Σωτήρης Μαυρομάτης: Το παιδί του ΠΑΟΚ που έγινε Ολυμπιακός!

Εκπληκτικός ο Σωτήρης Μαυρομάτης, που αν και ήταν παιδί του ΠΑΟΚ έγινε Ολυμπιακός! 

Σωτήρης Μαυρομάτης: Το παιδί του ΠΑΟΚ που έγινε Ολυμπιακός!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Ο κουμπάρος μου ο Καραταΐδης έχει πάει στην προπόνηση συμπαίκτη μας κρυμμένο στο πορτ μπαγκάζ και τον έχει βγάλει από τον Ρέντη πάλι στο πορτ μπαγκάζ, για να γλιτώσει»!

Δεν θα γράψω πρόλογο, γιατί θέλω να πιάσω τον αναγνώστη κατ’ ευθείαν με μια απίθανη διήγηση. Αντί προλόγου λοιπόν διαβάστε τις πρώτες γραμμές των ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/11/2019

Μου είπαν ότι είσαι φιλοολυμπιακός. Όπως ο Σκούνας, που έβγαλα, και ήταν κι αυτός παιδί του ΠΑΟΚ. Όπως ο Γούναρης. Πόσα χρόνια έπαιξες στον ΠΑΟΚ και πόσων χρόνων είχες πάει εκεί;

Πήγα 17 χρόνων στον ΠΑΟΚ από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Και έπαιξα 5 χρόνια. Δεν είμαι φιλοολυμπιακός. Είμαι Ολυμπιακός!

Ποιος προπονητής σε είχε δει και σε είχε πάρει στον ΠΑΟΚ;

Είχαμε παίξει Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, αλλά τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο ίδιος ο Παντελάκης. Είχε έρθει ο Παντελάκης μέχρι και στο Λουτράκι να με δει στη Γ’ Εθνική! Στόπερ έπαιζα τότε. Αργότερα έπαιξα και αμυντικός χαφ στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό κάποιες φορές, και στην Εθνική Ελπίδων που πήγαμε στον τελικό Ευρώπης.

Ολυμπιακός πώς έγινες;

Αυτό μου συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον Ολυμπιακό. Έπαιξα 7 χρόνια στον Ολυμπιακό ερχόμενος από τον ΠΑΟΚ. Έχω δουλέψει και ως προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού από το 2002 έως το 2005 ~πήραμε το πρωτάθλημα με καλύτερη άμυνα και καλύτερη επίθεση. Ο κόσμος του Ολυμπιακού με έκανε να νιώθω «γαύρος». Πώς να το εξηγήσω; Γουστάρω, ρε παιδί μου, αυτήν την ατμόσφαιρα στο «Καραϊσκάκης», αλλά και τη συμπεριφορά τους προς το πρόσωπό μου όλα τα χρόνια. Πολύ τιμητικό που με είχαν βγάλει «Μπαρέζι».

Θέλω να μου πεις ένα αξέχαστο περιστατικό που έζησες στα «πέτρινα χρόνια». Κάτι περίεργο, κάτι μοναδικό.

Υπάρχει κάτι που δεν ξέρω αν πρέπει να το πω...

Πες το.

Ίσως δεν πρέπει, θα παρεξηγηθεί ο παίκτης που πρωταγωνίστησε σε αυτό.

Μην πεις το όνομά του και πες όλα τα άλλα γύρω από αυτό.

Ήταν σε ένα ματς που είχαμε χάσει, νομίζω από την ΑΕΚ. Συμπαίκτης μου κάνει άσχημη χειρονομία προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που αποδοκίμαζαν. Την άλλη μέρα ήταν αναμενόμενα στον Ρέντη λαϊκά δικαστήρια. Από την Αγίας Άννης ξεκινούσε η ουρά! Πράγματι, μας σταματούσαν τα αμάξια πολύ πριν φτάσουμε στο γήπεδο, μας έλεγαν τα παράπονά τους ~όχι βιαιοπραγίες, αλλά άκουγες εξάψαλμο. Τι έγινε με τον παίκτη εκείνον λοιπόν...

Πες την ιστορία.

