Οκτώ χρόνια χωρίς τον Ρασίντ Γιεκινί

Σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου 2012, πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών ο διεθνής Νιγηριανός ποδοσφαιριστής Ρασίντ Γιεκινί μετά από μακρόχρονη κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Ρασίντ Γιεκινί

Με την εθνική Νιγηρίας ήταν ο πρώτος σκόρερ με 37 γκολ σε 70 συμμετοχές, ενώ το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Εκτός από την πατρίδα του (Σούτινγκ Σταρς και Γκεϊτεγουέι), ο Γιεκινί αγωνίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού με την Άφρικα Σπορτς, στην Πορτογαλία με τη Σετουμπάλ, στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό (1994-95), στην Ισπανία με τη Χιχόν και στην Ελβετία με τη Ζυρίχη.

Λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του 1994 ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του 28χρονου Νιγηριανού επιθετικού Ρασίντ Γιεκινί στον Ολυμπιακό. Φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού μόνο για μία σεζόν αμέσως μετά το Μουντιάλ του 1994. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Ολυμπιακού και του ελληνικού πρωταθλήματος και έτσι αποχώρησε γρήγορα από την ομάδα. Στο τέλος εκείνης της σεζόν είχε σκοράρει 21 γκολ με τα χρώματα της Σετουμπάλ, ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταφέρει να σκοράρει 32 γκολ σε 34 ματς και έτσι να αναδειχθεί ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Στο Μουντιάλ της Αμερικής η εθνική ομάδα της Νιγηρίας κατέβηκε με ένα δυναμικό ρόστερ. Σε αυτό ο Γιεκινί είχε θέση βασικού παίκτη. Στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας, στις 21 Ιουνίου στο Ντάλας, η Νιγηρία αντιμετώπιζε τη Βουλγαρία. Ο Νιγηριανός επιθετικός ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ της χώρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα σε αυτό το ματς οι Νιγηριανοί είχαν να πανηγυρίσουν διπλά, καθώς κέρδισαν τους αντιπάλους τους με σκορ 3-0.

Το πρώτο γκολ της Νιγηρίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρξε και το μοναδικό του τέρμα στη διοργάνωση. Ο Γιεκινί μετά από αυτή την επιτυχία δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά σε κανένα από τα επόμενα τρία ματς της Νιγηρίας. Η ομάδα του αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Ιταλία. Το μοναδικό του γκολ στη διοργάνωση ήταν αρκετό για να μείνει στην ιστορία.

Η φωτογραφία που τον δείχνει μπλεγμένο στα δίχτυα του τέρματος θα συμβολίζει πάντα την κορυφαία του στιγμή σε εθνικό επίπεδο. Ο «Ταύρος του Καντούνα» κατείχε το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας, έχοντας πετύχει 37 γκολ σε 70 παιχνίδια.

Ο Ρασίντ Γιεκινί πέθανε αιφνιδίως στις 4 Μαΐου 2012 στην ηλικία των 48 ετών. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο το 2011 τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πατρίδας του ανακοίνωσαν ότι ο Γιεκινί μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπασχε από διπολική διαταραχή και βαριά κατάθλιψη, κάτι που τον οδήγησε να μένει μόνος του παρά το γεγονός ότι είχε τρεις γυναίκες και τρία παιδιά. Φημολογείται επίσης πως μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας και μέχρι τον θάνατό του ο Ρασίντ Γιεκινί αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.