Ο Δεληκάρης στη Μικτή Κόσμου, μαζί με Πελέ - Κρόιφ - Εουσέμπιο!

Σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου 1975, ο Γιώργος Δεληκάρης και ο Μίλτον Βιέρα του Ολυμπιακού αγωνίζονται με τη Μικτή Κόσμου, κάτω από τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς.

Ο Δεληκάρης στη Μικτή Κόσμου, μαζί με Πελέ - Κρόιφ - Εουσέμπιο!

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 1975, οι παίκτες του Ολυμπιακού Γιώργος Δεληκάρης και Μίλτον Βιέρα φορούν τη φανέλα της Μικτής Κόσμου σε φιλικό αγώνα και προσθέτουν στο προσωπικό παλμαρέ τους μία σπουδαία διάκριση.

Το παιχνίδι έγινε στις Βρυξέλλες εναντίον της μεγάλης Άντερλεχτ, η οποία θα αναδειχθεί νικήτρια με 8-3. Ο αγώνας γίνεται προς τιμήν του Βέλγου Πολ Βαν Χιμστ και με τη Μικτή αγωνίζονται και οι Πελέ, Κρόιφ, Ζαϊρζίνιο και άλλοι μεγάλοι της εποχής.

Οι δύο «ερυθρόλευκοι», Γιώργος Δεληκάρης και Μίλτον Βιέρα, ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου για να γίνουν -έστω για 90 λεπτά- κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας και της αφρόκρεμας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αφορμή για την αναμέτρηση της Άντερλεχτ με τη Μικτή Κόσμου στάθηκε το αντίο ενός μεγάλου, του Πολ Βαν Χιμστ, ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα του Βελγίου από το 1959 μέχρι το 1975. Έπαιξε σε 457 αγώνες με την Άντερλεχτ και σημείωσε 233 γκολ. Ο Βαν Χιμστ μάλιστα ήταν από τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας «Η απόδραση των 11».

Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού κλήθηκαν για το ματς της Μικτής Κόσμου στο οποίο τιμήθηκε ο Βέλγος άσος και αγωνίστηκαν από ένα ημίχρονο. Ο Βιέρα στα πρώτα 45 λεπτά μαζί με τους Πελέ, Κρόιφ, Εουσέμπιο, ενώ μετά την ανάπαυλα πήρε τη θέση του ο Δεληκάρης.

Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει λίγους μήνες νωρίτερα την Άντερλεχτ για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκε με 5-1 στις Βρυξέλλες και στη ρεβάνς που έγινε στην Πάτρα έφτασε κοντά στην ανατροπή με τη νίκη του 3-0. Αυτή η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία για τη διαιτησία του Ούγγρου Κάρολι Παλοτάι, ο οποίος «κατακρεούργησε» με τις αποφάσεις του τον Ολυμπιακό, στερώντας του μια ιστορική πρόκριση απέναντι στη μεγάλη Άντερλεχτ που είχε σαρώσει του τίτλους.

Την ίδια ημέρα που οι Δεληκάρης - Βιέρα αγωνίστηκαν με τη Μικτή Κόσμου στο Βέλγιο, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Υβ Τριαντάφυλλος έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Γαλλίας στο Παρίσι, σε μια ιστορική αναμέτρηση με την Ουγγαρία, την οποία κέρδισαν (2-0) οι «τρικολόρ» μετά από 40 χρόνια.

Με τη Μικτή Κόσμου είχαν αγωνιστεί οι εξής: Γιαν Τομασέφσκι (Πολωνία), (46’ Κριστιάν Πιό) (Βέλγιο) / Βιμ Ράισμπεργκεν (Ολλανδία), Γιόσιπ Καταλίνσκι (Γιουγκοσλαβία) / Χουάν Κάρλος Ερέδια (Αργεντινή / Ισπανία) Μίλτον Βιέρα (Ουρουγουάη), (46’ Γιώργος Δεληκάρης) (Ελλάδα) / Βιμ Φαν Χάνεχεμ (Ολλανδία), Εουσέμπιο (Πορτογαλία) / (46’ Τζάνι Ριβέρα) (Ιταλία), Αμάνθιο Αμάρο (Ισπανία) / (46’ Κάρλος Μπάμπινγκτον) (Αργεντινή), Ζοσέ Αλταφίνι (Βραζιλία / Ιταλία) / (46’ Ούγκο Σοτίλ) (Περού), Πελέ (Βραζιλία) / (46’ Ζαϊρζίνιο) (Βραζιλία), Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία) (46’ Πάουλο Σέζαρ) (Βραζιλία).