Εγώ ήμουν σε αποθεραπεία από σοβαρό τραυματισμό και δεν είχα παίξει σε εκείνο το ματς. Τότε όποιος δεν έπαιζε στον Ολυμπιακό δεν είχε πρόβλημα με τον κόσμο. Πίστευα λοιπόν ότι θα πήγαινα για προπόνηση άνετα, χωρίς να με κράξουν οι οπαδοί. Με παίρνει τηλέφωνο το προηγούμενο βράδυ ο συμπαίκτης μου που είχε κάνει την άσχημη χειρονομία στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Με ρωτάει «πώς θα πας στον Ρέντη αύριο;». Του λέω «με το αμάξι μου. Θέλεις να σε πάρω;». Το σκεφτόταν και μου λέει «θα σου πω». Δεν με ξαναπήρε. Την άλλη μέρα, αφού περάσαμε την ουρά των λαϊκών δικαστηρίων, μπαίνω στο προπονητήριο και τον βλέπω μέσα. Του λέω «τι έγινε, πώς ήρθες τελικά;». Μου λέει «πήδηξα από τη γωνία τη μάντρα! Για να μη με δουν»!

Αυτό ήταν;

Όχι. Εγώ ήμουν κουμπάρος με τον Κυριάκο Καραταΐδη και ακόμα κάνουμε παρέα. Είχαμε δώσει ραντεβού για καφέ μετά την προπόνηση. Πάω στο καφέ και τον περιμένω, αλλά αργεί. Έρχεται ύστερα από μισή ώρα. Του λέω «τι έγινε ρε, γιατί άργησες;». Και μου εξήγησε ότι έπρεπε να φυγαδεύσει τον συμπαίκτη μας εκείνον. Ξέρεις πώς τον φυγάδευσε; Τον έβαλε μέσα στο πορτ μπαγκάζ! Και δεν είναι μόνο ότι τον έβγαλε από το προπονητήριο έχοντάς τον μέσα στο πορτ μπαγκάζ. Αλλά τον είχε πάει και στον Ρέντη έχοντάς τον μέσα στο πορτ μπαγκάζ! Ο άλλος είχε πει ψέματα ότι πήδηξε τη μάντρα.

Απίθανη ιστορία. Προστίθεται στη... συλλογή. Εσύ σε ποια «ομάδα» ανήκες; Σε αυτήν των Ποντίων ή στην άλλη του Μύρτσου;

Δεν υπήρχαν τέτοια. Δεν υπήρχαν οι Πόντιοι και οι άλλοι. Διαπληκτισμοί μπορεί να υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Εγώ είχα καλέσει στο σπίτι μου ~και κάναμε όλοι μαζί ρεβεγιόν~ τον κουμπάρο μου τον Καραταΐδη, τον «Τσαλούχα» (σ.σ. Τσαλουχίδης) και τον Μύρτσο!

Όταν ήταν τσακωμένοι;

Καλά ρε, θα ήταν τσακωμένοι και θα τους καλούσα σπίτι μου για ρεβεγιόν; Πριν τσακωθούν.

Μερικά χρόνια πριν ο Σταύρος Παπαδόπουλος καλούσε τους τσακωμένους παίκτες σπίτι του για να τα βρουν. Πες μου κάτι άλλο τώρα. Αδικήθηκαν σπουδαίοι παίκτες που δεν πήραν ένα πρωτάθλημα τότε;

Κοίταξε, εμένα δεν μου αρέσουν τα εύκολα. Μου αρέσουν οι αλήθειες. Υπήρχαν καλές ομάδες τότε. Ο Παναθηναϊκός είχε δυνατή ομάδα και πολύ καλούς παίκτες. Η ΑΕΚ επίσης είχε καλή ομάδα. Εμείς δεν ήμασταν διοικητικά καλά. Είχαμε προβλήματα. Τα ηνία τα είχε ο Παναθηναϊκός. Αλλά φταίμε και εμείς οι παίκτες. Δεν κάναμε τότε όσα μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε ~ το καταλάβαμε αργότερα.

Δηλαδή;

Θα έπρεπε να δώσουμε κι εμείς οι παίκτες μια άλλη βαρύτητα, έπρεπε να είμαστε πιο μαζεμένοι, πιο κοντά μαζί. Σαν υλικό ήμασταν καλοί. Αλλά επειδή το διοικητικό κομμάτι ήταν άσχημο και το τοπίο θολό, παρασυρθήκαμε. Δεν ήμασταν όπως έπρεπε.

Ποιος προπονητής ήταν ο καλύτερος που είχες στα 7 χρόνια στον Ολυμπιακό;

Μεγάλη κουβέντα αυτή.

Γιατί;

Επειδή έχω κάνει σεμινάρια και έχω δίπλωμα προπονητικό ΟΥΕΦΑ Β’, αλλά και από την πείρα μου ως παίκτη, θα σου πω ότι η λέξη προπονητής έχει πολλά στάδια, είναι πολύπλευρο επάγγελμα. Για εμένα αυτοί που είχαμε τότε στον Ολυμπιακό ήταν όλοι μέτριοι. Κάποιοι μέτριοι προς το καλό.

Ποιον συμπαίκτη σου θαύμαζες περισσότερο ως ταλέντο;

Προσπαθούσα να μάθω πράγματα από τον Ντέταρι. Εγώ είχα καλή τεχνική για τη θέση μου. Και ξέρεις, ποδόσφαιρο έπαιξα στα 13 μου και κατά λάθος! Πιο πριν δεν μου άρεσε, έκανα στίβο 110 εμπόδια και άλμα εις ύψος, επίσης έκανα 2 χρόνια κολύμπι πεταλούδα στα 100 μέτρα, έπαιζα και καλό μπάσκετ και με ήθελε ο Έσπερος Θεσσαλονίκης. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το αγαπημένο μου.

Πες μου τώρα για το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ. Τι βλέπεις;

Δεν είναι κακή ομάδα ο ΠΑΟΚ. Και πέρσι ήταν καλός και φέτος είναι καλός. Να μη χαλάνε το μυαλό τους οι παίκτες του Ολυμπιακού με τη διαιτησία, εγώ κοιτάω τη μπάλα. Ο ΠΑΟΚ πάντως φέτος δεν είναι τόσο καλός όσο ήταν πέρσι. Ο Ολυμπιακός λόγω της έδρας έχει το πλεονέκτημα και πιστεύω ότι το ματς θα το πάρει. Θα χρειαστεί όμως να παίξει και καλό ποδόσφαιρο για να το πάρει. Ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να νικήσει και έναν κακό διαιτητή.

Τον Γκερέρο πώς τον βλέπεις;

Τι να σου πω τώρα... Πόσα γκολ έχει βάλει...

Και οι εξτρέμ δεν σκοράρουν.

Ναι, και οι εξτρέμ δεν σκοράρουν. Αν έχουμε λοιπόν τόσους επιθετικούς και ψιλοσκοράρουν, έχεις πρόβλημα. Ο Ποντένσε κάνει μαγικά αλλά πετάει τα σουτ έξω. Και μιλάμε για κλασικές ευκαιρίες. Αν η Μπάγερν σού φτιάξει 10 κλασικές ευκαιρίες, θα βάλει 6 γκολ. Ο Ολυμπιακός στις 10 κλασικές ευκαιρίες βάζει 2-3 γκολ.

Ο Φορτούνης πόσο λείπει;

Πολύ. Και τα γκολ του και οι ασίστ του. Η αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα και στην ασίστ. Εύχομαι στον Ολυμπιακό καλή επιτυχία και πιστεύω ότι θα το πάρει το ματς.

Αν είσαι προπονητής αλλά και ως φίλαθλος, τι κάνεις τώρα με τον Μεριά; Τον στηρίζεις;

Για μένα τον στηρίζεις. Θυμάσαι την γκέλα που είχα κάνει εγώ με την Οσέρ; Εντάξει, έπρεπε να με καλύψουν οι άλλοι, όμως το πήρα πάνω μου. Για την κλάση μου και την εμπειρία μου ήταν σοβαρό λάθος. Τι έπρεπε, στο επόμενο ματς να με πετάξει ο προπονητής έξω; Δεν το έκανε.

Ποιος ήταν προπονητής;

Ο Κόμορα. Πρόσεξε όμως. Αν ο Μεριά είναι επιρρεπής σε λάθη, δεν τον βάζεις από την αρχή. Είναι θέμα προπονητή. Μια, δυο, τρεις, ο Ολυμπιακός δεν αντέχει πολλά λάθη. Εξαρτάται όμως και ποιους άλλους έχεις.

Τον Αβραάμ πώς τον βλέπεις; Είναι για το ματς με τον ΠΑΟΚ;

Τον βλέπω σε καλή κατάσταση. Το ματς με τον ΠΑΟΚ είναι ειδικών συνθηκών και θέλει τσαμπουκά. Είναι όμως θέμα Μαρτίνς. Όποιους και να βάλει, ο κόσμος στο γήπεδο πρέπει να τους στηρίξει.