Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Τι ξημερώνει στη μετά κορονοϊό εποχή!

Όλα δείχνουν πως θα αργήσει πολύ η επιστροφή στην κανονικότητα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μετά τον κορονοϊό. Τι λένε, όμως οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στο ΦΩΣ.

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Τι ξημερώνει στη μετά κορονοϊό εποχή!

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη μέρα. Την ώρα που θα βγούμε από τα σπίτια μας και θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το ποδόσφαιρο, πόσω μάλλον το ερασιτεχνικό, το οποίο χρόνια τώρα παλεύει μόνο του. Τίποτα δεν θα μοιάζει όπως πριν.

Τελείως διαφορετικός ο τρόπος προπονήσεων και το οικονομικό πρόβλημα θα είναι πιο μεγάλο από ποτέ. Από τη μεριά τους οι πρωταγωνιστές κατέθεσαν τις απόψεις τους στο «ΦΩΣ» για το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τους ανθρώπους των τοπικών πρωταθλημάτων: Έπρεπε να συνεχιστούν ή όχι τα πρωταθλήματα;

Σπάθας: Να μπουν στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα
Η ΕΠΟ πιθανότατα να πήρε την πιο λογική απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τις Ενώσεις της χώρας την Τετάρτη. Από τη μεριά του ο Γιάννης Σπάθας, σχολιάζοντας την τροπολογία, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Αυγενάκη, ενώ τόνισε πως μπροστά στην υγεία όλα πρέπει να κάνουν στην άκρη. Ακόμα και τα προσωπικά συμφέροντα ορισμένων σωματείων. Αναλυτικά όσα είπε: «Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση σε αυτήν τη φάση. Συγχαρητήρια στον κ. Αυγενάκη για αυτήν τη σωστή απόφαση. Όλοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά δεν θα έπρεπε να γινόταν κάτι που θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αθλητών καθώς και όλων όσοι εμπλέκονται στους αγώνες (διαιτητές, προπονητές, παράγοντες, παρατηρητές, γιατροί) και των οικογενειών αυτών. Μη θέλοντας να λαϊκίσω όμως, επισημαίνω σε μερικούς παράγοντες των οργάνων του ποδοσφαίρου, και δεν αναφέρομαι στην πλειονότητα των συμβούλων της ΕΠΟ, τα προσωπικά ενδιαφέροντα για ορισμένα σωματεία ας μπουν στην άκρη για φέτος. Προέχει η υγεία. Μπροστά στην ανθρώπινη ζωή όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα».

Οφείλουν να υπολογίσουν τον ερασιτέχνη!
Την ώρα που η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για τη διεξαγωγή των φετινών διασυλλογικών διοργανώσεων, τα ερωτήματα αναφορικά με το τι θα συμβεί στην μετά-κορονοϊό εποχή στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μεγαλώνουν. Ευτυχώς οι προθέσεις των μεγάλων αξιωματούχων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν επηρέασαν την πατρίδα μας. Συγκεκριμένα, των Ενώσεων. Εκεί όπου δεν αγωνίζονται επαγγελματίες με μεγάλα συμβόλαια, αλλά ερασιτέχνες.

Απλοί, ρομαντικοί, με δικαίωμα στο όνειρο. Πολλοί από δαύτους έχουν χάσει τη δουλειά τους ελέω της πανδημίας του κορονοϊού, άλλοι περιμένουν να τελειώσει η καραντίνα για να δουλέψουν σε νησιά (σεζόν) και μερικοί να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, όντες σπουδαστές στην Αθήνα. Αυτό όμως που προβλημάτιζε αθλητές, προπονητές και παράγοντες στα τοπικά πρωταθλήματα είναι το εξής:

Πώς θα αγωνιστούν οι παίκτες από τη στιγμή που επί δύο μήνες βρίσκονται στο σπίτι τους; Ας μη γελιόμαστε, το τρέξιμο και μερικές ασκήσεις στο σπίτι δεν συγκρίνονται με καθημερινές προπονήσεις σε υψηλό ρυθμό. Και θέτουμε το παρακάτω ερώτημα: Αν εκείνοι παίξουν και τραυματιστούν (πολύ πιθανό με τόσο καιρό αποχή), ποιος θα τους πληρώσει τα έξοδα; Ξέρουμε πολύ καλά πως έχουν τις δουλειές τους, δεν πληρώνονται από το ποδόσφαιρο. Κανείς τους δεν θέλει να ρισκάρει τον μισθό, μένοντας σπίτι.

Οι διοικούντες προσπαθούν και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν όρθια τα σωματεία τους, βάζοντας λεφτά από την τσέπη. Τα έσοδα; Ελάχιστα έως και μηδαμινά μερικές φορές! Άρα και εκείνοι είναι λίγοι που θα μπορέσουν να προσφέρουν πραγματικά. Οι επιχορηγήσεις; Εδώ και χρόνια έχουν κάνει… φτερά! Οι παλιές καλές εποχές όπου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεχόταν βοήθεια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι Ενώσεις παλεύουν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν τις ομάδες τους, το προϊόν τους. Πόσο θα αντέξουν; Προσοχή: Ακόμα δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Το ό,τι η χρονιά θεωρείται λήξασα είναι μόνο η αρχή. Άπαντες έχουν βουνό να ανέβουν.

Με λίγα λόγια, θα είναι… λυπηρό να μη σκεφτούμε τον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Θα ήταν άδικο να έπαιζε δύο φορές την εβδομάδα (μόνο έτσι μπορεί να βγει το καλεντάρι) μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες. Θα είναι… βάσανο. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα πρέπει σε λίγο διάστημα να ξεκινήσει προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να σκεφτούν τον συνάνθρωπό μας. Να τα βάλουν όλα στη ζυγαριά και έπειτα να υπολογίσουν σωστά. Να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του αθλητή. Του ερασιτέχνη, που δεν παίρνει, αλλά δίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άλλο Σούπερ Λιγκ και άλλο τοπικά!
Η εκτίμηση πως θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα στη χώρα μας τείνει να γίνει βεβαιότητα. Στις 10 Μαΐου- εκτός απροόπτου και κορονοϊού επιτρέποντος- θα ξεκινήσουν οι –κεκλεισμένων των θυρών- προπονήσεις των ομάδων σε Σούπερ Λιγκ 1 και 2. Και στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή στο πιο ρεαλιστικό σενάριο στις 6 Ιουνίου θα παιχθεί μπάλα. Ιούνιο για τις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές της Φούτμπολ Λιγκ και Ιούνιο - Ιούλιο για τις δύο πρώτες κατηγορίες με τις 10 και 12 αγωνιστικές αντίστοιχα που απομένουν να διεξαχθούν. Τι γίνεται, όμως, με τις πιο κάτω κατηγορίες;

Στα ερασιτεχνικά ωστόσο πάρθηκε η σωστή και λογική απόφαση. Εκεί πια τα δεδομένα αλλάζουν και δεν υπήρχε λόγος επανεκκίνησης. Για τρεις κατηγορίες, με επαγγελματικές ομάδες, όπου και ο κεντρικός έλεγχος από τις αντίστοιχες Λίγκες και από τα ίδια τα σωματεία που διαθέτουν ιατρική υποστήριξη, υποδομές και τεχνογνωσία, τα όποια πρωτόκολλα ασφαλείας νομοθετηθούν θα είναι εφικτό να εφαρμοστούν. Στη θεωρία, πάντα, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα, ειδικά αν κάτι πάει στραβά.

Πολλά τα ερωτήματα
Τα ίδια μέτρα είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα όταν πια μιλάμε για ματς που θα γίνονται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα; Πώς μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τεστ των χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που είναι καταγεγραμμένοι στα σωματεία ανά την επικράτεια; Πώς θα ελεγχθούν οι μετακινήσεις που σε τοπικό επίπεδο και σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται οργανωμένα, αλλά πηγαίνουν ατομικά ή παρέες οι ποδοσφαιριστές;

Πώς θα ελεγχθεί η παρουσία φιλάθλων, όταν ναι μεν τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά σε πλήθος γηπέδων που γίνονται παιχνίδια τοπικών πρωταθλημάτων οι φίλοι μπορούν να κάτσουν έξω από το γήπεδο και να δουν την ομάδα τους; Επίσης, αν διεξαχθούν χωρίς θεατές στις εξέδρες, ποιος θα δώσει αυτά τα λιγοστά έσοδα στον ερασιτέχνη παράγοντα; Πρακτικά ζητήματα, για τα οποία πολύ δύσκολα θα βρει λύσεις η ΕΠΟ όταν θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό τη σκέπη της. Είναι πολύ πιο απλό και ενδεχομένως πιο συνετό να παραμείνει το λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να κηρυχθεί λήξασα η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος.

Οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι!
Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο λοιπόν, τέλος για φέτος. Τι θα γίνει στη συνέχεια θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και θα αναφερθώ στο πειραϊκό ποδόσφαιρο.

Η πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γνωστοποιηθεί στην Ένωση, που τη βλέπει θετικά, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ομάδων και έχει στόχο να μην αδικηθεί σχεδόν κανένα σωματείο. Με σκεπτικό το ότι « όποιος είχε αγωνιστικούς στόχους που μαθηματικά μπορούσε να επιτύχει αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα, δεν πρέπει να τους χάσει εκτός γηπέδων», το σχέδιο επιγραμματικά προβλέπει: 1) Να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα. 2) Να ανέλθουν κατηγορία όσες είναι στις πρώτες θέσεις και στις θέσεις των μπαράζ ή κοντά σε αυτές. 3) Την επόμενη χρονιά να υποβιβαστούν τόσες ομάδες ώστε να επανέλθουν οι κατηγορίες στα σημερινά νούμερα.

Στην ουσία δηλαδή να γίνει μία γενναία αναδιάρθρωση για έναν χρόνο και την επόμενη χρονιά να επανέλθουν τα πρωταθλήματα στην προ κορονοϊού εποχή. Είναι λογικό η ΕΠΣΠ να θέσει τις υπάρχουσες προτάσεις σε γνώση όλων των ομάδων, ώστε αυτές να εκφράσουν την άποψή τους με μία εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ώστε να εφαρμοστεί η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των ομάδων.

