Ο Ντιόγκο στο «ΦΩΣ»: Γι' αυτό απάντησα στον Γκαρσία

Ο Ντιόγκο Λουίς Σάντο μίλησε στο «ΦΩΣ» δέκα χρόνια μετά τη φυγή του από τον Ολυμπιακό. Τι είπε για τον Πάμπλο Γκαρσία, τον Ερνέστο Βαλβέρδε, το ματς με τη Μακάμπι και το μεγάλο του λάθος.

Ο Ντιόγκο στο «ΦΩΣ»: Γι' αυτό απάντησα στον Γκαρσία

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός έδωσε μεγάλη «μάχη» για να φέρει στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βραζιλίας, έναν ποδοσφαιριστή πολλά υποσχόμενο που θεωρούνταν το μέλλον της χώρας. Ο λόγος για τον Ντιόγκο Λουίς Σάντο, για τον οποίο οι Πειραιώτες έβγαλαν από το ταμείο τους 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον πάρουν από την Πορτουγκέσα. Ακόμη και ο Τζιοβάνι είχε πει πως αυτός είναι ο διάδοχός του. Την ερυθρόλευκη φανέλα τη φόρεσε στα 21 του χρόνια, ενώ είχε προηγηθεί και ενδιαφέρον από την Άρσεναλ.

Η πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι ήταν αρκετά καλή με 16 γκολ και 11 ασίστ, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η επόμενη χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή για τον Ντιόγκο, όπως και γενικότερα για τον Ολυμπιακό. Με τέσσερα γκολ και τέσσερις ασίστ φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2010 και η φθορά είχε αρχίσει για τον Βραζιλιάνο άσο. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για εκείνον μετά από εκείνο το παιχνίδι με τη Μακάμπι στο Ισραήλ, το οποίο ήταν και το κύκνειο άσμα του.

Ο Ντιόγκο τότε αποτέλεσε παρελθόν για τους Πειραιώτες και το «ΦΩΣ» τον εντόπισε στη Μαλαισία, εκεί όπου αγωνίζεται από τον Ιανουάριο του 2019 με τη φανέλα της Τζόντορ DT. Ο 33χρονος πλέον Βραζιλιάνος βρίσκεται στην Ασία από τον Δεκέμβρη του 2014, όταν πήγε από την Παλμέιρας για λογαριασμό της Μπούριραμ, στην οποία έμεινε μία πενταετία. Δύο φορές βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης με την Μπούριραμ και το 2015 ήταν ο παίκτης της χρονιάς. Εκεί συνυπήρξε και με τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στον Ολυμπιακό, και μιλά γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Ο Ντιόγκο μιλά στο «ΦΩΣ» για το επεισόδιο με τον Πάμπλο Γκαρσία και εξηγεί γιατί μπήκε πρόσφατα στη διαδικασία να απαντήσει για όσα έγιναν στο ματς του 2011 με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Ακόμη, διηγείται πώς έγινε η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, τι πήγε στραβά στη δεύτερη χρονιά του στον Πειραιά, γιατί έφυγε και γιατί έχει μετανιώσει. Επίσης, θυμάται το περιβόητο ματς με τη Μακάμπι και το ενδιαφέρον της Άρσεναλ. Απολαύστε τον Ντιόγκο Λουίς Σάντο στο «ΦΩΣ»…

Πρώτα απ’ όλα, πώς είναι η ζωή στη Μαλαισία;

Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου έχουμε προσαρμοστεί στη χώρα. Μας αρέσει πολύ η ζωή και είμαστε πολύ χαρούμενοι από τις συνθήκες που έχουμε βρει στη Μαλαισία.

Μία νέα εμπειρία στην καριέρα σου μετά την Ταϊλάνδη όπου έκανες τρομερές σεζόν. Τι σε βοήθησε στην Μπούριραμ;

Είχα κάνει πράγματι μία πολύ καλή χρονιά στην Ταϊλάνδη, είχα πολύ καλές επιδόσεις και αυτό έκανε την Τζόντορ να μου κάνει πρόταση και να με πάρει. Οι στόχοι της είναι υψηλοί στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ και γι’ αυτό δεν αρνήθηκα την πρόταση.

