Αυλωνίτης: «Είναι σοβαρά τα πράγματα, θα μείνω σπίτι μου όσο χρειαστεί...»

«Στην Αυστρία κυλούν βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων. Στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο πράγμα», είπε ο Τάσος Αυλωνίτης που αγωνίζεται τώρα στη Στουρμ Γκρατς.

Αυλωνίτης: «Είναι σοβαρά τα πράγματα, θα μείνω σπίτι μου όσο χρειαστεί...»

Με θέματα υγείας δεν πρέπει να παίζει κανένας. Κι αν ο καθένας από εμάς δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, τουλάχιστον ας ενδιαφερθεί για τους γύρω του. Επειδή είδαμε διάφορες εικόνες μετά τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες ήταν εξοργιστικές (σε πλαζ, χαμός στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα κ.ά.), καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι αν συνεχίσουμε να είμαστε απείθαρχοι και... άτακτοι, τότε δεν θέλει και πολύ τα κρούσματα να φτάσουν σε ένα νούμερο που θα προκαλέσει τρόμο!

Στην Ιταλία δεν έλαβαν άμεσα μέτρα. Στην Ισπανία οι οπαδοί της Βαλένθια μαζεύονταν έξω από το Μεστάγια για να χειροκροτήσουν τους παίκτες των «νυχτερίδων πριν από το ματς με την Αταλάντα και στη Βαλένθια έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Πειθαρχία και όλοι σπίτι, αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος να βγούμε έξω. Στην Αυστρία η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από την Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον εκεί ο κόσμος ακολουθεί πιστά τις εντολές των επιστημόνων και της κυβέρνησης. Μιλήσαμε με τον Τάσο Αυλωνίτη.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου αγωνίζεται στη Στουρμ. Μένει στο Γκρατς, σε μία πανέμορφη πόλη 320 χιλιάδων κατοίκων που ειδικά αυτή την εποχή ήταν ένας «hot» προορισμός. Κι όμως η πόλη έχει ερημώσει, δεν κυκλοφορεί ψυχή έξω και όλα αυτά επειδή ο κόσμος δεν κάνει του κεφαλιού του. Όσο για το πώς κυλούν τα πράγματα στο πρωτάθλημα; Η τελευταία αγωνιστική έγινε στις 8 Μαρτίου και έκτοτε πάρθηκε η απόφαση από την αυστριακή Μπουντεσλίγκα να σταματήσουν ακόμα και οι προπονήσεις. Ο Αυλωνίτης στέλνει το δικό του μήνυμα, κυρίως προς την Ελλάδα που του λείπει πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται και πολλά λόγια. Άλλωστε όταν βρισκόμαστε σε μία τέτοια κατάσταση, τα λόγια κυρίως των αθλητών είναι περισσότερο ενθαρρυντικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τάσο, διαβάζω στα αυστριακά ΜΜΕ ότι κι εκεί τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αυστηρά. Δεν φαίνεται η αυστριακή κυβέρνηση να πιάστηκε στον ύπνο όπως η Ιταλία, γιατί διάβασα ότι έκλεισε και πολύ γρήγορα τα σύνορα με την Ιταλία.

Όχι δεν πιάστηκε στον ύπνο η Αυστρία. Εδώ είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση με την Ελλάδα. Αρχικά, πάρθηκαν τα μέτρα που πάρθηκαν και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, όσο περνούσε ο καιρός και χειροτέρευε η κατάσταση, γινόντουσαν όλο και πιο αυστηρά τα μέτρα. Η Αυστρία έχει πάντως περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την Ελλάδα. Τα περισσότερα κρούσματα της χώρας είναι στην περιοχή του Τιρόλ και όχι εδώ που μένω εγώ, στο Γκρατς.

