Αστέρας Βάρης: Με… σπασμένα τα φρένα

Οι «κυανόλευκοι» του Αστέρα Βάρης έκαναν το νταμπλ και σφράγισαν πανηγυρικά το εισιτήριο της ανόδου στη Γ’ Εθνική. Στο πρωτάθλημα τερμάτισαν με 15 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Άρη Βούλας, είχαν την καλύτερη επίθεση και άμυνα, καθώς και τον πρώτο σκόρερ στην κατηγορία

Αστέρας Βάρης: Με… σπασμένα τα φρένα

Ο Κυανούς Αστήρ Βάρης ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1964. Στην αρχή το σωματείο ήταν σε αδράνεια. Οι νέοι της εποχής γυμνάζονταν σε μία αλάνα που είχαν διαμορφώσει σε γήπεδο εκεί όπου βρίσκονται σήμερα τα σχολεία της Βάρης. Εκεί τους ανακάλυψαν το 1966 οι Ιωάννης Κατσίκης και Παναγιώτης Αντωνίου, οι οποίοι ουσιαστικά ενεργοποίησαν το σωματείο. Η ομάδα μεταφέρεται μπροστά από τον σημερινό φούρνο του Γεωργιάδη, όπου όμως λόγω των βροχοπτώσεων ο χώρος μετατρεπόταν σε λίμνη, με αποτέλεσμα η ομάδα μετακομίζει εκ νέου εκεί όπου βρίσκεται ο σημερινός Ναυτικός Όμιλος της Βάρκιζας. Η Βάρη φιλοξενείται στη Βούλα για προπονήσεις και για αγώνες στη Βούλα και στο Κορωπί. Το 1984 με δαπάνες του δήμου, με δήμαρχο τον Κώστα Μπαγλατζή, και την πολύτιμη βοήθεια του Γρηγόρη Μπλατσούκα κατασκευάζεται το γήπεδο στα όρια της σημερινής πλαζ στην παραλία της Βάρκιζας και λειτουργεί από το 1989. Η ομάδα παραμένει εκεί μέχρι το 2004, οπότε μετακομίζει στο σημερινό δημοτικό Στάδιο της Βάρης, που αρχικά κατασκευάστηκε ως ολυμπιακό προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Αρχικά ο Κυανούς Αστήρ Βάρης συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών και με τη δημιουργία της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής εντάσσεται σε αυτήν και έκτοτε ανήκει και αγωνίζεται στις διοργανώσεις της. Το 2010-11 κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣΑΝΑ και προβιβάζεται για πρώτη φορά στη Δ’ Εθνική και το 2012-13 κερδίζει την ιστορική άνοδο στηνΓ’ Εθνική. Στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αγωνίστηκε από τη σεζόν 2013-14 μέχρι και τη σεζόν 2015-16, οπότε και υποβιβάστηκε. Την αγωνιστική περίοδο 2018-19 ο Αστέρας Βάρης ισοβάθμησε στην κορυφή της Α’ κατηγορίας με τη Μαρκό (οι δύο ομάδες συγκέντρωσαν από 73 πόντους), αλλά έχασε την άνοδο καθώς είχε χειρότερο γενικό συντελεστή τερμάτων. Τη φετινή σεζόν και μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του κορονοϊού οι «κυανόλευκοι» έσπασαν όλα τα κοντέρ, καθώς κατέκτησαν το πρωτάθλημα αήττητοι με 19 νίκες και τρεις ισοπαλίες και έχοντας 15 πόντους διαφορά από τον δεύτερο στη βαθμολογία Άρη Βούλας. Επίσης στην κλήρωση που έγιναν στα γραφεία της Ένωσης ανάμεσα στη Βάρη και στη Μαρκό η τύχη χαμογέλασε στον Αστέρα, καθώς αναδείχτηκε κυπελλούχος για τη σεζόν 2019-20.

Το διοικητικό συμβούλιο

Στην προεδρία του Αστέρα Βάρης βρίσκεται ο Δημήτρης Πάπιος, ενώ στα υπόλοιπα πόστα του συμβουλίου μετέχουν ακόμη οι Πάρης Μαυροϊδάκης α’ αντιπρόεδρος, Νίκος Μπεκιάρης β’ αντιπρόεδρος, Γιάννης-Νίκος Γκορίτσας γενικός γραμματέας, Μαρία Γιαννάκου-Μαρκή ειδική γραμματέας, Γιάννης Μυαρέλλης ταμίας, Δημήτρης Λίτσας γενικός αρχηγός, Ανδρέας Αντάρτης υπεύθυνος ακαδημιών, Στέφανος Κυριαζόπουλος εκπρόσωπος στην ΕΠΣΑΝΑ, Βασίλης Παπαμιχαήλ μέλος και τεχνικός διευθυντής και αναπληρωματικά μέλη Γιώργος Μακρής και Ανδρέας Αντάρτης.

Το τεχνικό τιμ

Τα τελευταία τρία χρόνια στο τιμόνι του συλλόγου βρίσκεται ο Μιχάλης Κάτσικας, ενώ παράλληλα είναι και τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες της ομάδας. Τεχνικός διευθυντής στην ανδρική ομάδα είναι ο Βασίλης Παπαμιχαήλ, ο οποίος είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Γυμναστής είναι ο Παναγιώτης Μπαλαμάτσιας, προπονητής τερματοφυλάκων ο Κώστας Επόγλου, φυσικοθεραπευτής ο Αργύρης Χριστίδης και έφορος υλικού ο Θανάσης Σιαμόπουλος.

ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Φέτος ήταν η χρονιά των ρεκόρ

Ο Μιχάλης Κάτσικας βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια στο τιμόνι του Αστέρα Βάρης, ενώ παράλληλα είναι και τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες του συλλόγου. Ο έμπειρος κόουτς έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν όπου η ομάδα έσπασε όλα τα κοντέρ και κατέρριψε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Ο Αστέρας πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο, είχε την καλύτερη άμυνα (δέχτηκε 11 γκολ) και επίθεση της κατηγορίας (σημείωσε 61 τέρματα), ανέδειξε τον πρώτο σκόρερ (Γιώργος Ντούλιας με 20 γκολ), ενώ τερμάτισε και με τη μεγαλύτερη διαφορά (15 βαθμούς) από τον δεύτερο Άρη Βούλας.

Ένα σχόλιο για την πανδημία του κορονοϊού.

Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και η πανδημία δημιούργησε προβλήματα τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο ποδόσφαιρο. Είναι γεγονός πάντως ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και δεν γίναμε Ισπανία, Γαλλία ή Ιταλία. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι τόσο η ΕΠΟ όσο και η ΕΠΣΑΝΑ πήραν σωστή απόφαση για διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, γιατί προέχει η υγεία όλων όσοι ασχολούνται με το άθλημα.

Πέρσι τερματίσατε στην πρώτη θέση μαζί με τη Μαρκό, αλλά χάσατε την άνοδο λόγω χειρότερου συντελεστή τερμάτων στο γενικό σύνολο. Αυτό σας πείσμωσε;

Πέρσι φτάσαμε στη βρύση, αλλά δεν καταφέραμε να πιούμε νερό. Το γεγονός αυτό μας πείσμωσε και μας έκανε πιο δυνατούς. Θέλω να επισημάνω ότι η ομάδα είναι αήττητη από τις 23 Φεβρουαρίου 2019, όταν για τελευταία φορά έχασε στο Λαύριο από τον Παλλαυρεωτικό με 3-1. Έκτοτε ο Αστέρας έχει 26 νίκες και 4 ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, ενώ και στο Κύπελλο της Ένωσης έχουμε να επιδείξουμε πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς. Φέτος τερματίσαμε αήττητοι το πρωτάθλημα με 19 νίκες και 3 ισοπαλίες, είχαμε την καλύτερη επίθεση (61 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (11 τέρματα) στην κατηγορία, πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Ντούλια με 20 τέρματα, ενώ η διακοπή μάς βρήκε με 15 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο στη βαθμολογία Άρη Βούλας. Μάλιστα, αν είχαν γίνει οι οχτώ αγωνιστικές που απέμεναν μέχρι τη λήξη του μαραθωνίου, τότε σίγουρα θα μας έψαχναν με τα κιάλια οι αντίπαλοί μας.

Ποιο το μυστικό της επιτυχίας σας;

Το μυστικό που μας χάρισε τον τίτλο είναι η πολύ καλή οργάνωση που υπάρχει στον σύλλογο, το άψογο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Πάπιο, το πολύ ποιοτικό ρόστερ και φυσικά η προσήλωση στον στόχο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Αστέρας ήταν η καλύτερη ομάδα και εισπράτταμε χειροκροτήματα απ’ όλες τις έδρες που αγωνιστήκαμε.

Φέτος ο Αστέρας έσπασε όλα τα κοντέρ. Πήρε το πρωτάθλημα αήττητος, ενώ τον ευνόησε και η κλήρωση και στέφθηκε κυπελλούχος της Ένωσης. Είχατε θέσει ψηλά τον πήχη από την αρχή της σεζόν;

Φέτος ήταν η χρονιά των ρεκόρ για τον Αστέρα. Τερματίσαμε πρώτοι στην Α’ κατηγορία ΕΠΣΑΝΑ, είχαμε την πιο παραγωγική επίθεση, την καλύτερη άμυνα και κλείσαμε τη σεζόν αήττητοι με 19 νίκες και τρεις ισοπαλίες. Παράλληλα φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου της Ένωσης και θα παίζαμε με τη Μαρκό, αλλά ο κορονοϊός μάς χάλασε τα σχέδια. Η ΕΠΟ αποφάσισε να αναδειχθούν με κλήρωση οι κυπελλούχοι και η κληρωτίδα είναι πάντα με τους δυνατούς και χαμογέλασε στον Αστέρα. Πρέπει να σημειώσω ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες στις οποίες είμαι και τεχνικός διευθυντής και ο Αστέρας έχει σε όλα τα τμήματα πάνω από 220 παιδιά.

Έχετε μιλήσει με τη διοίκηση για το αν θα παραμείνετε ή όχι στο πόστο σας τη νέα αγωνιστική περίοδο;

Ο Αστέρας έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση τη Δευτέρα 25 Μαΐου, οπότε δεν μπορούμε μέχρι τότε να κάνουμε καμία συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας μου με την ομάδα της Βάρης. Εγώ δεν το κρύβω ότι θέλω να μείνω στον σύλλογο γιατί έχει πολύ καλή οργάνωση, αλλά η νέα διοίκηση είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Μπορεί ο Αστέρας Βάρης να σταθεί στη Γ’ Εθνική;

Πιστεύω ότι με το υλικό που διαθέτει αλλά και κάποιες προσθήκες που σίγουρα θα γίνουν στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού η ομάδα έχει όλα τα φόντα να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Εξάλλου ο Αστέρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι περαστικός από την κατηγορία.

Ο κόσμος βοήθησε φέτος την ομάδα;

Θέλω να τονίσω ότι η συμπαράσταση του κόσμου της Βάρης ήταν εξαιρετική και σε όλους σχεδόν τους αγώνες ήταν ο… δωδέκατος παίκτης μας. Οι παίκτες πάντως αποζημίωσαν τον κόσμο, καθώς έκαναν αρκετά ρεκόρ που θα μείνουν στην ιστορία του συλλόγου. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους για το βροντερό «παρών» που έδωσαν στα παιχνίδια και σίγουρα τη νέα χρονιά η ομάδα τούς χρειάζεται περισσότερο κοντά της στην επιστροφή της στα σαλόνια της Γ’ Εθνικής.

Πολλά ακούγονται για αναδιαρθρώσεις και πιθανή δημιουργία Β’ Εθνικής με δύο ομίλους και κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ. Ποια η γνώμη σας;

Η μετά κορονοϊό εποχή θα είναι σίγουρα διαφορετική και δεν θα θυμίζει σε τίποτα παλιές καλές εποχές. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να δώσουμε όλοι βάρος στις ακαδημίες, γιατί εκεί υπάρχουν αρκετά ταλέντα. Αν οι αναδιαρθρώσεις γίνουν για το καλό του ποδοσφαίρου, τότε με το καλό να γίνουν.

Ήταν τόσο άνετη η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ή ο Αστέρας τη μετέτρεψε σε εύκολη υπόθεση;

Σε κάθε παιχνίδι που παίζαμε δείχναμε ότι είμαστε το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αντίπαλος του Αστέρα ήταν μόνον ο… κακός εαυτός του. Πετύχαμε 19 νίκες και 3 ισοπαλίες και τα στραβοπατήματα ήταν όλα στην έδρα μας. Η βαθμολογία λέει πάντα την αλήθεια και αν παίζαμε και τις οχτώ αγωνιστικές που απέμεναν μέχρι το τέλος της σεζόν, τότε η διαφορά από τη δεύτερη ομάδα θα είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Από τις άλλες ομάδες της Α’ κατηγορίας ξεχώρισα τον Άρη Βούλας και την Τριγλία Ραφήνας.

ΠΑΠΙΟΣ: Παράσταση για έναν ρόλο…

Ο ισχυρός άνδρας του Αστέρα Βάρης, Δημήτρης Πάπιος, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος αφού η ομάδα έκανε περίπατο στην Α’ κατηγορία ΕΠΣΑΝΑ και αφού έσπασε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, κατάφερε να επιστρέψει στα σαλόνια της Γ’ Εθνικής.

Σε δηλώσεις που έκανε για το νταμπλ ο παράγοντας των «κυανόλευκων» υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε παίκτες, τεχνική ηγεσία, σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και φυσικά στους φιλάθλους για την άνετη επιστροφή του Αστέρα Βάρης στη Γ’ Εθνική αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Βέβαια στον τελευταίο θεσμό είχαμε την άχαρη διαδικασία της κλήρωσης, όπου η τύχη χαμογέλασε στον Αστέρα. Εμείς από την πλευρά μας θέλαμε να αναδειχτεί ο κυπελλούχος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να γίνει το παιχνίδι με τη Μαρκό. Μάλιστα προτείναμε στον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Γιαρένη, να παίξουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου με τα φετινά ρόστερ που έχουν οι δύο ομάδες. Μετά τον Σεπτέμβρη δεν μπορούσε να γίνει ο τελικός, γιατί τα σωματεία θα έχουν σημαντικές αλλαγές στα ρόστερ τους. Δεν κατέστη δυνατό να παίξουμε μέχρι τις 30/6 και έτσι προχωρήσαμε σε κλήρωση, όπως όρισε η ΕΠΟ.

Το πρωτάθλημα ήταν δύσκολο και ήρθε να προστεθεί και η πανδημία του κορονοϊού, αλλά η ομάδα με το ποιοτικό ρόστερ που είναι ίδιο τα τρία τελευταία χρόνια και με τον ίδιο προπονητή το μετέτρεψε σε εύκολη υπόθεση. Ήταν μία παράσταση για… έναν ρόλο. Σίγουρα η διαφορά από τον δεύτερο στη βαθμολογία θα ήταν μεγαλύτερη των 15 πόντων, αν δεν μεσολαβούσε η αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Στη Γ’ Εθνική ήμασταν μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και γνωρίζουμε καλά τα… μονοπάτια. Μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονιά υποβιβαστήκαμε γιατί αποχαιρετούσαν την κατηγορία επτά σωματεία από κάθε όμιλο. Θέλω να πιστεύω ότι με κάποιες διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ο Αστέρας μπορεί να έχει καλή παρουσία στο νέο πρωτάθλημα.

Η νέα χρονιά σαφώς θα είναι διαφορετική και σίγουρα θα υπάρξει οικονομική ύφεση λόγω του κορονοϊού. Μεγάλο ρόλο θα παίξει πώς θα γίνονται οι αγώνες τη νέα χρονιά, δηλαδή με κόσμο ή χωρίς, γιατί οι ομάδες συγκεντρώνουν ένα σεβαστό ποσό από τα εισιτήρια διαρκείας. Στη Βάρη ο κόσμος φέτος στήριξε την προσπάθειά μας και είχαμε φιλάθλους όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από τη Βουλιαγμένη και από τη Βούλα».

Προανήγγειλε παραμονή του Κάτσικα

Σε ερώτηση αν ο τεχνικός των «κυανόλευκων» Μιχάλης Κάτσικας θα βρίσκεται στο πόστο του τη νέα αγωνιστική περίοδο, ο χρηματοδότης του Αστέρα, Δημήτρης Πάπιος, ουσιαστικά προανήγγειλε την παραμονή του στον πάγκο του συλλόγου, λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει μία γενική συνέλευση στον σύλλογο στις 25 Μαΐου, όπου θα εκλεγεί και νέα διοίκηση. Βέβαια το σκεπτικό μου είναι πως όταν έχεις στην ομάδα προπονητή που πέρσι οδήγησε την ομάδα στην πρώτη θέση και έχασε την άνοδο στα… γκολ και φέτος πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δεν αλλάζεις μία πετυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή. Βέβαια οι αποφάσεις είναι συλλογικές και θα τις πάρει όλο το διοικητικό συμβούλιο κι όχι εγώ προσωπικά».