FIFPro: Προβληματισμός για την υγεία των ποδοσφαιριστών - Επιβαρυμένο πρόγραμμα

Ανησυχία της FIFPro για την υγεία των ποδοσφαιριστών.

FIFPro: Προβληματισμός για την υγεία των ποδοσφαιριστών - Επιβαρυμένο πρόγραμμα

Τα πρωταθλήματα σιγά σιγά αρχίζουν και πάλι και το πρόγραμμα που θα έχουν οι ομάδες θα είναι αρκετά επιβαρυμένο για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα αλλά και να αρχίσει η επόμενη σεζόν. Η αδράνεια με το σκληρό πρόγραμμα που τους περιμένει αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού.

Tην ανησυχία της για την υγεία των ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα που ξαναρχίζουν εξέφρασε η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παικτών Ποδοσφαίρου (FIFPro).
Ο διευθυντής της ιατρικής επιτροπής της FIFPro, Βινσέντ Γκούτεμπεργκ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Reppublica», αναφέρθηκε στα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι παίκτες λόγω των νέων ημερομηνιών που έχουν προγραμματιστεί για το ημερολόγιο στο διεθνές ποδόσφαιρο.

«Χρειαζόμαστε τη μέγιστη επαγρύπνηση σε αυτό το ζήτημα: ο κίνδυνος η σεζόν που τελειώνει να πλησιάσει πολύ σε αυτή που θα αρχίσει μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ επιβαρυντικό πρόγραμμα. Και χωρίς τους απαραίτητους χρόνους προετοιμασίας για τα νέα πρωταθλήματα και Κύπελλα. Επιπλέον, χωρίς τους απαραίτητους χρόνους αποκατάστασης», τόνισε.

«Οι παίκτες δεν είναι μηχανές. Η υγεία τους αποτελεί προτεραιότητα. Οι προπονήσεις και οι αγώνες πρέπει να ακυρωθούν και να προγραμματιστούν εκ νέου όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32° Κελσίου, η λεγόμενη σύνθετη θερμοκρασία, όπου γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας στον αέρα, της υγρασίας και της ταχύτητας του ανέμου», ανέφερε.

Η FIFPro συνέταξε μια έκθεση με τίτλο «At the Limit», όπου επισημαίνει ότι «οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μπορούν να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους μόνο όταν είναι σε καλή υγεία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η υπερφόρτωση του διεθνούς ημερολογίου έχει σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους. Και τελικά στην αθλητική τους απόδοση. Η συχνότητα και η ένταση των αγώνων μπορεί να προκαλέσει τραύμα και κόπωση για έως και 72 ώρες μετά τους αγώνες. Οι συχνοί αγώνες σχετίζονται με μειωμένη απόδοση και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Ενώ όταν το διάστημα απόστασης ανάμεσα σε δύο αγώνες είναι πέντε ή περισσότερες ημέρες, η πιθανότητα τραυματισμού μειώνεται. Να παίζεις δύο παιχνίδια την εβδομάδα, με μόλις 72 ή 96 ώρες ανάπαυσης, συνεπάγεται υψηλό σωματικό κίνδυνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αγωνιστική μετά την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα έκλεισε με 14 τραυματίες.