Ιδού ο «δωδεκάλογος» του ΠΑΣ Γιάννινα

Επίκαιρη ανάλυση όλων των θεμάτων του ΠΑΣ Γιάννινα, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν και τους Ηπειρώτες φιλάθλους.

Ιδού ο «δωδεκάλογος» του ΠΑΣ Γιάννινα

Κοντεύουμε να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο, καθώς την άλλη εβδομάδα συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που έγινε η τελευταία αγωνιστική (20ή) του πρωταθλήματος Σούπερ Λίγκ 2, πριν από τη βίαιη διακοπή της αγωνιστικής δράσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τόσο μεγάλη αποχή από τα γήπεδα δεν είχαμε ούτε στις διακοπές του καλοκαιριού. Αλλά είπαμε, συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα και όχι μόνο για την Ελλάδα. Ένας επικίνδυνος ιός έχει αλλάξει τη ζωή μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποδόσφαιρο και όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Προέχει η υγεία και η ζωή, ό,τι πολυτιμότερο μας έδωσε ο Θεός. Όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, υπάρχει καιρός να χαρούμε και το ποδόσφαιρο.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το τι θα γίνει με τα ελληνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα. Προφανώς, ό,τι γίνει με τη Σούπερ Λιγκ 1 θα γίνει και με τη Σούπερ Λιγκ 2. Οι δύο αυτές διοργανώσεις είναι αλληλένδετες. Καθώς επίκειται χαλάρωμα των περιοριστικών μέτρων, ίσως να έχουμε εξελίξεις και στο θέμα των αγώνων. Το βέβαιο είναι πως αν συνεχιστούν τα πρωταθλήματα θα είναι χωρίς την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Είναι ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια ανασκόπηση όλων των θεμάτων του ΠΑΣ Γιάννινα και να δώσουμε απαντήσεις περί αυτών, είτε αγωνιστικής φύσεως είτε άλλης. Γινόμαστε και εμείς δέκτες ερωτημάτων από τον κόσμο, που παρά τον εγκλεισμό του στο σπίτι και τις δύσκολες καταστάσεις της εποχής δεν παύει να ενδιαφέρεται για την αγαπημένη ομάδα του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο ΠΑΣ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ομάδα για όλους τους Ηπειρώτες. Πάμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τον «δωδεκάλογο» του ΠΑΣ.

  • Θα συνεχιστεί ή όχι το πρωτάθλημα και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει. Στις προθέσεις της ΟΥΕΦΑ είναι να ολοκληρωθούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αλλά δεν είναι απλό ζήτημα. Πολλές ομάδες μπορεί να θέλουν να συνεχιστεί η αγωνιστική δράση, έστω και μέσα στο καλοκαίρι, για να μη χάσουν έσοδα που είναι πολύτιμα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Για να γίνουν πρωταθλήματα, πρέπει πρώτα να ανάψει το πράσινο φως από τους ειδικούς επιστήμονες και τα όργανα της πολιτείας. Και μετά να δουν τι θα κάνουν οι λίγκες και οι ομάδες.

  • Ο ΠΑΣ θέλει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2;

Άλλο το τι θέλει ο ίδιος να γίνει και άλλο τι μπορεί να γίνει και τι αποφάσεις θα ληφθούν από τα όργανα της πολιτείας, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Επίσημα δεν έγινε καμία τοποθέτηση από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης όταν ρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες τόνισε στη στήλη ότι καλό είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις. Ασφαλώς θα θέλει ο ΠΑΣ να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση των αγώνων με ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσει κανείς από τους εμπλεκομένους.

  • Πώς είναι η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣ;

Είναι βέβαιο ότι το «κλείδωμα» της αγοράς (κλείσιμο καταστημάτων, επιχειρήσεων κ.λπ.) θα επιφέρει οικονομική κρίση. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πού θα φτάσει ο λογαριασμός. Διαβάζουμε ότι στο ποδόσφαιρο έχουν κλονιστεί μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να γλιτώσουν σωματεία όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, με περιορισμένα τηλεοπτικά δικαιώματα (απομένουν ακόμη 2 δόσεις να πληρώσει η ΕΡΤ), χορηγίες, λίγα εισιτήρια και με αυξημένες υποχρεώσεις; Λίγο-πολύ όλες οι ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στη Σούπερ Λιγκ 1.

  • Θα τα βγάλει πέρα στα οικονομικά ο Χριστοβασίλης;

Θα σφίξει το ζωνάρι και θα κάνει το κουμάντο του. Μεγάλα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά υπάρχει η εμπειρία στον ΠΑΣ να βρεθούν καλοί παίκτες στις θέσεις που θα ζητήσει ο προπονητής. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι έμπειρος παράγοντας, καθώς είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ και από τους πιο πετυχημένους. Έχει την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Απλώς να ξέρουν οι φίλαθλοι ότι από εδώ και πέρα ~και μέχρι να κλείσουν οι πληγές~ θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μοιραία και στον ΠΑΣ.

