Οι υπασπιστές του Μαρτίνς!

Η τρίτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό θα έχει παίκτες που είναι από την αρχή στο πλευρό του. Πόσοι ακριβώς από τους 14, θα το δούμε...

Οι υπασπιστές του Μαρτίνς!

Ο Πέδρο Μαρτίνς ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει για άλλα δύο χρόνια, έπειτα από τις υπογραφές στο νέο συμβόλαιο. Έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε τους παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην πειραϊκή ομάδα, να θυμηθούμε με στοιχεία σε ποιους βασίστηκε περισσότερο και να δούμε ποιοι από αυτούς είναι σίγουροι ή έχουν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να βρίσκονται στο «δικό του» ρόστερ για τρίτη διαδοχικά σεζόν.

Αυτό το «γκρουπ»… πιστών ποδοσφαιριστών του Πορτογάλου, οι οποίοι βρίσκονται μαζί του στη διετία της παρουσίας του στον Ολυμπιακό αποτελείται από 14 άτομα. Κάποιοι είναι ολόκληρη τη διετία, κάποιοι άλλοι τμηματικά. Άλλοι αποτελούν βασικότατες ή και… μόνιμες επιλογές του στα παιχνίδια, άλλοι έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερο. Υπάρχουν επίσης παίκτες που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν μαζί του στον Ολυμπιακό κι άλλοι που δεν είναι ακόμη σίγουρο, για διάφορους λόγους. Ο Κώστας Φορτούνης, ο Γκιγιέρμε, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης , ο Γιώργος Μασούρας και πιθανότατα ο Αχμέντ Χασάν θα πρέπει να θεωρούνται «βαριά χαρτιά» της κατηγορίας των «υπασπιστών» του πλάνου του Μαρτίνς και στην επόμενη σεζόν. Αλλά ας το αναλύσουμε περισσότερο:

Ο Ζοσέ Σα δεν ήταν από την αρχή βασικός, όμως όταν δεν προχώρησε το «πρότζεκτ Γιαννιώτη» πήρε τα γάντια μόνιμα. Ο Πορτογάλος έπαιξε συνολικά σε 72 αγώνες, δεύτερος σε συμμετοχές επί Μαρτίνς. Τους 41 φέτος και τους 31 πέρυσι. Έχει ρήτρα και μπορεί να βρεθεί ομάδα από τις πολλές του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για τον 27χρονο διεθνή Πορτογάλο ώστε να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό.

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι ο βασικός δεξιός μπακ του Μαρτίνς, όπως και των προκατόχων του από τότε που ο Νορβηγός ανήκει στην πειραϊκή ομάδα. Έπαιξε σε 69 ματς τη διετία (38 φέτος, 31 πέρυσι) με 6 γκολ και 7 ασίστ. Είναι ανοιχτή η παραμονή του καθώς το συμβόλαιό του λήγει και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αν και τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ίδιος επιθυμούν να συνεχίσουν μαζί. Ο Κώστας Τσιμίκας αποτελεί στόχο μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης, παρά το πολύ υψηλό τίμημα που έχει βάλει ο Ολυμπιακός για την πώλησή του. Με τον Μαρτίνς έχει παίξει συνολικά 65 φορές (37 φέτος, 28 πέρυσι), με 10 ασίστ και πολύ μεγάλες εμφανίσεις στη φετινή χρονιά «εκτόξευσης». Άγνωστο αν θα μείνει.

Ο Παπέ Σισέ είχε φέτος την περιπέτεια με την υγεία του, αλλά ήταν στόπερ εμπιστοσύνης για τον προπονητή του Ολυμπιακού από την πρώτη στιγμή. Έχει παίξει σε 43 αγώνες με 5 γκολ, τους 29 στην προηγούμενη σεζόν και τους 14 στην φετινή. Έχει κι αυτός «μνηστήρες» από το εξωτερικό. Ο Λεονάρντο Κούτρης ήταν σε πολλά ματς βασικός πέρυσι, όταν έκανε τις 24 από τις συνολικά 33 συμμετοχές του υπό τον Πορτογάλο. Πήγε δανεικός στην Μαγιόρκα, τραυματίστηκε σοβαρά και λογικά θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό όταν αποθεραπευθεί. Στη δύση της καριέρας τους είναι ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αλλά ο Μαρτίνς ποντάρει στην εμπειρία τους και στη γενικότερη σχέση τους με τον Ολυμπιακό και όποτε τους χρειάζεται θα τους χρησιμοποιεί. Ο «Τόρο» έχει κάνει με τον Πορτογάλο 31 ματς (τα 25 πέρυσι), ενώ ο Αβραάμ που επέστρεψε μεσούσης της περσινής σεζόν, έχει παίξει σε 16 αγώνες.

Στη μεσαία γραμμή τώρα: Ο Γκιγιέρμε χρειάστηκε κάποιους μήνες προσαρμογής μέχρι να μπει στην ενδεκάδα, αλλά έκτοτε δεν ξαναβγήκε! Και θα είναι η «κολόνα» της ομάδας και στην επόμενη σεζόν. Ο Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί με τον Μαρτίνς σε 69 παιχνίδια (36 φέτος, 33 πέρυσι) με 10 γκολ και 4 ασίστ. Ο Μαντί Καμαρά είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην κοινή διετία του με τον Πορτογάλο στον Ολυμπιακό! Αγωνίστηκε σε 75 ματς (39 φέτος, 36 πέρυσι), με 8 γκολ και 3 ασίστ. Είναι και αυτός στο στόχαστρο ξένων ομάδων που επίσης θα πρέπει να «ματώσουν» οικονομικά για να τον αποκτήσουν από τους Πειραιώτες. Βασικό στέλεχος επί Μαρτίνς και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ειδικά φέτος με 39 ματς, αλλά και την περασμένη σεζόν με 30, συνολικά 69. Με 3 γκολ και 3 ασίστ. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει για άλλη μια χρονιά στον Ολυμπιακό. Σίγουρα και ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος θα ήταν ο πιο βασικός από τους βασικούς εάν δεν είχε το πρόβλημα με το σοβαρό τραυματισμό πριν αρχίσει η φετινή περίοδος. Έχει παίξει με Μαρτίνς σε 52 ματς, τα 43 πέρυσι. Με 18 γκολ και 16 ασίστ. Στόχος όλων στην ομάδα όπως φυσικά και του ίδιου να ξαναγίνει στη νέα σεζόν ο ηγέτης της, ξεπερνώντας οριστικά αυτή την περιπέτεια.

Στην επίθεση, τέλος, ο Γιώργος Μασούρας συμπληρώνει φέτος μιάμιση σεζόν στον Ολυμπιακό και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του με συνολικά 57 αγώνες, τους 41 στη φετινή περίοδο. Με 11 γκολ και 6 ασίστ. Είναι έτοιμος να επεκτείνει το συμβόλαιό του και να συνεχίσει την καλή δουλειά. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν βασικός επί Μαρτίνς μέχρι τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του τον Φλεβάρη του 2019 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν έχει καταφέρει ακόμα να επιστρέψει ουσιαστικά, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν θα μείνει ή όχι στην ομάδα. Έπαιξε 33 αγώνες (τους 26 την προηγούμενη σεζόν), με 10 γκολ και 2 ασίστ. Όσο για τον Αχμέντ Χασάν, αποτελεί ξεκάθαρα «πουλέν» του Μαρτίνς. Τον κράτησε πέρυσι τον χειμώνα με δική του θερμή εισήγηση, τον επανέφερε από την Μπράγκα πριν από μερικούς μήνες, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι θα δαπανήσει το ποσό που απαιτείται για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Ο Αιγύπτιος φορ έχει αγωνιστεί 40 φορές με την «ερυθρόλευκη» (32 πέρυσι, 8 φέτος) και έχει σημειώσει 19 τέρματα.

Παρατηρούμε το εξής: Οι πιο «μόνιμοι» στα πλάνα του Πορτογάλου αυτή τη διετία είναι ο Σα, ο Καμαρά, ο Γκιγιέρμε, ο Ομάρ, ο Τσιμίκας και ο Μπουχαλάκης. Θα ήταν και ο Φορτούνης με τον Σισέ αν δεν είχαν αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τους κράτησαν εκτός δράσης. Και εντυπωσιακό είναι ότι μετά τον Καμαρά με 75 ματς και τον Σα με 72, ακολουθούν τρεις παίκτες με τον ίδιο αριθμό (69) αγώνων: ο Ομάρ, ο Γκιγιέρμε και ο Μπουχαλάκης! Μικρή λεπτομέρεια που αποδεικνύει τον πλήρη προγραμματισμό, με τον οποίο βαδίζει ο τεχνικός του Ολυμπιακού…