Εδώ μόλις γνωστοποιήθηκε ότι κλείνουν τα πάντα και μένουν ανοικτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα φαρμακεία, ο κόσμος έτρεξε στην πλαζ της Βουλιαγμένης για να κολυμπήσει. Τρεις χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στην πλαζ! Κάποιοι ιδιοκτήτες αψήφησαν τα μέτρα της κυβέρνησης και άνοιξαν τα καταστήματά τους λες και δεν συνέβη τίποτα. Την πρώτη μέρα είχαμε 96 συλλήψεις ιδιοκτητών μαγαζιών και έως τώρα πάνω από 120 συλλήψεις. Εκεί υπήρξαν ανάλογα σκηνικά και συλλήψεις;

Όχι, για συλλήψεις δεν έχω ακούσει κάτι προς το παρόν. Σε διαβεβαιώνω όμως πως αν εδώ ληφθεί μία κυβερνητική απόφαση, τα πάντα θα κυλήσουν σύμφωνα με την απόφαση που θα παρθεί. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο πράγμα. Δυστυχώς...

Η Στουρμ Γκρατς έκοψε τις προπονήσεις;

Ναι. Από την περασμένη Τετάρτη είμαστε εκτός προπονήσεων επ’ αόριστον. Μας ενημέρωσαν από τον σύλλογο και την Ομοσπονδία πώς την Τρίτη (σήμερα) υπάρχει η συνάντηση όλων των ομοσπονδιών με την ΟΥΕΦΑ και εκεί ίσως υπάρξει μία πρώτη προσέγγιση για το τι μέλει γενέσθαι.

Τι εκτιμάς ότι θα γίνει; Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττεις από συζητήσεις που έχεις κάνει με τους ανθρώπους της ομάδας σου;

Επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο και μιλάμε για την υγεία που είναι το σημαντικότερο πράγμα, θα αναβάλλονται συνεχώς προπονήσεις και αγώνες. Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά μέχρι να υπάρξει – το λιγότερο – σταθεροποίηση της κατάστασης. Αυτή είναι κιόλας η άποψή μου.

Η ρητή εντολή φαντάζομαι της Στουρμ είναι να μην κυκλοφορείτε στους δρόμους, όπως συμβαίνει παντού.

Προσωπικά είμαι έξι μέρες στο σπίτι, γιατί έτσι πρέπει. Θα μείνω όσο χρειαστεί.

Τάσο, ειλικρινά βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες με τον κόσμο στην Ελλάδα να τρέχει στη Μαρίνα Φλοίσβου να αράξει ή στην Βουλιαγμένη για μπάνιο (!) ή να κάνει βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή να πίνει αμέριμνος το καφεδάκι του, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, δεν είναι κάτι που σε αναγκάζει να στείλεις ένα μήνυμα;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ένα: Προστατέψτε τον εαυτό σας, τις οικογένειές σας και τους συνανθρώπους σας. Υπευθυνότητα χρειάζεται απ’ όλους μας. Μένοντας στο σπίτι μειώνουμε στο ελάχιστο τη μετάδοση του ιού! Καλή δύναμη, πίστη και υπομονή!

Έλεγχος αστυνομίας στους δρόμους!

Εκτός των άλλων αυτό που εξηγούσε ο Αυλωνίτης είναι ότι έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ο πανικός που η αστυνομία δεν θα επιτρέπει και την κυκλοφορία σε άτομα που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. Δηλαδή δεν μπορεί π.χ. να πάει για ένα τζόκινγκ με έναν συμπαίκτη του, παρά μόνο με τη γυναίκα του. Σε γενικές γραμμές δεν βλέπει κιόλας πώς θα μπορέσει να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα στην Αυστρία. Πιο πολύ κλίνει στο να διακοπεί οριστικά και να στεφθεί ο πρωταθλητής με την υπάρχουσα βαθμολογία. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Αυστρία, υπάρχουν πλέι οφ.

