Ο κορονοϊός «χτυπά» Champions League και Europa League

Η «τρύπα» των 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Euro 2020 και πώς o κορονοϊός επηρεάζει Champions League και Europa League.

Ο κορονοϊός «χτυπά» Champions League και Europa League

Κρίση στην πρόσφατη ιστορία του, το ποδόσφαιρο δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Ο κορονοϊός απειλεί τις ζωές μας και διαλύει αρκετούς τομείς αυτών, όπως ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν και η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Την ίδια ώρα η ΟΥΕΦΑ ψάχνει τρόπους να σώσει το ποδόσφαιρο που για καιρό έχει εξαφανιστεί. To Γιούρο αναβλήθηκε κι αυτό από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα τόσο για το Τσάμπιονς Λιγκ όσο και για το Γιουρόπα Λιγκ.

Οι άμεσες ζημιές είναι τεράστιες και δεν μιλάμε για τις έμμεσες, όπως ο τουρισμός ή οι βιοτεχνίες. Το Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016 υποδέχθηκε περισσότερους από 500.000 ξένους τουρίστες. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τα εκατομμύρια των εγχώριων τουριστών, τους αθλητές και τους επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς που βρέθηκαν εκεί. Φυσικά και τους εκπροσώπους του Τύπου.

Στο Λονδίνο τα νούμερα ήταν ελαφρώς υψηλότερα. Οι ξένοι τουρίστες ανέρχονταν σε περίπου 590 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας «Sports Value», στον αθλητισμό γενικά ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ανέρχεται σε 756 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Από αυτά, στις ΗΠΑ ο τζίρος ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Ευρώπη άλλα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον παγκόσμιο αθλητισμό, με ετήσιο τζίρο 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αθλητική της βιομηχανία αναμένεται να φτάσει τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο τρόμος της ματαίωσης

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με την ΟΥΕΦΑ, η οποία ανέβαλε το Γιούρο 2020 και τρέμει σε κάθε σκέψη ματαίωσης. Το κόστος της αναβολής ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ (327 εκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη δοθεί και αυτά που πρέπει να επιστραφούν. Η ματαίωση της εκδήλωσης θα κοστίσει πολύ περισσότερα. Για τη ματαίωση θα δαπανηθούν σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ (436 εκατομμύρια δολάρια).

Τι σημαίνει αυτό; Αν αφαιρέσουμε 300 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα προσδοκώμενα έσοδα, τότε η ΟΥΕΦΑ θα εισπράξει 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, σε περίπτωση αναβολής. Σε περίπτωση ματαίωσης τα προσδοκώμενα έσοδα είναι μηδέν και θα πρέπει να καταβληθούν 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ζημιά εκατομμυρίων

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι από αυτό το ταμείο η ΟΥΕΦΑ βγάζει τα χρήματα για τα ποσά που δίνει για το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Στις ομάδες δηλαδή και στις Ομοσπονδίες. Συνεπώς οι δύο κορυφαίες διοργανώσεις της θα γίνουν πραγματικά φτωχές.

Οι οικονομικές αναλύσεις της ίδιας της ΟΥΕΦΑ είναι άκρως κατατοπιστικές. Την περίοδο 2017-18 πάνω από το 85% των εσόδων της διατέθηκε στις ομάδες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις της. Ακολούθησαν με το 9,5% η οργάνωση εκδηλώσεων, οι διαιτητές, διάφοροι αξιωματούχοι αγώνων και έξοδα για θέματα τεχνολογίας. Οι μισθοί των εργαζομένων και γενικότερα οι παροχές προς αυτούς ανέρχονται σε λιγότερο από 3%, ενώ το υπόλοιπο 2,5% είναι διάφορα έξοδα.

Το ενδεχόμενο μεγαλύτερης «τρύπας»

Με την απόφαση λοιπόν για αναβολή, η ΟΥΕΦΑ έχει ήδη έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ και έναν φόβο ότι η οικονομική «τρύπα» μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Άλλωστε προβλήματα και προφανώς οικονομικές διαφορές μπορεί να προκύψουν αν μειωθούν οι αγώνες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ και οι τηλεοπτικοί πάροχοι και σπόνσορες εγείρουν απαιτήσεις και τους επιστραφούν ~αναγκαστικά~ χρήματα από αυτά που έχουν δώσει.

Πάντως ο Άγγλος δημοσιογράφος Ντέιβιντ Όρνσταϊν του «The Athletic» υποστήριξε ότι η ΟΥΕΦΑ θα ζητήσει από τις λίγκες και τις ομάδες για την αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τη διεξαγωγή του ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2021) χρήματα. Το ποσόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ομάδα εργασίας

Στην ΟΥΕΦΑ έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Στην ουσία να πάρει αποφάσεις για το πώς θα μετριαστεί η ζημιά στα επίπεδα που προαναφέρθηκε και πώς αυτή θα μοιραστεί. Πώς δηλαδή θα πάει στις λιγότερο εμπορικές ομάδες. Διότι ο άλλος φόβος της ΟΥΕΦΑ είναι τα εισιτήρια.

Όταν ο κορονοϊός θα αποτελέσει ~καλώς εχόντων των πραγμάτων~ μια δυσάρεστη ανάμνηση είναι δεδομένο ότι θα έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο τις τσέπες όσο και τη διάθεση των φιλάθλων. Άρα η διάθεση των εισιτηρίων δεν θα είναι απλή υπόθεση. Η ΟΥΕΦΑ θα χρειαστεί γεμάτα γήπεδα για να καταφέρει να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατό την κρίση.

Το Financial Fair Play

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να αντιμετωπίσει και την παγκόσμια ύφεση, δηλαδή την κρίση που ουσιαστικά αντιμετωπίζει κάθε ομάδα ξεχωριστά. Πολλές ομάδες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προτείνει, αν όχι επιβάλει, μειώσεις και μάλιστα σημαντικές σε κάποιες περιπτώσεις στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή.

Πλέον, η ΟΥΕΦΑ δεν μένει αμέτοχη. Εξετάζει πολύ σοβαρά κατόπιν σχετικών αιτημάτων να αναστείλει για τουλάχιστον έναν χρόνο τον έλεγχο του Financial Fair Play. Θεωρείται ότι έτσι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές ομάδες, που αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση, να λειτουργήσουν και να πάρουν ανάσες.

Το δεδομένο είναι ότι ο κορνοϊός έχει χτυπήσει για τα καλά το ποδόσφαιρο. Μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να το χτυπά και όταν η ανθρωπότητα καταφέρει να τον εξολοθρεύσει ιατρικά.