Παλιές γιαννιώτικες ιστορίες: Η χριστουγεννιάτικη παραίτηση του Μπάρι Χουλσόφ από τον ΠΑΣ

Η πρόσληψη, η πορεία και η παραίτηση του Μπάρι Χουλσόφ στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα.

Παλιές γιαννιώτικες ιστορίες: Η χριστουγεννιάτικη παραίτηση του Μπάρι Χουλσόφ από τον ΠΑΣ

Από τα βαριά ονόματα που πέρασαν από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, στα 53 χρόνια ιστορίας του, ήταν και του Μπάρι Χουλσόφ. Αμυντικού του μεγάλου Άγιαξ της παρέας του Γιόχαν Κρόιφ που σήκωσε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Μπάρι Χουλσόφ ήταν και στον τελικό με τον Παναθηναϊκό στο «Γουέμπλεϊ» στις 2 Ιουνίου 1971, προσωπικός φρουρός του Αντώνη Αντωνιάδη.

Ο μεγάλος άσος του παρελθόντος ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα να δουλέψει προπονητής, ξεκινώντας από τον ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι του 1991. Χρονιά ίπου η τοπική ομάδα υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική και είχε πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως.

Ο Χουλσόφ ήρθε με όνειρα στα Γιάννινα, για να περάσει τη δική του φιλοσοφία που έμαθε τόσα χρόνια στην ποδοσφαιρική μηχανή του Άγιαξ. Είχε διατελέσει μετέπειτα και διευθυντής των ακαδημιών του «Αίαντα» στο Άμστερνταμ. Όμως δεν ήξερε τα προβλήματα και τη νοοτροπία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ήξερε για…. απλήρωτους παίκτες, για αποχές από τις προπονήσεις και άλλα τέτοια, δεν ήξερε ότι η Ελλάδα ήταν πολύ πίσω εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικά από την Ευρώπη.

Τότε ο Χουλσόφ προσπαθούσε να περάσει στην ομάδα πράγματα που ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Αυτά που έλεγε να παίζουν οι παίκτες σε όλες τις θέσεις, ακόμα και τερματοφύλακες, η άμυνα να ξεκινά από την επίθεση και η επίθεση από την άμυνα, τα λένε οι σημερινοί προπονητές! Και ας πέρασαν από τότε 28 χρόνια. Ήταν της σχολής του Άγιαξ που έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, όλοι στην επίθεση και όλοι στην άμυνα.

Δεν άντεξε για πολύ ο Χουλσόφ στον ΠΑΣ, καθώς υπήρχαν οικονομικά προβλήματα. Δεν πληρωνόταν ο ίδιος, οι παίκτες έκαναν αποχή από τις προπονήσεις και έτσι στις 7 Δεκεμβρίου 1991 υπέβαλε την παραίτησή του και μετά από λίγες μέρες αναχώρησε για την πατρίδα του. Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε.

Γύρισε τις επιταγές που είχε στα χέρια του στη διοίκηση χωρίς να τις σφραγίσει, χάρισε ό,τι χρήματα είχε να παίρνει και γύρισε στην Ολλανδία. Απλά σε μια δήλωση προς τον υπογράφοντα, που δημοσιεύτηκε τότε και στο «ΦΩΣ», είπε λακωνικά: «Νόμιζα ότι το ποδόσφαιρο είναι ίδιο σε όλο τον κόσμο και έχει τους ίδιους κανόνες, αλλά δεν είναι έτσι. Αλλιώς το έμαθα εγώ στον Άγιαξ και στην πατρίδα μου και αλλιώς το βρήκα εδώ. Δεν μπορώ να το αλλάξω και πρέπει να φύγω…».