Ο Γιώργος Γλου για Πελέ, Μαραντόνα, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Κόκκαλη, Μαρινάκη, Θεοδωρακάκη, Καραϊσκάκη

Ο Γιώργος Γλου μίλησε εφ όλης της ύλης και είπε ανάμεσα στα άλλα «Μέσα σε 1 χρόνο η μπουτίκ του νέου Καραϊσκάκη πούλησε 100.000 φανέλες του Ριβάλντο! Δεύτερος στην Ελλάδα ήταν ο Σισέ του ΠΑΟ με μόλις 12.000!»

Ο Γιώργος Γλου για Πελέ, Μαραντόνα, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Κόκκαλη, Μαρινάκη, Θεοδωρακάκη, Καραϊσκάκη

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Γιώργος Γλου, ιστορία ολόκληρη για τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά, αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη που βοηθούσε όλα τα τμήματα, χορηγός όλων των μεγάλων ονομάτων με την Puma, από τα ψηλά μετά στα χαμηλά, μου είπε πράγματα που δεν έχει ξαναπεί ποτέ. Για Μαραντόνα, Πελέ, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, τι πόδια πάτησαν το νέο Καραϊσκάκη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 21/1/2020

Για κόσμο που δεν ξέρει. Τι σχέση είχατε εσείς με το νέο Καραϊσκάκη;

Εκείνη την εποχή εγώ ήμουν αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και επιχειρηματικά δραατηριοποιούμουν με την Puma. Βρήκα την ευκαιρία με τον κ. Κόκκαλη νε εκμεταλλευτώ τη μπουτίκ του Ολυμπιακού, το πάρκιν, και το εστιατόριο του γηπέδου μαζί με τις καντίνες- κάτι που ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή. Το Καραϊσκάκη ήταν το πρώτο ιδιόκτητο αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα.

Πόσα μαγαζιά φτάσατε να έχετε στην Ελλάδα;

120 μαγαζιά. Και περίπου 1600 εργαζόμενους.

Ήταν παχιές οι αγελάδες τότε στη χώρα...

Υπήρχε μια ανάπτυξη στην Ελλάδα. Φάνηκε βέβαια ότι ήταν φούσκα. Αλλά υπήρχε.

Από την εμπλοκή σας με το Καραϊσκάκη βγήκατε κερδισμένος ή χαμένος;

Από την εμπλοκή μου με τον Ολυμπιακό βρέθηκα πάρα πολύ κερδισμένος ως άνθρωπος γενικότερα. Σε ό,τι αφορά το Καραϊσκάκη, από κάποιες δραστηριότητες βγήκα αρκετά κερδισμένος και από κάποιες αρκετά χαμένος.

Από πού κερδισμένος και από πού χαμένος;

Κερδισμένος βγήκα από τη μπουτίκ που ήταν από τις καλύτερες στην Ευρώπη και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς τζίρου. Και σίγουρα χαμένος βγήκα από το εστιατόριο και από το πάρκινγκ το οποίο δεν δούλεψε ποτέ.

Μιλάτε σπάνια και για αυτό θα τα ρωτήσω όλα. Το θέμα το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον. Πόσα κομμάτια έφτασε να πουλήσει η φανέλα του Ριβάλντο;

100.000 σε ένα χρόνο! Στον πρώτο χρόνο.

Από την μπουτίκ;

Το 99% έφυγε από την μπουτίκ.

Λένε ότι είχε πάρει τρελά λεφτά ο Ριβάλντο από εσάς. Τα έβγαλε; Τα έφερε πίσω δηλαδή;

Ναι, τα έβγαλε, τα έφερε πίσω. Ήταν ο big star, το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Και απέδωσε, έπαιξε μπάλα εδώ πέρα, δεν κορόιδευε. Επειδή όπως είπατε πριν ήταν και παχιές οι αγελάδες, ο κόσμος διψασμένος για τέτοια ονόματα, αγκάλιασε το προϊόν, ήταν το λούστρο που ζητούσε η χώρα.

Για να δείξουμε τη διαφορά, ποιος ήταν δεύτερος μετά το Ριβάλντο και με πόσα κομμάτια;

Θα σας πω γιατί τα γνωρίζω αυτά τα θέματα, ότι ο δεύτερος γενικώς στην Ελλάδα ήταν ο Σισέ του Παναθηναϊκού με 12.000 φανέλες! Η διαφορά είναι τεράστια.

Στο σύνολο των χρόνων, ποιοι άλλοι πήγαν καλά στον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά φανέλες από το νέο Καραϊσκάκη; Σαν συνολικό αριθμό, επειδή έπαιξαν πολλά χρόνια στην ομάδα.

Ο Τζιοβάνι και ο Τζόρτζεβιτς. Και ο Γεωργάτος, ο Γιαννακόπουλος από τους Έλληνες. Στις φανέλες γενικώς πουλάνε οι επιθετικοί, είναι παγκόσμιο αυτό.

Πείτε μου ένα περιστατικό τρελό, αξέχαστο που έχετε ζήσει με το νέο Καραϊσκάκη.

Θα σας πω. Το Καραϊσκάκη ήταν ένα φαινόμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη και μόνη ομάδα που έκανε τέτοιου είδους ιδιόκτητο αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και σε τι θέση. Στην καρδιά του Πειραιά, στην καρδιά της ιστορίας του Ολυμπιακού σε αυτό το χώρο.

Και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκεί.

Σωστό. Ήταν λοιπόν το στέκι των φιλάθλων και είχε ζωντάνια όχι μόνο τις ώρες των αγώνων. Θυμάμαι ένα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ η μπουτίκ δεν έκλεισε επί 2 μέρες!

Τι εννοείτε;

Δεν έκλεισε όλη μέρα, όλη νύχτα και την επόμενη μέρα! Γιατί είχε κόσμο! Έρχονταν Ολυμπιακοί από την Κύπρο, την επαρχία, το εξωτερικό, ήθελαν να εξυπηρετηθούν, σας μιλάω για κόσμο που ψώνιζε μέσα στη νύχτα και στα χαράματα! Έκαναν και τη βόλτα τους, ήθελαν να δουν το νέο γήπεδο.

Τα έχετε ξαναπεί ποτέ αυτά που μου λέτε;

Όχι.

Εσείς πόσο τοις εκατό παραπάνω δίνατε στον Ριβάλντο σε σχέση με άλλους παίκτες;

Είχαν συμβόλαια όλοι οι παίκτες, πάγια, με το χρόνο. Οι συμφωνίες γίνονταν με έναν τρόπο που να συμφέρει την εταιρία. Ακόμα και πολλά να δίναμε σε κάποιους, μας τα έφερναν πίσω πολλαπλάσια. Ο Ριβάλντο λοιπόν είχε μεγάλη διαφορά από τους άλλους. Άλλωστε και το συμβόλαιό του με την ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν μεγαλύτερο από τους άλλους.

Πόσους αθλητές είχατε φτάσει να χορηγείτε;

Εκείνη την εποχή η Puma ήταν μακράν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα. Ό,τι έκαναν οι 3 άλλες εταιρίες μαζί, ο τζίρος της Puma ήταν μεγαλύτερος. Είχαμε το 52% στην Ελλάδα, δηλαδή το ένα στα δύο αθλητικά προϊόντα που πουλιόταν στη χώρα ήταν της Puma. Εκείνη την εποχή ό,τι σπουδαίο υπήρχε στο ποδόσφαιρο και στον κλασικό αθλητισμό, όποιο μεγάλο όνομα αθλητή υπήρχε, το είχε η Puma. Μιλάμε για Ολυμπιονίκες.

Όπως ο Κεντέρης.

Οι πάντες. Ο Κεντέρης ήταν και στον Ολυμπιακό.

Άλλο περιστατικό αξέχαστο με το νέο Καραϊσκάκη;

Όταν φέραμε τον Μαραντόνα. Έχουμε φέρει 3 φορές τον Μαραντόνα και 2 τον Πελέ. Στη μπουτίκ του Ολυμπιακού κάναμε πρωτοποριακά πράγματα, έγραψε ιστορία το νέο Καραϊσκάκη. Κάναμε μέλη του Ολυμπιακού τον Πελέ, τον Μαραντόνα, τον Εουσέμπιο, τον Σώκρατες, τον Γκασκόιν, τον Γιουσέιν Μπολτ, τον Σουμάχερ τον πιλότο! Ήρθαν στο Καραϊσκάκη! Υπέγραψαν στον τοίχο της μπουτίκ και αυτόγραφα στον κόσμο.

Πείτε μου ιστορίες, συνέντευξη χωρίς ιστορίες δεν μετράει.

Θυμάμαι ένα βράδυ που τρώγαμε με τον Μαραντόνα και τον Ριβάλντο στη Μεγάλη Βρετανία σε τι εκτίμηση είχε ο Μαραντόνα τον Ριβάλντο ως ποδοσφαιριστή. Εγώ με τον Ριβάλντο δεν συνεργάστηκα μόνο επαγγελματικά, γίναμε και είμαστε ακόμα προσωπικοί φίλοι. Ακούστε λοιπόν μια ιστορία με τον Μαραντόνα και τον Πελέ. Ο οποίος Πελέ μου έχει πει το αμίμητο “το όνομά μου είναι πιο διάσημο και από το ποδόσφαιρο που υπηρέτησα”...

Ψώνιο.

Όταν ήρθαν ο Μαραντόνα και ο Πελέ, υπήρχε ειδική φύλαξη από σεκιούριτι γιατί είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, ήταν κοντά στις 5.000 φίλαθλοι στον προαύλιο χώρο. Όταν το είδε αυτό ο Πελέ, δεν κατέβηκε, φοβήθηκε, τον βάλαμε από την πίσω πόρτα. Αντιθέτως ο Μαραντόνα είπε στους σεκιούριτι “φύγετε, θα πάω μόνος μου”. Πέρασε ανάμεσα από τον κόσμο σαν να είχε φωτοστέφανο και τον πλησίαζαν στα 5 εκατοστά. Μου είχε κάνει εντύπωση ο Μαραντόνα, είναι περσόνα.

Κι άλλη ιστορία θέλω. Οι Λάτιν τρώγονταν με τον Μπάγεβιτς.

Ένα περιστατικό που έχει πλάκα. Μια μέρα έγινε κάτι στην προπόνηση με τον Μπάγεβιτς, ήξερε ο Ριβάλντο ότι κάθε Πέμπτη βράδυ έπαιζα με τους φίλους μου ποδόσφαιρο στα Βοτσαλάκια του Πειραιά.

Κοντά στα γραφεία της ΠΑΕ, κάτω από την Καστέλλα.

Μπράβο. Με παίρνει λοιπόν τηλέφωνο ο Ριβάλντο και μου λέει “έρχομαι με τον Τζιοβάνι”. Εγώ δεν είπα τίποτα στους άλλους, έρχονται λοιπόν στα γηπεδάκια και παίζουν μαζί μας. Από πάνω αρχίζει να μαζεύεται κόσμος και να τους χαζεύει.

Να βοηθήσουμε τον κόσμο που δεν ξέρει την περιοχή να καταλάβει. Από πάνω εννοείτε τον περιφερειακό δρόμο της Καστέλλας που οδηγεί στο Πασαλιμάνι και περνάει πάνω από την παραλία με τα γηπεδάκια.

Ναι. Από στόμα σε στόμα και από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, μαζεύτηκαν 500 άτομα από πάνω και βρεθήκαμε να παίζουμε με οπαδούς που χειροκροτούσαν και ζητωκραυγάζανε! Όπως καταλαβαίνετε ήταν μαγικά αυτά που έκαναν ο Ριβάλντο και ο Τζιοβάνι. Μιλάμε για εν ενεργεία τότε παικταράδες του Ολυμπιακού. Ξέχασα να σας πω ότι ο Μαραντόνα έχει λάβει μέρος και σε φιέστα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη για κατάκτηση πρωταθλήματος.

Στη διαμάχη Κόκκαλη- Μαρινάκη για το Καραϊσκάκη με ποιον είστε; Καταρχήν γνωρίζετε το θέμα;

Το γνωρίζω το θέμα αλλά όχι σε βάθος ώστε να ξέρω ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο- και δεν με αφορά άλλωστε. Εκείνο που πιστεύω είναι τούτο: Για το καλό του Ολυμπιακού πρέπει να περάσει όλο το γήπεδο στα χέρια του Μαρινάκη. Στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Αφού το θέλει.

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ο Μαρινάκης να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση που έχει διαμορφώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Σαββίδης;

Η πορεία του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό πρώτα από όλα είναι επιτυχημένη. Πήρε πρωταθλήματα, κράτησε τον Ολυμπιακό στο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ στην Ευρώπη, κράτησε ζωντανό το νέο Καραϊσκάκη, συνέχισε το έργο του Κόκκαλη. Αυτό είναι πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, στο ερώτημά σας, κάθε φορά που τον ακούμε να μιλάει δείχνει ότι έχει πείσμα και ότι δεν είναι ο άνθρωπος που κάνει πίσω, δεν είναι άνθρωπος που τα παρατάει. Πιο πιθανό θεωρώ να τα παρατήσουνε οι άλλοι.

Για τις προσωπικές σας υποθέσεις θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τα προσωπικά γιατί δεν αφορούν κανέναν. Έχω μια διεκδίκηση από τη μητρική Puma και η Puma από εμένα, είμαστε στα δικαστήρια, και η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί ποιος έχει δίκαιο. Αυτό που ισχύει είναι ότι επί των ημερών μου η Puma ήταν μακράν η πρώτη αθλητική εταιρία στη χώρα μας με 75 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως! Και 17 εκ. κέρδη!

17 εκ. ευρώ κέρδη ετησίως είπατε;

Ναι. Και ενώ επί των ημερών μου ο τζίρος ήταν 75 εκ. ευρώ, τώρα είναι κάτω από 5 εκ. ευρώ. Αντιθέτως οι ανταγωνιστές έχουν διπλασιάσει τους τζίρους τους στο ίδιο διάστημα.

Εκείνη την εποχή μου έλεγαν ότι βοηθούσατε όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Ισχύει;

Βεβαίως. Και θα ήθελα να πω κάτι γιατί του αξίζει: Παράγοντες σαν τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη πολύ δύσκολα θα ξαναβγούν στην επικράτεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τον τιμάει ιδιαίτερα ως πρόσωπο.

Αχαριστία βιώσατε; Όταν κάποιος πέσει από τα πολύ ψηλά συνήθως τον ξεχνάνε αυτοί που ευεργέτησε.

Όχι. Στο πρόσωπό μου είδα αγάπη από τον κόσμο και δεν έχω βρει αχαριστία. Αυτό είναι ευτυχία.

Εγώ είμαι εντάξει, εσείς υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Στον Ολυμπιακό είχαμε την ευτυχία να έχουμε για πολλά χρόνια έναν μεγάλο πρόεδρο σαν τον Σωκράτη Κόκκαλη, παλαιότερα τον Σταύρο Νταϊφά, ακόμα πιο παλιά τον Νίκο Γουλανδρή, και σήμερα έχουμε έναν πρόεδρο ανάλογου μεγέθους και πάθους, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η οικογένεια του Ολυμπιακού πρέπει να είναι συσπειρωμένη.