  • Πώς αντιμετώπισαν στον ΠΑΣ την κατάσταση με τον κορονοϊό;

Με ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Από την πρώτη στιγμή οι ποδοσφαιριστές πήραν ειδικά προγράμματα από τον γυμναστή Γιάννη Ντουρουντό, που ανανεώνονταν σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μαζί τους επικοινώνησε πολλές φορές ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, όπως και ο τεχνικός διευθυντής Γιώργος Ντάσιος. Όπως όλοι οι παίκτες έτσι και του ΠΑΣ ό,τι μπόρεσαν να κάνουν το έκαναν στο κομμάτι της προετοιμασίας μέσα στο σπίτι τους και με ατομικό τρέξιμο εκεί που επιτρέπεται.

  • Δεν ανησυχούν οι ποδοσφαιριστές για το μέλλον τους;

Είναι δυνατόν να μη ανησυχούν για το τι θα προκύψει στη συνέχεια; Από τη στιγμή που θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα των ομάδων, θα υπάρξει βαθιά ύφεση στην οικονομία κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, μοιραία και ο δικός τους κλάδος θα έχει κάποιες συνέπειες. Το εύρος θα φανεί στη συνέχεια. Όπως όλοι οι πολίτες σκέφτονται και αναρωτιούνται για τη συνέχεια, το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες. Συζητούν μεταξύ τους και με συναδέλφους των άλλων ομάδων, με το συνδικαλιστικό τους όργανο (ΠΣΑΠ), τι θα γίνει στη συνέχεια.

  • Οι παίκτες θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα;

Ποιος παίκτης δεν θέλει να κλοτσήσει μπάλα και να παίξει ποδόσφαιρο; Αλλά ο καθοριστικός παράγοντας των περαιτέρω εξελίξεων δεν είναι οι επιθυμίες των παικτών, αλλά οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, η ασφάλεια των αγώνων και οι εισηγήσεις που θα κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τώρα αν βάλουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν μέσα στο καλοκαίρι, ασφαλώς δεν θα τους έρθει και τόσο καλά. Έχουν και αυτοί οικογένειες, θέλουν ξεκούραση ενόψει και της νέας σεζόν. Άνθρωποι είναι και όχι μηχανάκια. Αλλά επειδή βιώνουμε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, προτεραιότητα έχουν άλλα πράγματα και όχι οι επιθυμίες αν πρέπει να γίνουν ή όχι οι αγώνες. Πάντως στις δημόσιες δηλώσεις τους όλοι τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που ελήφθησαν, ενώ βοήθησαν και από την πλευρά τους την καμπάνια «μένουμε σπίτι», τονίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι πρώτα η ζωή και η υγεία και ύστερα όλα τα άλλα.

  • Αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, τι θα κάνει ο ΠΑΣ;

Όπως γράψαμε και άλλες φορές, ο ΠΑΣ νιώθει ότι είναι καβάλα στο άλογο με τη διαφορά των 7 βαθμών που έχει από τον Απόλλωνα που είναι στη 2η θέση. Είναι βέβαιο ότι η διακοπή του πρωταθλήματος θα φέρει πίσω αγωνιστικά τις ομάδες και δεν θα δούμε ποιοτικό ποδόσφαιρο, αν γίνουν αγώνες. Αλλά το πρόβλημα αυτό θα είναι για όλους. Εκτίμησή μας είναι ότι ο ΠΑΣ θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού και θα επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ 1. Αλλά ας μην προτρέχουμε των γεγονότων. Να περιμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνέχεια, πρώτα αν συνεχιστούν οι αγώνες και δεύτερον πώς θα συνεχιστούν. Θα γίνουν σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη ή για σύντμηση χρόνου θα υπάρξουν τροποποιήσεις;

  • Για να σταθεί του χρόνου στη Σούπερ Λιγκ 1 ο ΠΑΣ, θέλει μεταγραφές;

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, θα χρειαστεί 4-5 μεταγραφές ποιοτικών ποδοσφαιριστών για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός και στη νέα κατηγορία. Ναι μεν στη Β’ Εθνική ήταν η καλύτερη ομάδα και κάποιες φορές έκανε επίδειξη ισχύος, αλλά οι υποχρεώσεις στην Α’ Εθνική είναι μεγαλύτερες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά των δύο πρωταθλημάτων. Μην τους ξεγελάσει η καλή πορεία στη Β’ Εθνική, δίνοντας την εντύπωση ότι με την ίδια ομάδα μπορούν να σταθούν στην Α’ Εθνική. Θα χρειαστεί κάποιους παίκτες, για να ισχυροποιηθεί περισσότερο. Καλύτερα βέβαια ξέρουν τα πράγματα ο προπονητής και οι διοικούντες. Ο κ. Γιαννίκης δήλωσε πολλές φορές ότι έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και περισσότερο τον ενδιαφέρει να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για να γίνονται καλύτερα οι προπονήσεις, παρά οι μεταγραφές. Εντάξει, έχει δίκαιο σε αυτό που λέει, αφού χρειάζονται και οι καλές εγκαταστάσεις, αλλά επειδή είναι έξυπνος και καλός προπονητής, στο μυαλό του σίγουρα έχει πλάνο για να βελτιωθεί η ομάδα σε κάποιους τομείς που δεν είναι τόσο δυνατή.

  • Τι εντυπώσεις άφησε ο Γιαννίκης στα Γιάννινα;

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Χριστοβασίλης διαλέγει καλούς προπονητές που του βγαίνουν. Το όνομα του Γιαννίκη δεν υπήρχε στην προπονητολογία του περασμένου καλοκαιριού. Στα Γιάννινα ακούστηκε πρώτη φορά το όνομά του όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση πρόσληψής του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ! Έκανε καλή δουλειά στην ομάδα και αυτό φαίνεται από την καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Μεγάλωσε στη Γερμανία και γαλουχήθηκε με τους κανόνες του εκεί ποδοσφαίρου. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς δεν γνώριζε στην αρχή καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις συνήθειες που υπάρχουν εδώ, τη νοοτροπία των παικτών. Όμως έδειξε φοβερά αντανακλαστικά. Μπήκε στο πνεύμα της ομάδας πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια των συνεργατών του κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΣ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Είναι ένας ιδιαίτερα ευγενής και ήρεμος άνθρωπος, με πολλές γνώσεις, καλός στη δουλειά του, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα Γιάννινα. Γι’ αυτό και η παραμονή του και τη νέα σεζόν είχε πολύ καλό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

  • Τι ήταν αυτό που έκανε τον ΠΑΣ να ξεχωρίζει από τις άλλες ομάδες;

Μπορεί η ομάδα να υποβιβάστηκε πέρσι από τη Σούπερ Λιγκ 1 λόγω της αναδιάρθρωσης που έγινε, αλλά στάθηκε στα πόδια της. Ένας υποβιβασμός πάντα είναι επώδυνος και αφήνει πληγές. Όμως οι «κυανόλευκοι» αντιμετώπισαν ψύχραιμα την κατάσταση. Δεν έψαξαν για ενόχους ούτε έπλασαν σενάρια συνωμοσίας, καίτοι η ομάδα αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όπως σωστά είπε πρόσφατα ο τέως κόουτς της ομάδας Γιάννης Πετράκης, αν υπήρχε πέρσι VAR δεν θα υποβιβάζονταν. Έτσι στην ομάδα κράτησαν τον ίδιο κορμό, έδειξαν εμπιστοσύνη στους παίκτες, έγινε πάλι καλή επιλογή προπονητή, ενώ βοήθησαν και ορισμένες καλές μεταγραφές που έγιναν. Με όπλο την ομοιογένεια και τη συνοχή, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» παρουσίασε στο πρωτάθλημα ανταγωνιστικό σύνολο που έκανε τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες, όπως αποτυπώνεται στον βαθμολογικό πίνακα.

  • Γιατί δεν πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο όπως προηγούμενα χρόνια;

Το γεμάτο γήπεδο, ο κόσμος που γέμιζε το στάδιο «Ζωσιμάδες» και τον ακολουθούσε στα εκτός έδρας παιχνίδια, είναι εικόνες από το παρελθόν, σαν προβολές ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Αρκετό κόσμο είχε το γήπεδο και πριν από μερικά χρόνια. Όχι βέβαια όπως παλιά, που γέμιζε η μεγάλη κερκίδα ακόμη και στις προπονήσεις, αλλά υπήρχε κόσμος στο γήπεδο που έδινε έναν ξεχωριστό παλμό. Αλλά ο κόσμος κάθε χρόνο και λιγοστεύει. Κατά μέσον όρο στα παιχνίδια του ΠΑΣ φέτος ήταν 1.800 με 2.000 φίλαθλοι. ‘Ισως έπειτα από την 8ετή παρουσία στη Σούπερ Λίγκα, που είχε αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη (2016), ο κόσμος να μη συμβιβάστηκε με τα νέα δεδομένα της Β’ Εθνικής. Δεν υπάρχει όμως η δίψα που υπήρχε κάποτε. Φαινόμενο που βλέπουμε και σε άλλες πόλεις και σε άλλα γήπεδα. Έχουν αλλάξει οι εποχές και πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν είναι όπως παλιά που ο κόσμος στα Γιάννινα δεν είχε πού να πάει και περίμενε τον κυριακάτικο αγώνα ως μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Επίσης δεν υπήρχαν τηλεοπτικές μεταδόσεις ούτε διαδίκτυο όπου βλέπεις τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση δημιούργησε και φιλάθλους του καναπέ. Δυστυχώς δεν πηγαίνει κόσμος ούτε στους αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Έστω να δει κάποιος την ομάδα του χωριού του. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κούραση στην κοινωνία που δεν συγκινείται τόσο πολύ από το ποδόσφαιρο.