Βασίλης Κοκοβές στο «ΦΩΣ»: O πιο τρελός Ολυμπιακός πλάστηκε στη Λεωφόρο!

Βασίλης Κοκοβές, μορφή στον Ολυμπιακό. Συνέντευξη-έπος στο «ΦΩΣ».

Βασίλης Κοκοβές στο «ΦΩΣ»: O πιο τρελός Ολυμπιακός πλάστηκε στη Λεωφόρο!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όσοι δεν ξέρετε τον Βασίλη Κοκοβέ, πάει να πει ότι δεν πάτε γήπεδο ποτέ. Μορφή σε όλα τα σπορ του Ολυμπιακού. Είναι και πρόεδρος στην εξελεγκτική επιτροπή του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Κατευθείαν στο κείμενο. Έπος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/4/2020

Πώς άρχισε η τρέλα σας με τον Ολυμπιακό;

Πήγαινα από μικρός στον «Τάφο του Ινδού», στη Λεωφόρο. Γιατί έμενα κοντά.

Πού μένατε;

Στον Άγιο Παύλο, πλατεία Βάθη.

Και πώς γίνατε Ολυμπιακός;

Παρότι ήταν βαζελογειτονιά, εγώ λάτρεψα τον Ολυμπιακό από την πρώτη στιγμή που ανέπνευσα στη ζωή μου! (χαμογελάει ξέροντας ότι είναι υπερβολή). Έτρωγα κυνήγι από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου γιατί με τα αδέρφια μου παίζαμε μπάλα στη χωμάτινη πλατεία τότε και φορούσαμε φανέλες του Ολυμπιακού!

Ποιο ήταν το πρώτο ματς που είδατε από κοντά τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο;

Με τη Σάντος του Πελέ! Αλλά όχι παραμύθια, όπως άλλοι που ακούω να διηγούνται ιστορίες για το πώς ήταν στο Καραϊσκάκη με τη Σάντος... Ποιο Καραϊσκάκη, μωρέ. Στη Λεωφόρο παίζαμε! Εκεί παίρναμε και τίτλους, εκεί γίνονταν τα μεγάλα τουρνουά.

Μου το είχε πει και ο Θόδωρος Νικολαΐδης αυτό. Στη Λεωφόρο έχτισε τη δόξα του ο Ολυμπιακός. Πόση ώρα ήταν το γήπεδο του ΠΑΟ από το σπίτι σας;

Μισή ώρα με τα πόδια. Δεν υπήρχαν λεφτά τότε, Θέμη. Τρώγαμε το κουλούρι με το τυράκι, το τρίγωνο, και ήταν μέρα γιορτινή η Κυριακή. Σήμερα είμαι 76 χρόνων. Πήγαινα στον «Τάφο του Ινδού» και έβλεπα βόλεϊ και μπάσκετ. Δεν υπήρχαν λεφτά για εισιτήριο και έβλεπα τα ματς από την πόρτα, πάνω από τα σκαλοπάτια! Τότε τον έλεγχο στα εισιτήρια έκαναν δημόσιοι υπάλληλοι. Ένας που ήταν στην πόρτα δούλευε στο υπουργείο Συγκοινωνιών. Απόστολος Κληρονόμος λεγόταν. Μια μέρα μου λέει «εσύ πρέπει να είσαι Ολυμπιακός».

Σας κατάλαβε...

Ναι. Και μου είπε το εξής: «Όποτε έρχεσαι και με βλέπεις στον έλεγχο, θα μου λες καλησπέρα και θα μπαίνεις μέσα χωρίς δεύτερη κουβέντα...».

Ήταν Ολυμπιακός;

Ήταν Ολυμπιακάρα! Από αυτόν γνώρισα και άλλους στον έλεγχο θυρών, όχι μόνο στο κλειστό αλλά και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε «Βασίλη, θα πας στον τάδε στην τάδε θύρα και θα σε βάλει μέσα». Κι έμπαινα χωρίς εισιτήριο!

Μου έρχεται να βάλω τίτλο «ο πιο τρελός Ολυμπιακός πλάστηκε στη Λεωφόρο».

Ο πιο γραφικός Ολυμπιακός να πεις.

Συγγνώμη που γελάω.

Μα είμαι ο πιο γραφικός Ολυμπιακός! Αλήθεια είναι.

Πόσα ματς περίπου έχετε δει;

Σε ποιο σπορ; Γιατί βλέπω όλα τα σπορ του Ολυμπιακού. Έχουμε και πολλά, φεύγω από το ένα γήπεδο και πάω στο άλλο! Κάθε μέρα όπου παίζει ο Ολυμπιακός στα γήπεδα είμαι. Και δεν έχω χάσει κανένα φάιναλ φορ του Ολυμπιακού στο μπάσκετ στο εξωτερικό! Κανένα. Έχω πάει και στα 10! Με έναν φίλο μου μας έχει μάθει έως και ο Μπερτομέου και ήθελε να μας δώσει προσκλήσεις στα VIP σε φάιναλ φορ, αλλά δεν πήγαινα αφού δεν έπαιζε ο Ολυμπιακός. Κι αν προκρινόταν ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι, θα με τιμούσε ο Μπερτομέου ως τον παλαίμαχο των φάιναλ φορ. Εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο πέρα από Ολυμπιακός, αγόρι μου. Ούτε Λίβερπουλ ούτε Μπαρτσελόνα, τίποτα.

Ωραίος.

Μόνον Ολυμπιακός. Και επίσης δεν διαχωρίζω, όπως ακούω κάποιους να λένε ότι είναι μπασκετικοί... Πιο μπασκετικοί από εμένα αποκλείεται. Όμως παρακολουθούσα μέχρι και στο πινγκ πονγκ τη Λουκία τη Σκριβάνου πρωταθλήτρια Ελλάδας με τον Ολυμπιακό! Η οποία έπαιζε και μπάσκετ στον Ολυμπιακό!

Ποιο σπορ είναι το αγαπημένο σας;

Δεν υπάρχει! Σε οτιδήποτε υπάρχει Ολυμπιακός, αυτό είναι αγαπημένο μου.

Αγαπημένος σας παίκτης παλιά;

Στάθης Τσανακτσής. Τερματοφυλακάρα. Ο Σιδέρης. Ο έμπαινε Γιούτσο. Η τρελή Μποτίνα. Εκεί κολλήσαμε.

Ποιον θα θέλατε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό; Ποιον γουστάρατε πολύ;

Κανέναν!

Ούτε τον Σαραβάκο;

Μα είχαμε το δελτίο της μεταγραφής του στο συρτάρι μας... Κοίταξε, έναν παίκτη σεβόμουν πολύ από τον Παναθηναϊκό και αυτός ήταν ο Κώστας Λινοξυλάκης.

Στο... μισητόμετρο, ποιος υπήρξε ο πιο μισητός για εσάς; Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στην αντιπάθεια δεν είχε αντίπαλο για εμάς τους παλιούς Ολυμπιακούς. Δεν παιζόταν με τίποτα. Στο μπαράζ του Βόλου είχα πάει έξω από το ξενοδοχείο του Παναθηναϊκού με άλλους Ολυμπιακούς για να τους κάνουμε πλάκα και βγήκε έξω ο Βαρδινογιάννης με περίστροφο. Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που λέω.

Θέλω να μου πείτε ένα αξέχαστο περιστατικό πάθους με τον Παναθηναϊκό.

Το είχα θυμίσει κάποτε στον Φαίδωνα Ματθαίου όταν συναντηθήκαμε μετά από πολλά χρόνια. Έπαιζε μπάσκετ ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό στο ανοιχτό γήπεδο στο Πασαλιμάνι! Μπροστά στη Λέσχη. Ξέρεις πώς φύγανε οι Παναθηναϊκοί;

Γνωρίζω.

