Τάσος Πάντος: «Ο Βαλβέρδε άλλαξε το αγωνιστικό προφίλ του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη παραχώρησε στο «ΦΩΣ» ο Τάσος Πάντος, αναφερόμενος στον Ερνέστο Βαλβέρδε αλλά και σε όσα έζησε στον Ολυμπιακό.

Τάσος Πάντος: «Ο Βαλβέρδε άλλαξε το αγωνιστικό προφίλ του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Τάσος Πάντος ήταν το αγαπημένο παιδί του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός έχει κάνει και δηλώσεις για αυτόν στο παρελθόν. Ο Πάντος είναι τώρα προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Πήρα ειδική άδεια από τον Ολυμπιακό για να μου μιλήσει για τον Βαλβέρδε. Τον ρώτησα και ορισμένα άλλα πράγματα. Αλλά δεν μπορούσα να του κάνω μεγάλη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 17/3/2020

Σε είχε φιλοξενήσει και στις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα ο Βαλβέρδε.

Ναι, πήγα πέρσι για να δω τις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα, και για την ακαδημία της, έμεινα μία εβδομάδα εκεί. Με υποδέχτηκαν θερμά ο Βαλβέρδε και ο Σεγκούρα.

Το 2011 δεν ήσουν στον Ολυμπιακό πια, αλλά είχες τον Βαλβέρδε προπονητή στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό. Τι ξεχωριστό είχε;

Έχω αναπτύξει με αυτόν τον άνθρωπο μια σχέση φιλίας. Ότι είναι πολύ καλός προπονητής το δείχνει το έργο του στον Ολυμπιακό, σε άλλες ισπανικές ομάδες πριν και μετά τον Ολυμπιακό, και φυσικά ότι προπονούσε τον Μέσι και την Μπαρτσελόνα. Και ειδικά το δείχνει κάτι άλλο: να ξέρεις, οι καλύτεροι κριτές των προπονητών είναι οι ποδοσφαιριστές. Όπου έχει πάει ο Βαλβέρδε, οι παίκτες λένε τα καλύτερα για εκείνον. Και μάλιστα όταν φεύγει. Και μάλιστα ακόμα και παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ. Δες τι δηλώσεις έκαναν και στην Μπαρτσελόνα οι παίκτες για εκείνον όταν έφυγε. Και ο Μέσι. Είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, ηθικός και έφερε το ισπανικό μοντέλο στην Ελλάδα.

Δηλαδή;

Παίζουμε την μπάλα μας! Σε κάθε έδρα. Ακόμα και στην Ευρώπη. Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός έπαιζε λίγο φοβισμένα εκτός έδρας. Ο Βαλβέρδε άλλαξε το αγωνιστικό προφίλ του Ολυμπιακού. Ένταση, πρέσινγκ, ψηλά να κλέψουμε την μπάλα, επιθετικό στιλ. Να παίζουμε το παιχνίδι μας και όχι ταμπούρι στην άμυνα. Με τιμάει η φιλία του Βαλβέρδε, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος -και όχι μόνο εξαιρετικός προπονητής. Ο πρόεδρος έκανε την καλύτερη επιλογή για να πάρει τότε το πρώτο του πρωτάθλημα και να αρχίσει το σερί. Ήταν μια επιλογή πολύ έξυπνη, γιατί τον Βαλβέρδε τον ήθελε και ο κόσμος, ήταν ένας προπονητής που ήξερε τον Ολυμπιακό και την ελληνική πραγματικότητα από την προηγούμενη θητεία του και ήξερε να χτίζει ομάδες. Είχε και παικταράδες ο κύριος Μαρινάκης βέβαια, αλλά η διαχείριση που έκανε ο Βαλβέρδε σε όλα εκείνα τα ονόματα ήταν πολύ καλή.

Το έχεις βάλει στόχο να γίνεις προπονητής;

Εγώ αγαπάω το ποδόσφαιρο. Θέλω να εξελίσσομαι, να προχωρήσω. Έχω μεράκι. Και ειδικά με τα νέα παιδιά. Είναι πολύ ωραίο και σημαντικό να πλάθεις έναν νέο παίκτη. Και μην υποτιμάμε στην Ελλάδα τα ταλέντα. Μην υποτιμάμε το ταλέντο των ελληνόπουλων. Έχουμε φοβερά ταλέντα. Ο Τσιμίκας είναι ένα παράδειγμα. Από τον Ρέντη βγήκε. Όπως και άλλοι. Είναι βέβαια δύσκολη ομάδα ο Ολυμπιακός, δεν είναι εύκολο να παίξεις στον Ολυμπιακό, όμως θέλουμε να τροφοδοτούμε με παίκτες το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πες μου ένα περιστατικό που έζησες με τον κόσμο του Ολυμπιακού και σου έμεινε αξέχαστο.

Αυτά που έζησα στον Ολυμπιακό δεν περιγράφονται με λόγια. Ένα παιδί από την Προοδευτική να γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων, πήρα τόση αγάπη από τον κόσμο του Ολυμπιακού, τόση ώθηση. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ένα ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει με σύνθημα το όνομά σου. Ένα ολόκληρο γήπεδο να ζητάει να πάρεις εσύ την μπάλα και να χτυπήσεις ένα πέναλτι. Και ενώ το χάνεις, να σε αποθεώνουν ακόμα περισσότερο! Δεν είναι εύκολο να πας να πάρεις την μπάλα από τα χέρια του Τζόρτζεβιτς για να χτυπήσεις το πέναλτι. Κανείς δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Ο Τζόλε για εμένα ήταν όχι μόνο τεράστιος παίκτης αλλά ο κορυφαίος. Αυτά που έγιναν με εμένα και με τον κόσμο του Ολυμπιακού θύμιζαν πολύ παλιές εποχές, όταν ο κόσμος ένιωθε κάποιον παίκτη δικό του παιδί και αντιπροσώπευε τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα αυτά που έζησα με τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Πες μου τρεις συμπαίκτες σου στον Ολυμπιακό που τους θεωρείς κορυφαίους. Ξεχώρισέ μου μόνο τρεις.

Α, πώς να ξεχωρίσω. Έζησα τεράστια ονόματα. Ο Τζόρτζεβιτς για εμένα ο πρώτος. Και δεν κρίνω μόνο ποδοσφαιρικό ταλέντο, τεράστια ταλέντα ήταν και ο Τζιοβάνι και ο Ριβάλντο. Κρίνω και διάρκεια και προσωπικότητα ηγετική εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Αντώνης Νικοπολίδης επίσης. Ο Στολτίδης. Ο Γεωργάτος, δεν ήταν τυχαίο ότι τον πήρε δύο φορές η μεγάλη και πλούσια τότε Ίντερ. Και θέλω να σταθώ σε έναν παίκτη που είχε τα προσόντα να παίζει στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ, όμως για άλλους λόγους δεν έφτασε εκεί.

Ο Άντζας.

Ναι.

Μου το έχουν πει και άλλοι πρώην συμπαίκτες του αυτό που λες.

Τεράστια προσόντα. Μπορούσε να γίνει συγκλονιστικός στόπερ. Θέμη μου, όμως δεν θα ήθελα να επεκταθούμε, είπαμε αρκετά.