Ο Ινφαντίνο ανοίγει τη συζήτηση για υπερ-εθνικά πρωταθλήματα

Να συζητηθεί το θέμα των υπέρ-εθνικών πρωταθλημάτων θέλει ο Τζιάνι Ινφαντίνο. 

Ο Ινφαντίνο ανοίγει τη συζήτηση για υπερ-εθνικά πρωταθλήματα

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημιουργίας υπέρ-εθνικών πρωταθλημάτων εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Η FIFA για πολλά χρόνια ήταν κάθετα αντίθετη στην προοπτική αυτή, σταματώντας εν τη γενέσει τους σκέψεις και απόπειρες που είχαν γίνει, κυρίως στην Ευρώπη.

Οι καιροί όμως αλλάζουν, τα μεσαία και μικρά πρωταθλήματα «ασφυκτιούν» εμπορικά, οικονομικά και (μοιραία) αγωνιστικά και ο πρόεδρος της διεθνούς ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ίσως η λύση να βρίσκεται στη συνένωση λιγκών, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την εκπεφρασμένη πρόθεση ολλανδικών και βελγικών ομάδων να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί κουβεντιάζουν για μία λίγκα Benelux εδώ και 20 χρόνια κι εμείς πάντα λέμε όχι, γιατί βασιζόμαστε στα εθνικά πρωταθλήματα. Αν όμως βοηθάει;

Ίσως αποτελεί τη μόνη διέξοδο, ίσως πρέπει να το σκεφθούν στην Ευρώπη, στην Αφρική. Έχω προτείνει κάτι ανάλογο για την Αφρική. Νομίζω ότι έχουμε το καθήκον να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA.

Σκέψεις και συζητήσεις για τη δημιουργία υπερ-εθνικών λιγκών έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Βέλγιο και Ολλανδία, μαζί με Πορτογαλία, Σκωτία και κάποιες ομάδες από τη Σκανδιναβία, πρότειναν τη δημιουργίας μίας «Λίγκας του Ατλαντικού», που απορρίφθηκε ασυζητητί από την UEFA.