Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αϊτής κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αθλητριών

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αϊτής, Ιβ Ζαν-Μπαρτ, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αθλητριών στο εθνικό προπονητικό κέντρο της χώρας.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αϊτής κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αθλητριών

Ο Ιβ Ζαν-Μπαρτ, γνωστός ως «Ντάντου», πρόεδρος της ομοσπονδίας από το 2000, αρνείται τις κατηγορίες ότι εξανάγκαζε παίκτριες να κάνουν σεξ μαζί του. Σύμφωνα με έρευνα του «Guardian», οι καταγγελίες αφορούν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ισχυρισμοί έχουν υποβληθεί στον «Guardian» από πολλές πηγές που εμπλέκονται στο αθλητικό κέντρο, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων θυμάτων και των οικογενειών τους.

«Υπάρχει μια κυρία που εργάζεται εκεί και ασκεί πίεση στα κορίτσια να κάνουν σεξ με τον Ντάντου», είπε ένα φερόμενο θύμα στον «Guardian».

«Αν δει μια ωραία κοπέλα που είναι ελκυστική, στέλνει την κυρία αυτή να της πει ότι πρόκειται να εκδιωχθεί από το αθλητικό κέντρο. Αρχίζει να κλαίει και στη συνέχεια η κυρία λέει στο κορίτσι: Ο μόνος τρόπος να το επιλύσεις είναι να μιλήσεις στον Ντάντου. Εκείνη τη στιγμή το νεαρό κορίτσι δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντέξει τη σεξουαλική κακοποίηση».

Ο Ιβ Ζαν-Μπαρτ είπε ότι «δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία εναντίον της ομοσπονδίας, ούτε εναντίον του προσωπικού που ασχολείται με την ακαδημία μας, ούτε εναντίον του ατόμου μου. Σεξουαλική κακοποίηση είναι σχεδόν αδύνατο να υποστεί κάποιος στο κέντρο προπόνησης, δεδομένης της φυσικής δομής, των αρχών της εκπαίδευσης και των κανόνων που έχουμε εφαρμόσει. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μια προσπάθεια για την αποσταθεροποίηση της ομοσπονδίας, του χαρακτήρα του προέδρου και της οικογένειάς του».

Σύμφωνα με πηγές του «Guardian» στην Αϊτή, αρκετές παίκτριες που έχουν φύγει από το κέντρο εξαναγκάστηκαν από τον Ζαν-Μπαρτ να κάνουν σεξ μαζί του, συμπεριλαμβανομένης και μιας κοπέλας η οποία αναγκάστηκε να κάνει άμβλωση.

«Την τελευταία φορά που περπατούσα εκεί ήθελα να κάνω εμετό», είπε ένας προπονητής που εργαζόταν εκεί. «Είναι απεχθές. Δέκα παιδιά κοιμούνται σε κάθε δωμάτιο, δεν υπάρχουν σεντόνια, καθαρές τουαλέτες. Είναι αδιανόητο. Πού πήγαν τα χρήματα;».

Η υπόθεση ερευνάται τόσο από τις αρχές της χώρας όσο και από τη FIFA.