Ποδόσφαιρο στην Ήπειρο: Οι εκκρεμότητες που άφησε ο κορονοϊός

Το «ΦΩΣ» θυμίζει τα πρωταθλήματα που έμειναν στη μέση, τους υποψήφιους πρωταθλητές στα Γιάννινα και στους άλλους νομούς της Ηπείρου.

Ποδόσφαιρο στην Ήπειρο: Οι εκκρεμότητες που άφησε ο κορονοϊός

Η ανθρωπότητα βιώνει την πανδημία του κορονοϊού και αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και σύντομα η ζωή μας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι στις επάλξεις και στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Προέχουν η ζωή και η υγεία μας.

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν ολοκληρωθεί η φετινή αγωνιστική σεζόν. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Γιούρο κ.ά.) μετατέθηκαν για του χρόνου, ενώ αποτελεί ερωτηματικό πώς θα ολοκληρωθούν φέτος οι αγώνες του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Το οικονομικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και στο ποδόσφαιρο με τη διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Το δημοφιλές σπορ θα αργήσει πολύ να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Το... τελευταίο Σαββατοκύριακο

Στην Ελλάδα τελευταία φορά που είδαμε ποδόσφαιρο ήταν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου. Μετά μπήκε λουκέτο στα γήπεδα. Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε σε ποιο σημείο σταμάτησαν τα πρωταθλήματα στην Ήπειρο, ποιες ομάδες ήταν μπροστά, ποια τα φαβορί για τίτλους και ανόδους, άμα τη εμφανίσει του κορονοϊού. Αν λάβουμε υπόψη ότι το έσχατο μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι μέχρι τις 6 Απριλίου, είναι αντιληπτό ότι η βαλίτσα θα πάει μακριά και θα αργήσει να επιστρέψει η κανονικότητα στο ποδόσφαιρο, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό.

Το τρένο για τη Super League 1

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 σταμάτησε στην 20ή αγωνιστική. Δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας (η προκήρυξη προβλέπει πλέι οφ και πλέι άουτ των έξι πρώτων και των έξι τελευταίων ομάδων αντίστοιχα) ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με 49 βαθμούς, έναντι 42 του Απόλλωνα Σμύρνης, 38 των Χανίων και του Λεβαδειακού, 31 της ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας και 30 του Απόλλωνα Λάρισας. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» οδηγεί σταθερά την κούρσα του πρωταθλήματος εδώ και πολύ καιρό και δικαίως θεωρείται το πρώτο φαβορί για την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία. Αν προλάβουν και γίνουν οι υπόλοιποι αγώνες, πάλι ο ΠΑΣ είναι το πρώτο φαβορί, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση στα πλέι οφ, βάσει της εικόνας που παρουσίασαν μέχρι τώρα οι ομάδες. Αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν λόγω κορονοϊού, θεωρείται πολύ ρεαλιστικό το σχέδιο που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, για την αύξηση των ομάδων στη Σούπερ Λιγκ 1 από 14 σε 16, με την άνοδο των ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλωνα Σμύρνης. Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, είναι απίθανο να μην είναι του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία η θρυλική ομάδα της Ηπείρου.

Τι γίνεται στη Γ’ Εθνική κατηγορία

Το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής στον 4ο όμιλο σταμάτησε τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος. Σε σύνολο 23 αγώνων η ΑΕ Ποντίων Καραγιαννίων Κοζάνης είναι στην πρώτη θέση με 53 βαθμούς, έναντι 51 της Αναγέννησης Άρτας, 41 του Σουλίου Παραμυθιάς και 40 του Αχέροντα Καναλλακίου. Η ομάδα της Κοζάνης από τον Νοέμβριο είναι σταθερά πρώτη, αλλά αισθάνεται την ανάσα της ιστορικής Αναγέννησης. Αν συνεχιστούν οι αγώνες, η πρωτιά θα κριθεί στην προτελευταία αγωνιστική, όπου στο ΔΑΚ Κοζάνης θα γίνει το παιχνίδι της χρονιάς μεταξύ της πρωτοπόρου ΑΕΠ Καραγιαννίων και της Αναγέννησης Άρτας. Ο νικητής θα πάρει την πρώτη θέση και θα πάει στα μπαράζ ανόδου στη Β’ Εθνική με τους πρωταθλητές των υπόλοιπων 7 ομίλων. Αν δεν προέκυπτε η επιδημία, η Αναγέννηση θα κουβαλούσε πολύ κόσμο στην Κοζάνη. Άλλωστε είναι ομάδα με ιστορία και στην Άρτα έχει υψηλό δείκτη δημοτικότητας. Στον 4ο όμιλο επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη της παραμονής. Τηλυκράτης και Θιναλιακός Κέρκυρας έχουν κλειδώσει την παραμονή τους. Πάνω στη γραμμή του υποβιβασμού ισοβαθμούν με 30 βαθμούς ΑΕ Μεσολογγίου, ΑΟ Ανατολής, Μακεδονικός Φούφα και ένα σκαλοπάτι παρακάτω με 29 βαθμούς είναι η ΑΕ Λευκίμμης. Αυτές οι τέσσερις ομάδες παλεύουν για μια θέση στον ήλιο. Δύο από αυτές θα ακολουθήσουν τις ομάδες ΠΑΣ Πρέβεζα, Ναυπακτιακό Αστέρα, Απόλλωνα Ευπαλίου, Αστέρα Ιτέας, στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Προελαύνει η Θύελλα Κατσικά

Το πρωτάθλημα Α' κατηγορίας της ΕΠΣΗΠ διακόπηκε 9 αγωνιστικές πριν από το τέλος. Η ιστορική Θύελλα Κατσικά είναι στην πρώτη θέση με 57 βαθμούς, έναντι 52 του Αγροτικού Καστρίτσας και 51 του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά. Η Θύελλα έβαλε στόχο για την πρωτιά και αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα δύσκολα θα τη χάσει. Στον πρώτο όμιλο της Β’ κατηγορίας το πρωτάθλημα σταμάτησε 9 αγωνιστικές πριν από το νήμα τερματισμού. Δύσκολα θα χάσει την άνοδο η Ζωοδόχος, ενώ τη δεύτερη θέση, που δίνει και αυτή εισιτήριο ανόδου, διεκδικούν Νεοχωρόπουλο, Ροδοτόπι, Σταυράκι και Πωγωνάτος Δελβινακίου. Στον δεύτερο όμιλο έχει προβάδισμα ο Ολυμπιακός Βοτανικού που έχει 48 βαθμούς, έναντι 45 του ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, 44 των Πηγών Λούρου, 42 του Τιτάνα Λογγάδων και 40 του Παντελεήμονα Δροσοχωρίου. Δύο από αυτές τις ομάδες θα ανεβούν στην Α’ κατηγορία.
Το πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας φτάνει στο τέλος του, καθώς υπολείπονται 3 αγωνιστικές για το φινάλε. Στον Α’ όμιλο ΑΟ Βελισσαρίου, ΠΑΟ Κόνιτσας και Περίβλεπτος διεκδικούν τις δύο θέσεις ανόδου. Στον Β’ όμιλο η Δαφνούλα με 38 βαθμούς και η Πλατανιά με 37 βαθμούς έχουν κατά μεγάλο ποσοστό κλειδώσει την άνοδο, καθώς είναι δύσκολο να τους πιάσει η ΑΕ Γιάννινα που είναι 3η θέση με 31 βαθμούς.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ήπειρο

Στην ΕΠΣ Άρτας το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας διακόπηκε τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας, ενώ στην προκήρυξη προβλέπονται και αγώνες πλέι οφ των 4 πρώτων ομάδων. Στη βαθμολογία της Α’ κατηγορίας προηγείται ο Σκουφάς Κομποτίου με 56 βαθμούς, έναντι 53 βαθμών της Δόξας Άρτας, 50 βαθμών του ΑΟ Κλειδίου και 43 βαθμών της Μέλισσας Άρτας. Στη Β’ κατηγορία ο κορονοϊός διέκοψε το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν από το τέλος. Ο Παναγροτικός Αγίου Σπυρίδωνα εξασφάλισε την πρώτη θέση ανόδου, ενώ τη δεύτερη θέση ανόδου θα διεκδικήσουν -εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες- σε αγώνες κατάταξης οι ομάδες ΑΕ Κιρκιζάτων/Πλησιών, Ολυμπιάς Αγίας Παρασκευής, ΑΟ Κορφοβουνίου και Αστέρας Ρόκα.

Στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας και στην Α’ κατηγορία, το πρωτάθλημα διακόπηκε τέσσερις αγωνιστικές πριν από την κανονική διάρκεια. Σαφέστατο προβάδισμα για άνοδο στη Γ’ Εθνική έχει η Θύελλα 2015 που εδρεύει στο Μοναστηράκι με 60 βαθμούς, έναντι 50 βαθμών του Εθνικού Φιλιππιάδας και του Απόλλωνα Πάργας. Η προκήρυξη προβλέπει και αγώνες πλέι οφ εφόσον η διαφορά είναι μικρότερη από 5 βαθμούς του 1ου και του 2ου. Εδώ η διαφορά είναι 10 βαθμοί, οπότε στο Μοναστηράκι, ξακουστό για τα πανηγύρια του, περιμένουν το πλήρωμα του χρόνου για να ανοίξουν σαμπάνιες. Στον Α’ όμιλο της Β’ κατηγορίας ο ΑΟ Πλαγιάς εξασφάλισε την άνοδο, όπως και στον Β’ Όμιλο ο Αετός Αγιάς.

Τέλος, στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας και στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, που είναι και το μοναδικό, την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κατέκτησε ο Θύαμις Καστρίου, ενώ θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ με ΑΕΝ Σελεύκειας, ΑΟ Πλαταριάς και Αστέρα Παραποτάμου, μέσα από τους οποίους θα κριθεί το εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική.