Γιατί «καίγεται» ο Βαλμπουενά

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Ματιέ Βαλμπουενά ανυπομονεί για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και γενικά για τη συνέχεια. Δεν είναι ούτε λίγοι ούτε ασήμαντοι. 

Γιατί «καίγεται» ο Βαλμπουενά


Είναι τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα ο Ματιέ Βαλμπουενά και αυτό φαίνεται από την ίδια την καριέρα του. Με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, την παρουσία του στα Μουντιάλ και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, την ηγετική συμπεριφορά του σε όλους τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί. Το αποδεικνύει και ο ίδιος με τον τρόπο που συμμετέχει σε κάθε παιχνίδι, ακόμη και τώρα που βρίσκεται στη δύση της καριέρας του. Με το πάθος, την κατάθεση ποιότητας και τον επαγγελματισμό του σε όλους τους αγώνες, με το «δέσιμο» που έχει με τις ομάδες του και με τους οπαδούς τους.

Πρόσφατα στην Τουρκία μίλησε ξανά για την αγάπη που τρέφει προς τους φίλους της Φενέρ, οι οποίοι άλλωστε δε συγχώρεσαν ποτέ την απόφαση της διοίκησης να τον αφήσει να φύγει. Βλέπουν τώρα και όσα κάνει με τη φανέλα του Ολυμπιακού και… θυμώνουν ακόμη περισσότερο. Αλλά και παλιότερα στην Γαλλία, με την Μαρσέιγ (κυρίως) και με την Λιόν, ακόμη και στην Ρωσία όπου έπαιξε για λίγο, άπαντες είχαν να λένε για τη λαχτάρα του και τη λατρεία του για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά τα στοιχεία έκαναν και τον Ολυμπιακό να προχωρήσει σε πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του και να εμπιστευτεί το ταλέντο και την ηγετική φυσιογνωμία του και για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Μόνο που ο ίδιος ο Γάλλος σούπερ σταρ δεν σκέφτεται τίποτε άλλο προς το παρόν παρά μόνο το ιδανικό φινάλε της τρέχουσας περιόδου. Να εξασφαλίσει μαζί με τον Ολυμπιακό την κατάκτηση ενός τίτλου που μοιάζει σίγουρος, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Να πάρει και την κούπα του Κυπέλλου. Όπως φυσικά να προχωρήσει ακόμη περισσότερο με την ομάδα του στην Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα σκέφτεται την επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση, στο ίδιο το παιχνίδι. Και είναι κάτι που δεν το έκρυψε σε καμία από τις αρκετές συνεντεύξεις που έδωσε το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, με αφορμή τη διακοπή των αγώνων λόγω της πανδημίας. Τώρα, μετράει τις ώρες για να ξαναμπεί στο γήπεδο με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί στην ομάδα του. Είναι κάτι που και πρόσφατα δημοσιοποίησε με την ανάρτηση που έκανε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανέβασε» μια φωτογραφία από την παρουσία του στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, γράφοντας χαρακτηριστικά ενόψει και της επερχόμενης πρεμιέρας των πλέι οφ στο ίδιο γήπεδο. «Το σόου επιστρέφει. Ποιος είναι έτοιμος;»

Κι ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι σίγουρα έτοιμος. Για να παίξει για τέταρτη φορά στη φετινή σεζόν αντίπαλος του ΠΑΟΚ και για τρίτη στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ο Γάλλος ήταν ο σκόρερ του Ολυμπιακού στο 1-1 του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα στο «Γ. Καραϊσκάκης», πρωταγωνίστησε στη νίκη με 1-0 στην Τούμπα για τον δεύτερο γύρο της Σούπερ Λίγκας και ήταν παρών και στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου, εκεί όπου ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με διαφορά δύο τερμάτων, αλλά ο ΠΑΟΚ απάντησε γρήγορα και έκανε την ανατροπή, με την οποία έχει ένα μπόνους για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο Βαλμπουενά έχει ακόμη τρία ματς να παίξει εναντίον του ΠΑΟΚ για φέτος και σκοπός του είναι να τα κερδίσει όλα. Βλέποντας με ανυπομονησία το ντέρμπι της προσεχούς Κυριακής, όπως και όλους τους αγώνες των πλέι οφ του πρωταθλήματος και του επαναληπτικού στο Κύπελλο. Διότι για τον 36χρονο άσο αυτή σεζόν αποτελεί μεγάλη ευκαιρία καριέρας ώστε να πανηγυρίσει τίτλους που έχει πολλά χρόνια να γευτεί.

ΓΙ' ΑΥΤΟ "ΚΑΙΓΕΤΑΙ"

Για την ακρίβεια, ο Βαλμπουενά «καίγεται» για το φετινό πρωτάθλημα διότι έχει πάρει μόνο ένα σε όλη τη λαμπρή σταδιοδρομία του κι αυτό πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια. Όταν είχε κατακτήσει τον τίτλο στην Γαλλία με τη φανέλα της Μαρσέιγ. Έκτοτε έχει κάνει πολλά, έχει πάρει Σούπερ Καπ και Λιγκ Καπ στην Γαλλία, αλλά ουδέποτε στην καριέρα του κατέκτησε άλλον τίτλο πρωταθλητή, ακόμη και όταν ξενιτεύτηκε. Φέτος έχει τη δυνατότητα να το επαναλάβει μια δεκαετία αργότερα, με συνέπεια να εξηγείται σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή η δίψα που έχει για τα πλέι οφ. Και την επισφράγιση της έξοχης φετινής πορείας του Ολυμπιακού, με τη μεγάλη διαφορά που έχει εξασφαλίσει ο πειραϊκός σύλλογος έναντι του ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ από τους αγώνες της κανονικής περιόδου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για τον Ματιέ είναι πολύ μεγάλος στόχος και το Κύπελλο. Να σηκώσει την κούπα σε αυτό το θεσμό για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, διότι Κύπελλο δεν έχει κατακτήσει ούτε στην Γαλλία, ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Τουρκία. Και φυσικά να κάνει το νταμπλ για πρώτη φορά σε όλη αυτή τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στα γήπεδα. Αυτός είναι ο διπλός στόχος του και κατόπιν θα ασχοληθεί φυσικά με την Ευρώπη, με τη ρεβάνς εναντίον της Γουλβς και με το κρυφό όνειρό του να φτάσει σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που παραλίγο να πετύχει πριν από μερικά χρόνια όταν αγωνιζόταν στην Λιόν.

ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ!

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη… προσωπικό ως κίνητρο, το οποίο κάνει τον Βαλμπουενά να περιμένει με… μανία και έκδηλη ανυπομονησία την έναρξη των πλέι οφ. Θα επιδιώξει σε αυτή τη σειρά των δέκα αγώνων, όπως φυσικά και στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, να σκοράρει για πρώτη φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού δίχως αυτό να γίνει με εκτέλεση πέναλτι. Η προσφορά του στην φετινή πορεία είναι ανεκτίμητη καθώς είναι ο τέλειος εκτελεστής των πέναλτι, έχει νικήσει τους αντίπαλους γκολκίπερ και στα 8 που εκτέλεσε, όμως δεν έχει καταφέρει να βρει με άλλον τρόπο το δρόμο προς τα δίχτυα. Ούτε καν με φάουλ που επίσης είναι σπεσιαλιτέ στην καριέρα του. Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί όλα αυτά τα χρόνια που παίζει ποδόσφαιρο σε τόσο υψηλό επίπεδο ο σπουδαίος μεσοεπιθετικός. Πάντοτε, ανά σεζόν, σημείωνε γκολ με διάφορους τρόπους, σε όλες τις ομάδες του. Στον Ολυμπιακό έχει βάλει τα 8 γκολ του με πέναλτι, κάτι που θα επιδιώξει στα προσεχή ματς να… βελτιώσει. Η συνεισφορά του στη δημιουργία είναι εκπληκτική με τις 21 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις (11 στο πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο και 7 στην Ευρώπη), αλλά θέλει να βοηθήσει και με κάποια γκολ, εκτός εκτελέσεων πέναλτι, την πορεία του Ολυμπιακού στο τελευταίο κομμάτι της περιόδου και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Και να μη χαλάσει κι ο ίδιος ένα προσωπικό σερί που ισχύει εδώ και μια ολόκληρη δεκαπενταετία λάμψης του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.