Παπάζογλου στο ΦΩΣ: «Ονειρευόμασταν μεγάλη πορεία με τον Ολυμπιακό»

Ο Τάσος Παπάζογλου μάς ξεναγεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού και θυμάται το ματς με τη Μέταλιστ, τι λέει για Βαλβέρδε και Μέλμπεργκ.

Παπάζογλου στο ΦΩΣ: «Ονειρευόμασταν μεγάλη πορεία με τον Ολυμπιακό»

Το καλοκαίρι του 2011 έφυγε από τις Σέρρες με προορισμό τον Πειραιά. Από τον Πανσερραϊκό μετακόμισε στον Ολυμπιακό και η καριέρα του άλλαξε επίπεδο. Ο λόγος για τον Τάσο Παπάζολου, ο οποίος αγωνίστηκε για μία τριετία με την ερυθρόλευκη φανέλα και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα. Το καλοκαίρι του 2014 έφυγε για τον ΑΠΟΕΛ με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο στην Κύπρο και στη συνέχεια έπαιξε σε Ξάνθη, Παναιτωλικό, ΟΦΗ, Απόλλωνα Σμύρνης μέχρι που βρέθηκε στη Ζίρα. Στο μακρινό Αζερμπαϊτζάν και στο Μπακού εντοπίσαμε τον πρώην αμυντικό του Ολυμπιακού. Ο Τάσος Παπάζογλου μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη νέα εμπειρία της καριέρας του και τη ζωή στο Μπακού.

Μας ξεναγεί σε μία πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία και έχει ως στόχο να… χτυπήσει το Ντουμπάι. Παράλληλα, μας μεταφέρει εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί σε μία χώρα η οποία συνορεύει με το Ιράν που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Ο Παπάζογλου γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις σεζόν που έχει παίξει στον Ολυμπιακό, το άτυχο βράδυ με τη Μέταλιστ, τη μεγάλη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ακόμα στέκεται και στους στόπερ με τους οποίους συνεργάστηκε την τριετία στον Ολυμπιακό.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα λέει ο Τάσος Παπάζογλου στο «ΦΩΣ»…

Τάσο, πώς είναι η κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν με τον κορονοϊό;

Είναι πιο ήρεμα τα πράγματα σε σχέση με την Ελλάδα όσον αφορά τα κρούσματα. Τουλάχιστον απ’ όσα ανακοινώνουν επίσημα, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια. Αλλά προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί γύρω στα 380 κρούσματα και έχει το πολύ δέκα νεκρούς. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει.

Δηλαδή περιοριστικά μέτρα δεν έχουν ληφθεί στο Μπακού και στην υπόλοιπη χώρα;

Υπάρχουν μέτρα, αλλά όχι περιορισμού της κυκλοφορίας όπως γίνεται στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Έχουν κλείσει για παράδειγμα όλα τα μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια. Ανοιχτά είναι όπως και στην Ελλάδα μόνο τράπεζες, φαρμακεία και σουπερμάρκετ. Είναι περίπου 15 ημέρες τώρα που έσφιξαν τα μέτρα και έκλεισαν τα πάντα, κατά τα άλλα δεν ήταν τόσο αυστηρά τα πράγματα.

Το Ιράν αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα, η χώρα έλαβε μέτρα στην αρχή;

Βασικά όλα τα κρούσματα προέκυψαν από το Ιράν. Ήρθε αρκετός κόσμος όταν ξεκίνησε ο κορονοϊός να κάνει την εμφάνισή του. Μετά από αρκετές ημέρες πήραν μέτρα, αλλά το λέω και πάλι ότι δεν ξέρω πραγματικά ποιο είναι το νούμερο με τα κρούσματα. Δεν γνωρίζω αν ανακοινώνουν το πραγματικό.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω για ένα πολύ μεγάλο διάστημα η ζωή συνεχιζόταν κανονικά και τώρα έχει σφίξει η κατάσταση;

Ναι, κάπως έτσι είναι εδώ τα πράγματα. Βέβαια καταλαβαίνεις ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, διότι έχουν μειωθεί πολύ οι εργασίες στην οικοδομή. Το Μπακού είναι μία πόλη που αναπτύσσεται πολύ και 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δουλεύουν. Δεν σταματούν ποτέ οι οικοδομικές εργασίες. Σηκώνουν συνεχώς ουρανοξύστες και το τελευταίο διάστημα δεν δουλεύουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως το προηγούμενο διάστημα. Σχεδόν έχουν σταματήσει την οικοδομή, οπότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο χαλαρά όσο τα παρουσιάζουν.

