Τα χρήματα δεν κάνουν τις ομάδες

Με τη Λίβερπουλ να βρίσκεται φέτος αγκαλιά με την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ  μετά από τρεις δεκαετίες και να περιμένει την επανέναρξη της αγωνιστικής δράση στην Πρέμιερ Λιγκ για να σηκώσει στα χέρια της το πολυπόθητο τρόπαιο, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Σκόουλς, εξέφρασε χθες την άποψή του ότι για να φτάσουν οι «κόκκινοι διάβολοι» στο επίπεδο της «αιώνιας» αντιπάλου τους χρειάζονται άλλες τέσσερις καλές μεταγραφές.

Τα χρήματα δεν κάνουν τις ομάδες

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι αν αρκούν μόνο τα χρήματα για να φτάσει ένας σύλλογος στις κατακτήσεις τίτλων. Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος για να φτιαχτεί μία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί, αλλά ίσως να μην είναι πια ο καλύτερος.

Το να δαπανήσει ένα κλαμπ δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια στο μεταγραφικό παζάρι δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα το μεταμορφώσει σε… υπερδύναμη που θα κυριαρχήσει στο πρωτάθλημα. Και αυτό είναι κάτι που πρώτος ο ίδιος ο παλαίμαχος άσος θα έπρεπε να το ξέρει! Από το 2013 που ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, την οποία ως γνωστόν άφησε πρωταθλήτρια, η Μάντσεστερ έχει βγάλει ουκ ολίγα εκατομμύρια από το ταμείο της με την ελπίδα να επιστρέψει στις παλιές της δόξες. Μέχρι σήμερα όμως εκείνο το πρωτάθλημα της περιόδου 2012-13 παραμένει ακόμα το τελευταίο της στα μεγάλα «σαλόνια».

Από την άλλη, η Λίβερπουλ εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια τόσο με τις εμφανίσεις της όσο και με τα αποτελέσματά της. Όλα αυτά όμως δεν έγιναν έπειτα από μεταγραφές εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά είναι δημιούργημα δουλειάς και σωστού προγραμματισμού! Αν εξαιρέσει κανείς τους Άλισον και Φαν Ντάικ για τους οποίους η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους πάρει από Ρόμα και Σαουθάμπτον αντίστοιχα, οι υπόλοιποι εξελίχθηκαν στη Λίβερπουλ.

Και πολύ περισσότερο ο Σαλάχ, για τον οποίο στη Ρόμα ακόμα… τραβάνε τα μαλλιά τους που τον πούλησαν στη Λίβερπουλ μόλις 42 εκατομμύρια ευρώ. Και η εξέλιξη τόσο του Αιγυπτίου επιθετικού όσο και άλλων παικτών, όπως είναι για παράδειγμα ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, είναι φυσικά αποτέλεσμα της δουλειάς του Γερμανού προπονητή στον σύλλογο. Ενός προπονητή μάλιστα που ας μην ξεχνάμε την έντονη κριτική που δέχτηκε από τους οπαδούς της ομάδας του την πρώτη του χρονιά, ενώ σήμερα λατρεύεται σαν Θεός στο «Άνφιλντ».

Για να γυρίσουμε λοιπόν στη Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ για να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών δεν χρειάζεται απλά και μόνο μεταγραφές, αλλά έναν σωστό προγραμματισμό και πάνω από όλα… έναν καλό προπονητή που να μπορεί να υλοποιήσει αυτό το πλάνο! Από τον Δεκέμβρη του 2018 που ο Σόλσκιερ βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μέχρι σήμερα ο σύλλογος κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια σημαντικής βελτίωσης στο αγωνιστικό του κομμάτι και ότι βαδίζει σε έναν σωστό δρόμο. Η Γιουνάιτεντ σαφώς και δεν πρόκειται να ξαναβρεί έναν Φέργκιουσον.

Οφείλει όμως να αρχίσει από τα… βασικά και από έναν κατάλληλο προπονητή για να ξεκινήσει την αναγέννηση της ομάδας. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη διοίκηση του συλλόγου.