Από το 15ο στο 45ο: Ιούνης τότε, Ιούνης και τώρα!

Τo fosonline.gr γυρίζει το χρόνο 61 χρόνια πίσω. Tις εποχές που ο τίτλος κρινόταν τον Ιούνιο. Θυμηθείτε το επεισοδιακό ντέρμπι "αιωνίων" στη Λεωφόρο με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό! Το ματς που είχε φέρει το 15ο Πρωτάθλημα στο Λιμάνι είχε γίνει στις 7 Ιουνίου, ημερομηνία που ο φετινός Ολυμπιακός καλείται να βάλει τα θεμέλια για το 45ο!

Από το 15ο στο 45ο: Ιούνης τότε, Ιούνης και τώρα!

"Σύγκρουσις φανατισμένων γιγάντων", έγραφε ο Τύπος της εποχής, παρότι ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος στην βαθμολογία και ο Παναθηναϊκός πέμπτος. Ηταν το τελευταίο ντέρμπι "αιωνίων" πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γίνει Α' Εθνική. Η ΑΕΚ, που ήταν 2η στη βαθμολογία "καιγόταν" για νίκη του Παναθηναϊκού. Στη Λεωφόρο λοιπόν, πέρα από ασπροκόκκινα και πράσινα καπελάκια, μπορούσε κανείς να διακρίνει και κιτρινόμαυρα, οι κάτοχοι των οποίων είχαν "συμμαχήσει" για 90 λεπτά με τους Παναθηναϊκούς.

Σέντρα με φανατισμό

Η αδημονία, η νευρικότητα και ο φανατισμός οδήγησε σε μικροσυμπλοκές πριν την έναρξη του αγώνα. Ακόμη και στις αριθμημένες θέσεις, κάποιοι με αμπιγέ κοστούμια και γραβάτες ήρθαν στα χέρια και οδηγήθηκαν από την Αστυνομία εκτός γηπέδου. Πρώτες στον αγωνιστικό χώρο βγαίνουν οι δύο ομάδες. Πρώτα ο Ολυμπιακός μετά ο Παναθηναϊκός. Το γήπεδο στο πόδι! Ακολουθεί ο διαιτητής Κιτσούκαλης, ο οποίος καλεί τους αρχηγούς των δύο ομάδων Ρωσίδη και Αγγελόπουλο, αντίστοιχα. Ακολουθούν χειραψίες και το στρίψιμο του κέρματος. Ο Παναθηναϊκός παίρνει τη σέντρα και ο Ολυμπιακός το τέρμα προς τους Αμπελόκηπους. Οι δύο ομάδες παίρνουν θέση μέσα στο γήπεδο. Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός με τους Θεοδωρίδη, Ρωσίδη, Σούλη, Στεφανάκο, Πολυχρονίου, Ιωάννου, Παπάζογλου, Χριστοφίδη, Υφαντή, Μπέμπη και Ψύχο. Ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται με τους Βουτσαρά, Μανταράκη, Λινοξυλάκη, Ανδρέου, Νεμπίδη, Αγγελόπουλο, Ζαφειρόπουλο, Παπαεμμανουήλ, Σιάιλο, Θεοφάνη και Πανάκη.

Τρία γκολ σε 10 λεπτά!

Ο φανατισμός και η δίψα για νίκη της εξέδρας μεταφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο επιτυγχάνονται δύο γκολ. Στο 13' ο Παναθηναϊκός κάνει το 0-1. Ο Ντεμπίδης πασάρει στον Παπαεμμανουήλ, ο οποίος ξεφεύγει από τον Στεφανάκο, κάνει τη σέντρα και ο Σιάιλος με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Θεοδωρίδη. Ο Λινοξυλάκης τον παίρνει στους ώμους του και τον μεταφέρει στη σέντρα! Αιφνιδιασμένοι, αλά ψύχραιμοι οι Ολυμπιακοί κάνουν τη σέντρα και δεν περνούν παρά μόνο δύο λεπτά και φτάνουν στην ισοφάριση. Ο Σούλης πασάρει τη μπάλα στον Ψύχο, ο οποίος φεύγει ακάθεκτος προς την εστία του Παναθηναϊκού. Ο Μανταράκης πέφτει για να τον ανακόψει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η σέντρα φτάνει στο άλλο εξτρέμ, τον Παπάζογλου, ο οποίος γυρίζει τη μπάλα στην περιοχή, όπου ο Μπέμπης με ασύλληπτη κεφαλιά κάνει το 1-1 και ξεσηκώνει τα 3/4 του γηπέδου! Οι Ολυμπιακοί αγκαλιάζονται και φιλιούνται στο γήπεδο και στις εξέδρες. Το παιχνίδι συνεχίζεται στην ίδια ένταση. Ο Θεοδωρίδης πραγματοποιεί εξαιρετικές επεμβάσεις, το ίδιο και ο Βουτσαράς. Στο 23ο λεπτό έρχεται η ολική ανατροπή για τον Ολυμπιακό. Επειτα από μια εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Υφαντή, ο Αγγελόπουλος στην προσπάθειά του να τον ανακόψει πέφτει κάτω και κουλουριάζεται με τη μπάλα στην αγκαλιά του. Ο διαιτητής Κιτσούκαλης υποδεικνύει την παράβαση - πέναλτι. Ο Υφαντής στήνει τη μπάλα, παίρνει φόρα και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Βουτσαρά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Ο Ολυμπιακός πέρα από την τεχνική και αγωνιστική ανωτερότητα, έχει και το προβάδισμα στο σκορ.

