Ολυμπιακός: «Η πραγματικότητα για Μπενφίκα - Σεμέδο»

Ο πολύπειρος ρεπόρτερ της πορτογαλικής «Record», Νούνο Μαρτίνς, αναλύει ορθά κοφτά στο «ΦΩΣ» όλα τα μεταγραφικά σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει αναφορικά με τον Ολυμπιακό, τον Ρούμπεν Σεμέδο και τους Λουζιτανούς

Ολυμπιακός: «Η πραγματικότητα για Μπενφίκα - Σεμέδο»

Ο Ρούμπεν Σεμέδο το έχει... παρατραβήξει το τελευταίο διάστημα. Πολλές δηλώσεις στον πορτογαλικό Τύπο αναφορικά με το μέλλον του, είναι λογικό να κάνει ένα σωρό αναφορές για το πόσο πολύ θα ήθελε να μετακομίσει κάποια στιγμή σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά από την άλλη δεν «χτυπάει» και τόσο καλά στο μάτι το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι μιλά για την επιθυμία του να δοκιμάσει την τύχη του σε μία μεγαλύτερη λίγκα.

Τις περισσότερες φορές στις δηλώσεις του ο Σεμέδο, αφού έκανε ολόκληρη ανάλυση των φιλοδοξιών του, κατέληγε με την ατάκα ότι «είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα μου», εννοώντας φυσικά τον Ολυμπιακό. Συμπλήρωνε, δε, ότι θέλει να τα πάει καλά την επόμενη χρονιά για να μπει στη λίστα της Πορτογαλίας για το Γιούρο 2021. Σε μία μεσοβδόμαδη συνέντευξή του όμως στη «Record» άναψε για τα καλά «φωτιές».

Ο λόγος είχε να κάνει με την ατάκα του ότι «όλα είναι πιθανά», όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση να πάρει μεταγραφή τούτο το καλοκαίρι. Πιστέψτε μας, τίποτα δεν λέει τυχαία ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Η «Record» από την πλευρά της, μία μέρα νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι στην Μπενφίκα τον έχουν στο μυαλό τους και μάλιστα είχαν βάλει και μία δική του φωτογραφία-αφίσα, για να αναδείξουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι γίνεται με τον Σεμέδο... Κυρίως γίνεται σε ό,τι έχει να κάνει με το μυαλό του και τις σκέψεις του για το μέλλον του. Δεν θα πούμε ότι ταξιδεύει ήδη αλλού και δεν είναι προσηλωμένος στην επανέναρξη της τρέχουσας σεζόν. Άλλωστε, στον Ρέντη έχει γυρίσει σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη δίμηνη καραντίνα. Ακολούθησε πιστά τα προγράμματά του και τουλάχιστον στις προπονήσεις δεν δείχνει σε τίποτα τον Σεμέδο που βλέπουμε στις... πορτογαλικές εφημερίδες και τις διαδοχικές του δηλώσεις περί μετακίνησής του σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις του έχουν δώσει αρκετή τροφή για μπόλικη μεταγραφική συζήτηση. Μια συζήτηση που έχει βάση και δεν είναι ένα απλό δημοσιογραφικό σενάριο...

Καμία επίσημη κρούση, αλλά...

Αυτήν τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά. Επί της ουσίας δεν κουνιέται... φύλλο και αναφερόμαστε σε επίσημες προσφορές ομάδων προς τον Ολυμπιακό. Στην ΠΑΕ δεν έχουν την παραμικρή «ενόχληση» από κανέναν. Όχι μόνο για τον Σεμέδο αλλά για οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή για τον οποίο έχουν γραφτεί ένα σωρό μεταγραφικά σενάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθουν προτάσεις. Το γράψαμε και χθες στο «ΦΩΣ», ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι πρώτες επίσημες κρούσεις. Και για τον Σεμέδο και για τον Σα και για τον Καμαρά και για τον Τσιμίκα!

Ας μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στον Σεμέδο, γιατί πολύ απλά εκείνος είναι που προκαλεί τον τελευταίο καιρό τα πιο σοβαρά μεταγραφικά σενάρια. Επειδή ο 26χρονος στόπερ μίλησε στη «Record» τελευταία φορά και πέταξε την ατάκα «όλα είναι πιθανά», σχετικά με το αν θα είναι και του χρόνου στο λιμάνι, το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με δημοσιογράφο της εν λόγω πορτογαλικής εφημερίδας.

Ο λόγος για τον Νούνο Μαρτίνς. Είναι επί χρόνια ρεπόρτερ της Μπενφίκα, γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά όλα όσα συμβαίνουν στους Λουζιτανούς, ακολουθεί τους «αετούς» παντού σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα οι δικές του πληροφορίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με τον Σεμέδο. Επίσης να έχετε κατά νου ότι η Μπενφίκα δεν είναι μία ομάδα που μπορεί κάποιος εύκολα να αποσπάσει πληροφορίες. Είναι πολύ φειδωλή στις «διαρροές» της. Ο Νούνο Μαρτίνς, όμως, μας διαλεύκανε κάπως το τοπίο...

«Στην κορυφή της λίστας...»

Τι μας είπε λοιπόν ο ρεπόρτερ της «Record», Νούνο Μαρτίνς, για τον Σεμέδο και το κατά πόσο ισχύει το ενδιαφέρον της Μπενφίκα ή όχι; Ιδού: «Είναι στην κορυφή της λίστας της Μπενφίκα για να αντικαταστήσει τον Ρούμπεν Ντίας, αν φυσικά ο Ρούμπεν Ντίας αποχωρήσει από το “Ντα Λουζ”. Ο Σεμέδο είναι πιο οικονομικά προσιτός από τον Ρόμπιν Κοχ της Φράιμπουργκ, ο οποίος επίσης είναι ένας ποδοσφαιριστής που κοιτάζει η Μπενφίκα». Όταν τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει κάτι περί επίσημης κρούσης των Λουζιτανών προς τον Ολυμπιακό, ήταν κατηγορηματικός. «Αυτήν τη στιγμή είναι μόνο στην κορυφή της λίστας. Προσοχή: δεν υπάρχει επίσημη προσφορά». Απλός και κατατοπιστικός ο Πορτογάλος δημοσιογράφος...

Μανατζερική σιγουριά για πρόταση

Ο ρεπόρτερ Νούνο Μαρτίνς δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το αν τελικά θα προχωρήσει η Μπενφίκα σε επίσημη πρόταση και είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς ακόμα ο Ρούμπεν Ντίας είναι στο ρόστερ των «αετών» και παρότι έχουν γραφτεί τόσα πολλά περί «περήφανης» πώλησής του, ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ωστόσο, κύκλοι μάνατζερ επιβεβαιώνουν τα όσα μας είπε ο καλός συνάδελφος. Πράγματι, η Μπενφίκα έχει τον Σεμέδο στην κορυφή της λίστας της, χωρίς ωστόσο να έχει μιλήσει (προς το παρόν) με τον Ολυμπιακό. Όμως, τα 10 εκατ. ευρώ που έχουν γραφτεί στην Πορτογαλία ότι είναι η τιμή πώλησής του είναι ένα πολύ μικρό ποσό ως προς τις απαιτήσεις που έχει ο Ολυμπιακός. Δεν λέμε ότι θα ζητήσει και θα πάρει στο τέλος 30 εκατομμύρια, αλλά και τα 10 εκατομμύρια που έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα του δεν είναι ένα ποσό το οποίο θα αποδεχτεί ο Ολυμπιακός, σε περίπτωση που αποφασίσουν οι «αετοί» να χτυπήσουν επισήμως την πόρτα των Πειραιωτών.

