Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-4: 19 χρόνια από την «άλωση» της Λεωφόρου και την έμπνευση του Γεωργάτου

Συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από την εκκωφαντική νίκη του Ολυμπιακού μέσα στη Λεωφόρο με σκορ 1-4 επί του Παναθηναϊκού. Η «φωτοβολίδα» του Λουτσιάνο, αλλά και η έμπνευση με τις φανέλες του Γρηγόρη Γεωργάτου.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-4: 19 χρόνια από την «άλωση» της Λεωφόρου και την έμπνευση του Γεωργάτου

Υπάρχουν ορισμένα ματς που μένουν για πάντα στην ιστορία. Μπορεί να μην ήταν παιχνίδι τελικός, δεν έκρινε πρωταθλητή, ούτε Κυπελλούχο, αλλά είναι ένας αγώνας που δεν θα ξεθωριάσει ποτέ από τις μνήμες των "ερυθρολεύκων". Η νίκη των Πειραιωτών μέσα στη Λεωφόρο με το επιβλητικό σκορ 1-4 επί του Παναθηναϊκού θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο εντυπωσιακές, αλλά και αποστομωτικές επικρατήσεις σε "αιώνια" ντέρμπι. Ένας αγώνας που οι "κόκκινοι" πάντα θα μνημονεύουν και που οι "πράσινοι" θέλουν να ξεχνούν.

Ήταν η 21η Μαρτίου του 2001. Επαναληπτικός του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ (έδρα τότε του Ολυμπιακού) να έχει πάρει την ισοπαλία (1-1) ύστερα από ένα εξαιρετικό γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου. Ο τότε μεσοεπιθετικός των "πρασίνων", πάνω στην έκσταση της στιγμής, έκανε το... λάθος να πάει στο μέρος που ήταν φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" και να δείξει τη φανέλα του. Μία κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, οι οποίοι όντας ενοχλημένοι από το περιστατικό έδωσαν ηχηρή απάντηση μέσα στο "σπίτι" του "τριφυλλιού".

Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή, πηγαίνει στη Λεωφόρο χωρίς τον πολύτιμο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αλλά την θέση του στην αριστερή πλευρά θα καλύψει ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο. Ο Λατινοαμερικανός βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση. Αρχικά δίνει έξοχη ασίστ στον Αλέκο Αλεξανδρή, ο οποίος νωρίς-νωρίς ανοίγει το σκορ (0-1). Λίγα λεπτά αργότερα, θα χαρίσει ένα εντυπωσιακό highlight. Με μία εκπληκτική εκτέλεση φάουλ από τα 40 μέτρα, με ένα σουτ-φωτοβολίδα, θα διαμορφώσει το 0-2 στο σκορ. Οι Πειραιώτες έχουν κυριαρχήσει το ματς και ελέγχουν το θέμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός θα αντιδράσει και θα μειώσει το σκορ σε 1-2 με τέρμα του Νίκου Λυμπερόπουλου. Στη συνέχεια, όμως, θα υπάρξει ένας από τους ιστορικότερους και πιο χαρακτηριστικούς πανηγυρισμούς στην ιστορία των "αιώνιων" ντέρμπι. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου θα κερδίσει πέναλτι μέσα στην περιοχή, σε μία αντεπίθεση των "ερυθρολεύκων". Ο αποφασισμένος Γρηγόρης Γεωργάτος, όντας γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ζητάει την μπάλα και πηγαίνει εκείνος να το εκτελέσει. Άψογο σουτ, το σκορ 1-3.

Ακολούθως ζητάει από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να σιωπήσει με χαρακτηριστική κίνηση και μαζεύει τους συμπαίκτες του στο κέντρο του γηπέδου για... γλυκιά εκδίκηση! Όλοι μαζί, σαν μία γροθιά, δείχνουν τις φανέλες τους, ως μία κίνηση-απάντηση προς τον Νίκο Λυμπερόπουλου, αλλά και μία ένδειξη της αγωνιστικής ανωτερότητας του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα. Ένας αλησμόνητος πανηγυρισμός, ο οποίος και ξεσήκωσε τον κόσμο των "ερυθρολεύκων", ο οποίος ήταν μέσα στο γήπεδο. Βλέπετε ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού από μικρό παιδί και εκείνη την στιγμή δεν λειτούργησε μόνο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως οπαδός των "ερυθρολεύκων".

Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης. Με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν ό,τι θέλουν στον αγωνιστικό χώρο, ο Ζιοβάνι διαμορφώνει το τελικό σκορ της αναμέτρησης (1-4) με ένα αριστοτεχνικό πλασέ, δείγμα της υψηλής κλάσης του. Ο Ολυμπιακός εκείνη την ημέρα δεν πήρε μόνο την πρόκριση. Σημείωσε και μία ιστορική νίκη, η οποία κάθε χρόνο μνημονεύεται με περηφάνια από τους φίλους των "ερυθρολεύκων". Τόσο για την έκταση της νίκης, όσο και για την έμπνευση του Γρηγόρη Γεωργάτου.

Oι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αποστολάκης): Νικοπολίδης, Κουτσουρές, (26' Σόουζα), Γκούμας, Βόκολος, Φύσσας, Σεϊταρίδης (74' Γκαλέτο), Μπασινάς, Καραγκούνης, Βλάοβιτς, Βαζέχα (64' Σίγκουρντσον), Λυμπερόπουλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος (46' Πατσατζόγλου), Λουτσιάνο (75' Πουρσανίδης), Νινιάδης, Γεωργάτος, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής (82' Αλβες).

Oλόκληρη η διάρκεια της αναμέτρησης (1-4):