Στέλιος Γιαννακόπουλος: Ο Κόκκαλης μετά τη Ριζούπολη, ο Μπάγεβιτς, ο Λεμονής και ο Βαρδινογιάννης

Εκπληκτική διήγηση από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Έτσι πήρε ο Ολυμπιακός μέσα από τα χέρια Παναθηναϊκού και ΑΕΚ το «πακέτο» Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλου που άλλαξε την ιστορία!

Στέλιος Γιαννακόπουλος: Ο Κόκκαλης μετά τη Ριζούπολη, ο Μπάγεβιτς, ο Λεμονής και ο Βαρδινογιάννης

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το καλοκαίρι του 1996 άλλαξε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού. Όχι μόνο με τον ερχομό του Μπάγεβιτς αλλά και με τη μεταγραφή πακέτο Τζόρτζεβιτς- Γιαννακόπουλου από τον Πανηλειακό στον Ολυμπιακό. Δύο έμβολα που όμοιά τους δεν εμφανίστηκαν ξανά ταυτόχρονα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο παικταράδες που τους πήρε ο Ολυμπιακός μέσα από τα χέρια Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος υπάρχει σε μια φωτογραφία από τη φιέστα του Ολυμπιακού για το πρώτο πρωτάθλημα μετά τα «πέτρινα» όπου έχει μπει ο κόσμος μέσα και τον κυνηγάει την ώρα που πανηγυρίζει. Και αυτός κάνει ζιγκ ζαγκ για να ξεφύγει και κοιτάει πλαγίως πίσω του.

Μου έδωσε μια καταπληκτική διήγηση για το τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι. Θυμίζει την ταινία με την Βλαχοπούλου και τους παράγοντες με τα κόκκινα κουστούμια και τα κίτρινα κουστούμια.

Μου λέει και άλλα πολλά για τα 7 χρόνια τίτλων στον Ολυμπιακό. Ένας παίκτης που έβαλε 2 γκολ στο αλησμόνητο 3-0 (ματς τίτλος) επί του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Ένας παίκτης που σφράγισε και άλλο τίτλο με τα 2 γκολ του στο προηγούμενο πρωτάθλημα επί της Παναχαϊκής στην Πάτρα. Ένας παίκτης που έχει βάλει ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ επί της Πόρτο στο ΟΑΚΑ με την τεράστια λόμπα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 12/11/2019

«Δύο ραντεβού στο σπίτι του Βαρδινογιάννη στην Εκάλη και ενώ ήμουν παίκτης του Πανηλειακού έκανα αποθεραπεία 1,5 μήνα στην Παιανία!»

Πώς αποφασίζεις να έρθεις στον Ολυμπιακό των 9 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα και να μην πας στον κραταιό Γιώργο Βαρδινογιάννη τότε, ή στην ΑΕΚ που είχε πάρει τίτλους;

Είχε γίνει θρίλερ... Έγιναν πράγματα που δεν νομίζω ότι έχουν ξαναγίνει.

Θέλω να μου τα πεις όλα.

Τη σεζόν που ήμουν στον Πανηλειακό είχα συμφωνήσει προφορικά με τον Βαρδινογιάννη. Είχαν προηγηθεί δύο πολύ καλές σεζόν μου στη Γ΄και στη Β' Εθνική με τον Πανηλειακό, ανεβήκαμε τρένο στην Α' Εθνική, πήγαινα πολύ καλά κι εκεί, με έκλεισε ο Βαρδινογιάννης.

Με ποιο τρόπο; Θέλω περιστατικά συγκεκριμένα.

Κάναμε δύο ραντεβού εγώ και ο πατέρας μου με τον Βαρδινογιάννη.

Τον Γιώργο;

Ναι.

Πού;

Στο σπίτι του.

Σε ποιο σπίτι;

Στην Εκάλη!

Σπιταρόνα;

Δεν παίζεσαι εσύ... (γελάει). Όταν φεύγει ένα παιδί από το σπίτι του στην Καισαριανή και πάει στο σπίτι του Βαρδινογιάννη στην Εκάλη, καταλαβαίνεις πώς μου φάνηκε...

