Κάντε το όπως τον Ιούνιο του 1981! (vid)

Άνετα μπορούν να παίξουν ο Ολυμπιακός και οι άλλες ομάδες τα σημαντικά ματς στο τέλος του Ιούνη. Δηλαδή θα έρχονται τουρίστες από το εξωτερικό αλλά δεν θα παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Ούτε μπορεί να είναι επιχείρημα η ζέστη.

Κάντε το όπως τον Ιούνιο του 1981! (vid)

Δεν είναι μόνον τα Μουντιάλ που γίνονται καλοκαίρι, αλλά θυμίζω ότι κάποτε -και όχι πολύ παλιά- επαγγελματικό ήταν το ποδόσφαιρο και τότε οι τελικοί Κυπέλλου στην Ελλάδα γίνονταν προς το τέλος του Ιούνη! Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα ώστε να έχουν επαρκή χρόνο οι ποδοσφαιριστές να προπονηθούν και να γυρίσουν σε μία ικανοποιητική φυσική κατάσταση.

Ένας συγκλονιστικός τελικός είχε γίνει το 1981 στις 21 Ιούνη μεταξύ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Και όχι μόνο στις 21 Ιούνη με ζέστη, αλλά με πένθος και στις δύο ομάδες!

Λίγους μήνες πριν, ο Ολυμπιακός θρήνησε το μεγαλύτερο δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, με τους νεκρούς της Θύρας 7, ακόμα τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, φανταστείτε τότε που 4 μήνες πριν είχαν γίνει οι κηδείες και είχε συγκλονιστεί η Ελλάδα.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά και ο ΠΑΟΚ ήταν σε σοκ, διότι 3 εβδομάδες πριν από τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό πέθανε ο προπονητής του, ο Λόραντ! Την ώρα του ματς, και τι ματς, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα.

Σοκαρισμένοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπρεπε να παίξουν τελικό Κυπέλλου 21 Ιούνη με τον Ολυμπιακό. Με υπηρεσιακό προπονητή τον Φουντουκίδη. Έλεγαν ότι θα νικούσαν και για τον Λόραντ.

Όμως και στον Ολυμπιακό έλεγαν ότι θα νικούσαν για τα θύματα της Θύρας 7. Έψαξα το θέμα, υπάρχει ένα συγκλονιστικό σύνθημα που έλεγαν οι τότε σκληροπυρηνικοί του Ολυμπιακού. Βρήκα και φωτογραφίες έγχρωμες από την ερυθρόλευκη σκεπαστή του γηπέδου της ΑΕΚ, την είχαν βάψει κόκκινη οι Ολυμπιακοί!

Το σύνθημα που έλεγαν τότε οι φανατικοί του Ολυμπιακού ήταν «21 οι νεκροί, 21 Κυριακή, το Κύπελλο απόψε το σηκώνουν οι νεκροί»! Οργανωτές τής τότε εξέδρας ήταν ο Αττίλιο με τη σάλπιγγα και δίπλα ο Παπαδόπουλος με τη σφυρίχτρα. Είχαν στηθεί πάνω σε μία εξεδρούλα μπροστά στη σκεπαστή.

Είχαν γίνει επεισόδια και έξω από το γήπεδο και μέσα στο γήπεδο μεταξύ Ολυμπιακών και ΠΑΟΚτσήδων και με την αστυνομία. Μάλιστα, τιμωρημένος ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια του τελικού, άρχισε το νέο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό στην Πάτρα, όπου πάλι έγιναν μεγάλα επεισόδια, διότι ήταν έξαλλοι οι Ολυμπιακοί για την αρπαγή του Γαλάκου. Έπεφτε ξύλο σε όλη την Εθνική Οδό.

Στον τελικό Κυπέλλου, λοιπόν, 21 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με πολλές χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες μέσα -είχε κατεβάσει κόσμο ο ΠΑΟΚ -, όπως φυσικά τρομερό κόσμο είχε ο Ολυμπιακός, νίκησαν οι «ερυθρόλευκοι» 3-1 με το καλύτερο ματς που έχει κάνει στον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής. Για την ακρίβεια το ένα από τα δύο καλύτερα ματς, το άλλο ήταν με τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ. Ο ίδιος μου τα έχει πει αυτά.

Όπως αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη χρονιά ο ίδιος ο «Μανάβης», ο ηγέτης των οπαδών του ΠΑΟΚ, είχε πάρει εισιτήρια και είχαν έρθει λιγοστοί με πανό να υποστηρίξουν τον Ολυμπιακό για να πικάρουν τους Αρειανούς στο μπαράζ του Βόλου Ολυμπιακός - Άρης! Δεν ήθελαν οι ΠΑΟΚτσήδες να πάρει το πρωτάθλημα ο Άρης, που είχε πολύ καλή ομάδα τότε και θα τους άφηνε πολύ πίσω στα πρωταθλήματα, θα είχε 4 ο Άρης και μόνον 1 ο ΠΑΟΚ!

Και ο Γαλάκος ήταν καλός στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, από δική του ζογκλερική ντρίμπλα και πάσα από τα δεξιά έβαλε το αυτογκόλ ο Δαμανάκης και άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός. Από σέντρα του Γαλάκου επίσης, πάλι από τα δεξιά, έκανε μια τρομερή κεφαλιά ο Ορφανός και έβαλε το δεύτερο γκολ ο Ολυμπιακός. Το τρίτο γκολ ο Ολυμπιακός το έβαλε στις καθυστερήσεις με προσωπική ενέργεια του Κουσουλάκη. 30 λεπτά πιο πριν, ο Δαμανάκης είχε ρεφάρει το αυτογκόλ του και είχε κάνει για τον ΠΑΟΚ το 2-1.

Το Κύπελλο εκείνο ήταν συγκλονιστικό όχι μόνο λόγω των νεκρών, όχι μόνο λόγω των επεισοδίων, αλλά και επειδή ήταν το τελευταίο νταμπλ του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια μετά! Ενώ έως τότε ο Ολυμπιακός συχνά πυκνά έκανε νταμπλ, μετά το 1981 πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια για να ξανακάνει νταμπλ, το 1999.

Εκείνο το ματς είχε και κάτι άλλο παράξενο. Οι 11άδες των ομάδων αποτελούνταν από πολλούς παίκτες που είτε πριν είτε μετά πήγαν από τη μία ομάδα στην άλλη -και επίσης από τον Ολυμπιακό πήγαν πολλοί στον Παναθηναϊκό! Δεν ήταν μόνο δηλαδή οι μετακινήσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που οι δύο σύλλογοι είχαν και τότε μίσος λόγω Κούδα.

Ο Σαργκάνης, ο Κυράστας, ο Βαμβακούλας, ο Γαλάκος που έπαιξαν σε εκείνον τον τελικό πήγαν τα επόμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Ορφανός που έπαιξε για τον Ολυμπιακό και σκόραρε μάλιστα απέναντι στον ΠΑΟΚ είχε έρθει στο λιμάνι από σπουδαία καριέρα στον ΠΑΟΚ. Και το πανηγύρισε το γκολ, του το χρέωσαν αυτό οι ΠΑΟΚτσήδες.

Στην 11άδα του ΠΑΟΚ τώρα. Ο Γούναρης, ο οποίος πήγε μετά στον Ολυμπιακό. Ο Κωστίκος επίσης πήγε μετά στον Ολυμπιακό. Ο δε Κούδας είχε έρθει κι εκείνος παλιότερα στον Ολυμπιακό και πίεσε η χούντα για να γυρίσει πίσω στον ΠΑΟΚ.

Εδώ να σημειώσω ότι δύο χρόνια μετά από εκείνον τον τελικό έγινε ένας άλλος τελικός Κυπέλλου, πάλι με τον ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, ακόμα πιο κοντά στον Ιούλη! 29 Ιουνίου! 1983. ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0. Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να μπει στον πάγο. Μπορεί να λιώσει ο πάγος και ας είναι καλοκαίρι.