Αλήθεια, τι πόλη είναι το Μπακού;

Είναι μία πολύ πλούσια πόλη. Πέφτει πολύ χρήμα και όπως σου είπα σηκώνουν παντού ουρανοξύστες. Το Μπακού σκοπεύουν να το κάνουν σαν το Ντουμπάι. Αυτή είναι η προοπτική που υπάρχει και ο στόχος που έχουν για την πόλη. Είναι πραγματικά πολύ όμορφη πόλη και αξίζει κανείς να έρθει να τη δει. Βέβαια έχει δύο όψεις. Υπάρχει το σημείο το πολύ πλούσιο και το χλιδάτο, αλλά υπάρχει και η φτώχεια. Από το αεροδρόμιο μέχρι να μπεις στο κέντρο της πόλης συναντάς δεξιά κι αριστερά φτωχιές γειτονιές. Έχουν χτίσει λοιπόν κάτι σαν τείχη προκειμένου ο επισκέπτης να μην έχει εικόνα με τα συγκεκριμένα σημεία και να μη βλέπει τη φτώχεια που υπάρχει. Πάντως είναι μία πόλη που έχει να κάνεις τα πάντα. Πραγματικά δεν σου λείπει τίποτα απολύτως.

Σε μία τέτοια πόλη ο κόσμος ασχολείται καθόλου με το ποδόσφαιρο, γεμίζουν τα γήπεδα;

Εδώ το ποδόσφαιρο είναι σε 2η-3η μοίρα. Υπάρχουν οκτώ ομάδες, τρομερές εγκαταστάσεις και γήπεδα, αλλά δεν ασχολούνται με το άθλημα. Περισσότερο τους ενδιαφέρουν οι εταιρείες τους και οι δουλειές τους και δεν έχουν και τόσο χρόνο για το ποδόσφαιρο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επομένως καταλαβαίνεις ότι το ποδόσφαιρο ελάχιστα τους απασχολεί. Άλλωστε και οι ομάδες ανήκουν σε εταιρείες, οπότε λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας πρόεδρος που να έχει μία ομάδα, αλλά ανήκει σε μία εταιρεία που έτσι κι αλλιώς δεν ασχολείται και τόσο με το ποδόσφαιρο. Ρίχνουν ωστόσο αρκετά χρήματα και κάνουν μεγάλα συμβόλαια για να έρθουν καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά και πάλι δεν ασχολείται και ιδιαίτερα ο κόσμος με το ποδόσφαιρο.

Τι δυναμικότητας είναι δηλαδή το πρωτάθλημα, το οποίο έχει διακοπεί τώρα;

Ναι, έχει διακοπεί από τις 12 Μαρτίου και ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσει ξανά και πότε θα τελειώσει. Είναι ένα πρωτάθλημα που σε δυναμικότητα είναι πιο χαμηλά από της Κύπρου και στο λέω γιατί έχω παίξει κι εκεί και μπορώ να κάνω τη σύγκριση. Υπάρχει μία ομάδα που είναι αρκετά καλή, η Καραμπάγκ, η οποία παίζει και κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ και τέλος, μέχρις εκεί. Εμείς διεκδικούσαμε μία θέση στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν, όμως τώρα έχει διακοπεί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Εσύ πώς επέλεξες να συνεχίσεις την καριέρα σου στο Αζερμπαϊτζάν;

Αναζητούσα κάτι διαφορετικό στην καριέρα μου. Ήθελα μία αλλαγή, να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και όταν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, δεν την άφησα να πάει χαμένη.

Όταν άκουσες ότι σε θέλει ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν, αμέσως απάντησες θετικά να πας να παίξεις εκεί;

(σ.σ. γέλια). Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω σε έναν χάρτη για να δω πού βρίσκεται η χώρα, με ποιες συνορεύει, ποια είναι η θέση της. Το σκέφτηκα, το συζήτησα με τη γυναίκα μου και αποφάσισα να πω το «ναι» για μία αλλαγή στην καριέρα μου.

Το συμβόλαιό σου ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν;

Ναι, έναν χρόνο συμβόλαιο έχω κάνει. Όταν τελειώσει με το καλό αυτή η σεζόν και δούμε τι θα γίνει, τότε θα αποφασίσω τι θα κάνω στη συνέχεια. Εδώ να ξέρεις τα συμβόλαια τελειώνουν τέλος Μαΐου και όχι τον Ιούνιο όπως σε όλη την Ευρώπη.

Για να γυρίσουμε λίγο στα παλιά. Έπαιξες στον Ολυμπιακό τρία χρόνια, μετάνιωσες ποτέ που επέλεξες να πας στον Ολυμπιακό; Θα ήθελες να παίξεις αλλού για να έχεις περισσότερο χρόνο;

Εκατό φορές θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να έχω μετανιώσει που πήγα στον Ολυμπιακό. Πέρασα τρία υπέροχα χρόνια, πήρα τίτλους και είχα συμπαίκτες πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές. Λίγοι ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το όνειρο να φορέσουν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι τα καλύτερα χρόνια και δεν μπορείς να τα ξεχάσεις.

Συνεργάστηκες με μεγάλους προπονητές όπως ο Βαλβέρδε, ο Μίτσελ και ο Ζαρντίμ, ποιος είναι αυτός που σε βοήθησε περισσότερο;

Πράγματι είχα την τύχη να έχω σπουδαίους προπονητές στον Ολυμπιακό. Αυτός που με εμπιστεύτηκε περισσότερο ήταν ο Μίτσελ. Με έβαλε και έπαιξα πολύ ο Μίτσελ και μου έδειξε αρκετή εμπιστοσύνη. Αυτός, όμως, που ήταν πραγματικός δάσκαλος ήταν ο Βαλβέρδε. Είχες να μάθεις πολλά από τον Βαλβέρδε.

Τι ήταν αυτό που τον έκανε ξεχωριστό τον Βαλβέρδε σε σχέση με τους υπόλοιπους προπονητές;

Ο Βαλβέρδε είχε μία… κόκκινη γραμμή. Δηλαδή ήταν ένας προπονητής που είχε ένα όριο με τους ποδοσφαιριστές. Αν και ήταν κοντά σου, ήξερες ότι υπάρχει μία… κόκκινη γραμμή που σε κρατούσε σε μία απόσταση. Υπήρχε απεριόριστος σεβασμός απ’ όλους μας για τον Βαλβέρδε. Ήταν δίκαιος προπονητής με όλους τους παίκτες και το ήξεραν όλοι αυτό. Ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό για την καριέρα μου που δούλεψα μαζί του. Σου το λέω και πάλι, ήταν ένας δάσκαλος για εμένα.

Ήσουν στην ομάδα που αποκλείστηκε από τη Μέταλιστ σε μία χρονιά όπου όλοι είχαν πιστέψει ότι θα πήγαινε πολύ μακριά στο Γιουρόπα Λιγκ.

Όλοι το είχαμε πιστέψει τότε ότι θα κάναμε κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη. Βλέπαμε και όλα τα φαβορί να μένουν έξω και το πιστεύαμε. Βασικά όμως είχαμε πάρα πολύ καλή ομάδα εκείνη τη χρονιά. Πιστεύαμε πάρα πολύ στις δυνατότητές μας, παίζαμε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και είχαμε μία ομάδα που έδειχνε ότι μπορούσε να πάει πολύ μακριά. Ήρθε, όμως, εκείνο το ματς με τη Μέταλιστ και τα χάλασε όλα.

Ποια κατάσταση επικρατούσε στα αποδυτήρια μετά από εκείνο το παιχνίδι;

Ήταν μία άτυχη στιγμή που μας είχε στενοχωρήσει πάρα πολύ όλους. Υπήρχε μεγάλη στενοχώρια και στα αποδυτήρια δεν μιλούσε κανείς. Ήταν πολύ δύσκολες στιγμές γιατί πραγματικά πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάμε πολύ μακριά.

Εκτός από το ματς με τη Μέταλιστ, ποιο παιχνίδι από εκείνη τη σεζόν σού έχει μείνει αξέχαστο;

Το ματς στη Ρωσία με τη Ρούμπιν Καζάν δεν το ξεχνάω. Είναι το πρώτο μου παιχνίδι στην Ευρώπη και δεν μπορώ να το ξεχάσω φυσικά. Τότε είχα παίξει αντί του Μέλμπεργκ και σε πολύ δύσκολες συνθήκες καταφέραμε και κάναμε μία πολύ μεγάλη νίκη. Είναι από τα παιχνίδια που σου μένουν αξέχαστα.

