Κάτια Κοξένογλου στο «ΦΩΣ»: «Αν δεν συνεργαστούν οι μεγάλοι...»

Για πρώτη φορά γυναίκα αναπληρώτρια πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα! Η αντιπρόεδρος του Ατρόμητου, Κάτια Κοξένογλου, σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ»: «Πρέπει να τα καταφέρουμε, το χρωστάμε στον κόσμο…»

Κάτια Κοξένογλου στο «ΦΩΣ»: «Αν δεν συνεργαστούν οι μεγάλοι...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Κάτια Κοξένογλου είναι Πειραιώτισσα, τη γνωρίζω από την εποχή όπου ήταν ακόμα στη Χαλκηδόνα πιτσιρίκα, πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο, ανέβηκε σε όλες τις θέσεις, έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στον Ατρόμητο, και τώρα εκλέχθηκε ομόφωνα αναπληρώτρια πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα! Για πρώτη φορά γυναίκα σε τέτοιο πόστο. Είναι ξύπνια και καλή. Μετράει ο συνδυασμός αυτών των δύο. Αν ένα από τα δύο δεν υπάρχει, για εμένα κάποιος δεν μετράει.

Πάμε να δούμε τι μου είπε στη συνέντευξη. Πρέπει να συνεργαστούν οι μεγάλοι, κοντεύουμε να πιάσουμε πάτο και να γίνει το ποδόσφαιρο ο πιο αποτυχημένος τομέας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής ζωής, όπως έγραφα σε άρθρο προ ημερών.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/5/2020

Τιμητικό που σε ψήφισαν όλες οι ομάδες.

Σίγουρα δείχνει μια εκτίμηση στο πρόσωπό μου, αλλά περισσότερο δείχνει εκτίμηση στην ομάδα που εκπροσωπώ. Ο Ατρόμητος έχει αποδείξει πολλά χρόνια τώρα ότι ενδιαφέρεται για την πρόοδο του ποδοσφαίρου και όταν τοποθετείται στη Σούπερ Λίγκα, δεν το κάνει για να υποστηρίξει κάποια ομάδα άλλη, πιστεύει αυτά που υποστηρίζει.

Παίζει ρόλο ότι ο Σπανός μιλά και με τον Ολυμπιακό και με τον ΠΑΟΚ;

Ναι, είναι αυτό που σου είπα πριν. Ο Ατρόμητος είναι ένα σωματείο που κρατάει ίσες αποστάσεις και ψηφίζει αυτό που πιστεύει, όχι αυτό που θέλουν άλλοι.

Πρώτη φορά γυναίκα σε αυτό το πόστο.

Ναι, είναι η πρώτη φορά. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά.

Από πότε ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;

Από το 1999! 20 χρόνια.

Τι λες, ρε παιδί μου, πώς περάσανε τα χρόνια, σε θυμάμαι στη Χαλκηδόνα, Α’ Εθνική, η οποία μετά έγινε Ατρόμητος.

(γελάει). Ναι, μεγάλωσα. Τότε ήμουν 21 χρόνων.

Τι έχεις σπουδάσει;

Μπίζνες μάνατζμεντ στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Laverne και μιλάω αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά.

Και πέρασες απ’ όλες τις θέσεις, εκτός αυτής του προέδρου στον Ατρόμητο.

Ξεκίνησα από τη γραμματεία, από τη Γ’ Εθνική, όπου απαραίτητες θέσεις στα γραφεία της ομάδας τότε ήταν μόνο το λογιστήριο και η γραμματεία. Είχα όμως τη διάθεση να μαθαίνω πράγματα, το έψαχνα, ρωτούσα και στο λογιστήριο να γνωρίζω τα πάντα. Άρχισε να εξελίσσεται η ομάδα και μαζί της πάσχιζα να εξελίσσομαι κι εγώ. Με βοήθησε η εκμάθηση ξένων γλωσσών, έγινα χρήσιμη σε συμφωνίες με παίκτες, στη σύνταξη συμβολαίων. Θα πω κάτι για πρώτη φορά: στα 23 μου είχα στείλει γράμμα στη Γιουβέντους και με δέχτηκαν, πήγα εκεί για εκπαίδευση. Τα έξοδα μού τα κάλυψε ο πρόεδρος του Ατρόμητου. Γενικώς με έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Γιώργος Σπανός σε όλες μου τις προσπάθειες. Πήγαινα και σε σεμινάρια, ήταν μια διαρκής προσπάθεια να αποδείξω.

Επειδή ήσουν γυναίκα;

Ναι, έπρεπε να καταβάλω περισσότερη προσπάθεια από έναν άντρα για να σταθώ στον χώρο και να προχωρήσω. Έπρεπε να αποδεικνύω συνεχώς ότι μπορώ. Γι’ αυτό και προσπαθούσα να αποκτάω περισσότερες γνώσεις, κυνηγούσα την επιμόρφωση. Μία γυναίκα στον χώρο του ποδοσφαίρου πρέπει να αποδεικνύει περισσότερο από έναν άντρα την αξία της.

Θα δούμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τελικά μετά την καραντίνα;

Ευελπιστώ να δούμε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και πρέπει να τα καταφέρουμε! Είναι σημαντικό να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως γίνεται σε κάθε τομέα στη χώρα. Η Ελλάδα προσπαθεί, έτσι πρέπει να προσπαθήσουμε κι εμείς στο ποδόσφαιρο. Το χρειάζεται κι ο κόσμος, να ξεφύγει ψυχολογικά μετά από όλο αυτό που πέρασε. Το χρωστάμε στον κόσμο. Πρέπει να προσφέρουμε ξανά ποδόσφαιρο στον κόσμο.

Στη Γερμανία τα κατάφεραν γρήγορα, παρότι εκεί υπάρχει συγκυβέρνηση και 16 πρωθυπουργοί κρατιδίων που έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι, συν τις αντιπαλότητες στις ομάδες. Εδώ τι γίνεται και δεν μπορούμε; Πρέπει να συνεργαστούν οι «μεγάλοι»;

Θεωρώ ότι αν δεν συνεργαστούν οι «μεγάλοι», δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα! Πάντα θα υπάρχει ένα εμπόδιο. Πρέπει να καταλάβουν οι «μεγάλοι» ότι ένα είναι το κοινό καλό, πρέπει να δουν ότι καταστρέφεται το «προϊόν» τους. Και στο εξωτερικό υπάρχουν αντιπαλότητες, όμως βάζουν μπροστά το «προϊόν» τους. Είναι ένα στοίχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο να δείξει ότι μπορεί να επανέλθει. Εδώ το έδειξε η ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς. Δέχεται συγχαρητήρια η χώρα από το εξωτερικό για το πώς τα κατάφερε στην πανδημία, πρέπει να τα καταφέρει και το ποδόσφαιρο.

Με τις μειώσεις στις απολαβές των παικτών τι γίνεται; Εσείς τι έχετε κάνει ως Ατρόμητος;

Περιμέναμε την απάντηση από τον ΠΣΑΠ, είχαμε συμφωνήσει στη λίγκα να κινηθούμε κεντρικά και πήγαμε όλοι μαζί στον ΠΣΑΠ. Αφού η πρότασή μας απορρίφθηκε, πλέον κάθε ομάδα θα διαπραγματευτεί μόνη της με τους παίκτες της.

Ο Ατρόμητος τι προτείνει;

Ακόμα δεν έχουμε κινηθεί, περιμένουμε τις επίσημες αποφάσεις της πολιτείας για το τι θα γίνει με το ποδόσφαιρο. Πρέπει όμως οι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν κι αυτοί, να καταλάβουν ότι έχει γίνει μεγάλη ζημιά στα έσοδα των ομάδων.

Με τα τηλεοπτικά τι γίνεται; Στην Μπουντεσλίγκα έχουν κεντρική διαχείριση.

Και σε άλλες χώρες έχουν κεντρική διαχείριση. Άμα θέλουμε να έχουμε υγιές και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πρέπει όλες οι ομάδες να είναι οικονομικά καλά. Τα τηλεοπτικά έσοδα πλέον είναι για κάποιες ομάδες το κύριο έσοδο και όλο τους το μπάτζετ.

Ο ΠΑΟΚ προτίθεται να αφήσει το PAOK TV;

Έτσι φαίνεται από αυτά που λένε οι εκπρόσωποί του στις τελευταίες συνεδριάσεις. Υπάρχει μια τάση γενικώς στη λίγκα υπέρ της κεντρικής διαχείρισης.

Από την κυβέρνηση τι ζητάτε;

Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει και το ποδόσφαιρο, όπως βοηθά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Είναι μία από τις προτεραιότητες της λίγκας αυτό.

Μείωση φορολογίας; ΕΡΤ; Ποσοστό από το Στοίχημα;

Σε όλα πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση. Το Στοίχημα κατ’ αρχάς δεν το θεωρούμε επιχορήγηση, το θεωρούμε υποχρέωση. Διότι άλλοι εκμεταλλεύονται το «προϊόν» το δικό μας! Το ποδόσφαιρο δικαιούται να έχει ποσοστό.

Με τους παίκτες πρέπει να τα βρείτε πρώτα.

Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρωταγωνιστές. Δεν θέλουμε να αδικούνται οι εργαζόμενοι. Όμως πρέπει να βοηθήσουν κι εκείνοι για την επιβίωση των ομάδων. Είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει σε συμφωνία μαζί τους η κάθε ομάδα. Μπορεί να λυθούν τα προβλήματα του ποδοσφαίρου αν βοηθήσουν λίγο όλοι. Η κυβέρνηση με μείωση φορολογίας, τηλεοπτικά με κεντρική διαχείριση, ποσοστό από το Στοίχημα, οι παίκτες, και κυρίως να συνεργαστούν μεταξύ τους οι «μεγάλοι». Και στις ξένες χώρες υπάρχει αντιπαλότητα. Εκεί γιατί τα καταφέρνουν;

Για τις εκλογές της ΕΠΟ θα βάλει υποψηφιότητα ο Λυσάνδρου;

Δεν το γνωρίζω να σου πω την αλήθεια.

Έχεις ακούσει για άλλο πρόσωπο;

Όχι. Πολλά λέγονται στο ποδόσφαιρο και πολλά αλλάζουν γρήγορα...

Μικρή έπαιζες ποδόσφαιρο;

Όχι, γιατί λάτρευα τον χορό. Έβλεπα όμως ποδόσφαιρο, πήγαινα και σε ματς μικρών κατηγοριών. Όλη μου η οικογένεια ήταν ποδοσφαιρική.

Κάτια, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις;

Θέλω να ευχαριστήσω για την αμέριστη στήριξη των συνεργατών μου στη δική μου πορεία. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα κάνει τίποτα.