Με βάρκες! Τους φυγάδευσε η αστυνομία με βάρκες και ήμουν εκεί! Λόγω διαιτησίας.

Τη μεγαλύτερη ηδονή ποιος σας την έδινε στην ιστορία του μπάσκετ του Ολυμπιακού;

Ο Γιάννης Ιωαννίδης. Και στενοχωριέμαι που δεν είναι καλά... Ήμασταν 3-4 άτομα που ήμασταν κολλητοί του. Να φανταστείς εγώ έχω πάει και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε όταν πήγε στην ΑΕΚ! Ήμουν εκεί. Και είχαν πάθει πλάκα οι ΑΕΚτζήδες. Ήμασταν σαν αδέρφια με τον Γιάννη.

Όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό πληγωθήκατε;

Πολύ. Μου είχε πει «εσύ μιλάς με τον Σωκράτη. Πες του να κρατήσω την ομάδα εγώ με 3-4 χρηματοδότες που θα βρω, θα παίρνω κάθε χρόνο έναν παίκτη του ενός εκατομμυρίου και δεν θα πάρει ο Παναθηναϊκός ποτέ πρωτάθλημα»! Ήθελε να τη δώσει τότε την ομάδα ο Κόκκαλης... Και η καταστροφή τα επόμενα χρόνια του μπάσκετ του Ολυμπιακού ήταν ο Κόκκαλης.

Πείτε μου ένα αξέχαστο περιστατικό με Γιάννη Ιωαννίδη που έχετε ζήσει.

Θα σου πω κάτι που φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Όταν ήταν στον Άρη, πριν έρθει στον Ολυμπιακό. Έρχεται στο Παπαστράτειο σε ματς απέναντί μας και είχε τότε τον μεγάλο Άρη. Έπαιρνε τα πρωταθλήματα σερί και αήττητος. Νικούσαμε στο α’ ημίχρονο! Βγάζει ένα κέρμα και ματώνει το μέτωπό του! Και διακόπτεται το ματς ότι δήθεν δέχτηκε το κέρμα από την εξέδρα.

Το είχε κάνει ο ίδιος;

Ναι! Ήταν το κάτι άλλο σε αυτά ο Γιάννης. Κάνει το ματς άνω κάτω στο β’ ημίχρονο και μας γύρισε τον αγώνα. Χάσαμε.

Εντάξει. Πείτε μου τώρα μία τρελή εκδρομή που κάνατε για τον Ολυμπιακό.

Παίζουμε στη Λιμόζ, φεύγουμε δύο πούλμαν μόνο, με πλοίο από Πάτρα για Ιταλία και από εκεί για Γαλλία. Είχαμε να δώσουμε δύο σερί ματς με Λιμόζ Δευτέρα και Τετάρτη στη Γαλλία και μετά θα πηγαίναμε να δούμε τον Ολυμπιακό ποδόσφαιρο στη Μαδρίτη που παίζαμε Πέμπτη με την Ατλέτικο! Οδύσσεια. Και δεν ήταν αυτό μόνο. Στη διαδρομή, όχι στο πούλμαν το δικό μου, στο άλλο πούλμαν, πεθαίνει ένα παλικάρι και ένας ακόμα πέφτει σε κώμα. Φτάνουμε στη Λιμόζ και δεν μας άφηνε ο ξενοδόχος να μπούμε στο ξενοδοχείο γιατί είχε μάθει τι είχε γίνει στη διαδρομή. Εν τω μεταξύ, για να πάω σε εκείνο το ταξίδι, είχα πάρει ψεύτικη άδεια από τη δουλειά μου με χαρτί γιατρού 5 μέρες αναρρωτική!

