν υλοποιούνται και ο παίκτης δεν φτάνει στο όριο της απόδοσής του.

Υπάρχουν παράγοντες που διαταράσσονται. Ακόμα και εγώ το ένιωσα στην ΑΕΚ. Κερδίζαμε 1-0 την Τραμπζονσπόρ και παίζαμε καλά. Μάλιστα, αισθανόμουν ότι αν είχαμε την παρουσία των οπαδών θα μας ήμασταν ακόμα καλύτεροι. Αλλά δεν είχαμε τον κόσμο και χάσαμε το παιχνίδι (σ.σ. 1-3)».