Όπου δεν πίπτει γκολ, πίπτει ράβδος...

Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξε αρκετή ένταση. Ο Αγγελόπουλος χτύπησε αναίτια στο καλάμι τον Υφαντή, ο οποίος έπεσε σφαδάζοντας στον αγωνιστικό χώρο και αργότερα σηκώθηκε κουτσαίνοντας. Ο Σούλης με τον Σιάιλο αρπάχτηκαν, ενώ ο Ανδρέου επιδόθηκε σε αντιαθλητικά μαρκαρίσματα έναντι των Πολυχρονίου και Χριστοφίδη. Στο 67ο λεπτό υπήρξε ο μοναδικός σοβαρός τραυματισμός, ο οποίος ήταν τυχαίος. Ο Λινοξυλάκης επιχείρησε να κάνει ανάποδο ψαλίδι, ο Ιωάννου έβαλε το κεφάλι του τη μπάλα για να διώξει και ο παίκτης του Ολυμπιακού έπεσε αιμόφυρτος στο γήπεδο. Είχαν σκιστεί τα χείλη του και μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Με λευκοπλαστ στο πρόσωπο ξαναμπήκε στο γήπεδο και συνέχισε ηρωϊκά τον αγώνα. Το σκορ δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη, που τον διατήρησε στην κορυφή με 43 βαθμούς έναντι 41 της ΑΕΚ. Τρίτος ήταν ο Πανιώνιος με 32, τέταρτος ο Άρης με 31, ενώ ο Παναθηναϊκός με την ήττα αυτή έμεινε στους 30, ισόβαθμος με τον Εθνικό.

Εισβολή στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού

Μετά τη λήξη του αγώνα, φανατικοί οπαδοί του Παναθηναϊκού εισέβαλαν στα αποδυτήρια των κόκκινων και επιτέθηκαν στους παίκτες του Ολυμπιακού. Ειδικά εναντίον των Σούλη, Ψύχου και Μπέμπη. Η αστυνομική δύναμη με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να προστατεύσει τους παίκτες κατά την αποχώρησή τους από το γήπεδο. Οι Πειραιώτες κατήγγειλαν ότι κατά την επίθεση οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έκλεψαν το σακάκι του Σούλη και ένα εκ των δύο πολιτικών υποδημάτων του Ψύχου. Επίσης, ότι σκίστηκαν τα πουκάμισα των Μπάμπη και Σούλη. Οι Παναθηναϊκοί κατήγγειλαν τους Μπέμπη, Σούλη, Ψύχο ότι έκαναν άσεμνες χειρονομίες, που προκάλεσαν το μένος των οπαδών της ομάδας τους, με τον Σάββα Θεοδωρίδη να λειτουργεί σε ρόλο πυροσβέστη. Σύμβουλοι του Παναθηναϊκού, καθώς και οι Πανάκης, Πετρόπουλος προσπάθησαν να απομακρύνουν τους παίκτες του Ολυμπιακού από τον κύκλο των οπαδών του Παναθηναϊκού. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, τα επεισόδια είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Ψύχου, ο οποίος υπέστη εγκεφαλική διάσειση ελαφράς μορφής και οδηγήθηκε σε κλινική από την οποία εξήλθε την επομένη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Ψύχος τραυματίστηκε σε συμπλοκή με τον Μανταράκη μέσα σε αίθουσα δίπλα από τα αποδυτήρια. Στα επεισόδια πήρε μέρος και... μια κυρία, η οποία προσπαθούσε επίμονα να χτυπήσει τον Σούλη!

Πρωταθλητής για 6η σερί χρονιά!

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' Εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός έφτασε στην 6η συνεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος (και 15η συνολικά) μετά από μια ενδιαφέρουσα μάχη με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Οι πρωταγωνιστές

Προπονητής του Ολυμπιακού εκείνη τη χρονιά ήταν ο Ιταλός Μπρούνο Βάλε και το ρόστερ της ομάδας αποτελούσαν οι: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσίδης, Θανάσης (Σούλης) Κίνλεϊ, Μίμης Στεφανάκος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Παπάζογλου, Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Υφαντής, Γιάννης Ιωάννου, Στέλιος Ψύχος, Μιχάλης Σούλανδρος, Σωτήρης Γκαβέτσος, Φίλιππος Τσαντάκης, Σταύρος Τσώχος, Μπάμπης Κοτρίδης, Νίκος Καμπόλης, Τάσος Σουρούνης, Αντώνης Ποσειδών, Βασίλης Μήτσου, Νίκος Δροσόπουλος.