Ολυμπιακός: Τρίμηνο... εξετάσεων

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του πολύ καιρό και μεγάλη εμπειρία για να τα κάνει όλα στην εντέλεια. Για την φετινή και την επόμενη σεζόν.

Ολυμπιακός: Τρίμηνο... εξετάσεων

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι προς το θετικό (μακάρι) ή προς το αρνητικό (ας ελπίσουμε πως όχι) με την κρίση της πανδημίας, όλα πια δείχνουν ότι η αγωνιστική δράση διεθνώς στο ποδόσφαιρο, άρα και στην Ελλάδα, θα πάει προς τον Ιούλιο. Με ολοκλήρωση της φετινής περιόδου σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις έως το τέλος του καλοκαιριού και με άμεση έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτά ισχύουν πάνω-κάτω τώρα. Άρα με αυτά πορεύονται προς το παρόν στα πλάνα τους και οι ομάδες.

Για τον Ολυμπιακό υπάρχει συνεπώς ένα τρίμηνο εντός του οποίου μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν με τον καλύτερο τρόπο όσα είναι σε εκκρεμότητα. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό, η ομάδα έχει τώρα το διάστημα των υποχρεωτικών διακοπών της και την... υποχρέωση να γίνει εκ μέρους του καθενός ακριβώς ό,τι πρέπει προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Κι ο Ολυμπιακός σε επίπεδο προφύλαξης παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ως σύλλογος, αλλά και ατομικά το κάθε στέλεχος του κλαμπ.

Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία της ομάδας σε...διπλό μέτωπο. Δηλαδή και για το τέλος της φετινής περιόδου και για την έναρξη της επόμενης. Με τον στόχο να είναι πολλαπλός και να πρέπει να εκπληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέσω των πλέι οφ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τίτλο που έχει σφιχταγκαλιάσει αλλά δεν έχει κατακτήσει ακόμη ο Ολυμπιακός. Να ασχοληθεί η ομάδα με τον επαναληπτικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, για την πρόκριση στον τελικό και μετά για την επίτευξη του νταμπλ. Όπως, βέβαια, να ετοιμαστεί κατάλληλα για να πάει κάποια στιγμή στην Αγγλία και να επιχειρήσει εναντίον της Γουλβς άλλη μια υπέρβαση, σαν κι αυτή που έκανε προ κορονοϊού στο Λονδίνο με την Αρσεναλ. Παράλληλα να ρίξει το βάρος και στους δύο προκριματικούς αγώνες για να περάσει ξανά και φέτος σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, με περισσότερες πιθανότητες στη θεωρία σε σχέση με πέρυσι, αλλά σαφέστατα σε ένα δρόμο που δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Αναλόγως και με την κλήρωση, αλλά κυρίως με την απόδοση στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτά σε αγωνιστικό επίπεδο. Μόνο που νωρίτερα ο Ολυμπιακός έχει να ξεκαθαρίσει κι άλλα ζητήματα. Με αυτό του προπονητή να ξεχωρίζει, καθώς η επιμήκυνση της συνεργασίας με τον Πέδρο Μαρτίνς να είναι η κοινή επιθυμία, αλλά μέχρι να επισημοποιηθεί τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο. Όπως και η στελέχωση του ρόστερ, για την οποία ο βασικός στόχος είναι να μην υπάρχουν ιδιαίτερες τροποποιήσεις και να παρουσιαστεί πιο ενισχυμένο και δυνατό, αλλά με την ομοιογένεια που το χαρακτηρίζει. Σε ό,τι αφορά τους παίκτες που απασχολούν ευρωπαϊκούς συλλόγους, αυτή η καθυστέρηση και η μετάθεση της δράσης για αργότερα είναι περίπου βέβαιο ότι θα καθυστερήσει και τις όποιες μεταγραφικές εξελίξεις. Όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στις αγορές. Αλλά η προετοιμασία και η διαπραγμάτευση δεν είναι κάτι που σταματά, ακόμη και σε αυτές τις ώρες του εγκλεισμού. Είναι σαφές αυτό. Όμως η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός τουλάχιστον για τα ματς της τρέχουσας περιόδου, στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, δεν θα έχει ιδιαίτερες αλλαγές. Κάτι που σαφώς είναι καλό για μια ομάδα «στρωμένη».

Αυτό που επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση είναι αυτή ακριβώς η... διαχείριση μιας πολύ ιδιαίτερης, για την ακρίβεια πρωτόγνωρης, κατάστασης. Κι είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα άπαντες. Η διοίκηση για τις επιλογές και τις ενέργειές της σε άμεση εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, οι υπεύθυνοι των μεταγραφών και του προγραμματισμού, το τεχνικό επιτελείο και φυσικά οι ποδοσφαιριστές. Είναι μια κατάσταση που ακριβώς επειδή δεν μπορεί να την κουμαντάρει κανείς, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς, εκτιμήσεις και προγραμματισμό. Κι ο Ολυμπιακός σε αυτό το περίεργο τρίμηνο εξετάσεων, έχει την γενικότερη εμπειρία ώστε να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Να αξιοποιήσει καταλλήλως όλη τη φετινή προσπάθειά του και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία στην επόμενη σεζόν...