Κώστας Δαβουρλής: 28 χρόνια χωρίς τον «Πελέ της Ευρώπης» (vid)

Σαν σήμερα το 1992 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Δαβουρλής σε ηλικία 44 ετών. Μπορεί να πέρασαν 28 χρόνια από το θάνατο του «Πελέ της Ευρώπης», όμως παραμένει στη μνήμη όλου του φίλαθλου κόσμου, καθώς αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα.

Κώστας Δαβουρλής: 28 χρόνια χωρίς τον «Πελέ της Ευρώπης» (vid)

Ο άρχοντας των γηπέδων έφυγε νωρίς, σε ηλικία μόλις 44 ετών, για να γίνει εξίσου γρήγορα μύθος στη συνείδηση των φιλάθλων και των οπαδών της Παναχαϊκής, αλλά και των γενιών που ακολούθησαν μετά.

Σύμβολο αναγέννησης που χαράζει στην ομάδα τη λάμψη του φωτός που θα πρέπει να ακολουθήσει για να μπορέσει να ξαναγίνει μεγάλη. Γιατί ο Κώστας Δαβουρλής, εκτός από άρχοντας των γηπέδων, ήταν και ο ηγέτης της μεγάλης ομάδας της Παναχαϊκής. Της ομάδας εκείνης που από τις επαρχιακές έπαιζε την ομορφότερη μπάλα τα χρόνια εκείνα, τη δεκαετία του '60 και του '70.

Ο Κώστας Δαβουρλής πέρασε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του στην Πάτρα και ειδικότερα στη συνοικία της Αγυιάς.

Δίπλα από το γήπεδο όπου μεγαλούργησε ως παίκτης με τη φανέλα της Παναχαϊκής, ξεκινώντας το ποδόσφαιρο ξυπόλητος για να φτάσει να αγωνίζεται στην Ευρώπη με αυτή την ομάδα και ύστερα με τη φανέλα της Εθνικής και τον Ολυμπιακό.

Ο αγώνας που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο ήταν εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας στις 11 Ιουνίου 1969. Ο 21χρονος τότε Δαβουρλής έβαλε τρία γκολ και νίκησε τη μεγάλη ομάδα του «Δικεφάλου» που απαρτιζόταν από έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Η περίοδος του Ολυμπιακού (1974-77) ήταν το μοναδικό διάστημα που έφυγε από την Πάτρα και την Παναχαϊκή. Επέστρεψε στη βάση του μετά από δέκα χρόνια, έχοντας γίνει η ακριβότερη μεταγραφή, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με τα 10 εκατομμύρια που έδωσε ο Ολυμπιακός για να τον αποκτήσει. Με τον σύλλογο του Πειραιά κατέκτησε το νταμπλ το 1975. Μάλιστα ο τελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό κρίθηκε με δική του γκολάρα! Με γκολ του «Μαύρου Πρίγκιπα»!

Ήταν αριστεροπόδαρος, με πολύ ισχυρό και ευθύβολο σουτ, ενώ εκπληκτική ήταν η ικανότητά του στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Κατείχε άλλωστε το άτυπο ρεκόρ των 22 γκολ-φάουλ μέχρι τη στιγμή που το κατέρριψε ο Κώστας Φραντζέσκος την περίοδο 1997-98.

Ο Κώστας Δαβουρλής είχε συμμετοχές με τις Εθνικές Νέων, Ελπίδων, Ενόπλων και 11 με την Εθνική Ανδρών, τις 4 ως παίκτης της Παναχαϊκής. Υπήρξε ο πρώτος παίκτης Β' Εθνικής που αγωνίστηκε στην Εθνική Ανδρών.

Έφυγε από τη ζωή όπως το ήθελε, δίπλα στους φίλους του, στο αγαπημένο του στέκι, στο καφενείο της Αγυιάς. Πλέον η φιγούρα του κοσμεί το γήπεδο, τον ναό της ομάδας, με τη μνήμη του να μένει αλησμόνητη και τη θύμησή του να παραπέμπει σε ημίθεο για τον κόσμο της Παναχαϊκής.