Στέλιος Αγιοστρατίτης: Γιατί άλλαξε φορά το Καραϊσκάκη, το κόστος, η χωρητικότητα, το νερό από κάτω

Ο αρχιτέκτονας Στέλιος Αγιοστρατίτης αποκαλύπτει τα μυστικά του Καραϊσκάκη, για τη χωρητικότητα, τη φορά του, το κόστος και το νερό που είχε κάτω από το έδαφος

Στέλιος Αγιοστρατίτης: Γιατί άλλαξε φορά το Καραϊσκάκη, το κόστος, η χωρητικότητα, το νερό από κάτω

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Διαβάστε τι μου είπε τώρα ο αρχιτέκτονας του νέου Καραϊσκάκη, ο άνθρωπος που στο μυαλό του μέσα γεννήθηκε το γήπεδο και επιμελήθηκε το έργο ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Έχω και μια αδυναμία στην αρχιτεκτονική, τη θεωρώ ως τη σπουδαιότερη από όλες τις τέχνες. Θέλει μυαλό, φαντασία, αλλά και υπολογιστική ικανότητα όλων των παραμέτρων και λεπτομερειών ώστε να συνδυάζεται 100% η αισθητική με τη λειτουργικότητα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 21/1/2020

Γνωριζόσασταν με τον Κόκκαλη πριν αναλάβετε το Καραϊσκάκη;

Βεβαίως.

Από πού;

Έχω κάνει αρκετά από τα έργα του. Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, το ίδρυμά του, την Ιντραλότ.

Είχατε ασχοληθεί πριν το Καραϊσκάκη με άλλο γήπεδο;

Είχα κάνει παλαιότερα πρόταση για το γήπεδο της ΑΕΚ. Και μετά το Καραϊσκάκη έκανα πρόταση στον Μελισσανίδη αλλά δεν ευοδώθηκε, δεν τα βρήκαμε. Έτσι ένα γήπεδο έκανα και καλό!

Ξέρω ότι δεν περιμένατε να περάσει από τη Βουλή το Καραϊσκάκη και να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα σχέδια τα κάνατε από πριν.

Ναι. Και το γήπεδο φτιάχτηκε σε 365 μέρες! Ρεκόρ. Είχαμε εγκαταστήσει γραφείο μέσα στο Καραϊσκάκη όπου κατασκευάζαμε και σχεδιάζαμε ταυτοχρόνως! Και για να προλάβουμε τους χρόνους να είναι το γήπεδο έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μισό γήπεδο κατασκευάστηκε με μπετό και το άλλο μισό με προκατασκευασμένο μεταλλικό σκελετό!

Ποιο είναι πιο καλό από τα δύο;

Και τα δύο είναι καλά. Όμως για να γινόταν όλο μεταλλικό θέλαμε 6 μήνες παραπάνω. Και έγινε με φοβερό χωροδικτύωμα με 45 μέτρα πρόβολο.

Στην αρχή πόσες θέσεις ήθελε ο Κόκκαλης;

Δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα διότι ο συντελεστής δόμησης της περιοχής επέτρεπε αυτό μόνο. Όμως τα τελευταία χρόνια τα γήπεδα που φτιάχνονται διεθνώς δεν είναι πολύ μεγάλα, πρώτον για να γεμίζουν όλο το χρόνο και δεύτερον για να μην έχουν πολλά έξοδα συντήρησης.

Έβαζε τις ιδέες του ο Κόκκαλης ή ήταν όλες δικές σας;

Απλώς ενημερωνόταν. Μου είχε πει τι ήθελε και εμείς το φτιάξαμε για να είναι λειτουργικό, να μπορεί να παίζει ο Ολυμπιακός στις διεθνείς διοργανώσεις και να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρς, και να είναι αισθητικά καλό το αποτέλεσμα.

Η φορά του παλιού γηπέδου γιατί άλλαξε;

Θέλαμε τον προσανατολισμό των τερμάτων να είναι Βορράς- Νότος για να μην τυφλώνονται οι τερματοφύλακες από τον ήλιο.

Εσείς είστε Ολυμπιακός.

Ανέκαθεν! Είχα και δική μου σουίτα.

Καταγωγή;

Από το Κάιρο της Αιγύπτου. Εκεί γεννήθηκα. Και όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, αγάπησα την καλύτερη ομάδα που ήταν ο Ολυμπιακός.

Πόσο στοίχισε η κατασκευή του γηπέδου;

Γύρω στα 75 εκ. ευρώ.

Αν θυμάμαι καλά, το αρχικό μπάτζετ ήταν 60 εκ. ευρώ;

Ακριβώς.

Η μεγαλύτερη δυσκολία ποια ήταν; Επειδή μένω στο Νέο Φάληρο από 3 γενιές, μου έλεγε η γιαγιά μου ότι όταν έκτιζε είχε νερό από κάτω.

Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το έδαφος. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε χαλικοπασσάλους. Δηλαδή πέδιλα πολύ βαθιά που γεμίζουν με ειδικό σκύρο, χαλίκι, για να εξυγιάνουμε το έδαφος. Ήταν βούρκος εκεί!

Θαλασσινό νερό.

Ναι, θάλασσα.

Κακό για το μπετό.

Κακό για τη θεμελίωση. Εκεί λοιπόν στηρίχτηκε η θεμελίωση και τα πλαίσια του σταδίου, πάνω στους χαλικοπασσάλους.

Το καλύτερο μέρος με την καλύτερη πρόσβαση. Ηλιόλουστο, δίπλα στη θάλασσα, και με τον καλύτερο καιρό στην Ελλάδα.

Το ιδανικό μέρος για το γήπεδο του Ολυμπιακού. Πειραιάς, ιστορική τοποθεσία λόγω του προηγούμενου γηπέδου, πρόσβαση με τρένο, τραμ, λεωφορεία, λεωφόροι μπροστά και πίσω από το γήπεδο.

Κάποιοι ήθελαν το Ρέντη. Εσείς θέλατε το Νέο Φάληρο.

Ναι, εγώ ήθελα το Νέο Φάληρο.

Είχατε αναμειχθεί και στα σχέδια για το Ρέντη;

Ήμουν μέσα στη μελετητική ομάδα με πρόεδρο τότε τον αείμνηστο Νίκο Γουλανδρή! Από παλιά μιλάμε. Και τον Κώστα Θανόπουλο. Έτσι είχε ξεκινήσει η υπόθεση του γηπέδου. Αλλά τελικά έγινε ο συνδυασμός με την Δέκαθλον για το Καραϊσκάκη που θεωρούσαμε ότι θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία η θέση αυτή. Στο Ρέντη θα ήταν το έργο σε πιο υποβαθμισμένη περιοχή και επίσης ήθελε αρκετά περιφερειακά έργα για να μπορούσε να λειτουργήσει εκεί ένα τέτοιο γήπεδο. Εγώ λοιπόν ήμουν υπέρ του Καραϊσκάκη αναφανδώς.

Πείτε μου και ένα περιστατικό αξέχαστο.

Το γήπεδο Καραϊσκάκη φτιάχτηκε έτσι ώστε να έχει μία από τις ωραιότερες ακουστικές! Όταν ακούγεται το “Ολυμπιακός”, είναι δέος εκεί μέσα! Θυμάμαι λοιπόν όταν είχε πρωτοέρθει ο Ριβάλντο, γνωριστήκαμε και μου έδωσε συγχαρητήρια. Μου είπε “έφτιαξες κάτι στο οποίο χαίρομαι πραγματικά να παίζω ποδόσφαιρο”.