Χαμός για το...κορώνα ή γράμματα
Όλα όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω είναι απλώς προτάσεις και απόψεις, οι οποίες μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα όπου θα πραγματοποιηθεί και συμβούλιο στα γραφεία της Ένωσης Πειραιά ενώ έχει οριστεί και νέα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της ΕΠΟ, προς τα τέλη Μαΐου. Το γράφουμε ξανά: Μέλημα των ανθρώπων της ΕΠΣΠ είναι να μην αδικήσουν ομάδες.

Ωστόσο, η απόφαση της άρχουσας ποδοσφαιρικής αρχής να στέψει κυπελλούχος μέσω κλήρωσης, προκάλεσε την οργή πολλών ερασιτεχνικών ομάδων ανά τη χώρα.Αντί λοιπόν Αμπελακιακός και Κερατσίνι (το ζευγάρι του τελικού στον Πειραιά), που «μάτωσαν» για να διεκδικήσουν την κούπα να «μονομαχήσουν», θα μπουν στην κληρωτίδα στα γραφεία της ΕΠΣ Πειραιά και να περιμένουν να δουν ποιος είναι ο τυχερός.

Πολλές οι αντιδράσεις και δικαιολογημένες αφού είναι ένα μόνο παιχνίδι και θα μπορούσε να γίνει και τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη. Δεν ξέρουμε τι άλλαξε μετά.

Τι λένε οι πρωταγωνιστές
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις πάρουν οι αρμόδιοι, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι λένε οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα του Πειραιά. Οι πρωταγωνιστές εξέφρασαν τη γνώμη τους στο «ΦΩΣ», αιτιολογώντας τις μάλιστα με επιχειρήματα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν με την οριστική ματαίωση της εφετινής περιόδου με γνώμονα πάντα την υγεία και την ασφάλεια. Κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να αγωνιστούν αλλά υπό κατάλληλες συνθήκες και άλλοι θεώρησαν σωστό να μην πάρουν θέση αφήνοντας τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Ανδριώτης: Προέχει η υγεία των αθλητών
Ο τεχνικός του Μαύρου Αετού/Ολυμπιάδας, Τάσος Ανδριώτης, τόνισε πως προέχει η υγεία των αθλητών, ενώ υποστήριξε πως το ποδόσφαιρο χάνει την αίγλη του χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες: «Θεωρώ πως δεν έπρεπε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα και οι άρχοντες του ποδοσφαίρου πήραν μια λογική απόφαση. Βέβαια, με μόνο και βασικό λόγο την υγεία των αθλητών αφού λόγω αποχής ελλοχεύουν πολλοί τραυματισμοί. Κατά δεύτερον, το ποδόσφαιρο παίζεται για τους οπαδούς, οπότε χωρίς κόσμο στο γήπεδο το άθλημα χάνει την αίγλη του. Ωστόσο το πώς θα διαχειριστεί το θέμα η κάθε Ένωση για ισότητα και το τι μέλλει γενέσθαι είναι το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα».

Αλειφεράκης: Υπάρχουν ειδικοί για τις αποφάσεις
Την άποψή του πως πρέπει τις αποφάσεις να τις πάρουν οι ειδικοί εξέφρασε ο προπονητής των Νέων Ευγενείας, Δημήτρης Αλειφεράκης. Ο έμπειρος κόουτς είπε πως υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα από εκείνον και τον καθένα τι πρέπει να κάνουν: «Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα από μένα τι πρέπει να κάνουν. Δυστυχώς διαβάζω συνέχεια απόψεις που κυκλοφορούν. Ο καθένας τις εκφέρει ανάλογα με το τι τον συμφέρει. Όλοι έχουν γίνει ειδικοί. Προπονητής είμαι και όχι ειδικός. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». Διαφορετική γνώμη είχε ο ποδοσφαιριστής του ΑΟ Κορυδαλλού, Βασίλης Αθανασίου. «Ήμουν υπέρ στην επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, αρκεί να ξεκινήσουμε άμεσα. Σεβόμαστε όπως και να έχει κάθε θεσμική απόφαση και ευελπιστώ να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Ηλιάδης: Ανυπόφορο το καλοκαίρι!
Ο αρχηγός της Ελλάδος Ποντίων, Κώστας Ηλιάδης, τόνισε πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από τη ματαίωση της εφετινής σεζόν: «Ήμουν είμαι και θα είμαι κατά της συνέχειας του πρωταθλήματος καθώς ήδη υπάρχει αρκετός χρόνος (σχεδόν δύο μήνες) αποχής. Για να επανέλθει το σώμα στα ίδια επίπεδα θα πρέπει να περάσει από στάδιο προετοιμασίας, πράγμα που σημαίνει άλλος ένας μήνας στο… νερό! Θα παίζαμε καλοκαίρι, το οποίο στην Ελλάδα είναι ανυπόφορο. Εννοείται πως είναι άδικο και για τις ομάδες που έχουν ρίξει λεφτά ή βρίσκονται κοντά στον στόχο τους, ωστόσο το σωστό είναι να βάλουμε πάνω από όλα την υγεία».