Πόσα τ.μ. ήταν το σπίτι σου στην Καισαριανή τότε;

70 τ.μ. Έγιναν δύο ραντεβού. Συμφωνήσαμε αλλά δεν υπογράψαμε. Η σεζόν κύλησε πολύ καλά αλλά κάποια στιγμή τραυματίζομαι σε ματς Καλαμάτα- Πανηλειακό, μεγάλο ντέρμπι τότε. Χτυπάω στον τετρακέφαλο και κάνω 1,5 μήνα θεραπεία στην Παιανία!

Αυτά είναι τα ωραία. Κάνεις θεραπεία στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟ...

Ναι, με μεταχειριζόταν ο Παναθηναϊκός σαν παίκτη του. Ήμουν στον προθάλαμό του. Επανέρχομαι μετά από 2 μήνες, και είμαι σούπερ γιατί δούλεψα πολύ στην αποκατάσταση, γυρίζω σε ματς με λάσπες με την ΑΕΚ, 0-0 στον Πύργο.

Και πώς πας στον Ολυμπιακό;

Κάτσε, έγιναν τρελά πράγματα με εμένα, και με τον Τζόλε. Εκείνο το καλοκαίρι έγραφαν οι εφημερίδες κάθε μέρα ότι εγώ και ο Τζόρτζβιτς ήμασταν το μήλο της έριδος των μεγάλων ομάδων, και μαζί με εμάς hot ονόματα ήταν ο Λυμπερόπουλος και ο Ντέμης. Μάχη από τις μεγάλες ομάδες για το ποιος θα μας πάρει.

Αληθεύει ότι 9.00 το πρωί το «ΦΩΣ» ήταν διαβασμένο κάθε μέρα από εσένα όσα χρόνια ήσουν στον Ολυμπιακό;

Αν δεν ήταν 9.00 το πρωί, ας πούμε το πρωί γενικώς το «ΦΩΣ» ήταν διαβασμένο. Και όχι μόνο από εμένα. Σχεδόν από όλους τους παίκτες. Ήταν ιεροτελεστία. Ίντερνετ δεν υπήρχε. Το τηλέφωνο του σπιτιού μου χτύπαγε συνεχώς από δημοσιογράφους και έλεγα στη μάνα μου να τους λέει ότι δεν ήμουν σπίτι. Ξαφνικά μια μέρα με παίρνει στο κινητό μου ο κ. Λούβαρης από τον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός εσύ.

Θα τα πούμε ένα-ένα.

«Το τηλεφώνημα του Λούβαρη στο κινητό και το τηλεφώνημα του Βαρδινογιάννη σπίτι μου»

Και τι σου λέει ο Λούβαρης στο κινητό;

Με ρώτησε αν έχω υπογράψει κάποιο χαρτί με τον Παναθηναϊκό. Του λέω «όχι» και ας έλεγαν οι εφημερίδες ότι ήμουν κλεισμένος στον Παναθηναϊκό. Με ρώτησε μετά αν με ενδιέφερε να πάω στον Ολυμπιακό. Του είπα «φυσικά, είναι πολύ μεγάλος σύλλογος ο Ολυμπιακός. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από το να τα βρείτε με εμένα, τον πρώτο λόγο έχει ο κ. Σταυρόπουλος γιατί έχω άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο με τον Πανηλειακό».

Σταυρόπουλος για τους νεότερους που δεν ξέρουν, ο τότε ιδιοκτήτης του Πανηλειακού. Τι άλλο σου είπε ο Λούβαρης;

Με ρώτησε «αν τα βρω με τον Σταυρόπουλο, εσύ έρχεσαι στον Ολυμπιακό;». Και του είπα «έρχομαι, γιατί να μην έρθω;».

Ήσουν εισήγηση Μπάγεβιτς;

Ναι, πακέτο εγώ και ο Τζόλε.

Ο Βαρδινογιάννης τι έκανε εκείνο το διάστημα;

Μετά από λίγες μέρες τηλεφώνησε ο ίδιος ο Γιώργος ο Βαρδινογιάννης σπίτι μου!

Κρύφτηκες;

Όχι, το σήκωσε η μάνα μου και με έδωσε. Ζήτησε προσωπικά να μου μιλήσει. Πάω στο τηλέφωνο και μου λέει: «Κοίταξε να δεις, υπάρχει πρόβλημα με τον Σταυρόπουλο, ζητάει πολλά για να σε δώσει, θα πρέπει να μείνεις ακόμα ένα χρόνο στον Πανηλειακό και θα έρθεις του χρόνου στον Παναθηναϊκό ελεύθερος».

Είχε ήδη κάνει τη μεγάλη πρόταση ο Ολυμπιακός στον Σταυρόπουλο και του είχε φουσκώσει τα μυαλά. Εσύ τι είπες τότε στον Βαρδινογιάννη;

Παρά το νεαρό της ηλικίας μου -ήμουν 21 χρονών- του είπαν κατευθείαν με ευγενικό τρόπο βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Του είπα ότι με θέλουν όλες οι μεγάλες ομάδες, ότι ήμουν ήδη 3 χρόνια στον Πανηλειακό και ότι δεν ήθελα να μείνω άλλο, ήμουν έτοιμος να κάνω το μεγάλο βήμα. Του είπα «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Σε ένα χρόνο μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, μπορεί να είμαι ντεφορμέ ή να έχω τραυματιστεί».

Τι σου είπε;

Μου απάντησε «κάνε ό,τι καταλαβαίνεις».

Και μετά μπαίνει η ΑΕΚ. Ο κόσμος δεν ξέρει πόσο χοντρά χώθηκε η ΑΕΚ, εγώ το ήξερα από τον Σταυρόπουλο.

Η ΑΕΚ δεν χώθηκε απλώς, χώθηκε πολύ χοντρά και για τους δύο μας πακέτο.

Η συμβολή του πατέρα μου για να έρθουμε εγώ και ο Τζόλε στον Ολυμπιακό. Ήμουν Παναθηναϊκός, είμαι Ολυμπιακός!

Πες μου για το ότι ήσουν Παναθηναϊκός.

Όλοι είναι μια ομάδα ως παιδιά. Εμένα ήταν ο πατέρας μου Παναθηναϊκός και είχε παίξει μπάλα στον Παναθηναϊκό, τον είχε ανεβάσει στην πρώτη ομάδα ο Μπόμπεκ με Δομάζο και με Αντωνιάδη.

Τι θέση έπαιζε ο πατέρας σου;

Ίδια με εμένα. Ήταν καλός παίκτης. Μετά τον Παναθηναϊκό πήγε στον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, πήγε στον Παναρκαδικό, στον Παναιγιάλειο, στον ΟΦΗ. Τότε η Β' Εθνική ήταν πολύ δυνατή.

Και του χρωστάς του πατέρα σου. Θυμάμαι όταν ήρθες στον Ολυμπιακό του είχα κάνει μια συνέντευξη και έλεγε ότι όταν ήσουν παιδάκι έσπαγε τοίχους στο σπίτι για να φτιάξει γήπεδο να σου μαθαίνει μπάλα.

Είναι αλήθεια. Γινόταν μάθημα κανονικό μέσα στο σπίτι, ήταν δάσκαλος και προπονητής μου. Με πήγαινε και στο γήπεδο να βλέπω σπουδαίους παίκτες να μαθαίνω. Στη συνέντευξη εκείνη, το θυμάμαι, σου είχε πει ότι θα κάνω μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό και ότι μετά θα πάω στη Μίλαν! Πράγματι πήρα 7 πρωταθλήματα σε 7 χρόνια στον Ολυμπιακό, πήγα στην Πρέμιερ Λίγκ όπου έπαιξα 5 χρόνια και μόλις είχα τελειώσει τη δεύτερη χρονιά στην Μπόλτον ήρθε και με ζήτησε η Λίβερπουλ! Ομάδα επιπέδου Μίλαν. Ό,τι μου είχε πει ο πατέρας μου, βγήκε αληθινό. Ήταν ο καθοδηγητής μου.

Δηλαδή;

Είχε προδιαγράψει την πορεία μου. Πριν πάω στον Πανηλειακό στη Γ' Εθνική, ήμουν στη Γ' Εθνική επίσης με τον Εθνικό Αστέρα πιτσιρικάς. Με ζήτησαν να πάω στην Α' Εθνική ο Αθηναϊκός που ήταν και κοντά στο σπίτι μου και ο Απόλλων Αθηνών. Πετούσα από τη χαρά μου που θα έπαιζα Α' Εθνική. Ο πατέρας μου έβαλε φρένο και είπε να πάω πάλι Γ' Εθνική στον Πανηλειακό γιατί δεν ήμουν έτοιμος ακόμα. Το έβλεπε το έργο πάντα. Μετά άκου τι έγινε με την ΑΕΚ...

Σε διακόπτω. Τώρα τι ομάδα είσαι;

Πλάκα κάνεις ρε; Ολυμπιακός είμαι. Είναι δυνατόν τόσα χρόνια σε αυτήν την ομάδα, να έχουμε ζήσει τόσες στιγμές και να μην αγαπήσεις αυτήν την ομάδα και τον κόσμο της; Πρέπει να είσαι αναίσθητος.

Τι έγινε λοιπόν με την ΑΕΚ και τον πατέρα σου;

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πάμε στον Ολυμπιακό εγώ και ο Τζόλε!

Το σκηνικό στα γραφεία του Σταυρόπουλου με Τροχανά και Νίκο Στράτο που άφησε κόκκαλο τον Τζόλε και τον Στέλιο!

Πώς σας πήρε ο Ολυμπιακός μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ;

Μας φωνάζει μία μέρα στο γραφείο του ο κ. Σταυρόπουλος εμένα και τον Τζόλε. Πήγαμε θεωρώντας ότι θα τελειώναμε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Είχαμε μιλήσει με τον Ολυμπιακό και τα είχαμε βρει, αλλά τον πρώτο λόγο τον είχε ο Πανηλειακός. Πάμε λοιπόν εγώ, ο Τζόλε, νέα παιδιά, και ο πατέρας μου μαζί. Ξέρουμε ότι έχει καταθέσει ο Ολυμπιακός επίσημη πρόταση στον Σταυρόπουλο για να μας πάρει πακέτο. Και όταν μπαίνουμε στα γραφεία, μένουμε κόκκαλο! Βρίσκουμε μέσα τον Τροχανά και τον Νίκο Στράτο!

Το Νο1 και το Νο2 τότε της ΑΕΚ!

Ναι!

Με τον Κόκκαλη είχατε μιλήσει;

Εγώ όχι, ο Τζόλε δεν ξέρω. Είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Λούβαρη. Και υποθέταμε ότι μας φώναξε στα γραφεία ο Σταυρόπουλος να μας πει ότι συμφώνησε κι αυτός με τον Ολυμπιακό. Και βλέπουμε όλη τη διοίκηση της ΑΕΚ μέσα στο γραφείο του ιδιοκτήτη του Πανηλειακού!

Τι σας είπαν;

Μας είπαν επί λέξει «σας θέλουμε και εμείς πακέτο, κάναμε την πρότασή μας ήδη στον κ. Σταυρόπουλο».

Η ΑΕΚ είχε χάσει τον Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό, έβραζε ο κόσμος της, και ήθελε ρελάνς απεγνωσμένα. Είχε πάρει τον Ντέμη και πήγαινε για το πιο μεγάλο χτύπημα. Ο Σταυρόπουλος τι σας είπε;

Μας είπε «κοιτάξτε παιδιά, είμαι σε δύσκολη θέση, εγώ τα έχω βρει και με τον Ολυμπιακό και με την ΑΕΚ. Είπα ένα τίμημα για εσάς, μου το ικανοποιεί και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Έγκειται σε εσάς το που θα πάτε».

Πόσα λεφτά;

Ήταν πολλά λεφτά, νομίζω 300 εκατομμύρια ή 400 εκατομμύρια δραχμές τότε. Και λέει ο Σταυρόπουλος «οι κύριοι απο εδώ θέλουν να σας μιλήσουν ιδιαιτέρως». Και πάμε σε ένα άλλο γραφείο εγώ, ο Τζόλε, ο πατέρας μου, ο Τροχανάς και ο Νίκος Στράτος!

Συγγνώμη που γελάω, αλλά είναι λίγο κωμικό, πέρα από συναρπαστικό.

Κάτσε να δεις, έχει και συνέχεια. Χωρίς τον Σταυρόπουλο στο άλλο γραφείο μας λένε οι παράγοντες της ΑΕΚ «τα έχουμε βρει με τον πρόεδρο του Πανηλειακού, πείτε μας τι σας δίνει ο Ολυμπιακός και θα σας δώσουμε τα διπλάσια ως ΑΕΚ»!

Δεν ξαναέγιναν αυτά.

Σασπένς σου λέω. Μείναμε κόκκαλο. Ξέρεις τι είναι να σου λέει ο άλλος ότι θα σου δώσει τα διπλά από αυτά που έδινε ο Ολυμπιακός; Και ότι τα έχει βρει με την ομάδα σου;

Και τι λέτε εσείς εκείνη τη στιγμή;

Ζητάει ο πατέρας μου να μιλήσουμε ιδιαιτέρως οι τρεις μας, χωρίς τον Τροχανά και τον Στράτο!

Δεν ξανάγινε πραγματικά.

Μένουμε μόνοι μας λοιπόν και μας λέει ο πατέρας μου επί λέξει: «Δεν πάτε πουθενά, ξεχάστε τα λεφτά που λένε, στον Ολυμπιακό θα πάτε και οι δύο! Ο Ολυμπιακός πήρε τον Μπάγεβιτς προπονητή, θα κάνει και μεταγραφές, θα φτιάξετε ομαδάρα και θα παίρνετε το πρωτάθλημα για 10 χρόνια! Τα λεφτά που σας δίνει η ΑΕΚ τώρα, θα τα πάρετε περισσότερα από τον Ολυμπιακό σε βάθος χρόνου, μαζί με τη δόξα και τους τίτλους». Όπως τα είπε έγιναν ρε φίλε.

Το διπλό ραντεβού με Κόκκαλη πριν και μετά το 3-0 επί του ΠΑΟ στη Ριζούπολη

Πόσα παραπάνω σου έδωσε η Μπόλτον και έφυγες από τον Ολυμπιακό;

Δεν θέλω να πω ποσά, αλλά αρκετά παραπάνω. Δεν ήταν όμως μόνο τα λεφτά, ήταν και το κίνητρο να πάω στην Πρέμιερ Λιγκ.

Αληθεύει ότι μετά τη Ριζούπολη ο Κόκκαλης σου είπε «τι του έκανες του Νικοπολίδη ρε Στέλιο» και άλλα πιπεράτα;

Δεν θέλω να θίξω ποδοσφαιριστές και ας ήταν αντίπαλοι τότε...

Θυμάσαι κάποιο πριμ ξεχωριστό του Κόκκαλη;

Όλο πριμ μας έδινε ο Κόκκαλης, δεν έκανε και τίποτα άλλο.

Ναι, αλλά σε έχασε, του έφυγες.

Έκανε προσπάθεια να με κρατήσει, έδινε πολλά λεφτά για να μείνω. Δεν θα ξεχάσω το πώς με υποδέχτηκε στα γραφεία του 2-3 μέρες μετά τη Ριζούπολη. Τι αγκαλιές και τι λόγια μου είπε. Σε μια προσπάθεια και για να τα βρούμε να μείνω. Λίγες μέρες πριν, είχαμε κι άλλο ραντεβού στο σπίτι του. Το ήθελε πολύ ο Κόκκαλης εκείνο το ματς. Και εμείς το θέλαμε πολύ. Έβαλα 2 γκολ στο 3-0 επί του ΠΑΟ.

Πριν από ποιο ματς στην καριέρα σου έμεινες άυπνος;

Τα πήγαινα καλά με τον ύπνο. Μόνο πριν από το ματς της Ριζούπολης δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Ήταν τρομερή η πίεση και το άγχος. Ματς με τον αιώνιο αντίπαλο που για να πάρουμε το πρωτάθλημα έπρεπε να τον νικήσουμε με 2 γκολ διαφορά και πάνω. Και καλή ομάδα τότε ο Παναθηναϊκός, όχι όπως τώρα...

Ο Δώνης όταν πήγε στην Αγγλία να παίξει στην Μπλάγκμπερν μου έδωσε συνέντευξη και είπε ότι την πρώτη βδομάδα στην προετοιμασία έκανε εμετό. Εσύ;

Πράγματι η διαφορά στο επίπεδο προπόνησης ήταν χαοτική... Ήμουν πεισματάρης όμως και τα κατάφερα.

Ακούω παιδιά στο σπίτι. Τι ηλικίες είναι; Και τι φύλο;

Έχω τρεις γιους. 18,5 χρονών, 16 και 10.

Παίζει κανείς ποδόσφαιρο;

Οι δύο μικροί στον Πανερυθραϊκό.

Θέσεις;

Μεσοεπιθετικοί.

Αν δεν βλέπεις ταλέντο δεν θα τη βάλω την ερώτηση να μην σε φέρω σε δύσκολη θέση. Έχουν ταλέντο;

Κάτι βλέπω.

Τα ονόματά τους;

Δημήτρης ο 16χρονος και Φίλιππος ο 10χρονος.

Όταν αποφάσισες να πας στην Μπόλτον, μου είχες δώσει μια συνέντευξη και έγραψες σε ένα χαρτί για τον κόσμο «πάω και έρχομαι»! Δεν ξαναήρθες όμως.

Παραλίγο να έρθω. Έγινε μια προσέγγιση από τον Τάκη Λεμονή όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό, πήγα σπίτι του, με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να επιστρέψω, αλλά δεν προχώρησε. Ήταν το 2006 νομίζω. Μετά το EURO που πήραμε πάντως με την Εθνική.

Μπάγεβιτς και Λεμονής οι καλύτεροι προπονητές που πέρασαν από τον Ολυμπιακό. Τα επεισόδια στα αποδυτήρια.

Πριν 20 χρόνια μου είχες πει σε μια συνέντευξη ότι Παναθηναϊκοί σε πέτυχαν στην Κηφισίας με το αμάξι και σου το έσπασαν.

Μην τα θυμίζεις αυτά...

Ο Μπάγεβιτς ήταν πράγματι μεγάλος προπονητής; Ή ήταν μύθος και κουβαλούσε απλώς το όνομα που έκανε στην ΑΕΚ;

Όχι ήταν μεγάλος προπονητής. Για εμένα ο Μπάγεβιτς και ο Λεμονής ήταν οι καλύτεροι που πέρασαν από τον Ολυμπιακό.

Πες μου κάποιο αξέχαστο περιστατικό με Μπάγεβιτς προσωπικό σου.

Όταν ήταν να φύγει από τον Ολυμπιακό πήγα στο γραφείο του να τον χαιρετήσω και δεν κρατήθηκα, ξέσπασα σε κλάματα. Ήταν ο άνθρωπος που με είχε φέρει στον Ολυμπιακό.

Μεγαλύτερη λύπη που έχεις ζήσει στον Ολυμπιακό;

Το βράδυ που αποκλειστήκαμε στο τέλος από τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ. Ήμασταν πεθαμένοι στα αποδυτήρια.

Ξύλο έχεις δει να παίζουν παίκτες του Ολυμπιακού μεταξύ τους;

Ναι.

Ποιοι;

Δεν θα πω.

Έλληνες ή ξένοι;

Έλληνες με ξένους!

Α, Μπερμούδες με Ελευθερόπουλο λες στη Λα Κορούνια.

Δεν υπάρχει σε τοπ επίπεδο να βρεις ομάδα που να μην γίνουν τέτοια. Ο ανταγωνισμός και η πίεση είναι στα κόκκινα. Το θέμα είναι να μην βγαίνουν προς τα έξω. Και στη Μπόλτον είχα δει να πλακώνονται και μάλιστα πολύ, δύο σέντερ μπακ που διεκδικούσαν θέση βασικού και είχαν μεγάλη κόντρα.

Ο Μπάγεβιτς πλάκωσε ποτέ κανένα παίκτη;

Ναι. Αλλά δεν θα πω ποιον. Τον έπιασε από το λαιμό και δεν τον άφηνε, τον σήκωσε ψηλά, τρέξανε πολλοί πάνω του για να τον σταματήσουν και δεν μπορούσαν. Τον είχε βρίσει ο παίκτης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν ο Ίβιτς.

Δεν λέω κουβέντα παραπάνω.

Πότε φοβήθηκες ντου Ολυμπιακών οπαδών σε εσάς;

Μια φορά μόνο που είχαμε χάσει από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με Μπιγκόν; Μου έχει πει ο Αλεξανδρής ότι «τα είχε παίξει» ο Μπιγκόν και τον κρατούσε ο Αλεξανδρής να μην φύγει στην πόρτα!

Ναι, τότε. Θυμάμαι ο Χούτος είχε φέρει μία σούπερ μερσεντές από την Ιταλία και τη βρήκε σπασμένη. Ήταν οι πρώτες μέρες που είχε έρθει.

«Ποιοι οι καλύτεροι συμπαίκτες, τα γούρια, το κλάμα, το καλύτερο γκολ, οι φανελάρες που πήρα»

Ποιον συμπαίκτη σου στον Ολυμπιακό θαύμαζες πιο πολύ;

Δεν μπορώ να πω μόνο έναν. Κατ' αρχάς θαύμαζα τον αρχηγό, τον Καραταϊδη. Θαύμαζα τον Καραπιάλη που ήταν απίστευτος, ήταν μάγος κανονικός. Θαύμαζα τον Αλεξανδρή που ήταν σπάνιος γκολτζής. Τι να πεις για τον Τζόλε και τον Γεωργάτο. Για τον Μαυρογενίδη, τον Ελευθερόπουλο, τον Ανατολάκη, τον Άντζα, τον Πουρσανίδη, τον Νινιάδη, τον Κωστούλα, πολλοί ακόμα δεν θέλω να αδικήσω. Για Έλληνες μιλάω.

Ξένους;

Ο Τζιοβάνι ήταν ένας μάγος που όμοιός του δεν ξαναπέρασε. Ο Καρεμπέ ήταν μεγάλη δύναμη μαζί με Ζε Ελίας και Ζέτεμπεργκ, τι τριάδα ήταν αυτή στο κέντρο. Ο Γκόγκα, ο Γκόγκιτς τι περίπτωση ήταν κι αυτός.

Γούρια τρελά;

Είχαμε ναι. Με τον Αμανατίδη είχαμε ιεροτελεστίες. Αυτός έδενε συνέχεια το χέρι του ενώ δεν είχε τίποτα. Του είχε μείνει από μια φορά που το είχε σπάσει παλιά, και μετά συνέχιζε να το δένει. Εγώ είχα ιεροτελεστία στο πώς δίπλωνα τη φανέλα, πώς έβαζα τις επικαλαμίδες, δεν ήθελα να μου ακουμπάει κανείς τη φανέλα όσο ήταν διπλωμένη.

Έχεις φυλάξει φανέλες αντιπάλων;

Φανελάρες!

Ποιων;

Πάνω-πάνω του Ρομπέρτο Κάρλος που παίξαμε με την Ρεάλ εδώ. Του Γκιγκς που παίξαμε με την Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ. Του Λαμπάρντ με την Εθνική Αγγλίας. Του Τζέραρντ με τη Λίβερπουλ.

Καλύτερό σου γκολ ποιο θεωρείς;

Έχω βάλει αρκετά ωραία, όμως ο κόσμος στο δρόμο ακόμα μου λένε για το γκολ που έβαλα στην Πόρτο με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Κλάμα για τον Ολυμπιακό;

Όταν επιστρέψαμε από την Πάτρα, στο 6ο σερί πρωτάθλημα. Ήταν κρίσιμο ματς για τον τίτλο, φίσκα το γήπεδο, χάναμε 1-0 από την Παναχαϊκή και το γυρίσαμε 1-3. Έβαλα τα 2 πρώτα γκολ και είχα ασίστ στο τρίτο. Θυμάμαι πρωτοσέλιδο στο «ΦΩΣ» να έχει φωτογραφία με εμένα ανεβασμένο στα κάγκελα με τον κόσμο του Ολυμπιακού! Τρομερό ματς, ένταση, πάθος, άγχος. Ένα από τα γκολ μου ήταν με κεφαλιά ψαράκι όπου πάει η μπάλα προς την εστία και πετάγεται ένα μπολ μπόι να την διώξει αλλά κλοτσάει και χτυπάει το πόδι στο δοκάρι! Δεν γίνονται αυτά! (γελάει).

Πες μου ό,τι θες για το κλείσιμο, είμαι εντάξει, δεν θέλω τεράστια κείμενα.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, ακόμα και αυτούς που υποστηρίζουν άλλες ομάδες, για τον τρόπο που μου φέρονται, αλλά ακόμα περισσότερο στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Βλέπω στο δρόμο ότι με αγαπάει ο κόσμος, βλέπω ότι ως ποδοσφαιριστής άφησα αναμνήσεις κι αυτό είναι ανεκτίμητο.