Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα

Θολό το τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα

Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, έδωσε ~και ακόμα δίνει~ τον αγώνα της κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και αποτελούν ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θα το διηγούμαστε ~δυστυχώς με λύπη~ κάποτε στα παιδιά μας.

Από τη μεριά της η χώρα μας, χάρη στα δραστικά και αποτελεσματικά όπως αποδείχθηκε μέτρα προστασίας που πήρε κατά του ιού, θα έλεγε κάποιος πως πρόλαβε τη… μεγάλη ζημιά. Βλέποντας κανείς το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα πράγματα εδώ περιορίστηκαν χάρη στην υπευθυνότητα των πολιτών και τα άμεσα μέτρα που πάρθηκαν από τους αρμόδιους.

Φυσικά και η Ελλάδα μετρά τις πληγές της, καθώς υπάρχουν αρκετά θύματα από τον ιό και δυστυχώς καθημερινά η λίστα με τους νεκρούς που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία μεγαλώνει. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε πως ο… Γολγοθάς πέρασε.

Προσοχή! Δεν λέμε ότι όλα τελείωσαν και ότι ο ιός εξαφανίστηκε από τις ζωές μας. Ίσα ίσα που τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από όλους μας. Έχουμε κερδίσει τη μάχη και πλέον πρέπει να κερδίσουμε και τον πόλεμο. Άλλωστε, είναι κρίμα όλες αυτές οι θυσίες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες. Έχοντας μπει πλέον στην τελική ευθεία και λίγο πριν από την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όλοι μας σκεφτόμαστε πιο έντονα από ποτέ την επόμενη μέρα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η μετά κορονοϊό εποχή μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα και θα χρειαστεί κάποιο εύλογο διάστημα ώστε να επιστρέψουμε ολοκληρωτικά στην κανονικότητα και να βρούμε τους ρυθμούς μας. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και τα πράγματα θα είναι αλλιώτικα σε όλους τους τομείς.

Ένας χώρος που θα έχει αλλάξει στο έπακρο είναι αυτός του αθλητισμού και στην προκειμένη φάση αυτός του ποδοσφαίρου. Όλα τα πρωταθλήματα της χώρας μας εδώ και περίπου ενάμιση μήνα έχουν μπει στον… πάγο λόγω του κορονοϊού. Τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις λόγω της έξαρσης του ιού σταμάτησαν ύστερα από κυβερνητική απόφαση και ουσιαστικά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα «νέκρωσαν».

Η επόμενη μέρα λοιπόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι δύσκολη ~κυρίως οικονομικά~ από κάθε άποψη, πόσω μάλλον για τις μικρές κατηγορίες, όπου αρκετοί σύλλογοι δίνουν τον δικό τους αγώνα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ακόμα και τις μέρες προ κορονοϊού. Τίποτα δεν θα θυμίζει τις παλιές μέρες και το τοπίο κυρίως για τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών θα είναι αρκετά θολό.

Και αυτό γιατί οι πηγές εσόδων των συλλόγων αυτών, που δεν είναι άλλες από τα εισιτήρια που «κόβονται» στους αγώνες, αλλά και από τα έσοδα που προέρχονται από τις ακαδημίες, έχουν… εξαλειφθεί ύστερα από την απόφαση για τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης και αυτή της απαγόρευσης των προπονήσεων.

Έτσι λοιπόν, όπως καταλαβαίνει κάποιος τα πράγματα όσον αφορά τις μικρότερες κατηγορίες θα είναι πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις Σούπερ Λιγκ 1, Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ και η πολιτεία θα πρέπει να δώσει παραπάνω έμφαση σε αυτές και ένα επιπλέον χέρι βοήθειας στις ομάδες που παλεύουν με κάθε τρόπο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.