Η αίσθηση για τον Ρούμπεν

Καλό είναι να κοιτάξουμε και λίγο παρασκηνιακά την περίπτωση του Σεμέδο. Ποια είναι η εντύπωση που έχει δώσει ο ίδιος ο Πορτογάλος αμυντικός στους συμπατριώτες του; Τι έχουν καταλάβει στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου; Πώς έχουν ερμηνεύσει τις κατά καιρούς δηλώσεις του, ότι θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του; Γενικώς ο Σεμέδο είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν είναι ένας άνθρωπος που λέει λόγια του... αέρα.

Ό,τι λέει το εννοεί μέχρι κεραίας και σε πολύ μεγάλο βαθμό δίνει και το στίγμα του για το τι θα ήθελε να του συμβεί άμεσα. Υπάρχει καπνός για τον Σεμέδο και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά το πιστεύουν και οι συμπατριώτες του και κυρίως μανατζαραίοι που... περιστρέφονται γύρω από την Μπενφίκα.

Ο Σεμέδο δίνει την εντύπωση ότι αν ερχόταν μία καλή πρόταση στον Ολυμπιακό και οι «ερυθρόλευκοι» την αποδέχονταν, τότε δεν θα έφευγε με... βαριά καρδιά από τον Πειραιά (για να το πούμε όσο πιο κομψά μπορούμε). Από την άλλη δεν θα τα βάψει και μαύρα αν μείνει στον Ολυμπιακό, καθώς τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι οι Πειραιώτες είναι εκείνοι που τον ξαναέβγαλαν στον «αφρό»! Όμως, οι πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει για να πει δύο λόγια για το μέλλον του «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά τον κρυφό του πόθο! Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από την πρόταση που θα έρθει. Ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Από πέρσι τον ήθελε, αλλά δεν μπορούσε

Φυσικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ενδιαφέρον της Μπενφίκα για τον Σεμέδο δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά τις τελευταίες μέρες. Από πέρσι τον ήθελε στο «Ντα Λουζ», από τότε που ο Ολυμπιακός διαπραγματευόταν τη μεταγραφή του με τη Βιγιαρεάλ.

Πριν κλείσει στους «ερυθρόλευκους», οι άνθρωποι της Μπενφίκα είχαν κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις για να μάθουν για το «στάτους» του ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, μόλις πληροφορήθηκαν για τη ρήτρα που υπήρχε στη συμφωνία Σπόρτινγκ – Βιγιαρεάλ, όταν τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας τον είχαν πουλήσει στους Ισπανούς το καλοκαίρι του 2017, έκαναν αμέσως πίσω.

Η Μπενφίκα δεν έπρεπε να πληρώσει μόνο τη Βιγιαρεάλ, αλλά έπρεπε να δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ και στη Σπόρτινγκ, καθώς η συμπολίτισσά της είχε βάλει όρο στη συμφωνία της με τη Βιγιαρεάλ ότι αν τα «κίτρινα υποβρύχια» έδιναν τον παίκτη σε μία εκ των Μπενφίκα ή Πόρτο, τότε θα έπρεπε 20 εκατομμύρια ευρώ να πάνε στη Σπόρτινγκ.

Αυτός ο όρος πλέον δεν υπάρχει, μετά το περσινό ντιλ που έκανε ο Ολυμπιακός με τη Βιγιαρεάλ, καθώς η συμφωνία αφορούσε τους όρους στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει η Σπόρτινγκ με τη Βιγιαρεάλ. Πλέον, η Σπόρτινγκ έχει φύγει από το «παιχνίδι» και γι’ αυτόν τον λόγο στην Μπενφίκα τον έχουν στην κορυφή της λίστας τους και αυτό που απομένει να δούμε είναι πότε ακριβώς θα τον ζητήσει επισήμως από τον Ολυμπιακό.

Η αλήθεια για Ζότα

Ο «ζογκλέρ» της Μπενφίκα, ο πιτσιρικάς Ζότα, που θεωρείται ένα από τα επόμενα μεγάλα αστέρια του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν στα μπλοκάκια των Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ακόμη ένα όνομα που είχε εμπλακεί – μέσω Πορτογαλίας – με τον Ολυμπιακό. Εξαρχής το «ΦΩΣ», όταν είχε πρωτακουστεί το όνομά του, είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μία περίπτωση που είναι εξαιρετικά δύσκολη, για να μην πούμε απίθανη!

Ο Ζότα είναι ο ορισμός της πολυτέλειας για το ελληνικό πρωτάθλημα, σε περίπτωση που τον έφερνε στη χώρα μας η ομάδα του Πειραιά. Οι Πορτογάλοι υποστηρίζουν ότι ο Ζότα είναι κλάσεις ανώτερος από τον Ποντένσε, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς εκτέλεσης, δημιουργικότητας και διαφόρων άλλων επιμέρους στοιχείων που αφορούν τους εξτρέμ.

Στη «Record» είχε γραφτεί προ ημερών ότι είναι στη λίστα του Ολυμπιακού, αλλά όπως ξεκαθαρίζει στο «ΦΩΣ» ο ρεπόρτερ της πορτογαλικής εφημερίδας στα θέματα της Μπενφίκα, Νούνο Μαρτίνς, «για τον Ζότα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προτιμά να συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία». Λίγα λόγια και... κατανοητά! Είχαμε διαβάσει στον αγγλικό Τύπο ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο τον έχει στη λίστα του για την Τότεναμ, αλλά όχι για βασική επιλογή. Επίσης, στο Νησί έμπλεκαν και τη Νότιγχαμ Φόρεστ και ίσως κάπου εκεί να είχε εμπλακεί και το όνομα του Ολυμπιακού λόγω της γνωστής σχέσης των δύο συλλόγων.

Ο Νούνο Μαρτίνς, όμως, μας αποκάλυψε ποια είναι η επιθυμία του Ζότα. Και αυτή είναι να δοκιμάσει την τύχη του στα αγγλικά γήπεδα. Η Μπενφίκα πάντως τον παραχωρεί δανεικό και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί στο τέλος μπορεί ο νεαρός Πορτογάλος άσος να μη βρει στην Αγγλία αυτό που θέλει και αυτό που επιδιώκει.

Βάζει στον «πάγο» τον Γκονσάλβες

Από την Παρασκευή το «ΦΩΣ» είχε προαναγγείλει πως παρά τα όσα είχαμε διαβάσει σε διάφορα Μέσα της Πορτογαλίας για τον 23χρονο εξτρέμ Ντιόγο Γκονσάλβες, ότι είναι δηλαδή ένας παίκτης που έχει ξεχωρίσει ο Μαρτίνς λόγω και των πολύ καλών εμφανίσεών του φέτος με τη Φαμαλικάο (δανεικός από την Μπενφίκα, πέρσι έπαιζε δανεικός στη Νότιγχαμ), δεν ισχύει το θέμα και ο ρεπόρτερ της «Record», Νούνο Μαρτίνς, μας το επιβεβαίωσε και είπε ουσιαστικά σιγά σιγά να τον ξεγράψουμε.

«Το αρχικό πλάνο της Μπενφίκα είναι να τον διατηρήσει στο ρόστερ της την επόμενη περίοδο» είπε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα κυκλοφορούσαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην πατρίδα του, ότι οι Λουζιτανοί είναι θετικοί στο να τον παραχωρήσουν δανεικό. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρούμε οριστικό, γιατί σε μία μεταγραφική περίοδο αλλάζουν τα πράγματα από μέρα σε μέρα.

Όμως, επειδή δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει σε έναν-δύο μήνες, καλό είναι να πορευτούμε με τα όσα ισχύουν τώρα. Ο Γκονσάλβες δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη λίστα του Ολυμπιακού και αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με την πρόθεση της Μπενφίκα να του δώσει την ευκαιρία στην καλοκαιρινή προετοιμασία για να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς.