Ολυμπιακός: Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι!

Πώς η φετινή πορεία των Κράσνονταρ, Μπασακσεχίρ και Πλζεν αναδεικνύει περισσότερο την αξία της επιτυχίας του Ολυμπιακού να τις αποκλείσει το περασμένο καλοκαίρι…

Ολυμπιακός: Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι!

Τα «φώτα» της ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού έως τους «16» του Europa League (και ποιος ξέρει πόσο παρακάτω, περιμένοντας να «κοπάσει» η πανδημία και να γίνει η ρεβάνς με την Γουλβς) σίγουρα έχουν πέσει περισσότερο στον θρίαμβο επί της Άρσεναλ με την ιστορική νίκη στο Λονδίνο, αλλά και πιο πριν, στους αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα στον όμιλο του Champions League. Όταν αντιμετώπισε «στα ίσα» τεράστιους συλλόγους όπως η Μπάγερν και η Τότεναμ και έβγαλε από τη μέση τον Ερυθρό Αστέρα.

Για να φτάσει, όμως, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς σε όλα αυτά και να διεκδικεί ακόμη περισσότερα, η βάση ήταν οι επιτυχίες της το προηγούμενο καλοκαίρι. Όταν χρειάστηκε να αποκλείσει διαδοχικά τρεις πολύ δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες, ώστε να μπορέσει να απολαύσει στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα. Όπως, φυσικά, και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που έφερε στο σύλλογο αυτή η πορεία.

Η σημασία των θερινών προκρίσεων του Ολυμπιακού εναντίον της Βικτόρια Πλζεν, της Μπασακσεχίρ και της Κράσνονταρ έχει σαφώς επισημανθεί πολλές φορές. Αξίζει, όμως, να αναλύσει κανείς ορισμένα στοιχεία από τη συνέχεια που είχαν στη σεζόν οι συγκεκριμένες ομάδες και να τα συγκρίνει με ό,τι είχε συμβεί στους αγώνες τους εναντίον των «ερυθρόλευκων». Διότι έτσι θα διαπιστωθεί ακόμη μεγαλύτερη αξία στην τριπλή επιτυχία του Ολυμπιακού και στην πολύ δύσκολη αποστολή που έβγαλε εις πέρας στις αρχές της φετινής περιόδου.

Ας αρχίσουμε από την Πλζεν: Η ομάδα της Τσεχίας πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματός της και έπειτα από 24 αγωνιστικές βρίσκεται στη δεύτερη θέση, οκτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Σλάβια Πράγας, αλλά και τέσσερις πάνω από την Γιάμπλονετς που ακολουθεί. Έχει συνεπώς τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την παρουσία της σε ευρωπαϊκό όμιλο, κάτι που δεν κατάφερε φέτος καθώς μετά τον αποκλεισμό της από τον Ολυμπιακό ήλθε αυτός από την Αντβέρπ (0-1 εκτός, 2-1 εντός στην παράταση). Κι έτσι δεν έπαιξε ούτε σε όμιλο του Europa League. Η Πλζεν μετά το 0-0 με τον Ολυμπιακό στις 23 Ιουλίου, γνώρισε τη συντριβή με 4-0 στο Φάληρο μία εβδομάδα αργότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια της σεζόν δεν δέχτηκε σε κανένα παιχνίδι της ξανά τέσσερα γκολ. Μόνο μία φορά δέχτηκε τρία τέρματα, σε ένα αγώνα Κυπέλλου (4-3 με την Χλούμετς στην παράταση), παίζοντας μάλιστα με τους αναπληρωματικούς της. Σε κανένα άλλο ματς δεν παραβιάστηκε η εστία της πάνω από δύο φορές. Ενώ μόλις σε τέσσερα παιχνίδια δέχτηκε δύο τέρματα. Αυτό το 4-0 από τον Ολυμπιακό ήταν η πιο βαριά φετινή ήττα της, από τα δύο γκολ του Γκερέρο και τα άλλα των Γκιγιέρμε και Σεμέδο.

Στη συνέχεια η Μπασακσεχίρ: Η ομάδα που απέκλεισε ο Ολυμπιακός με δύο νίκες (1-0 στην Τουρκία στις 7 Αυγούστου και 2-0 στον Πειραιά στις 13 του ίδιου μήνα), διεκδικεί τον τίτλο στην χώρα της. Ισοβαθμεί στην κορυφή με την Τραμπζονσπόρ (53 βαθμοί), ενώ ακολουθούν με τρεις λιγότερους η Γαλατά και με τέσσερις η Σίβασπορ. Όλα αυτά μετά την 26η αγωνιστική και τη διακοπή. Συνεπώς ετοιμάζεται για να παίξει ξανά στο Champions League. Στην Ευρώπη έχει κάνει έξοχη πορεία και είναι, όπως και ο Ολυμπιακός, στους «16» του Europa League. Πέρασε στους «32» από έναν πολύ ισχυρό όμιλο, με Ρόμα, Γκλάντμπαχ και την αυστριακή Βόλφσμπεργκερ, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με εντυπωσιακό τρόπο (ήττα 3-1 στην Πορτογαλία, νίκη 4-1 στην παράταση, στη ρεβάνς της Πόλης). Και τώρα περιμένει πότε θα γίνει ο επαναληπτικός με την Κοπεγχάγη, την οποία έχει νικήσει με 1-0 εντός έδρας στο πρώτο ματς. Η Μπασάκ – που έχει και τον πρώτο σκόρερ του Europa League, τον Έντιν Βίτσκα με 6 γκολ – δεν κατάφερε να βάλει γκολ στον Ολυμπιακό στις δύο αναμετρήσεις τους, παρότι είχε χάσει πέναλτι με τον… Βίτσκα στο πρώτο παιχνίδι. Σε όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης σεζόν μέχρι τη διακοπή, η τουρκική ομάδα δεν μπόρεσε να σκοράρει μόνο στα δύο ματς με την Ρόμα στην Ευρώπη, όπως και στις αναμετρήσεις της με Μαλάτιασπορ, Αλάνιασπορ και Φενερμπαχτσέ στην Τουρκία. Μόλις σε πέντε παιχνίδια δηλαδή

Και τέλος η Κράσνονταρ: Η ρωσική ομάδα που έχασε 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 21 Αυγούστου και 2-1 στην έδρα της από τα γκολ του Ελ Αραμπί στις 27 του ίδιου μήνα, θυμίζουμε ότι στον αμέσως προηγούμενο προκριματικό είχε αποκλείσει την Πόρτο! Και πήγε απευθείας σε όμιλο του Europa League μετά τον αποκλεισμό της από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ του Champions League. Στο γκρουπ δεν τα πήγε καλά και δεν μπόρεσε να προχωρήσει, πίσω από Χετάφε και Βασιλεία (ενώ νίκησε μέσα-έξω την Τραμπζονσπόρ). Ωστόσο στο πρωτάθλημα της Ρωσίας είναι δεύτερη μαζί με την Λοκομοτίβ Μόσχας, με εννιά βαθμούς διαφορά από την πρωτοπόρο και σίγουρη πρωταθλήτρια Ζενίτ, συνεπώς διεκδικεί τη συμμετοχή της και πάλι στο Champions League. Εκτός από τη συντριβή από τον Ολυμπιακό, γνώρισε άλλη μία, λίγες μέρες αργότερα, το 5-0 από την Βασιλεία στην Ελβετία. Αυτές οι δύο ήταν οι πιο βαριές φετινές ήττες της. Μόλις σε δύο παιχνίδια ακόμη μέσα στη σεζόν δέχτηκε τρία γκολ (2-3 από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, 0-3 από την Χετάφε στην Ισπανία), σε κανένα άλλο. Ενώ στην έδρα της, εκτός από τον Ολυμπιακό είχε μόνο δύο ήττες σε ολόκληρη τη χρονιά. Το 0-1 από την Πόρτο (την οποία νίκησε 3-2 στην Πορτογαλία και την απέκλεισε) και το 1-2 από την Χετάφε στο Europa League…