Ο Μπάντοβιτς από την Ταϊλάνδη στο ΦΩΣ για Βαλβέρδε, Λεμονή, Ντιόγκο, Μαρτίνς και Ολυμπιακό

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς μίλησε στο ΦΩΣ για τις δυσκολίες του 2010, για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, το διπλό στη Βρέμη, τη ζωή στην Ταϊλάνδη και αναφέρεται στην πιθανότητα επιστροφής στον Ολυμπιακό.

Ο Μπάντοβιτς από την Ταϊλάνδη στο ΦΩΣ για Βαλβέρδε, Λεμονή, Ντιόγκο, Μαρτίνς και Ολυμπιακό

Το φινάλε της σεζόν 2009-2010 είναι από τις πιο έντονες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού. Ήταν λίγο πριν οδηγηθούμε στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η πειραϊκή ΠΑΕ περάσει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Εκείνο το πολύ δύσκολο διάστημα όλο το βάρος το σήκωσε ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τον σύλλογο από διάφορα πόστα.

Ο λόγος για τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο οποίος διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στην Ταϊλάνδη με την Μπούριραμ Γιουνάιτεντ. Το ΦΩΣ τον εντόπισε στην Ταϊλάνδη και ο "Μπόσκο" μας άνοιξε την καρδιά του. Έγινε μία ωραία ποδοσφαιρική κουβέντα που μας ταξίδεψε στο διπλό της Βρέμης, στο διάστημα που ήταν στο τιμ του Ερνέστο Βαλβέρδε και στον αποκλεισμό από την Ανόρθωση. Θυμήθηκε τις δυσκολίες του 2010 και με τρεμάμενη φωνή και ένταση μας είπε "είμαι Ολυμπιακάρα". Μιλήσαμε αρκετά για την Ταϊλάνδη, τις συνθήκες στις οποίες εργάζεται, το πρωτάθλημα, τις επιτυχίες και τον Ντιόγκο. Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ταϊλάνδη λόγω του κορονοϊού και τόνισε πως πλέον αισθάνεται ότι χρειάζεται μία αλλαγή στην καριέρα του.

Απολαύστε όλα όσα λέει ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς στο ΦΩΣ από την Ταϊλάνδη…

Πρώτα απ' όλα ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ταϊλάνδη με τον κορονοϊό, υπάρχουν κι εκεί αυστηρά μέτρα;

"Δεν υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις πόλη. Δηλαδή εγώ για να φύγω από τη Μπουριράμ να πάω στη Μπανγκόκ χρειάζομαι ειδική άδεια. Απλά μετά τις 8 το βράδυ δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις απαγορεύεται. Έχουν κλείσει κι εδώ όλα τα μαγαζιά όπως έχει συμβεί στην Ευρώπη. Μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία είναι ανοιχτά".

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα εκεί, πόσα κρούσματα έχετε;

"Πιο δύσκολα τα πράγματα είναι στη Μπανγκόκ και όχι εδώ στην Μπουριράμ. Στη Μπανγκόκ λόγω τουρισμού υπάρχουν κρούσματα, αλλά μη νομίζεις ότι γενικά έχει πολλά. Συνολικά να υπάρχουν 100 με 120 κρούσματα με 3 θανάτους. Δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη".

Το πρωτάθλημα έχει διακοπεί και εκεί;

"Ναι. Μόλις είχαμε ξεκινήσει και είχαμε παίξει τέσσερα ματς και το πρωτάθλημα διεκόπη. Όπως μας είπαν σίγουρα μέχρι την 1η Μαΐου δεν θα παίζουμε. Θα κάνουμε προπονήσεις, αλλά καθημερινά μας κάνουν ελέγχους. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή στην οποία ανεβάζουμε φωτογραφίες ότι είμαστε καλά. Βάζουμε τη φωτογραφία μας και λέμε ότι "δεν έχουμε βήχα, δεν έχουμε πυρετό" και γενικά ότι δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα".

Πάμε στα ποδοσφαιρικά. Έχεις κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τη Μπούριραμ…

"Ναι έχουμε πάρει δύο πρωταθλήματα, το 2017 και το 2018. Έχουμε κάνει αρκετά καλές χρονιάς και έχουμε καταρρίψει το ρεκόρ βαθμών. Το 2018 συγκεντρώσαμε 87 βαθμούς κάτι που δεν είχε κάνει κανένας άλλος. Φτάσαμε μέχρι τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας και γίναμε η πρώτη ομάδα από την Ταϊλάνδη που νίκησε Κορεάτες. Για το μπάτζετ που έχουμε είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα μας. Είναι μεγάλη επιτυχία όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα".

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας όταν ξεκινάτε τη χρονιά;

"Θέλουμε το πρωτάθλημα. Ξεκινάμε και κυνηγάμε το πρωτάθλημα. Θέλουμε βέβαια να βγάζουμε και ποδοσφαιριστές, να δίνουμε ευκαιρίες σε μικρά παιδιά. Έχουμε για παράδειγμα έναν πιτσιρικά που είναι 17 χρονών και έχει απασχολήσει και ευρωπαϊκούς συλλόγους. Για να καταλάβεις η Μπουριράμ είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα με ένα γήπεδο 35.000 θεατών, με δύο δικά της λεωφορεία και με δικό της προπονητικό κέντρο. Δεν μας λείπει τίποτα, η διοίκηση μας παρέχει τα πάντα. Ότι έχουν οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουμε κι εμείς εδώ".

Ο κόσμος το γεμίζει το γήπεδο, τι πίεση υπάρχει;

"Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και ειδικά στα μεγάλα ματς έχει 35.000 οπαδούς. Δεν υπάρχουν αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν γίνονται επεισόδια. Στο γήπεδο θα δεις οικογένειες και πολλά παιδιά. Είναι ωραία η ατμόσφαιρα".

Δηλαδή όταν χάνεις ένα σημαντικό ματς κυκλοφορείς άνετα στο δρόμο έτσι;

(σ.σ. Γέλια). Οι οπαδοί έρχονται στο γήπεδο υποστηρίζουν την ομάδα όταν τελειώσει το παιχνίδι φεύγουν και τέλος. Για να καταλάβεις τι συμβαίνει μετά από κάθε ματς μαζευόμαστε όλη ομάδα και τραγουδάμε με τους οπαδούς. Πηγαίνουμε και χειροκροτούμε ακόμη και τους φιλοξενούμενους οπαδούς. Δεν υπάρχουν ποτέ φασαρίες εδώ. Στην ομάδα είμαι τέσσερα χρόνια. Είχα έρθει πρώτη φορά το 2014, έφυγα μετά από ένα χρόνο γιατί είχε διαφωνίες και επέστρεψα. Είμαι, λοιπόν, τέσσερα χρόνια ποτέ δεν είχα κανένα θέμα. Να ξέρεις εδώ είναι πολύ αναβαθμισμένα τα social media. Ασχολείται ο κόσμος με την ομάδα και τον βοηθάει η πολύ καλή επαφή που υπάρχει μέσα από τα social media".

Με τις μεταγραφές τι γίνεται υπάρχει η ίδια τρέλα με τον υπόλοιπο κόσμο;

"Εδώ πρέπει να στηριχτείς πολύ στα δικά σου παιδιά. Έχεις δικαίωμα να πάρεις μέχρι τρεις ξένους, δεν μπορείς να πάρεις παραπάνω. Είχα τον Ντιόγκο στην ομάδα και έκανε σούπερ χρονιές και πωλήθηκε στη Μαλαισία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φέρουμε πολλούς ξένους στην ομάδα".

Είσαι ένας άνθρωπος που έχεις ζήσει σε χώρες με διαφορετικό ταμπεραμέντο, στην Ταϊλάνδη πως περνάς το χρόνο σου;

"Έχω πέντε άτομα στο επιτελείο μου και συνήθως βγαίνουμε όλοι μαζί να πιούμε ένα καφέ, να πάμε για ένα φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όταν αρχίζουν τα παιχνίδια δεν έχεις και πολύ χρόνο. Παίζουμε ανά τέσσερις ομάδες και σχεδόν για 8-9 μήνες έχουν συνεχόμενα παιχνίδια. Όταν έχεις τόσα ματς τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα".

Ταξίδια έχεις πολλά;

"Ναι, έχει πολλά ταξίδια. Σκέψου ότι οι περισσότερες ομάδες είναι στη Μπανγκόκ. Επομένως πρέπει να πηγαίνουμε εκεί. Είναι ταξίδι μίας ώρας με το αεροπλάνο. Όταν παίζουμε στη Μπανγκόκ πηγαίνουμε δύο μέρες πριν το ματς".

Για πιο λόγο γίνεται αυτό;

"Στη Μπανγκόκ έχουμε άλλο προπονητικό κέντρο που είναι δικό μας. Εκεί υπάρχει το άλλο μας λεωφορείο που μας περιμένει και μας παραλαμβάνει. Μένουμε στο προπονητικό μας κέντρο κι εκεί κάνουμε και την προετοιμασία μας. Είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα καμία σχέση με αυτό που έχει στο μυαλό του ο κόσμος για την Ταϊλάνδη".

Με τη γλώσσα πως τα πας, έχεις μάθει να μιλάς;

"Όχι, δεν έχω μάθει τη γλώσσα. Έχω έναν πολύ καλό μεταφραστή που στην προπόνηση μεταφράζει τα αγγλικά σε ταϊλανδέζικα επί τόπου και χωρίς να χάνουμε καθόλου χρόνο. Οι περισσότεροι έξω μιλάνε αγγλικά, επομένως δεν έχω σοβαρό πρόβλημα. Ο πρόεδρος μιλάει αγγλικά και επίσης δεν υπάρχει θέμα, αλλά έχω πολύ καλό μεταφραστή στις προπονήσεις. Ο πρόεδρος για να καταλάβεις ασχολείται πάρα πολύ με την ομάδα. Είναι κάθε μέρα στην προπόνηση και την παρακολουθεί και συζητάμε τα πάντα".

Πόσο δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς στο πρωτάθλημα;

"Κάθε πρωτάθλημα έχει τις δυσκολίες του και πρέπει να είσαι έξυπνος και να προσαρμοστείς σε κάθε χώρα. Πρέπει να μάθεις τις συνήθειες της χώρας, να διαβάσεις, να ασχοληθείς. Χρειάζεσαι έναν χρόνο στην αρχή για να μπεις στο κλίμα. Στον Ολυμπιακό για παράδειγμα πόσες φορές έχει έρθει καλός προπονητής και δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και έφυγε".

Το πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης τι χαρακτηριστικά έχει;

"Είναι ένα δυνατό και σκληρό πρωτάθλημα. Για να πάρεις τον τίτλο θα πρέπει να νικήσεις τα μικρά παιχνίδια. Υπάρχουν παίκτες που έπαιξαν και στην Ιαπωνία και υπάρχει η δική μας επιτυχία με την πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας. Ο Ντιόγκο έκανε πολύ καλές σεζόν εδώ και το 2018 ήταν ο πρώτος σκόρερ με αποτέλεσμα να πάρει μεταγραφή, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχτηκα καλύτερος προπονητής εγώ".

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισες την πιο δύσκολη σεζόν το 2009-2010. Τι έχεις κρατήσει από εκείνη την εμπειρία;

"Με έχει βοηθήσει πολύ εκείνη η εμπειρία. Έχω κρατήσει πάρα πολλά. Θα σου πω κάτι: Ένας προπονητής για να μπορεί να πει ότι είναι έτοιμος θα πρέπει να έχει δουλέψει δέκα χρόνια. Θέλει δέκα χρόνια να έχει συλλέξει εμπειρίες για να μπορεί να δουλέψει. Το ότι μπήκα στον Ολυμπιακό πρώτος προπονητής με βοήθησε πάρα πολύ. Το να είσαι προπονητής στον Ολυμπιακό είναι σχολείο, αλλά σου λέω ξανά ότι θες εμπειρίες δέκα ετών για να είσαι έτοιμος. Εδώ για παράδειγμα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ γιατί είναι ήρεμοι και με έχει βοηθήσει πολύ και το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας και ο Ολυμπιακός. Είναι μεγάλο σχολείο ο Ολυμπιακός όμως και είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχω δουλέψει εκεί και σε διαφορετικά στάδια και ως βοηθός και ως προπονητής και ως παίκτης. Όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό υπήρχαν πολλά προβλήματα. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά και πάλι κάναμε μεγάλες νίκες. Νικήσαμε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, τη Μπορντό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και όλα αυτά με πολλά προβλήματα".

Θα επέστρεφες ποτέ στον Ολυμπιακό, είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

"Ανά πάσα στιγμή θα γύριζα στον Ολυμπιακό. Χαίρομαι πολύ που πάει καλά η ομάδα. Είναι το όνειρο μου να γυρίσω. Ανέλαβα σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά πήρα μεγάλες νίκες. Η σημαντικότερη για μένα ήταν στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Ξέρεις τι θα έλεγαν τότε; Ότι νίκησε ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό και πήρε το πρωτάθλημα. Πήγαμε, όμως, στο ΟΑΚΑ και πήραμε το διπλό. Η εμπειρία μου στην Ταϊλάνδη με έχει βοηθήσει πολύ".

Πολλά ακούγονταν τότε ακόμη και για τα αποδυτήρια και το τι συνέβαινε στις προπονήσεις…

"Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και όταν υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και πολλά νεύρα. Όταν υπάρχουν νεύρα αυτά θα βγουν στην προπόνηση είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Ο καθένας το βλέπει όπως θέλει, αλλά εγώ ξέρεις τι θυμάμαι; Θυμάμαι τις νίκες με Παναθηναϊκό, Αλκμαάρ, θυμάμαι που ήμουν βοηθός του Σεγούρα και πήραμε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ, θυμάμαι και τους παιχταράδες τον Γκαλέτι, τον Τζόρτζεβιτς, τον Κοβάσεβιτς".

Φαντάζομαι έχεις κρατήσει επαφή με τον Ολυμπιακό και παρακολουθείς την ομάδα σωστά;

"Με όλους μιλάω και μαθαίνω τι γίνεται. Δεν μπορώ να παρακολουθώ συνέχεια γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορώ να έρθω, διότι για να το κάνω θα πρέπει να έχω 7-8 μέρες ρεπό".

Ως βοηθός με ποιους προπονητές είχε την καλύτερη συνεργασία;

"Θα σου πω κάτι. Εμείς τότε δουλεύαμε για την ομάδα. Δεν βάζαμε τον εαυτό μας πάνω από την ομάδα. Πρώτα ήταν η ομάδα και γι' αυτή δουλεύαμε. Με όλους είχα καλή συνεργασία και με τον Λεμονή που κάναμε το πρώτο διπλό στη Βρέμη και με τον Βαλβέρδε. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας για το καλό του συνόλου. Και ξέρεις αυτό με βοήθησε πολύ πήρα πολλές εμπειρίες. Παίρνεις πολλά από τους προπονητές".

Από τη συνεργασία σου με τον Βαλβέρδε έχεις οφέλη;

"Με βοήθησε πάρα πολύ η συνεργασία μου με τον Βαλβέρδε. Ήταν τρομερός ο τρόπος που δούλευε και είχαμε πάθει πλάκα στην αρχή. Εμείς με τον Νινιάδη και εδώ θέλω να πω ότι με έχει βοηθήσει πολύ ο Ανδρέας και του χρωστάω πολλά, παρακολουθούσαμε τον Βαλβέρδε πριν καν έρθει στον Ολυμπιακό. Βλέπαμε τι προπονητής είναι για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ο Βαλβέδε με έπιανε τότε και με ρωτούσε αν ξέρω οι αντίπαλοι παίκτες σε ποια γωνία χτυπούν τα πέναλτι. Μελετούσε τα πάντα από τον αντίπαλο ο Βαλβέρδε, ήταν εξαιρετικός προπονητής. Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνο το καλοκαίρι που μείναμε εκτός Ευρώπης από την Ανόρθωση. Εμείς που δουλεύαμε στην ομάδα ξέραμε πολύ καλά ότι αυτός ο προπονητής θα πετύχει. Ήθελε χρόνο για να περάσει στην ομάδα τις ιδέες του. Δεν μπορείς σε δέκα μέρες να κάνεις την ομάδα να παίζει όπως θέλεις. Και τότε υπήρχα πολλοί ξερόλες που έλεγαν να φύγει ο Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός εκείνο το καλοκαίρι έχασε χρήματα, αλλά κέρδισε στο μέλλον και κέρδισε έναν καλό προπονητή. Όταν έρχεται κάτι άσχημο πρέπει να αντέχεις και τότε ήταν δύσκολος ο αποκλεισμός, αλλά εμείς ξέραμε ότι θα πετύχει ο Ολυμπιακός".

Αλήθεια σε εκείνο το διπλό στη Βρέμη πως προετοιμάσατε την ομάδα να πάρει αυτή τη νίκη;

"Είχαμε κάνει μία ισοπαλία στο Χαριλάου πριν απ' αυτό το ματς και ήμασταν σε δύσκολη θέση. Κάναμε μία ομιλία με τον Λεμονή στην ομάδα και πείσαμε τους παίκτες ότι είναι στο χέρι τους να νικήσουν τη Βέρντερ. Τους δείξαμε ότι είχαν αδυναμίες στην κόντρα επίθεση και επίσης ότι μπορούν να κάνουν το διπλό. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, αλλά μία ομιλία του προπονητή μπορεί να αλλάξει πολλά. Μπορεί να τους κάνει να πιστέψουν και η επικοινωνία του προπονητή με τους παίκτες είναι πολύ σημαντική".

Τον φετινό Ολυμπιακό τον έχεις παρακολουθήσει;

"Έχω δει κάποια χάιλαϊτς και τη μεγάλη πρόκριση στο Λονδίνο που είναι τεράστια επιτυχία. Ο προπονητής κάνει πολύ καλή δουλειά και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Ακόμα και τώρα, όμως, όσο ξέρω υπάρχουν ξερόλες που θέλουν να διώξουν τον προπονητή".

Γίνεται μεγάλη κουβέντα και για τα συστήματα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου, εσύ τι παίζεις στη Μπουριράμ;

"Εγώ παίζω με 3-5-2, αλλά δεν μπορώ να σου πω ότι έχω κάποιο αγαπημένο σύστημα. Για μένα το σύστημα πρέπει να το διαλέγει ο κάθε προπονητής ανάλογα τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεση του. Ο καλός προπονητής πρέπει να ξέρει να δουλέψει όλα τα συστήματα. Ανάλογα τους παίκτες προσαρμόζεις και το κάθε σύστημα. Ο προπονητής ξέρει την ομάδα και η κάθε ομάδα πρέπει να επιλέγει τον προπονητή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχει και αν της ταιριάζει σαν προπονητής και σαν προσωπικότητα".

Μέχρι πότε έχεις συμβόλαιο με τη Μπουριράμ, αισθάνεσαι πως έρχεται η στιγμή της αλλαγής;

"Έχω συμβόλαιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά και ίσως όντως χρειάζεται μία αλλαγή. Ο Τεννές μου έλεγε ότι "αν είσαι κάπου και είσαι ευχαριστημένος είσαι εκεί". Οι προπονητές είμαστε με μία βαλίτσα στο χέρι, είναι τέτοια η δουλειά μας. Μπορεί να χρειάζεται μία αλλαγή. Αν περνάς, όμως, τα δύσκολα γίνεσαι καλύτερος".

Όταν ήσουν πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό σου είχε ασκηθεί σκληρή κριτική. Πόσο επηρεάζεται ένας προπονητής από τον Τύπο;

"Ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου επηρεάζεται από τον Τύπο. Εγώ πέρασα δύσκολες στιγμές που με έκαναν πολύ δυνατό, τόσο δυνατό που δεν μπορείς να καταλάβεις. Όποιος έχει περάσει από τον Ολυμπιακό μπορεί να δουλέψει οπουδήποτε, είναι μεγάλη σχολή. Αν είσαι αδύναμος θα κάνεις πίσω, αν είσαι δυνατός θα πας μπροστά. Ακόμα και για τον Μαρτίνς γράφουν διάφορα, αλλά έχει εμπιστοσύνη στη δουλειά του και πάει μπροστά. Ο προπονητής πρέπει να δώσει δύναμη στους ποδοσφαιριστές για να προχωρήσει η ομάδα δεν μπορεί να επηρεάζεται από αυτά. Εμένα μου έλεγαν τότε ότι δεν βάζω παιδιά από την ακαδημία. Αλήθεια που είναι όλοι αυτοί οι παίκτες; Εγώ να ξέρεις τα έχω καλά με τον εαυτό μου και με τη δουλειά μου. Πάνω απ' όλα έβαζα την ομάδα. Εγώ είμαι Ολυμπιακάρα και αυτό δεν αλλάζει".

Μου είπες ότι έχετε παιχνίδια ανά τέσσερις ημέρες κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ. Αλήθεια αυτό το διάστημα τι προπόνηση κάνεις, πως κρατάς τους παίκτες σε φόρμα;

"Κάνεις συντήρηση, αποθεραπεία και σωστό προγραμματισμό των αγώνων. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται στην προετοιμασία. Όταν στην ομάδα υπάρχουν πολλοί μυϊκοί τραυματισμοί κάτι δεν πάει καλά. Όταν έχεις τραυματισμούς υπάρχει πρόβλημα, διότι ο παίκτης δεν προπονείται μαζί με τους συμπαίκτες του και χάνεται η συνοχή τους και η χημεία τους. Εγώ φτιάχνω το πλάνο της προετοιμασίας μου έτσι ώστε να βελτιώνω τη φυσική κατάσταση συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς και όχι να έχω την ομάδα στο φουλ στην αρχή και μετά να κλατάρει. Εγώ κάνω προετοιμασία με μπάλα, αλλά υπάρχουν προπονητές που κάνουν δυνατή προετοιμασία. Πάντα σε αυτό μετράει το τιμ και η απόφαση του πρώτου προπονητή".

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έφτασε αυτή την εποχή να παίρνει την πρόκριση στο Λονδίνο στο 120' που οφείλεται;

"Νομίζω πως δείχνει τη δουλειά που έχει κάνει ο προπονητής και οι αποφάσεις που έχει πάρει στην προετοιμασία. Έχει βέβαια ένα εξαιρετικό γυμναστή, τον Χρήστο Μουρίκη. Ο Χρήστος για όσους δεν το ξέρουν δουλεύει 24 ώρες, διαβάζει βιβλία και βελτιώνεται συνεχώς. Είναι τοπ στη δουλειά του, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει ο πρώτος προπονητής".

Τελειώνοντας θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο στην Ελλάδα που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες;

"Να έχει υγεία και να κάνει υπομονή για να περάσει όλο αυτό και ο κόσμος να επιστρέψει στις συνήθειες του. Εύχομαι όλο αυτό να λυθεί με τις μικρότερες ζημιές και στις εταιρίες και να αφήσει πίσω του όσο το δυνατόν λιγότερα οικονομικά προβλήματα. Να έχουμε όλοι υγεία".