Όταν ο Χριστιανός Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης σκόραρε σε βάρος της Ελλάδας με τη φανέλα της Τουρκίας

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου του 1948, ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης φορώντας τη φανέλα της Τουρκίας σκόραρε δύο φορές σε βάρος της Ελλάδας.

Όταν ο Χριστιανός Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης σκόραρε σε βάρος της Ελλάδας με τη φανέλα της Τουρκίας

Στις 23/4/1948, παρουσία των πρώην και μετέπειτα πρωθυπουργών, Νικολάου Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και του πρώην και μετέπειτα δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Κοτζιά, η Ελλάδα χάνει από την Τουρκία με 3-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο ελληνικής καταγωγής, Τούρκος διεθνής, Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης, σκοράρει αλλά δεν πανηγυρίζει. Είναι γνωστό ότι φορούσε και έκανε τον Σταυρό του, όντας Χριστινανός Ορθόδοξος, ίσως ο μόνος που αγωνίστηκε με την Εθνική Τουρκίας.

Το γεγονός, ότι αγωνίστηκε στην εθνική Τουρκίας και μάλιστα ως αρχηγός σκοράροντας κατά της Ελλάδας είχε ως συνέπεια την κατακραυγή πολλών Ελλήνων.

Μάλιστα ήταν ο μόνος διεθνής με την Τουρκία που τολμούσε να φορέσει σταυρό στο στήθος, ενώ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας τον έβγαζε με περηφάνια έξω από τη φανέλα, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε μία τέτοια κίνηση.

Η φήμη του ωστόσο δεν του εξασφάλισε ηρεμία στην καθημερινότητα του, αφού αντιμετωπιζόταν ρατσιστικά.

Μετά από εκείνο το παιχνίδι και τα δύο γκολ κατά της Ελλάδας, μερίδα Ελλήνων τού επιτέθηκε φραστικά χαρακτηρίζοντας τον “προδότη του έθνους”.

Τι έλεγε ο ίδιος; “Ξέρω πως όταν πεθάνω θα τυλίξουν το φέρετρο μου με την ερυθρά ημισέληνο αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό”.

Με τη Φενέρμπαχτσε, ο βραχύσωμος άσος έλαμψε στη δεκαετία του '50, μετρώντας συνολικά στην καριέρα του 615 συμμετοχές και 423 γκολ! Ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους Τούρκους ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης (σ.σ.: κιουτσούκ σημαίνει μικρός) “έφυγε” από τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών.