Πλασέτα: Ο εξτρέμ που βλέπει ο Ολυμπιακός στο «μικροσκόπιο»

Ο ρεπόρτερ της πολωνικής ιστοσελίδας Sport.pl Ντόμινικ Βαρτζικόφσκι περιγράφει στο «ΦΩΣ» τον Πρζέμισλαβ Πλασέτα, τον οποίο παρακολουθεί το τελευταίο πεντάμηνο ο Ολυμπιακός. Προς το παρόν το σκάουτινγκ δεν έχει μετατραπεί σε επίσημη πρόταση.

Πλασέτα: Ο εξτρέμ που βλέπει ο Ολυμπιακός στο «μικροσκόπιο»

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του Πρζέμισλαβ Πλασέτα, ο οποίος τελεί υπό στενή παρακολούθηση από τον Ολυμπιακό από τον περασμένο Νοέμβριο. Ένας παίκτης που σύμφωνα με τους Πολωνούς είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, να ξεφύγει από τα... στενά περιθώρια του Βρότσλαβ, να βάλει για χατίρι του η Σλασκ μπόλικα χρήματα στα ταμεία της και ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μία εποχή με τις ομάδες να μην ξέρουν τι θα τους ξημερώσει λόγω του κορονοϊού. Ο 22χρονος εξτρέμ, για τον οποίο εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα επιμένουν στην Πολωνία ότι ο Ολυμπιακός τον έχει τσεκάρει αρκετές φορές και μάλιστα όχι μόνο με τη φανέλα της Σλασκ, αλλά και με τις «μικρές» εθνικές ομάδες, δεν είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό.

Ό,τι και να λέμε εμείς, όποια στοιχεία κι αν συλλέγουμε υπό τη μορφή στατιστικής και αριθμών, δεν τον γνωρίζουμε το ίδιο καλά όσο οι Πολωνοί συνάδελφοι. Ένας εξ αυτών είναι ο Ντόμινικ Βαρτζικόφσκι, ο οποίος εργάζεται στο Sport.pl, μία εκ των κορυφαίων ιστοσελίδων στην πατρίδα του. Έχει παρακολουθήσει αρκετές φορές από κοντά τον Πλασέτα, έχει καλύψει πολλάκις παιχνίδια της Σλασκ και γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τι... σόι ποδοσφαιριστής είναι ο 22χρονος εξτρέμ που βλέπει ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα. Δεν μας είπε πολλά πράγματα. Μας είπε λίγα και καλά, ίσα ίσα για να καταλάβουμε κι εμείς τι ποδοσφαιριστή μπορεί να περιμένει ο κόσμος, σε περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» από την «κατασκοπία» περάσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι η επίσημη πρόταση.

Έως τώρα ο Ολυμπιακός -όπως επιβεβαίωσε επισήμως και η Σλασκ- δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση. Σύμφωνα με τους Πολωνούς, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο στάδιο του στενού σκάουτινγκ. Από την πειραϊκή ΠΑΕ πάντως δεν επιβεβαιώνουν ούτε και διαψεύδουν την πληροφορία που προκύπτει απευθείας από το Βρότσλαβ, ότι είναι ένας παίκτης τον οποίο έχει βάλει στο «σημάδι» το τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού εδώ και μήνες. Όπως και να έχει, από τη στιγμή που βγήκε το όνομα από την Πολωνία, οφείλαμε να μάθουμε κάποια στοιχεία για τις δυνατότητες του Πλασέτα.

«Εκεί του αρέσει να παίζει...»

Ο Ντόμινικ Βαρτζικόφσκι, ο οποίος είχε εκτενείς αναφορές το τελευταίο τριήμερο για όσα συμβαίνουν γύρω από τον άσο της Σλασκ, μας είπε τα εξής: «Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Πρζέμισλαβ Πλασέτα. Πρόκειται για έναν ταχύτατο ποδοσφαιριστή και για έναν παίκτη με πολύ υψηλό δείκτη τεχνικής κατάρτισης. Αν δεις κιόλας, έχει περάσει από τις ακαδημίες της Λειψίας και αυτό σημαίνει πολλά. Ένα από τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι το πολύ καλό και ευθύβολο σουτ του. Είναι αριστεροπόδαρος και αισθάνεται πιο άνετα και νιώθει καλύτερα όταν παίζει στο αριστερό [φτερό] της επίθεσης. Όμως υπάρχει και κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Μπορεί να παίξει και στην αριστερή πλευρά της άμυνας! Με λίγα λόγια, είναι ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη προοπτική και γι' αυτό τον λόγο ο προπονητής της Εθνικής Πολωνίας, Γέρζι Μπρζέτσεκ, τον παρακολουθεί πολύ προσεκτικά εδώ και πολύ καιρό. Ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα να κληθεί στην ανδρική ομάδα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Πολωνίας».

Λίγα λόγια και καλά λοιπόν... Δεν χρειάζονται άλλωστε και περαιτέρω αναλύσεις. Αρκούν μερικά στοιχεία που μας δίνει ο Πολωνός ρεπόρτερ για να καταλάβουμε πάνω-κάτω τι ποδοσφαιριστή έχουν πιάσει τα «ραντάρ» του Ολυμπιακού, ο οποίος βέβαια θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα αν πρέπει να κάνει επίσημη κρούση στη Σλασκ ή όχι.

Τα στατιστικά του

«Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως» έλεγαν οι πρόγονοί μας και είχαν απόλυτο δίκιο. Μπορεί να έχουμε γράψει τις προηγούμενες μέρες τους αριθμούς του και όσα έχει καταφέρει φέτος με τη φανέλα της Σλασκ Βρότσλαβ, αλλά δεν είναι κακό να τα επαναλάβουμε. Ο Πλασέτα έχει σκοράρει 3 φορές και έχει μοιράσει 4 ασίστ σε σύνολο 25 αγώνων τη φετινή χρονιά. Πρόκειται αναμφισβήτητα για νούμερα που δεν συναντάς και εύκολα σε ένα παιδί, το οποίο δεν αγωνίζεται σε κάποια τοπ ομάδα της Πολωνίας και δεν έχει και τον σούπερ επιθετικό η ομάδα του για να αξιοποιεί τις σέντρες του ή τις πάσες του. Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, θα είχε περισσότερες ασίστ αν οι συμπαίκτες του δεν τον είχαν... προδώσει σε αρκετές περιπτώσεις που δέχονταν την μπάλα και χρειαζόταν απλώς λίγη προσοχή και λίγο καθαρό μυαλό για να τη σπρώξουν στα δίχτυα.

Προφέρεται... Πλάκετα

Όταν το όνομά του μας το είχε αποκαλύψει ένας μάνατζερ -ότι τον εξετάζει ο Ολυμπιακός- μας το είχε πει «Πλασέτα». Στις πολωνικές περιγραφές το όνομά του ακούγεται ως Πλάκετα, ενώ κάποιοι άλλοι τον φωνάζουν και... Πλακέτα! Φυσικά, μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Αν τυχόν έρθει προς τα μέρη μας και ντυθεί στα ερυθρόλευκα, σίγουρα θα μας πει πώς θέλει να τον προφέρουμε. Εμείς πάντως αρχικά ως Πλασέτα τον ακούσαμε και ως Πλασέτα θα συνεχίσουμε να τον γράφουμε, μέχρι να έρθει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής να μας... διαψεύσει!

Ανώτερος του Σφιντέρσκι

Δεν παίζουν φυσικά στην ίδια θέση με τον παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο ένας είναι εξτρέμ (Πλασέτα) και ο άλλος είναι επιθετικός (Σφιντέρσκι). Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Σφιντέρσκι είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει δικαιώσει απόλυτα τις προσδοκίες του «Δικεφάλου». Παρ’ όλα αυτά, στην Πολωνία υπήρχαν το τελευταίο τρίμηνο ένα σωρό αφιερώματα για τους 22άρηδες και 23άρηδες που μπορούν κάποια στιγμή να μπουν στα... παπούτσια των «μεγάλων» του πολωνικού ποδοσφαίρου (Λεβαντόφσκι και σία). Μπήκαν έτσι στη ζυγαριά όλοι οι 22άρηδες και 23άρηδες που αγωνίζονται σε διάφορες θέσεις και ακόμη δεν έχουν κάνει την «έκρηξη» στην καριέρα τους. Ο Πλασέτα λοιπόν θεωρείται ένας ποδοσφαιριστής που έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει μεγάλη καριέρα σε σχέση με τον Σφιντέρσκι. Τον θεωρούν έναν παίκτη που η χρηματιστηριακή αξία του θα εκτοξευτεί σε δύο με τρία χρόνια, εν αντιθέσει με τον στράικερ του ΠΑΟΚ. Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις ειδικών του πολωνικού ποδοσφαίρου και αποτυπώθηκαν σε πολλές ιστοσελίδες της χώρας μετά τα Χριστούγεννα (μεταξύ άλλων και στην έγκυρη gol24.pl). Τον πιστεύουν πολύ τον Πλασέτα και γι' αυτό τον λόγο ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Πολωνίας, Γέρζι Μπρζέτσεκ, ετοιμάζεται να του δώσει την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο με την εθνική ανδρών. Ο δε Σφιντέρσκι δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει χρόνο συμμετοχής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, παρότι βρίσκεται στον ΠΑΟΚ εδώ και ενάμιση χρόνο, έχοντας μάλιστα κατακτήσει και πρωτάθλημα Ελλάδας.

Επιτυχία 77%!

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο για τον Πλασέτα αφορά τις σέντρες του εντός περιοχής. Και κυρίως στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, δηλαδή στο ύψος του πέναλτι ή στο ύψος της μικρής περιοχής. Σε σημεία δηλαδή όπου προσφέρονται έτοιμα γκολ. Ο 22χρονος εξτρέμ έχει ποσοστό επιτυχίας 77%! Δεν το συναντάς τόσο εύκολα. Μιλάμε δηλαδή για σέντρες που από αριστερά βρήκαν στόχο, δηλαδή κάποιον συμπαίκτη του. Ότι στο ενεργητικό του έχει μόλις 4 ασίστ δεν φταίει εκείνος, αλλά οι συμπαίκτες του που δεν αξιοποιούν τις πάσες του. Όταν βρίσκει 77 φορές στις 100 προσπάθειές του τον επιθετικό για να σκοράρει, τι άλλο να κάνει ο Πλασέτα;

Δουλευταράς

Από τα διάφορα που έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό στον πολωνικό Τύπο για τον Πλασέτα, μας έκανε εντύπωση η «κριτική» που του είχε ασκηθεί για το γεγονός ότι έφευγε... τελευταίος από το προπονητικό κέντρο της Σλασκ.