Τι δουλειά;

Σε μία θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Με τα χίλια ζόρια και βάζοντας μέσο μπαίνουμε στο ξενοδοχείο, πάμε στους αγώνες με τη Λιμόζ και χάνουμε την πρόκριση στο τέλος με το σουτ «μέσα – έξω» του Πάσπαλιε. Πάμε από τη Λιμόζ στη Μαδρίτη για το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού, εκεί μας είχαν ως και έφιππη αστυνομία γιατί είχαν μάθει τι είχε συμβεί με τους δύο θανάτους των οπαδών του Ολυμπιακού. Μας έβαλαν σε ένα πέταλο που ήταν υπό ανακαίνιση και όπως χοροπηδούσαμε έφευγαν κομμάτια τσιμέντο! Τραβήξαμε του Χριστού τα πάθη.

Άλλη τρελή εκδρομή;

Με την Κραϊόβα στη Ρουμανία. Ολυμπιακός ποδόσφαιρο.

Έγιναν μεγάλα επεισόδια.

Παιδί μου, οι Ρουμάνοι τότε πεινούσαν. Ρίχναμε καραμέλες από το πούλμαν και τρέχανε να τις μαζέψουν. Τα μαγαζιά έκλειναν 10 το βράδυ, δίναμε ένα δολάριο και έμεναν έως τις 12 οι μουσικοί. Και έβαζαν το δολάριο στο παπούτσι για να μην τους το βρουν και τους το πάρουνε! Πηγαίναμε σε μπακάλικο, ζήταγαν οι ντόπιοι 3 φέτες τυρί, εμείς παίρναμε μισό κιλό και μας κοιτούσαν σαν θεούς.

Εκδρομή σε άλλο σπορ;

Στο πόλο έχω πάει και στα δύο Ευρωπαϊκά που πήραμε! Μάλιστα, στο πρώτο στη Βουδαπέστη ανέβηκα στο βάθρο και μου έδωσε την κούπα ο Χατζηθεοδώρου, μου έδωσε επίσης το μπουρνούζι του δώρο!

Ξέρω ότι είστε λάτρης του ωραίου φύλου. Ποιες θεωρείτε τις πιο ωραίες στον Ολυμπιακό;

Τη Χίπε και τη Σέρβα μας. Τη Λαζάρεβιτς. Η ομάδα βόλεϊ όμως έχει πολλές.

Γιατί, το πόλο δεν έχει;

Η Αλεξάνδρα μας (σ.σ. Ασημάκη). Η Νικόλ (σ.σ. Ελευθεριάδου). Οι αδερφές. (σ.σ. Πλευρίτου). Τα 8/10 της ομάδας είναι κούκλες.

Πείτε μου για Μιχάλη Κουντούρη.

Είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τον Ερασιτέχνη από τον βούρκο. Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής στον Ερασιτέχνη. Δηλαδή στον οικονομικό έλεγχο. Ξέρω από τι ζόρια πέρασε ο Ολυμπιακός.

Και παράγοντας λοιπόν.

Ασχολούμαι όσο μπορώ με τον Ολυμπιακό γιατί αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός τώρα θα είχα πεθάνει!

Μεγάλη κουβέντα αυτή.

Μα είναι η ζωή μου ο Ολυμπιακός.

Υπάρχει πρόβλημα οικονομικό στον Ερασιτέχνη; Δεν ρωτάω τυχαία.

Ένα ψιλοπρόβλημα υπάρχει. Αλλά θα ξεπεραστεί.

Πώς;

Αν χρειαστεί, θα βάλει πλάτη ο μεγάλος. Το έχει ξανακάνει.

Θα το ξανακάνει;

Πιστεύω ναι.

Θέλω να σκεφτείτε δύο ιστορίες για το τέλος. Είναι πολλές οι ιστορίες, δεν χωράνε όλες στην εφημερίδα.

Η μία ήταν με τα θύματα της Θύρας 7. Ήμουν στη Θύρα 1 τότε, στα μάρμαρα. Δεν πήρα χαμπάρι τι έγινε, πήρα το αμάξι και πήγα γρήγορα στο Μετς γιατί παίζαμε μπάσκετ! Ήμουν τρελαμένος από τη χαρά μου για την εξάρα στην ΑΕΚ και διψασμένος να δω πάλι Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Πάρκαρα και έβγαλα το ραδιοκασετόφωνο, ήταν φορητά τότε, το έκρυψα κάτω από το κάθισμα για να μην το κλέψουν. Είδα το μπάσκετ του Ολυμπιακού, βγήκα και ήθελα να πάω και στο βόλεϊ! Παίζαμε στον Πανελλήνιο. Πάω στο αμάξι και τι να δω, είχαν σπάσει το τζάμι και είχαν βουτήξει το ραδιοκασετόφωνο κάτω από το κάθισμα. Πήγα όμως στο βόλεϊ κι εκεί έμαθα τα τραγικά νέα. Δεν θα την ξεχάσω εκείνη τη μέρα ποτέ.

Άλλη ιστορία;

Είχα εκλογές στη δουλειά μου, είχα βάλει υποψηφιότητα, αλλά παράτησα τις εκλογές και πήγα στο Τελ Αβίβ να δω το φάιναλ φορ του μπάσκετ!

Εκλέχτηκες;

Ούτε την ψήφο μου δεν πήρα! Αφού είχα φύγει στο Τελ Αβίβ για τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ!

Πώς βλέπετε αυτά που ζητά ο Γιαννακόπουλος για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;

Τα έχει κάνει πλακάκια ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ! Αφού δεν μπορούν να πάρουν τους τίτλους, προσπαθούν να μην τους πάρει ούτε ο Ολυμπιακός που τους αξίζει. Δεν είδες στο γυναικείο βόλεϊ; Χάνουμε την κούπα που δεν θα γίνει στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου, θέλουν να χάσουμε και το πρωτάθλημα. Αλλά ψήφισαν μόνον ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, οι άλλες ομάδες ψήφισαν αντίθετα. Να δούμε όμως γιατί δεν είναι τελεσίδικο. Είναι μεγάλη ζημιά για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό ο κορονοϊός, έχουμε και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, δεν είναι μόνον οι τίτλοι στην Ελλάδα που κυνηγάμε. Μακάρι να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τίτλους και στην Ευρώπη.

Η σύζυγος τι λέει για την τρέλα με τον Ολυμπιακό και όλα αυτά που έχει υποστεί;

Έχει έρθει στα νερά μου... Από την πρώτη μέρα του γάμου μας της είχα πει για την ασθένεια που έχω με τον Ολυμπιακό. Της είπα ότι η ασθένεια αυτή είναι ανίατη. Δεν καπνίζω, δεν πίνω, δεν χαρτοπαίζω, δεν ξενυχτάω, το πάθος μου είναι ο Ολυμπιακός.

Πόσα χρόνια είστε μαζί με τη σύζυγο;

Από το 1972! Έχουμε και δύο εγγόνια.

Αδυναμίες μεγάλες στο βόλεϊ όλων των εποχών;

Προπονητής ο Μοντάλι. Ήρθε πριν από λίγο καιρό και όταν με είδε, μου είπε «ακόμα εδώ είσαι!». Και γέλαγε. Από Έλληνες παίκτες, Μάριος Γκιούρδας ο πιο αγαπημένος μου. Ο Κουρνέτας, ο Ντράγκοβιτς, ο Φάκας, ο Σάκης Μουστακίδης, είναι ιστορία ο Σάκης. Και από ξένους ο Μίλκοβιτς, ο Γκούσταφσον, σου έχω στείλει με όλους φωτογραφίες.

Δεν μπορούν να μπουν όλες αυτές, είναι πάρα πολλές! «ΦΩΣ» από πότε διαβάζετε;

Από νέο παιδί, ήταν το ευαγγέλιό μας! Παραδοσιακά. Ο συγχωρεμένος Θόδωρος Νικολαΐδης ήταν για εμάς σαν πατέρας.