Με τον Μίτσελ, όμως, έζησες και μία μεγάλη νίκη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλήθεια, πώς σας έπεισε ότι μπορούσατε να νικήσετε έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο;

Ο Μίτσελ είχε κάτι διαφορετικό σε αυτά τα ματς. Πίστευε τότε πριν από το παιχνίδι ότι μπορούσαμε να νικήσουμε τη Μάντσεστερ. Όταν το πιστεύει ο προπονητής, σου το περνάει. Έτσι μας μίλησε και μας έπεισε ότι δεν έχουν να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν. Και τότε είχαμε πολύ καλή ομάδα, το πιστέψαμε κι εμείς μαζί με τον προπονητή και πήραμε τη νίκη. Μας το πέρασε ο Μίτσελ, όμως, και είναι πολύ σημαντικό μέσα από τα λόγια του ο προπονητής να σε πείθει και να σε κάνει να νιώθεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Αυτό βγήκε στο γήπεδο και εμείς τότε πήραμε μία πολύ ιστορική νίκη, άσχετα αν δεν μπορέσαμε να πάρουμε και την πρόκριση στη ρεβάνς στο «Ολντ Τράφορντ». Βέβαια πέρα από την ομιλία του και πέρα από την πίστη του, τότε είχε σχεδιάσει τέλεια και το ματς. Όλα αυτά μαζί μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτήν την τεράστια επιτυχία.

Έχεις παίξει και δίπλα σε σπουδαίους στόπερ, θα ξεχώριζες κάποιον;

Κοίταξε, είναι δύσκολο αυτό. Έχω παίξει με παιχταράδες όπως ο Αβραάμ, ο Σιόβας, ο Μανωλάς, ο Κοντρέρας. Είμαι πολύ τυχερός που έχω αγωνιστεί δίπλα σε όλους αυτούς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Μέλμπεργκ είναι καθηγητής. Έμαθα πολλά δίπλα του, ένας πραγματικά σπουδαίος αμυντικός. Όμως όλοι ήταν παιχταράδες, ήμουν πολύ τυχερός.

Όλος ο κόσμος βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις, τι θα ήθελες να τον συμβουλέψεις εσύ που ζεις μακριά από την Ελλάδα;

Πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες και τους κανόνες. Να ακούμε όσα μας λένε οι ειδικοί και να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Να συνεργαστούμε όλοι για να περάσει όλο αυτό και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να γίνουν ξανά παιχνίδια με κόσμο στις κερκίδες, διότι αθλητισμός χωρίς κόσμο δεν υπάρχει.

Καμία ένδειξη περικοπής συμβολαίων

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται το φαινόμενο οι ομάδες να προχωρούν σε μειώσεις μισθών και περικοπές συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται πως συμβαίνει και στο Αζερμπαϊτζάν. Και εκεί όπως αναφέρει ο Τάσος Παπάζογλου το πρωτάθλημα έχει διακοπεί χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε μπορεί να επαναρχίσει. Όσον αφορά το θέμα των περικοπών και αν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, ο Έλληνας αμυντικός δήλωσε: «Εδώ δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση για περικοπές στα συμβόλαια. Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη προς το παρόν» είπε σχετικά με το θέμα ο Παπάζογλου.

Στα 250 ευρώ ο βασικός μισθός

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στη συνέντευξη του Τάσου Παπάζογλου, το Μπακού είναι μία πόλη που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και στα πρότυπα του Ντουμπάι. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αριθμεί κοντά στα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. Ήδη έχει αρχίσει και γίνεται τουριστικός προορισμός για αρκετό κόσμο. Γίνονται επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο κόσμος εκεί μη νομίζετε πως ζει πλουσιοπάροχα. Ο βασικός μισθός των μόνιμων κατοίκων ανέρχεται στα 250 ευρώ. Η επίσημη γλώσσα είναι η αζέρικη, ενώ το Αζερμπαϊτζάν για όσους δεν έχουν εικόνα συνορεύει με τη Ρωσία, την Αρμενία, το Ιράν, τη Γεωργία και την Τουρκία.

Η «ανεμοδαρμένη πόλη»

Μη φανταστείτε πως οι θερμοκρασίες στο Αζερμπαϊτζάν είναι δύσκολες. Όπως μας περιέγραφε και ο Τάσος Παπάζογλου, αυτήν την εποχή η θερμοκρασία είναι στους 17 βαθμούς Κελσίου. Πάνω κάτω δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Το δύσκολο όπως μας τόνισε ο Έλληνας στόπερ δεν είναι το κρύο ή η ζέστη, αλλά ο αέρας και η βροχή. «Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί εδώ, είναι πράγματι κάτι πολύ δύσκολο, ενώ έχει και πολλές βροχές» μας είπε σχετικά με τις καιρικές συνθήκες. Και είναι αλήθεια πως ένα από στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Μπακού είναι οι άνεμοι. Άλλωστε και το όνομα της πόλης αυτό σημαίνει. Το Μπακού θεωρείται ότι προέρχεται από το «Μπαντ-κουμπέ», που στα περσικά σημαίνει η «ανεμοδαρμένη πόλη».