Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Μισέλ Ινταλγκό (vid)

Λίγες ημέρες μετά τα 87α γενέθλιά του, έφυγε σήμερα (26/3) από τη ζωή μετά από μακροχρόνια ασθένεια ο Μισέλ Ινταλγκό, ο προπονητής που οδήγησε την εθνική Γαλλίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1984.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Μισέλ Ινταλγκό (vid)

Έφυγε από τη ζωή σήμερα (26/3) σε ηλικία 87 ετών -μάλιστα λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά του- ο Μισέλ Ινταλγκό που όντας στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Γαλλίας οδήγησε τους «τρικολόρ» στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το 1984.

Γεννημένος το 1933, ο εκλιπών έκανε σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα σε Χάβρη, Ρεμς και Μονακό, κατακτώντας συνολικά τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Γαλλίας. Με τη φανέλα της Ρεμς και συμπαίκτη τον θρυλικό Ρεϊμόν Κοπά αγωνίστηκε και σκόραρε στον τελικό του παρθενικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1956, όπου η ομάδα του έχασε με 3-4 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Υπήρξε επίσης για μία πενταετία (1964-69) πρόεδρος της ένωσης παικτών της Γαλλίας. Αν και δεν είχε ιδιαίτερη προπονητική εμπειρία, ο Ινταλγκό επιλέχθηκε ως ομοσπονδιακός προπονητής το 1976. Είχε την τύχη να δουλέψει με μία από τις καλύτερες φουρνιές του γαλλικού ποδοσφαίρου, που περιλάμβανε ποδοσφαιριστές όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Ζαν Αμαντού Τιγκανά και ο Αλέν Ζιρές.

Υπό την καθοδήγησή του οι «τρικολόρ» έφτασαν ως τους ημιτελικούς του Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, όπου ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στη χώρα, η εθνική Γαλλίας έφτασε στην πρώτη μεγάλη διάκριση της ιστορίας της, κατακτώντας το τρόπαιο με νίκη 2-0 επί της Ισπανίας στον τελικό.

Μετά την κατάκτηση του Euro ο Ινταλγκό άφησε τη θέση του στον Ανρί Μισέλ. Παρέμεινε στην ομοσπονδία ως το 1986 από το πόστο του τεχνικού διευθυντή εθνικών ομάδων, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε ανάλογη θέση στη Μαρσέιγ.

Αποσύρθηκε από το προσκήνιο το 1991, αλλά συνέχισε να παρακολουθεί τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου, είχε προτείνει το 2006 να παίρνουν από δύο βαθμούς οι ομάδες σε περίπτωση ισοπαλίας με γκολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