Καλοπροαίρετη κριτική από τους συμπαίκτες του φυσικά, οι οποίοι όταν τον είδαν τις πρώτες του μέρες το περσινό καλοκαίρι να πηγαίνει μόνος του για ατομικό και βάρη μετά την προπόνηση του έλεγαν χαριτολογώντας και σε ελεύθερη μετάφραση ότι... χαλάει την πιάτσα. Βέβαια, ο Πλασέτα γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν ένα στοίχημα για τον ίδιο η μεταγραφή του στη Σλασκ.

Ήξερε ότι αν δεν έδειχνε εξαρχής πόσο πολύ ήθελε να πετύχει και να δείξει σε όλους ότι η μετάβασή του από τη Β' κατηγορία στη μεγάλη κατηγορία δεν θα τον επηρέαζε καθόλου, τότε θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη που του έδειξε η ομάδα του Βρότσλαβ. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ήθελαν ακόμη τρεις ομάδες από την Α' κατηγορία, αλλά η Σλασκ ήταν εκείνη που του είχε εγγυηθεί ρόλο βασικού.

Πάλι πήγαινε για προετοιμασία στην Πολωνία

Και μια και το σημερινό μας θέμα αφορά έναν Πολωνό ποδοσφαιριστή, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός τον τελευταίο χρόνο άνοιξε για τα καλά δίαυλο επικοινωνίας με τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Από πέρσι τέτοια εποχή, όταν είχε αρχίσει να ψάχνει για προπονητικά κέντρα και είχε καταλήξει στο Γκνιεβίνο.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπήρχε η αναβολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω κορονοϊού, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σκοπό να ξαναπάνε στο προάστιο του Γκντανσκ για να κάνουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, καθώς το γήπεδο είναι μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή. Τώρα όμως με την πανδημία και το καλαντάρι που έχει πάει πίσω, είναι άγνωστο πόσες μέρες θα πάει στο εξωτερικό ο Ολυμπιακός για προετοιμασία και φυσικά αν θα πάει κιόλας! Μπορεί να μείνει στον Ρέντη και να κάνει την προετοιμασία του ενόψει της νέας σεζόν.

Δεν ξέρει κανείς ποιες θα είναι οι συνθήκες το καλοκαίρι στην Πολωνία για να επιλέξει το συγκεκριμένο μέρος η ομάδα. Μπορεί να μην επιτρέπεται η μετακίνηση εκεί. Μπορεί το ξενοδοχείο να μη δέχεται καμία ομάδα. Μπορεί το γήπεδο να είναι κλειστό και να ληφθεί απόφαση να ανοίξει το καλοκαίρι του 2021. Όλα είναι πιθανά...

Καλές αναμνήσεις οι Πειραιώτες

Ο Ολυμπιακός σε γενικές γραμμές έχει καλές αναμνήσεις από την πολωνική αγορά. Έχουν ταιριάξει τα... χνότα του ειδικά με δύο Πολωνούς που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο λιμάνι. Ο ένας ήταν ο Αντρέι Γιουσκόβιακ που αγωνίστηκε στους Πειραιώτες τη σεζόν 1995-96. Είχε έρθει στην Ελλάδα με τη μορφή δανεισμού από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά δεν κατάφερε να τον κρατήσει τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης και να τον αποκτήσει στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή. Ο Γιούσκο ήταν εξαιρετικός και σε σύνολο 31 αγώνων σημείωσε 15 γκολ. Στη συνέχεια έκανε σπουδαία καριέρα στη Γερμανία, φορώντας τις φανέλες των Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ.

Ο δεύτερος που «έπιασε» στον Ολυμπιακό ήταν ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ, ο οποίος έμεινε τέσσερα χρόνια στον Πειραιά και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Αποφάσισε να φύγει από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, λίγο πριν από τη μετάβαση της ΠΑΕ από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη. Συνέχισε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Ανκαραγκουτσού, αλλά παραδέχθηκε μερικά χρόνια αργότερα ότι έκανε μεγάλο λάθος που άφησε τον Πειραιά.

Άλλοι δύο Πολωνοί πέρασαν από τους «ερυθρόλευκους» χωρίς όμως επιτυχία. Ο ένας ήταν ο μουντιαλικός τερματοφύλακας Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι τη σεζόν 1987-88 και ο δεύτερος ο επιθετικός Μάρτσιν Κούζμπα τη σεζόν 2003-04, ο οποίος ήταν ο «μπόμπερ» της Βίσλα Κρακοβίας, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης, με αποτέλεσμα να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 31 του.