Και στην Ταϊλάνδη συναντήθηκες με τον Μπάντοβιτς, που τον ξέρεις πολύ καλά, ποια η σχέση σου μαζί του;

Για μένα ήταν μία ευχάριστη σύμπτωση να συναντηθώ μαζί του στην Ταϊλάνδη. Μαζί είχαμε περάσει πολλά και στην Ταϊλάνδη είχαμε πολλές επιτυχίες. Τον ευχαριστώ πραγματικά γιατί με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής και όχι μόνο. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας εξαιρετικός επαγγελματίας.

Αλήθεια, πώς πήρες την απόφαση να πας σε αυτά τα μέρη να παίξεις ποδόσφαιρο;

Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα όπου έπαιξα ποδόσφαιρο σε μεγάλους συλλόγους στη Βραζιλία και στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα, δέχτηκε μία μεγάλη πρόταση από την ασιατική αγορά. Ως οικογενειάρχης σκέφτηκα το μέλλον των παιδιών μου. Αυτό έβαλα πάνω απ’ όλα και δεν μπόρεσα να αρνηθώ την πρόταση. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα, γιατί μου άρεσαν πολύ αυτές οι χώρες και δεν μετανιώνω καθόλου για την απόφασή μου.

Πάμε στη μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό; Εννιά εκατομμύρια έδωσε για να σε πάρει έπειτα από συζητήσεις πολλών εβδομάδων. Τι θυμάσαι από εκείνες τις συζητήσεις;

Τη σεζόν 2007-08 η Άρσεναλ είχε ενδιαφερθεί για μένα, αλλά τότε τραυματίστηκα. Μετά από αυτό επέστρεψα και έκανα ένα καλό πρωτάθλημα με υπέροχα παιχνίδια. Εκείνη την εποχή ήμουν ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία και από τους πλέον υποσχόμενους παίκτες για τη Βραζιλία. Είχα αρκετές προσφορές από μεγαλύτερους συλλόγους στη Βραζιλία και από δύο ρωσικούς συλλόγους, τη Λοκομοτίβ και την ΤΣΣΚΑ, ενώ υπήρχε και η πρόταση του Ολυμπιακού. Στον Ολυμπιακό τότε αγωνιζόταν ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, ο Λεονάρντο, με τον οποίο είχα παίξει μαζί στην Πορτουγκέσα στη Βραζιλία και μου είχε πολύ καλά λόγια για τον σύλλογο. Ο Ολυμπιακός τότε έστειλε εισιτήριο στη μητέρα μου για να έρθει στην Ελλάδα να δει από κοντά τις υποδομές του συλλόγου. Μίλησα με τον πρόεδρο της Πορτουγκέσα και του είπα πως είμαι αποφασισμένος να πάω να παίξω στον Ολυμπιακό.

Πώς σε είχε πείσει τότε ο Κόκκαλης να πεις το «ναι»;

Η προοπτική της μεγάλης καριέρας στην Ευρώπη ήταν αυτό που με έπεισε να δεχτώ την πρόταση του Ολυμπιακού. Και φυσικά με ήθελε μία μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Ο Κόκκαλης με είχε βοηθήσει πολύ στην πρώτη μου χρονιά να προσαρμοστώ. Ήταν πολύ σημαντικός για μένα.

Η πρώτη σου χρονιά ήταν εντυπωσιακή με τον Βαλβέρδε στον πάγκο. Μεγάλα ματς, 16 γκολ και τον κόσμο να σε λατρεύει. Μίλησέ μου για εκείνη τη σεζόν…

Ο Βαλβέρδε ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για να εξελιχθώ ως ποδοσφαιριστής. Η πρώτη μου σεζόν ήταν πολύ ξεχωριστή και ειδικά στους ευρωπαϊκούς αγώνες όπου αντιμετωπίσαμε μεγάλες ομάδες. Ήμουν ευχαριστημένος με την απόδοσή μου και με τον εαυτό μου εκείνη τη χρονιά. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Θυμάμαι τα πάντα από εκείνη τη σεζόν. Είναι μία ξεχωριστή χρονιά για μένα.

Ποιο ματς και ποιο γκολ σού έχουν μείνει στο μυαλό;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτό με την Μπενφίκα. Είναι στο μυαλό μου αυτό το ματς και θυμάμαι τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Ήταν κάτι το φανταστικό εκείνο το παιχνίδι. Και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Πώς κατάφερε ο Βαλβέρδε και πήρε από σένα το 100%;

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που δούλευε. Κοίταξε, είναι πολύ σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να καταλάβει τι θέλει ο προπονητής από αυτόν. Το πιο σημαντικό ακόμα είναι ο παίκτης να εμπιστευτεί τη φιλοσοφία του προπονητή του. Ο Βαλβέρδε τα είχε όλα αυτά τα στοιχεία και νομίζω ότι γι’ αυτό κατάφερα κι εγώ και έκανα μία τέλεια χρονιά μαζί του.

Και η επόμενη χρονιά είναι τελείως διαφορετική, τι άλλαξε;

Η επόμενη σεζόν δεν ήταν ίδια, είναι αλήθεια. Άλλαξαν πολλά. Εγώ είχα κάποιους τραυματισμούς και δεν μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα όπως θα ήθελα και έπρεπε. Άλλαξαν και αρκετοί ποδοσφαιριστές, ενώ κάποιοι σημαντικοί παίκτες αποσύρθηκαν. Εγώ ως ποδοσφαιριστής, ωστόσο, θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερη σεζόν και να έχω βοηθήσει την ομάδα μου.

Πιστεύεις ότι οι αλλαγές προπονητών σε επηρέασαν;

Όχι μόνον εμένα αλλά και ολόκληρη την ομάδα. Κοίταξε, όταν αλλάζει ένας προπονητής, αλλάζει η φιλοσοφία και επηρεάζεται όλο το σύνολο. Δεν είναι καθόλου εύκολο και φυσικά αυτό έπαιξε τον ρόλο του τότε για να μην έχουμε καλή πορεία.

Ο Κετσπάγια θεωρείς ότι άλλαξε τη λογική της ομάδας και πήγαν όλα χάλια μετά;

Κοίταξε τι έγινε τότε. Ο Βαλβέρδε είχε ανεβάσει πολύ το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός έπαιζε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, ενώ και οι ποδοσφαιριστές είχαμε μάθει να δουλεύουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Ο Κετσπάγια είχε μία διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού του και ο Ολυμπιακός ως σύλλογος και οι οπαδοί του έχουν άλλες απαιτήσεις, πολύ πιο υψηλές. Από τη στιγμή που δεν είχαμε τα αποτελέσματα που ήθελε ο σύλλογος, απολύθηκε, αλλά είναι αλήθεια ότι προσπάθησε να δουλέψει και να βοηθήσει την ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2010 έγινε και αλλαγή προέδρου. Επηρέασε την ομάδα εκείνη η διαδικασία;

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σύλλογο. Δεν επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές, είναι κάτι φυσιολογικό για ένα σωματείο. Ο Μαρινάκης, άλλωστε, και τότε έκανε πολύ ωραία πράγματα για τον Ολυμπιακό.

Φτάνουμε στο ματς με τη Μακάμπι. Τι έγινε τότε;

Ξεκίνησα εκείνη τη σεζόν αρκετά καλά. Αν κοιτάξεις τους αριθμούς εκείνης της σεζόν, θα δεις ότι είχα σκοράρει τέσσερα γκολ. Στο παιχνίδι με τη Μακάμπι, όμως, η ομάδα μας δεν μπόρεσε να επιβάλει τον ρυθμό της και το παιχνίδι της. Εγώ αποβλήθηκα σε εκείνο το παιχνίδι και τότε τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Πραγματικά, ύστερα από τόσα χρόνια, νομίζω ότι η κόκκινη κάρτα που πήρα δεν είχε καμία επίδραση στο αποτέλεσμα εκείνης της αναμέτρησης. Ομολογώ ότι δεν ήθελα με τίποτα να αποβληθώ σε εκείνο το ματς.

Εκεί πιστεύεις ότι χάλασε η σχέση σου με τον Ολυμπιακό;

Νομίζω πως κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα. Επίσης, είχαμε χάσει και το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι χάλασε η σχέση μου με τον σύλλογο και τους οπαδούς. Είχα προετοιμαστεί και είχα δουλέψει πολύ για την επόμενη σεζόν. Μετά τη Μακάμπι γύρισε ο Βαλβέρδε και είχε μιλήσει για μένα στον πρόεδρο και είχε ζητήσει να παραμείνω στην ομάδα. Μετά από εκείνο το παιχνίδι με τη Μακάμπι έμαθα ότι η γυναίκα μου ήταν έγκυος στο πρώτο μας παιδί. Τότε με ζήτησε ο Ζίκο στη Φλαμένγκο και κάπως έτσι γύρισα στη Βραζιλία. Σήμερα, με την εμπειρία που έχω, νομίζω ότι έπρεπε να έχω μείνει. Είμαι σίγουρος ότι θα κάναμε μία υπέροχη χρονιά με τον Βαλβέρδε. Ήμουν πραγματικά πολύ καλά προετοιμασμένος και σίγουρος για εκείνη τη σεζόν.

Ο Τζιοβάνι είχε πει ότι είσαι ο διάδοχός του στον Ολυμπιακό…

Ο Τζιοβάνι είναι ένας θρύλος για τη Σάντος και τον Ολυμπιακό και τον ευχαριστώ πολύ.

Αισθάνεσαι πως άφησες κάτι στη μέση στον Ολυμπιακό;

Σου το λέω και πάλι. Με την εμπειρία που έχω τώρα, θα έμενα στον Ολυμπιακό τότε και δεν θα έφευγα από την ομάδα.

Αλήθεια, τι είχε γίνει με τον Γκαρσία και ακόμη και σήμερα υπάρχει αυτή η κόντρα;

Οι ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική παίζουν πάντα σκληρά και με πολύ πάθος. Όλοι θέλουν πάντα να κερδίζουν. Τότε ο Γκαρσία έκανε το παιχνίδι του και εγώ έκανα το δικό μου παιχνίδι. Στο τέλος όμως ο Ολυμπιακός νίκησε.

Για ποιον λόγο απάντησες πρόσφατα στον Γκαρσία μέσω Ίνσταγκραμ;

Του απάντησα γιατί αναφέρθηκε σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, σε πράγματα που είναι εκτός του παιχνιδιού. Επίσης, του απάντησα γιατί οι κάμερες δεν έχουν πιάσει όλα όσα έγιναν με αυτόν. Εάν αναφερόταν σε κάτι σχετικό με το ποδόσφαιρο, δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να του απαντήσω.

Θα ήθελες να έρθεις στην Ελλάδα να δεις ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού;

Φυσικά και θέλω να έρθω κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να δω ξανά ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή.

Υπήρξε ποτέ θέμα να γυρίσεις να παίξεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

Είμαι πολύ καλά στην Ασία και έχουμε προσαρμοστεί τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου. Η Ελλάδα είναι αλήθεια ότι κατέχει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου. Μου αρέσει πολύ αυτή η χώρα και την αγαπάω πολύ. Έχω κάνει μία υπέροχη σεζόν σε αυτήν τη χώρα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό.

Θα επιστρέψεις στη Βραζιλία για να κλείσεις την καριέρα σου;

Στη Βραζιλία είναι το σπίτι μου. Πηγαίνω μία φορά τον χρόνο με την οικογένειά μου. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω. Στέλνω μία μεγάλη αγκαλιά στους οπαδούς του Ολυμπιακού και θέλω να τους πω ότι θα είναι πάντα μέρος της ζωής μου.