Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-2: Το «μάγκικο» Κύπελλο του 1999 (vid)

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, στις 5 Μαΐου του 1999, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, αντιμετωπίζει και κερδίζει 2-0 τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-2: Το «μάγκικο» Κύπελλο του 1999 (vid)

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο τίτλος αυτός θα είναι σημείο αναφοράς στην υπεροχή του Ολυμπιακού έναντι του αιώνιου αντιπάλου του, καθώς η επιτυχία ήρθε κόντρα σε όλα τα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

H παράμετρος, που καθιστά την κατάκτηση εκείνου του τίτλου ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου, είναι το γεγονός ότι από το 30ό λεπτό η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς αγωνιζόταν με 10 παίκτες (ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Δούρος είχε αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Γιώργο Αμανατίδη).

Παρά την αριθμητική υπεροχή του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχασε, όχι μόνο δεν δέχθηκε γκολ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε δύο φορές και κατέκτησε ένα από τα πιο "μάγκικα" -όπως χαρακτηρίστηκε τότε από την πλειοψηφία του Τύπου- Κύπελλα Ελλάδας. Στο 54ο λεπτό ο Δημήτρης Μαυρογενίδης άνοιξε το σκορ για έναν ψυχωμένο Θρύλο, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Πίτερ Οφορίκουε στο 90’ μετά από καταπληκτικό τακουνάκι του Ανδρέα Νινιάδη.

Η νίκη αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας άκρως επιτυχημένης σεζόν για την ομάδα που έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά του Champions League και στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ. Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με τους: Ελευθερόπουλο, Μαυρογενίδη, Καραταϊδη, Ανατολάκη, Αμανατίδη, Γεωργάτο, Πουρσανίδη, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρή (72' Οφορίκουε), Καραπιάλη (82' Αντζας), Γκόγκιτς (86' Νινιάδης).

Ήταν η 57η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας και μετείχαν συνολικά 60 ομάδες (18 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 24 Γ' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Για τους πρώτους γύρους ίσχυσε ο κανονισμός του μονού νοκ άουτ αγώνα χωρίς επαναληπτικό. Έτσι, θύματα εκπλήξεων έπεσαν ομάδες όπως η ΑΕΚ αρχικά και ο ΠΑΟΚ στη συνέχεια, που αποκλείστηκαν από ομάδες μικρότερων κατηγοριών (Ποσειδώνα Μηχανιώνας και Πανσερραϊκό αντίστοιχα). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 8 ομάδες που έφτασαν ως τον προημιτελικό γύρο, οι 4 προέρχονταν από τη Β' εθνική: Καλαμάτα, Πανσερραϊκός, Αθηναϊκός και Λύκοι.

Ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση αυτή, έφτασε τα 20 Κύπελλα, που σημαίνει ότι κάτι περισσότερο από το 1/3 των διοργανώσεων είχε βαφτεί ερυθρόλευκο!