«Κόκκινος συναγερμός» στο Τιρόλ

Το... καλοκαιρινό εξοχικό του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αυστρία

Το είπε και ο Αυλωνίτης ότι ουσιαστικά στο Τιρόλ είναι τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 300 αυτή τη στιγμή). Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο πηγαίνει στο Ζέεφελντ, ενώ πέρσι πήγε στο Στανς και πιο παλιά στο Λάνγκενφελντ. Όλα αυτά τα χωριά ανήκουν στην περιφέρεια του Τιρόλ και συνορεύουν με την βόρεια Ιταλία. H απόσταση είναι κοντά στα 40 λεπτά οδικώς από τα ιταλικά σύνορα. Από εκεί ξεκίνησε όλο το κακό για την Αυστρία και έχει φτάσει πλέον στο σημείο να μετράει σχεδόν χίλια κρούσματα σε όλη τη χώρα (σ.σ. μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Τα πρώτα δύο κρούσματα εμφανίστηκαν στο Ίνσμπρουκ που επίσης ανήκει στο Τιρόλ στις 25 Φεβρουαρίου. Ήταν δύο 24χρονοι που πήγαν στην Αυστρία από την Ιταλία οδικώς. Ανά μία μέρα τα κρούσματα αυξάνονται στην χώρα ανά 150 με 200, ενώ έως τώρα ένας 67χρονος άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του. Η περιοχή λοιπόν που έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» είναι το Τιρόλ, με το Ζέεφελντ φυσικά να είναι μία από τις πόλεις που μπορεί να μην βρίσκεται σε «καραντίνα», αλλά τα μέτρα που έχουν παρθεί και εκεί, είναι αρκετά αυστηρά. Τα πράγματα στο Τιρόλ είναι πολύ σοβαρά και επειδή τα κρούσματα ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς, αντιλαμβάνεστε ότι όταν έρθει η στιγμή ο Ολυμπιακός να αποφασίσει για το πού θα πάει προετοιμασία το καλοκαίρι, θα πρέπει να τα βάλει όλα τα δεδομένα κάτω. Για παράδειγμα, το Ζέεφελντ που είναι και ένα μέρος που δεν έχει ζέστη, είναι σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα και το καλοκαίρι είναι φθινοπωρινές έως και χειμερινές (σ.σ. σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κορονοϊός «επιβιώνει» στο κρύο), αντιλαμβάνεστε ότι ο Ολυμπιακός χωρίς δεύτερη σκέψη θα το βγάλει από την ατζέντα του. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε βέβαια σε δεύτερη φάση και σε περίπου δύο μήνες, καθώς αυτό που προέχει είναι να ξεμπλέξουμε από τον ιό που μπήκε «βίαια» στη ζωή μας και έχει προκαλέσει... κραχ όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Τρία χωριά σε καραντίνα

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν χθες, στο Τιρόλ τέθηκαν τρία χωριά σε καραντίνα! Δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανένας από αυτά τα τρία χωριά που είναι σε μία απόσταση κοντά στα 20 με 30 χιλιόμετρα από το Ζέεφελντ. Προς το παρόν στο Ζέεφελντ δεν έχουν παρθεί τέτοιου είδους μέτρα.

Έκλεισαν κάποια ξενοδοχεία

Επειδή το Ζέεφελντ είναι κυρίως τουριστικό θέρετρο, χειμωνιάτικο για την ακρίβεια, καθώς πολύς κόσμος πάει εκεί για να κάνει σκι (είναι η Αράχωβα της Αυστρίας), η πολιτεία του Τιρόλ στις 12 Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας έξτρα αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί κι άλλο ο ιός. Ποια μέτρα ήταν αυτά; Όλα τα τελεφερίκ της περιφέρειας έκλεισαν και από χθες ανεστάλη η λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχείων, των ιδιωτικών δωματίων και των διαμερισμάτων που προσφέρονταν προς διανυκτέρευση για τους τουρίστες. Παραμένουν φυσικά κάποια ανοικτά για άτομα που έχουν ταξιδέψει στην περιοχή για επαγγελματικό ή ιατρικό σκοπό. Το Ζέεφελντ και όλες οι περιοχές του Τιρόλ μοιάζουν πλέον με πόλεις – φαντάσματα. Φυσικά δεν λειτουργεί ούτε η πίστα του σκι που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πήγαιναν εκεί τουρίστες.

«Δεν κυκλοφορεί κανένας...»

Ρητή εντολή της περιφέρειας του Τιρόλ και της αυστριακής κυβέρνησης προς τους πολίτες του Ζέεφελντ και των υπόλοιπων περιοχών, είναι να μην κυκλοφορεί κανένας αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και εκεί, ανοικτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Έχει πληγεί άσχημα η περιφέρεια του Τιρόλ και οι Αυστριακοί για να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών τους, αποφάσισαν να κλείσουν από την Κυριακή όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις στο μέρος που πάει κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός για να κάνει την προετοιμασία του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση της η περιφέρεια του Τιρόλ «η υγεία και η ασφάλεια του τυρολέζικου πληθυσμού, οι υπάλληλοι των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν ύψιστη προτεραιότητα».

Το πανό των οπαδών της Στουρμ

Στο Γκρατς έσπευσαν χθες οι οπαδοί της Στουρμ να χειροκροτήσουν με τον δικό τους τρόπο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά δίνει μάχες ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ. Έφτιαξαν λοιπόν ένα πανό και το τοποθέτησαν σε περίοπτη θέση στο κέντρο του Γκρατς, γράφοντας τα εξής: «Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι και τα νοσοκομεία, αξίζετε ένα μεγάλο χειροκρότημα για όσα κάνετε! Σας ευχαριστούμε».

Σε ποιες χώρες σταμάτησαν οι πτήσεις

Την Κυριακή έκλεισαν τα πάντα στην περιφέρεια του Τιρόλ και από χθες έχουν αυστηροποιηθεί για τα καλά τα μέτρα σε όλη την Αυστρία, καθώς αποφασίστηκε και το κλείσιμο όσων καταστημάτων δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Χθες το απόγευμα γνωστοποιήθηκε ότι απαγορεύεται σε όλες τις πόλεις οι συναθροίσεις, η χρησιμοποίηση γηπέδων και προπονητικών κέντρων, οι παιδικές χαρές, η λειτουργία γυμναστηρίων, ενώ και θα κλείσουν και τα εστιατόρια που το αρχικό πλάνο ήταν να παραμένουν ανοικτά έως τις τρεις το μεσημέρι. Επίσης, εδώ και μέρες είχε αποφασιστεί η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία. Ακόμη, πάρθηκε απόφαση από την Γερμανία να κλείσουν τα χερσαία σύνορα (τρένο, λεωφορεία) από και προς την Αυστρία. Για όποιον δεν γνωρίζει, στα σύνορα θα μπουν συνοριοφύλακες, γιατί διόδια δεν υπήρχαν όταν με το αυτοκίνητο μεταφερόταν κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Τώρα, έχουν μπει συνοριοφύλακες και αστυνομικές δυνάμεις. Χθες η αυστριακή κυβέρνηση ενημέρωσε ότι η είσοδος στην χώρα σε ανθρώπους προερχόμενους από Μ. Βρετανία και Ολλανδία, όπως και οι πτήσεις από και προς αυτές τις χώρες, θα απαγορεύεται!

Ιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα με Ιταλία

Επί της ουσίας τα σύνορα με την βόρεια Ιταλία έχουν κλείσει στην Αυστρία και αναφερόμαστε στα χερσαία σύνορα. Αεροπορικώς δεν μπορεί πλέον κανείς να πάει στην Ιταλία από την Αυστρία. Τα αυστριακά χερσαία σύνορα μπορεί να τα περάσει κάποιος μόνο αν έχει τα πιστοποιητικά υγείας πάνω του ή υποβληθεί σε επί τόπου ιατρικούς ελέγχους. Και για να μπει βέβαια κάποιος στην Αυστρία από την Ιταλία, θα πρέπει να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. Να μεταφέρει δηλαδή ένα φορτηγό διάφορα προϊόντα...