Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1: Η ρεβάνς Κυπέλλου του 1992, που κάναμε κοπάνα από το σχολείο (pics-vid)

Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1992, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ακόμη μια ιστορική πρόκριση στο Κύπελλο σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1: Η ρεβάνς Κυπέλλου του 1992, που κάναμε κοπάνα από το σχολείο (pics-vid)

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, με το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη να έχει λήξει ισόπαλο 0-0.

Μεσημεριανό παιχνίδι, την εποχή που πολλά σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) λειτουργούσαν πρωί - απόγευμα εναλλάξ κάθε βδομάδα. Το παιχνίδι είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και αν και καθημερινή είχε μεγάλη προσέλευση από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Πολλοί από αυτούς, μαθητές οι οποίοι είχαν κάνει... κοπάνα από το σχολείο, για να βρεθούν δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο 66ο λεπτό της αναμέτρησης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Σαραβάκο, που προήλθε από ακούσιο χέρι (και από κοντινή απόσταση) αμυντικού του Ολυμπιακού.

Οι ερυθρόλευκοι πίεζαν στο υπόλοιπο ημίωρο, όντες ανώτεροι αγωνιστικά από τον αντίπαλό τους και βρήκαν το γκολ - πρόκρισης στις καθυστερήσεις. Ο Τσαλουχίδης ανετράπη από τον Καραγεωργίου, ο Προτάσοφ εκτέλεσε το πέναλτι και έστειλε τον Ολυμπιακό στον διπλό τελικό με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ (1-1 στην Τούμπα, 2-0 στο Καραϊσκάκη).

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Κουκούλας, δέχθηκε σκληρή κριτική από παράγοντες του Παναθηναϊκού για το πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά κανείς δεν μίλησε για το πέναλτι κατά του Ολυμπιακού. Βλέπετε ήταν μια εποχή, που εκεί που χρωστούσαν στον Ολυμπιακό, του έπαιρναν και το βόδι...

Οι Ολυμπιακοί πανηγύριζαν σαν τρελοί την πρόκριση αυτή, ενώ από τις εξέδρες ακούγονταν συνθήματα: "Οπως ο Κρόιφ το 71', έτσι κι ο Προτάσοφ στο 91'" και "στα ούλα, στα ούλα η π... του Κουκούλα".

ΠΑΟ: ΒΑΝΤΣΙΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΑΛΙΤΖΑΚΗΣ, ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ (13' ΔΩΝΗΣ), ΒΑΖΕΧΑ, ΜΠΟΡΕΛΙ (59'ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ), ΜΑΡΑΓΚΟΣ.

ΟΣΦΠ: ΤΑΛΗΚΡΙΑΔΗΣ, ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ, ΝΕΝΤΙΔΗΣ (70'ΧΑΤΖΙΔΗΣ), ΒΛΑΧΟΣ ΚΑΡΑΤΑΪΔΗΣ, ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗΣ, ΤΣΙΑΝΤΑΚΗΣ, ΛΙΤΟΦΤΣΕΝΚΟ, ΠΡΟΤΑΣΟΦ, ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ, ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (75'ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ).