Δίκη για τα στημένα: Η κατάθεση του Πιλάβιου

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν ο πρώτος από τους μάρτυρες που κατέθεσε στην Δίκη των «28» για τα στημένα παιχνίδια.

Δίκη για τα στημένα: Η κατάθεση του Πιλάβιου

Άρχισε σήμερα (30/1) στον Άρειο Πάγο η δίκη των «28» για τα στημένα παιχνίδια.

Παρόντες από τους κατηγορούμενους ήταν οι Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύτζος, Μπριάκος, Δούρος, Ηλίας Σπάθας και από τουςμάρτυρες οι Πιλάβιος, Καλαϊτζίδης, Βασάρας, Γκαγκάτσης, Γεωργέας, Κωνσταντινέας, Τσιαμούρα, Παναγόπουλος. Απόντες από τους μάρτυρες ήταν ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και ο πρώην ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας.

Οι δικηγόροι των απόντων ενημερώθηκαν από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως οι πελάτες τους πρέπει να καταθέσουν την Δευτέρα(3/2) καθώς δεν μπορεί να υπάρξει και άλλη αναβολή.

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από την Ευελπίδων για την ημερομηνία της κατάθεσης του, αλλά η πρόεδρος επέμεινε να προχωρήσει η διαδικασία.

Η πρώτη ερώτηση της προέδρου προς τον Πιλάβιο ήταν για την κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας το καλοκαίρι του 2012:

«Θυμάμαι ότι υπήρχαν κάποια τηλεφωνήματα, αλλά δεν θυμάμαι αν συνεδρίασε η ΚΕΔ στις 13/8 του 2012 για να βγάλει τους πίνακες. Τότε η UEFA είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης διαιτητών. Δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα. Ήμουν 3,5 χρόνια πρόεδρος και σε 15 μέρες έφευγα. Λυπάμαι που θα το πω αλλά προτεραιότητα μου ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές και να πάω σπίτι μου».

H επόμενη ερώτηση αφορούσε τις συναντήσεις Πιλάβιου εκτός του γραφείου του με παράγοντες:

«Με τον κύριο Κούγια γνωριζόμαστε 25 χρόνια. Είμαστε και συνάδελφοι. Συναντηθήκαμε για το ποδόσφαιρο αλλά και γι’ άλλα θέματα. Ο κ. Κούγιας είχε έρθει εκείνο το καλοκαίρι και μου είχε πει ότι τον αδικεί η διαιτησία και πως εγώ θέλω να ανέβει η Καλλονή. Λέει πολλά που δεν ισχύουν, μου έλεγε ονόματα διαιτητών «αυτό μου αρέσει, αυτό δεν μου αρέσει».

Επίσης ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι δεν γινόντουσαν αυτά τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια ή πριν το 2012, χρονιά δηλαδή που τελείωσε η θητεία του:

«Κάθε καλοκαίρι ο πρόεδρος και το ΔΣ κρίνεται στη γενική συνέλευση. Το 2012 είχα παρατηρήσει μια δυσαρέσκεια στο πρόσωπο μου και στη γενική συνέλευση ενώ ο οικονομικός απολογισμός είχε περάσει με 55-0 ο διοικητικός απολογισμός πέρασε με 32. Εκεί είπα «τέλος, έκλεισα». Το τι ψήφισαν, γιατί ψήφισαν δεν το ξέρω. Δεν ήθελα να μείνω άλλα τέσσερα χρόνια στην ΕΠΟ. Ήθελα να πάω στην UEFA»

Ακολούθησαν οι παρακάτω ερωτήσεις της προέδρου και απαντήσεις του Πιλάβιου:

Σήμερα φοβάστε;

«Δεν έχω κανέναν λόγο να φοβάμαι».

Ανησυχείτε από κάποια αντιπαράθεση που είχατε τότε;

«Όχι»

Κατά τη διάρκεια τη θητεία σας, έχουν πέσει στην αντίληψη σας κάτι σχετικά με το περιεχόμενο όλων αυτών των καταγγελιών;

«Γενικά συμμαχίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θυμάμαι μια ατάκα του συγχωρεμένου του Βασίλη Κοντοβαζαινίτη που είχε μπει σε ένα συμβούλιο και είχε πει «παιδιά σήμερα τι συμμαχία έχουμε;» Αναφέρομαι σε συμμαχίες παραγόντων».

Τι εννοείται με τις συμμαχίες;

«Ότι ψηφίζουν τα ίδια πράγματα»

Αναφέρεστε σε συμμαχίες στο ποδόσφαιρο ή επαγγελματικά;

«Στο ποδόσφαιρο. Επαγγελματικά δεν ξέρω».

Το λόγο μετά από αυτή την στιχομυθία πήρε ο εισαγγελέας της έδρας:

Ήσασταν πρόεδρος της ΕΠΟ εκείνη την περίοδο και ακούω ότι δεν θυμάστε τίποτα από όλα αυτά;

«Αντιδράσεις υπήρχαν. Εμπιστοσύνη υπήρχε στη διαιτησία. Αν ένας διαιτητής δεν ήταν καλός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός ο πρόεδρος της ΚΕΔ»

Υπήρχαν περιπτώσεις που να είχατε δει μεροληπτικές στάσεις υπέρ διαιτητών;

«Μεροληπτικά, να είναι ένας διαιτητής χάλια την μία αγωνιστική και να παίξει την επόμενη, όχι. Υπήρχε μια δυσκολία στην κατάρτιση των πινάκων».

Θυμάστε μία επιστολή με καταγγελίες που είχε στείλει ο κύριος Βασσάρας;

«Δεν θυμάμαι την επιστολή Βασσάρα με τις καταγγελίες. Είμαι δικηγόρος από το 2000, έχω γραφείο με 4 άτομα στην Αθήνα, δεν διαπραγματεύτηκα τίποτα για να μη συνεχίσω στην ΕΠΟ. Η απάντηση μου είναι φυσικά αρνητική και κάθετα αρνητικά. Τι δύναμη είχε ο Πιλάβιος το 2012, χωρίς κανέναν από πίσω, να πάω να βάλω υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Πιθανόν το 32 στη ΓΣ να διαμορφώθηκε για να εξαναγκαστώ να μην συνεχίσω στην ΕΠΟ».

Ο εισαγγελέας επίσης ρώτησε για την συνομιλία Βαγγέλη Μαρινάκη- Γιάννη Μώραλη και την αναφορά στο όνομα του Πιλάβιου. Εκείνος απάντησε ότι:

«Δεν ξέρω τι λένε για μένα, εμένα είναι φίλος μου ο Θεοδωρίδης».

Η κατάθεση συνεχίστηκε με τις εξής ερωτήσεις και απαντήσεις:

Τι σχέση είχατε με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη;

«Είναι φίλος μου».

Τι λόγο είχε ο φίλος σας, κύριος Θεοδωρίδης να μιλάει για την επανεκλογή σας με τον Μαρινάκη;

«Δεν ξέρω, μπορεί να μιλούσαν γενικά».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας